Last news in Fakti

16 Декември, 2023 13:17 966 11

С над 10% Япония увеличаха разходите за отбрана

  • япония-
  • отбрана-
  • бюджет-
  • увеличение

Ще бъдат отпуснати средства и за разработването на хиперзвукова ракета с обсег на полета 3000 км

С над 10% Япония увеличаха разходите за отбрана - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Японското правителство е готово да одобри искането на Министерството на отбраната за увеличаване на бюджета през 2024 г. до 54,1 млрд. USD, което е с около 13,2% повече от същата разходна позиция тази година, съобщи агенция Kyodo, позовавайки се на правителствени източници.

Отбелязва се, че средствата се планира да бъдат изразходвани за придобиване на ракети с голям обсег, произведени в Япония, като част от предварително поставените цели за укрепване на потенциала за контраатака. Освен това бюджетът включва разходите за разработване на изтребител от следващо поколение съвместно с Великобритания и Италия.

Правителството ще отпусне пари и за разработването на хиперзвукова ракета с обсег на полета 3000 км. Освен това се предвижда да се осигурят средства за изграждането на два кораба, оборудвани със системата за противоракетна отбрана Aegis, и за укрепване на отбранителните способности на отдалечените острови.

Японското правителство одобри нова стратегия за национална сигурност на 16 декември миналата година. По-специално се посочва правото на Япония да предприема контраатаки срещу цели на територията на потенциален противник. В същото време в документа се подчертава, че не се допускат превантивни удари.

Стратегията също така включва почти удвояване на военните разходи до 2027 г. до 2% от БВП. Като част от петгодишния план от 2023 до 2027 г. се планира да бъдат изразходвани 306 млрд. USD за нуждите на отбраната. За да придобие способност за ответни удари, японското правителство планира да увеличи обсега на своите ракети тип-12, да закупи американски крилати ракети Tomahawk и да разработи свои собствени хиперзвукови оръжия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    7 5 Отговор
    на джапанките им вярвам / щом са казали изребител следващО поколение , ще го направят/Кво да пазим ся , русофили? Курилите или финската граница според СВО?

    Коментиран от #4

  • 2 Мдааа

    3 8 Отговор
    Само контраатака, примерно бутаме световния търговси център и след това нападаме Афганистан.
  • 3 Ред Нек

    7 3 Отговор
    Самураите взеха да се въоръжават .

    Много много добре .

    Стига сме гледали и Кимчо да се прави на Бабаит.
  • 4 Камикадзета

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Идват , а ги знаем как идват .

    Въоръжени до зъби ...
  • 5 Некой си

    3 7 Отговор
    Боклуци са днешните японци.Страната на самураите умря през ВСВ.Да си спомнят,че при аварията на Фокушима, първи се притекоха на помощ руснаците.

    Коментиран от #6

  • 6 ммм вониш

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    на леш.къде си
  • 7 Курилите

    5 3 Отговор
    Отново ще са японски
  • 8 Оги

    2 4 Отговор
    Америте потриват ръце. Васалчетата ще ги спукват от кинти години наред.

    Коментиран от #9

  • 9 имайкати

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Оги":

    довечера щеяспукваме
  • 10 Спецназ

    0 0 Отговор
    Тия са тигри, Баце!

    Преминават "ПОЛОСАТА" с маски!! :))
  • 11 Иван

    1 0 Отговор
    Лоша новина за русофобите.
Новини по държави: