Last news in Fakti

18 Декември, 2023 05:07 859 4

Чилийските избиратели отхвърлиха проекта за нова конституция ВИДЕО

  • чили-
  • конституция-
  • референдум

Очертава се да остане в сила конституцията от времето на диктатора ген. Аугусто Пиночет от 1980 г.

Чилийските гласоподаватели отхвърлиха на референдум в неделя предложената от консерваторите конституция, която да замени тази от ерата на диктатурата в страната, предаде Асошиейтед прес.

От 96% от гласовете, преброени късно в неделя, около 55,8% са гласували с “против” новата конституция, а около 44,2% за.

Хавиер Макая, лидерът на консервативната партия Независим демократичен съюз, призна поражението и призова правителството да не повдига отново въпроса.

“От уважение към демокрацията, ние признаваме резултатите", каза Macaya.

Така се очертава да остане в сила конституцията от времето на диктатора ген. Аугусто Пиночет от 1980 г.

На това се надяваше и бившият президент Мишел Бачелет, когато гласува рано в неделя.

“Предпочитам нещо лошо пред нещо по-лошо” каза Бачелет, която води кампания за отхвърляне на новата конституция.

Натискът за нова конституция започна през 2019 г., след като масови антиправителствени протести разтърсиха Чили - държава, която обикновено се свързва със стабилност.

Протестиращите, много от които бяха леви студенти, поискаха драстични социални и политически промени.

След месеци на размирици консервативният президент по това време, Себастиан Пинтилдеера, се съгласи да започне процес за пренаписване на конституцията от 1980 г.

Но първият проект се оказа твърде радикален за мнозина.

Широкообхватните реформи и предложенията за промяна на много от установените институции в страната, като например замяната на 200-годишния Сенат с нова Камара на регионите, срещнаха отпор.

Също така се предлагаше обявяването на Чили за „многонационална държава“, като се признават правата на коренните жители, които съставляват около 13% от населението - върху техните земи и ресурси.

През септември 2022 г. проектът беше отхвърлен от 62% от гласоподавателите.

Създаден бе нов конституционен съвет - този път съставен от 24 души, определени от Конгреса и 51 представители, избрани от чилийския народ - за да се създаде нов проект.

Докато първият проект беше широко критикуван, че е „твърде ляв“, някои избиратели казаха, че този вторият се е отклонил твърде много надясно.

Сенаторът от Социалистическата партия Паулина Воданович предупреди, че новият текст представлява „връщане назад“; по много аспекти на чилийския социален и политически живот, като например проблемите на пола. Други леви критици твърдят, че преработеното предложение не успява да защити адекватно правата на коренното население.

По въпроса за аборта, например, левите критици смятат предложения текст за твърде двусмислен и казват, че той може да позволи бъдещи ограничения на съществуващите репродуктивни права.

Левите критици също не харесват тежестта, която се придава на правата на частна собственост и факта, че новият текст затвърждава участието на частния сектор в предоставянето на основни услуги като здравеопазване, образование или пенсии.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санчо

    20 5 Отговор
    Референдум за конституция в Чили. А тука казват,народа бил прост и неподготвен за такива работи....и затова народни представители и министри с 2но гражданство можело....
  • 2 Да им пратим

    13 1 Отговор
    малко от нашите политици, да ги научат на демокрация.
  • 3 Хммм

    11 1 Отговор
    Просто маските за свобода, демокрация, хуманизъм в западния свят падат. В Чили , държава която нашите депутати едва ли знаят къде е, имат не написана на коленце конституция, ами дори и РЕФЕРЕНДУМ за нея. Сега започва ли да ви просветва че пак сме в грешния лагер

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.