Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Декември, 2023 10:45 2 423 113

Институт за изследване на войната: Основната цел на Владимир Путин е война до победа над НАТО

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин

ISW по-рано оцени, че Путин е започнал пълномащабната инвазия в Украйна отчасти защото е вярвал, че НАТО е слаба - а не защото Кремъл се е чувствал военно застрашен от НАТО

Институт за изследване на войната: Основната цел на Владимир Путин е война до победа над НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин заплаши Финландия и целия алианс на НАТО в изявление, което привидно имаше за цел да отхвърли опасенията относно заплахата, която Русия представлява за НАТО.

На 17 декември Путин даде обширно интервю за руския държавен телевизионен канал "Россия 1", в което се опита да опровергае предупреждението на президента на САЩ Джо Байдън от 6 декември, че в бъдеще Русия ще нападне страна от НАТО, ако спечели войната в Украйна.

Още новини от Украйна

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за Украйна.

Путин заяви, че Русия няма геополитическа, икономическа, военна или териториална причина да воюва с НАТО и че е заинтересована да развива отношенията си с държавите - членки на НАТО.

Путин последва това предполагаемо уверение с обвинението, че държавите членки на НАТО изкуствено са създали конфликт между Русия и Финландия и са "въвлекли" Финландия в алианса на НАТО.

Путин заяви, че "ще има проблеми" с Финландия и че присъединяването на Финландия към НАТО е подтикнало руски официални лица да започнат да формират Ленинградския военен окръг (ЛВО) и да концентрират военни части в северозападна Русия.

Понастоящем руските военни преразпределят Западния военен окръг (ЗВО), за да реформират Ленинградския и Московския военни окръзи като част от дългосрочни усилия за преструктуриране и разширяване, които имат за цел да подготвят Русия за потенциална бъдеща широкомащабна конвенционална война срещу НАТО.

Западният военен окръг отговаря за руската граница с държавите от НАТО Литва, Латвия, Естония и Финландия, но до голяма степен е ангажирана с борбата в Украйна, където понася значителни загуби.

Възстановяването на Ленинградския и Московския военни окръзи вероятно има за цел да балансира руските оперативни изисквания в Украйна с руската военна позиция по руската граница с НАТО.

Обосновката на Путин за формирането на Ленинградски военен окръг, която ще отговаря за район, граничещ с Финландия, Швеция и Арктика, подсказва, че той разглежда ЛМД като военен отговор на "проблемите" на настоящите и бъдещите членове на НАТО в Скандинавия.

Уверенията на Путин за мирните му намерения по отношение на НАТО звучат кухо в контекста на заплахите, които той и кремълските експерти отправят напоследък към държавите членки на НАТО. На 21 юли Путин заплаши Полша, заявявайки, че Русия ще отговори "с всички средства", с които разполага, след като Варшава изпрати войски на беларуско-полската граница заради преместването на изтребители от групата "Вагнер" в Беларус.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заплаши на 29 август, че Русия има "възможност да действа в рамките на jus ad bellum срещу всички в страните от НАТО", когато коментира западната подкрепа за украинските удари по окупирания Крим.

Медведев заплаши по подобен начин Полша през ноември, когато заяви, че Русия смята Варшава за "опасен враг", който може да загуби своята "държавност".

На 2 декември руски пропагандист предложи по руската държавна телевизия, че балтийските държави ще бъдат следващата военна цел на Русия и че ще паднат скоро след Украйна.

Руският пропагандист Владимир Соловьов, Медведев и други специалисти постоянно заплашват с използване на ядрено оръжие срещу Съединените щати и други държави от НАТО.

Тези заплахи са част от дългогодишните руски разкази за нападение срещу НАТО, които предшестват кандидатстването на Финландия и приемането ѝ в Алианса на 4 април.

Изявленията на руските експерти със сигурност не представляват военна заплаха за страните от НАТО, но са важен контекст за привидното усилие на Путин да успокои обстановката по време на интервюто си на 17 декември.

Прокламацията на Путин, че Русия няма интерес да нахлува в НАТО, също така много прилича на настойчивите твърдения на Кремъл в края на 2021 г. и началото на 2022 г. - включително до самото навечерие на инвазията - че Русия не възнамерява да нахлува в Украйна.

Интервюто вероятно е било умишлен опит да се преекспонират усилията на Кремъл да представи руската военна заплаха като въображаемо и изкуствено изобретение на НАТО.

От две десетилетия насам Путин се стреми да ограничи и отслаби НАТО и непрекъснато изисква промени в Алианса, които биха се равнявали на разпускането му На 17 декември Путин заяви, че Русия няма "териториални спорове" със страните от НАТО, за да прикрие действителната си дългогодишна цел да отслаби единството на Запада и да принуди НАТО да се откаже от основните си принципи, като например "политиката на отворени врати", която позволява на Алианса по свое усмотрение да приема нови членове и е залегнала в Устава на НАТО.

Путин последователно преследва тази цел по време на целия си режим и демонстрира пълната си ангажираност с нея, като нареди на руското външно министерство (МВнР) да постави ултиматуми на САЩ и НАТО през декември 2021 г., в които наред с други неща се изискват "гаранции за сигурност" от НАТО и ангажименти да не се разширява.

Десетилетната цел на Путин е да създаде условия, при които НАТО да подкопае собствената си глобална мощ, създавайки структурно и идеологически разгромена НАТО, която не може да се противопостави на бъдещите цели на Русия - които могат да включват териториални завоевания или установяване на руски сюзеренитет над държави, които Москва смята за принадлежащи към нейната сфера на контрол.

ISW отдавна оценява, че нарастващите търкания между Съединените щати и Европа и в рамките на НАТО и други западни структури ще отслабят колективните мерки на Запада срещу агресивното поведение на Кремъл и ще позволят на Путин да разработи нова мрежа от коалиции в подкрепа на целите на Русия.

Путин редовно повтаря неприязънта си към западните съюзи, призовавайки за формиране на многополюсен световен ред, в който Русия има право на вето върху ключови глобални събития.

Путин иска НАТО да признае претенциите, исканията и предполагаемата сфера на влияние на Русия и многократно е посочвал намерението на Русия да сложи край на "хегемонията на САЩ".

Преди да нахлуе в Украйна през 2014 г., Путин до голяма степен използваше усилията на хибридната война, за да отслаби Запада и неговото място в световния ред (с изключение на нахлуването му в Грузия през 2008 г.), а основанията му за пълномащабното нахлуване през 2022 г. не се основаваха на т.нар. териториални спорове.

Интервюто на Путин показва, че той продължава да възприема Запада като слаб, което контрастира с увереността му в нарастването на мощта на Русия през последните две десетилетия. Путин заяви, че според него Съединените щати са били заинтересовани да нанесат "стратегическо поражение" на Русия преди 20 години, но че тази цел понастоящем не е в националния интерес на САЩ.

В отговор на журналистически въпрос как Русия може да намери общ език със Съединените щати, Путин заяви, че Съединените щати ще трябва да бъдат тези, които ще намерят общ език, тъй като те ще трябва да "разчитат" на Русия, което подсказва, че Путин смята, че САЩ са по-слабата сила и че възприеманата от Русия позиция на сила означава, че Русия няма нужда да намира "общ език" или да участва в сериозни дипломатически преговори със Съединените щати.

И двете изявления могат да се възприемат като тънко прикрити заплахи срещу Съединените щати и НАТО. Изявленията на Путин показват, че той продължава да вярва, че Западът е отслабнал спрямо Русия през последните две десетилетия - мнение, което Путин изразява поне от 2014 г. насам.

ISW по-рано оцени, че Путин е започнал пълномащабната инвазия в Украйна отчасти защото е вярвал, че НАТО е слаба - а не защото Кремъл се е чувствал военно застрашен от НАТО.

ISW също така оценява, че Путин уважава само военната мощ, която той очаква, че САЩ и НАТО няма да използват за защита на Украйна, и може би очаква, че западната подкрепа за Украйна ще се срине.

Възприятието на Путин за нарасналата относителна мощ на Русия съответства на изявлението му от 14 декември, в което той продължава да отстоява максималистичните си цели в Украйна - които са равносилни на пълна капитулация на Украйна и Запада.

Неотдавна официални представители на Кремъл също направиха изявления с експанзионистична реторика, които подчертават увереността на Кремъл в способността му да изпълни целите си в Украйна със сила.

Путин все по-често се позовава на целенасочено широка, неясна и псевдореалистична концепция за руския суверенитет, за да оправдае руските цели за налагане на волята на Путин в Украйна и извън нея. На 17 декември в Москва Путин също така направи обръщение към конгреса на партия "Единна Русия" и заяви, че "да бъдеш силен е жизнена необходимост за Русия", тъй като Русия или е суверенна, самодостатъчна държава, или изобщо не съществува.

Подобни изявления Путин направи и по време на форума "Пряка линия" на 14 декември, където заяви, че през следващия си мандат като президент на Русия ще се съсредоточи върху защитата на руския външен суверенитет, който според него обхваща отбранителния капацитет на Русия и външната среда за сигурност.

Путин отдавна използва разширително определение на руския суверенитет, което определя всички усилия за оспорване на руската мощ или амбиции като нарушения на руския суверенитет.

В документите за националната сигурност и външната политика на Русия също така се предвижда правото на Русия да "защитава правата на сънародниците в чужбина", като Русия умишлено определя "сънародниците" в широк смисъл като етнически руснаци и рускоговорящи, а не само като лица с руско гражданство.

Кремъл умишлено замъглява определението за "етнически руснаци", за да включи фалшиво украинци и беларуси, и насърчава идеята за по-широк "руски свят" (Русский мир), който включва други етнически групи в Русия и бившата територия на Съветския съюз и Руската империя.

Неясната концепция за външния суверенитет на Русия и за това кой попада под неговата защита има за цел да оправдае силово налагане на стратегическите цели на Русия на други държави като легитимен израз на задълженията и правата на руската държава в защита на нейния суверенитет.

Путин и руските официални лица редовно се позовават на тези концепции за руския суверенитет, за да оправдаят максималистичните цели на Путин при пълномащабното нахлуване в Украйна.

Фокусът на Путин върху връзките между сила и суверенитет рамкира руските агресивни усилия за постигане на стратегическите цели на Русия и намаляване на възприеманата западна мощ като отбранителни мерки, защитаващи руския суверенитет. Това рамкиране позволява на Путин да твърди, че всички мерки, които увеличават руската мощ, са в защита на руския народ, който той е длъжен да защитава.

Акцентът върху силата подсказва, че той разглежда държавите, които не са в състояние едностранно да наложат волята си на другите, като лишени от суверенитет. Например Путин и други руски официални лица рутинно характеризират украинските партньорства със Запада като обезсилващи украинския суверенитет.

Този възглед за суверенитета позволява на руските служители да оправдаят всяко руско действие срещу всяка държава, която Путин смята за недостатъчно силна, за да се защити сама, и показва, че легитимните призиви за защита на суверенитета, както обикновено се определя от международното право, ще продължат да означават много малко за Путин.

Путин продължава да изразява светоглед, според който Русия трябва да наложи волята си без никакви компромиси или да се изправи пред екзистенциални последици. В интервюто си за "Россия 1" Путин заяви, че през 2000 г. е бил наивен и е смятал, че Западът е разбрал, че няма основания за конфронтация с Русия.

Путин обвини Запада, че продължава да се бори с Русия, както го е правил със Съветския съюз, защото не е преосмислил структурите от епохата на Студената война, които Западът е изградил.

Путин също така обвини някои представители на Запада, че се стремят към пълно унищожаване и балканизация на Русия, като формулира възприеманата от Путин геополитическа конфронтация с колективния Запад в екзистенциален план.

В продължение на две десетилетия управление Путин изгради светоглед, в който недоволството от Запада прерасна в закостеняло виждане за нулева сума на руската и западната власт.

Путин все по-често изказва мнението, че има съгласувани десетилетни усилия на Запада да намали руската мощ и да ѝ нанесе трайно стратегическо поражение, и включва в този разказ всеки геополитически неуспех, колкото и незначителен да е той.

Възгледът на Путин за света предполага, че той смята за недостатъчно всичко, което е по-малко от пълната капитулация на Запада пред големите стратегически цели на Русия.

Този възглед за геополитиката с нулева толерантност е показателен за личната философия на Путин, който поставя властта над всичко и смята всеки компромис за поражение. В интервюто за телевизия "Россия 1" Путин намекна, че като дете не се е извинил на майка си (въпреки нейните наказания и многобройни молби за извинение), а е държал твърдо, докато тя най-накрая не се е поколебала да го накаже.

Този анекдот, странно намесен в разговора за руските стратегически цели, може да е бил косвена препратка към ангажимента на Путин да принуди противниците си да капитулират. Този възглед се вижда ясно и в ключовата теза на квазиавтобиографията на Путин "Първо лице", в която се твърди, че Путин е стигнал до извода, че е необходимо да наложи волята си на света, първо на себе си, а след това и за оцеляването на Русия.

Многократната реторика на Кремъл за враждебните му намерения спрямо НАТО, съчетана с потенциалните бъдещи военни възможности на Русия в случай на руска победа в Украйна, представлява реална - и скъпоструваща - заплаха за западната сигурност. Ако Русия успее да постигне заявената си максималистична цел за пълна капитулация на Украйна, което вероятно ще доведе до руска военна окупация на Украйна, тя ще може да разположи сили до самата граница на НАТО от Черно море до Северния ледовит океан.

ISW наскоро оцени, че внезапното спиране на западната помощ вероятно ще доведе рано или късно до срив на способността на Украйна да удържи руската армия.

Като се имат предвид демонстрираните от Русия враждебни намерения спрямо НАТО и потенциалните ѝ военни възможности по почти цялата източна граница на НАТО, Западът ще бъде длъжен да се подготви за защита срещу евентуални руски действия срещу НАТО.

Цената на тези отбранителни мерки ще бъде астрономическа и вероятно ще бъде съпроводена с период на много висок риск.

Подкрепата за Украйна предлага на Запада най-добрата възможност да избегне тези разходи и разширяването на руската заплаха.

През нощта на 16 срещу 17 декември руските сили нанесоха серия от ракетни и безпилотни удари по Украйна. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли ракета Kh-59 от окупирания Крим и Херсонска област и ракета Iskander-M.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли и 20 безпилотни летателни апарата Шахед-136/131 от Приморско-Ахтарск, Краснодарския край, както и от нос Чауда, окупиран Крим.

Украински официални лица съобщиха, че украинските сили са свалили ракетата Kh-59 и всички дронове над Одеска, Херсонска, Запорожка и Хмелницка област.

Говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Ихнат заяви на 17 декември, че руските сили са се прицелили в град Херсон и летище Старостантинов в Хмелницка област.

На 16 декември украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са унищожили 104 от 112 руски безпилотни самолета "Шахед", изстреляни по Украйна през последната седмица.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руската противовъздушна отбрана е свалила 35 украински дрона над Липецка, Ростовска и Волгоградска област през нощта на 16 срещу 17 декември и сутринта на 17 декември.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев заяви на 17 декември, че руските сили са свалили "повечето" от дроновете.

Руски и украински източници заявиха, че украински дрон е повредил поне един руски самолет на летище Морозовк в Ростовска област.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 26 Отговор
    С такива членки Троянски коне като България, НАТО отдавна е изпята песен.

    Коментиран от #5, #13

  • 2 Ще победиМ

    30 2 Отговор
    С когото воюваш, него трябва да победиш, това и баба знае и не ѝ трябва институт.
  • 3 Сиганин

    41 7 Отговор
    Абе човека си иска част от Украйна, дреме му за НАТО

    Коментиран от #49

  • 4 Абе

    13 19 Отговор
    Ще спукат трътките на наивните. Едва ли иска война с Нато и с Америка.
  • 5 Хи хи хи

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    И ти ли си членка
    Що не се пишеш тогава
    честнА ционисткА
  • 6 ФАКТИ

    37 11 Отговор
    Путин не воюва с НАТО, Украйна нито е член на НАТО нито на ЕС.

    Коментиран от #20, #82

  • 7 Нато са жалки

    36 7 Отговор
    Чудят се какви пропагандни глупости да измислят войнолюбските евроджендъратлантици
  • 8 Бонев

    32 6 Отговор
    Новата опорка. Русия ще нападне НАТО. Затова давайте пари за оръжия и не плачете.
  • 9 КОТарАК

    11 25 Отговор
    основната цел на огромна територия като РФ със 120 млн.руснаци я има,я няма-чисти ,трябва да бъде защитата на границите ,а не да се прави на велика сила! да си развива икономиката на първо място! Матушката тия санкции ще я довършат в дългосрочен план , каквито и пируети да правят със сив износ и внос! СССР нямаше санкции , а рухна

    Коментиран от #33, #85

  • 10 Жената до чекмеджето на Баце съм

    14 3 Отговор
    Путин лично им се обади и го каза по телефона! Истина Ви редим, ако лъжа да преям дано...
  • 11 дико

    15 12 Отговор
    неонацизма трябва да бъде унищожен.
    бой до дупка... до вълчата дупка Брюксел!
  • 12 Сандо

    26 7 Отговор
    Нито Путин,нито някой от ръководителите на Русия е казал,че ще воюват с натото.Остава да гадаем защо натото и европата толкова се натискат Русия да воюва с тях?Или това е някакъв политически мазохизъм?

    Коментиран от #88

  • 13 Некъпаните македонци

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Нямат право на мнение.
  • 14 Коиловци брадърс

    12 2 Отговор
    Тези са по-тъпи и от Гошо Тъпото.

    Коментиран от #36

  • 15 Циник

    19 9 Отговор
    Интересното е, че Путин, каквото и да мисли за него човек, има репутацията да казва това, което мисли и което иска. Ама това не пречи на стотици експерти да взимат заплати за да му разшифроват думите. А те не са зашифровани; човекът си казва всичко както си е.
  • 16 Абе да питам

    21 5 Отговор
    Някой чете ли тези словесни ди.@рии на този беz.мозъчен Институт на войната? Само заглавието показва , че това е е пошла пропаганда.
    Аре бегай.
  • 17 усещате ли

    17 9 Отговор
    как родната пропаганда ни тика към война с Русия?!?

    Коментиран от #22

  • 18 ???

    12 13 Отговор
    Ами да нападне НАТО тогава. Защо нападна Украйна? Тя не е в НАТО. Със САЩ също имат обща граница. Защо не нападна тях, нали все те са му проблемът?

    Коментиран от #92

  • 19 Русия попиля НАТО

    24 10 Отговор
    Напълно естествена реакция. НАТО е терористичен съюз. Пресни примери - Югославия, Ирак, Сирия, Либия, Афганистан....
    НАТО означава съучастие в политиката на САЩ, които днес са главен източник на агресии, войни, заплахи, включително с ядрено оръжие, срещу независими държави и в плановете им за постигане на световно господство със сила. Тази политика може само да донесе неизмерими бедствия и страдания не само на народите, които са жертви на агресията, но и на американския народ и народите на страните-сателити на САЩ. Поредният претендент за световно господство неизбежно ще претърпи поражение - катастрофа, в която ще повлече със себе си и своите сателити.

    Коментиран от #25

  • 20 Циник

    21 6 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТИ":

    Путин не воюва с НАТО ама НАТО воюва с Путин. Там е разковничето.
  • 21 НАТО е книжен плъх

    20 5 Отговор
    Ако Основната цел на Владимир Путин е война до победа над НАТО категорично ще я постигне. Молете се да не му е това целта ! В руската църква най добре !

    Коментиран от #41

  • 22 Мхм

    8 13 Отговор

    До коментар #17 от "усещате ли":

    А усещаш ли как родните предатели работят за вражеска държава и искат да подарят България на Русия без бой?

    Коментиран от #26, #89

  • 23 инфо

    9 1 Отговор
    Няма да спрете с глупавата и безмислена пропаганда! Тъпи, упорити и платени...
  • 24 Бяхме с Нацистка Германия

    13 3 Отговор
    Обърнахме палачинката, сега сме с НАТО и пак ще обърнем палачинката. Просто сме си такива

    Коментиран от #28

  • 25 Жжжж

    7 11 Отговор

    До коментар #19 от "Русия попиля НАТО":

    Я преброй в колко от изброените държави НАТО възпря геноцид! Мечтата ви е да няма кой да ви спира, като започнете да безчинствате.

    Коментиран от #44, #93

  • 26 Как без бой, бре

    16 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мхм":

    Усещаме как ти ще се биеш срещу Русия. За интересите на Памперса и Наркомана.

    Коментиран от #34

  • 27 Стара новина

    13 5 Отговор
    победата над НАТО вече е факт.

    Коментиран от #32

  • 28 Хеф

    7 11 Отговор

    До коментар #24 от "Бяхме с Нацистка Германия":

    Никога не сме били по-добре от днес. Ти с Русия ли искаш да сме?

    Коментиран от #35

  • 29 Име

    9 5 Отговор
    Системата, в която живеем е - невъзможна.
    Навремето при социализма нямаше ограничение в ползването на ток, вода и парно.

    Сега е цяло бедствие всичко, дали да включа този уред, дали да спестя от това, няма лошо - ок.

    Нямаме достъп до култура, скъпи са билетите и т.н.

    Самият факт - че има проблем с раждаемостта е ясен.

    Едни араби имат един гол нефт и - имат пари, а ние - нямаме, при положение, че имаме и природа и всичко.

    Коментиран от #53, #78

  • 30 Ксаниба

    9 3 Отговор
    адубрюро!!! Той ви го каза още преди 5 години. А вие окрайна, та окрайна.. Гоуеми откриватели сте, зян натюффски!!!
  • 31 САЩ

    5 2 Отговор
    Няма да доживее такова нещо
  • 32 За това блокират парламента

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Стара новина":

    За да не бъде обявено официално.
  • 33 Абе ти със всяко писание

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    биеш рекорда по флупост.
    Тамън си викам-бе тоя е достигнал максимума, и ти вземеш че го опровергаеш.
    СССР се разпадна първо защото беше една изкуствена държава с всякакви народи, от балтийци до киргизци и второ, което е по-важно, защото нямаха пазарна икономика.
    Сега имат, интересът клати ушанката и нещата са много ама много по-различни.

    Коментиран от #50

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 До 1989 г

    14 5 Отговор

    До коментар #28 от "Хеф":

    бяхме по-добре от днес ! По абсолютно всички показатели. Това е истината младеж

    Коментиран от #40

  • 36 Време е такива по затворите!

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Коиловци брадърс":

    Не си прав момче, на Гошо Тъпото зет му е милионер от КТБ, живее си живота и не му пука!

    Коментиран от #112

  • 37 Българин

    17 4 Отговор
    По-скоро НАТО започна тази война срещу Русия и НАТО цели да отслаби мощта на Русия
    .Путин не е привърженик на войни,а НАТО води воини в целия свят за да доминира.
  • 38 Мдаа

    15 4 Отговор
    Сатаните цял институт направили за изследване на войната !! А институт за изследване на топките на Путин няма ли да направят?
  • 39 Института

    13 3 Отговор
    вземете го преместете в отдел детска литература. С мисли като "ISW по-рано оцени, че Путин е започнал пълномащабната инвазия в Украйна отчасти защото е вярвал, че НАТО е слаба - а не защото Кремъл се е чувствал военно застрашен от НАТО", може да омайвате 5-6 годишни...
  • 40 Хеф

    4 18 Отговор

    До коментар #35 от "До 1989 г":

    Толкова бяхме добре, че се налагаше да ни разстрелват по границите за да ни държат в онзи рай. Младеж.

    Коментиран от #45, #52, #56, #71

  • 41 То и затова

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "НАТО е книжен плъх":

    Цяла седмица вече опашка има пред руската църква.... Цветя и дарения.
  • 42 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Мхм":

    Прав ти път. В кладбищата- места бол.

    Коментиран от #46

  • 43 Асен

    8 5 Отговор
    Русия е велика.Няма нужда САЩ да мери сили с нея.

    Коментиран от #63

  • 44 Русия попиля НАТО

    15 4 Отговор

    До коментар #25 от "Жжжж":

    Как да възпрат геноцид, като самите те извършиха това в Ирак с незаконното си нахлуване. Един милион иракски жертви, или за вас под 6 милиона не е геноцид ??

    Коментиран от #51

  • 45 разстрелвали са те теб по границите

    11 4 Отговор

    До коментар #40 от "Хеф":

    Я у лево младо недоразумение.

    Коментиран от #48

  • 46 Мхм

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Иван":

    Аз на никъде не съм тръгнал. То тук си има достатъчно боклук за ринене.
  • 47 Германският министър на отбраната:

    6 3 Отговор
    Ако Путин реши до 3 часа е в Берлин ! Не помните ли ? А? Статия имаше...
  • 48 Жжжж

    6 6 Отговор

    До коментар #45 от "разстрелвали са те теб по границите":

    За мой "късмет", бях от тези, които се бяха клели пред "партията и родината" да ви разстрелват младеж. Късмет, че не си ми паднал.

    Коментиран от #62

  • 49 Някой

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сиганин":

    Иска си сигурност /доколкото е възможно/ по границите. И спиране на гражбите на руски ресурси. Натюто много си бяха повярвали, че ще се настанят в Крим.
  • 50 КОТарАК

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Абе ти със всяко писание":

    следя ви коментарите , и те уверявам че такива като теб и другите, могат да си драскат пасквилите само в някоя детска градина-там ще ви се вържат! / а то и не пишете нищо особено де ,два реда простотии ,да си вземете копейките
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хеф":

    Ако жълтопавртнико найстина бяха те разстреляли на границата ,сега бямаюе да драскаш тук кретенизми
  • 53 Ами те руснаците

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Име":

    имат нефт повече от арабите и още газ, дървесина, редки метали, злато, диаманти и много други пък заплати и пенсии по-ниски и от бедна България.
  • 54 В.В.П.

    7 3 Отговор
    Путя ги преби като УЛИЧНИЦИ..120000 бойци участват в СВО..Артилерия , авиация,и 3000/4000 кашика за щурмови операции..Путин е бог.!

    Коментиран от #57

  • 55 Независимо от изхода

    5 9 Отговор
    на войната РФ ще има сухопътна граница с НАТО. Дали ще е по границата на Украйна от 1991г., дали по сегашната фронтова линия или чак до Полша това е положението. РФ ще бъде изолирана както сега са С.Корея, Венецуела, Куба и ще бъде принудена да търгува основно с Иран и Китай. Китайците ще навлизат още повече в Сибир, смятат го за свой до Урал. Ще претопят останалите зад Урал около 8мил. руснаци, китайците смятат за престижно да имат рускиня за жена, а руснаците харесват китайките защото не са така своенравни. Рускините пък харесват китайците защото са работливи и не пият. РФ ще се разпадне защото е многонационална държава - дагестанците и чеченците надигат глава, същото правят и якути, тувинци, чукчи, буряти...общо 180 националности тъпкани досега от руснаците. Сибир ще бъде разработен от китайците и техните роби - руснаците.

    Коментиран от #102

  • 56 Реплика

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хеф":

    Дефектите на предишната система не надминават дефектите на настоящата.
  • 57 За 9 години

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "В.В.П.":

    окупираха 17,5% от Украйна като Крим взеха без една жертва, а ЛНР и ДНР ги окупираха паравоенните сили на Игор Гиркин(Стрелков) още преди войната. За 20 месеца са окупирали част от Запорожка и част от Херсонска области, а от Киев, Харков и западно от Днепър и Херсон бяха прогонени.
  • 58 В.В.П.

    9 4 Отговор
    Сега се плашим с НАТО ли??.Като е така ,защо НАТО не обяви война на Рф??.И да се свърши с недоразуменията.Оставиха Режима в Киев и простите окропи да ги трепат .. АХАХА..Всички дето ся яли лобут от Руските ,после стават русофили.. Франция , Германия,Япония ,Турция също..Сега и Окраина ще стане ..

    Коментиран от #60

  • 59 Да им го туря аз

    8 2 Отговор
    на НАТО-ту
  • 60 Страните от НАТО

    4 7 Отговор

    До коментар #58 от "В.В.П.":

    имат да губят много повече от жалката РФ която е развита горе-долу само в Москва и Питер.

    Коментиран от #101

  • 61 В.В.П.

    7 3 Отговор
    Зелю ,струпа 250000 армия + наказателни батальони срещу ДОНБАС Донецк..Или това не го виждат руснаците .??.Окропите прекрасно знаеха каква ще се случи,обаче го направиха. ОКРАЙНА ТРЯБВА ПЪРВО ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С РФ ..ОБАЧЕ СЕ ПОМИСЛИХА ЗА ЯНКИ ..ПЪК РУСКИТЕ ЗА АРАБИ...АХАХА ..
  • 62 Като си бил от тези

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Жжжж":

    които са се били клели защо клетвата не изпълняваш а ? Тази клетва за какво се дава. Никой обаче във вярност на НАТО не се е клел нали ? Я пак прочети точно какво си се клел !

    Коментиран от #64

  • 63 Никой не иска война с Русия

    3 7 Отговор

    До коментар #43 от "Асен":

    и да завладява нейната територия. Такава огромна площ не може да се окупира, а и няма смисъл да се рискува с ядрена война която би унищожила живота на планетата. Русия ще бъде икономически изолирана както е сега С. Корея, Куба, Венецуела и ще се саморазпадне защото е многонационална държава както стана със СССР. При това разпадане, което е всъщност опасността за РФ срещу кого ще се използва ЯО - Чечня, Дагестан или Якутия? Окупацията ще бъде мирна, ще дойде от изток и на практика вече е започнала с харизването от Путин на 1,5млн.кв. км. на Китай. Другарят Си казва, че изконните китайски земи са до Урал. Китайците ще разработят Сибир както руснаците не можаха, а суровините в големите крайбрежни китайски мегаполиси и стоките оттам с корабите по целия свят.

    Коментиран от #103

  • 64 Точно така е++++++

    9 2 Отговор

    До коментар #62 от "Като си бил от тези":

    Никой във вярност на НАТО не се е клел .....за Тагаревците не знам. Аз лично в друго съм се клел. И НАТО за мен е враг !

    Коментиран от #72, #79

  • 65 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Киеф е цял..Това НЕе война .Янките и англичаните надробиха София ,без война ,на 7000 км от Вашингтон..Сега шопите им се радват и вдигат мемориали .За ,братята янки ...Трагедия и смрад..Ахаха ...
  • 66 В.В.П.

    6 0 Отговор
    Тагаренко да обяви война с Денко пееераза ,заедно и после да се наслаждават .на победата ..Ахаха .Нали са от фланга на НАТО..
  • 67 Да си зададем въпроса

    0 7 Отговор
    защо НАТО се разшири точно с бившите участнички от Варшавския договор дори с бивши съюзни републики като трите Прибалтики и досега миролюбивите Финландия и Швеция? Какво стана с тия които не се присъединиха към НАТО - Грузия, Украйна, Беларус? На Грузия ѝ взеха Абхазия и Южна Осетия, на Украйна Крим,ЛНР и ДНР, тоталитарен проруски режим в Беларус. Сега се заканват на Приднестровието, Молдова, Казахстан, Армения.

    Коментиран от #104

  • 68 Наблюдател

    0 5 Отговор
    Уверенията на Путин за мирните му намерения по отношение на НАТО звучат кухо в контекста на заплахите, които той и кремълските експерти отправят напоследък към държавите членки на НАТО

    Изявленията на руските експерти със сигурност не представляват военна заплаха за страните от НАТО,

    А бе, тия добре ли са...........сега.... са ли заплаха или не са......
  • 69 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Схемата беше такава,,,Да вкарат Киеф във войната с Рф..Руските да се бунтуват срещу Путин ,и после Янките да дойдат да ги спасяват ...Както веднъж го опитаха 1918.Скед ВОСР.От към Владивосток и Архангелск.ОБАЧЕ ИНСТИТУТА ЗА ВОЙНА НА САЩ И АНГЛИЯ ,МОЗЪЧНИЯ ТРЪСТ .ИЗЧИСЛИ ЧЕ НЕ Е СТАВА ..В МАДРИД ВЗЕХА РЕШЕНИЕ ДА СИ ТРАЯТ..и така .
  • 70 Абе

    6 1 Отговор
    САЩ и Западно-европейските държави имат твърде негативен запис в нападенията на независими държави, провеждането на държавни преврати, инсталирането на марионетни, колониални власти, както и разграбване. Руската федерация няма да допусне подобен експеримент със собствената си държава и това е ясно като бял ден. Дали ще е Путин президент или не е без особено значение в този смисъл. Украйна никога няма да се бъде военен плацдарм на западните страни. В случай на несъобразяване с тази червена линия, кратката украинска държавност ще бъде прекъсната.
  • 71 инфо

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хеф":

    Хайде да не преиграваш със "растрелванията" "младеж". Поредната безполезна опорка. Сега даже не е нужно да ходиш до границата. Разстрелват те на улицата в къщата ти, в заведението (пред него), в парка, в гората, в болницата, по магистрали и пътища...
  • 72 Факт е !

    6 0 Отговор

    До коментар #64 от "Точно така е++++++":

    И в генералният щаб повечето в друго са се клели !!!! ...... И НАТО и за тях е враг ! Трябва някой клетвата да публикува обаче че се забрави в какво са се клели под знамената

    Коментиран от #73, #77, #86

  • 73 Аз съм о.з. от флота и действително

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от "Факт е !":

    В друго съм се клел

    Коментиран от #74

  • 74 Колега

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Аз съм о.з. от флота и действително":

    Вече даже клетва няма в армията

    Коментиран от #76, #87

  • 75 Много добре

    3 0 Отговор
    Съвсем в реда на нещата е Руската федерация да има свои интереси и изисквания за нейната сигурност. ЕС и САЩ не се съобразяваха с обективните дадености и това доведе до съответната реакция. Какво друго са очаквали да се случи? Да има бази на НАТО в Украйна? Или ядрени обстановки? Това е смехотворно.
  • 76 Нормално

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "Колега":

    Ако нова клетва има, няма армия да има. Не че сега има.
  • 77 младеж на 22 г. от София

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от "Факт е !":

    Някой по възрастен колега може ли да приложи клетвата на войниците и офицерите в БНА до 1989 г. Моля ако някой може, да го направи ! Не я намирам в нета по неясна за мен причина

    Коментиран от #94, #96, #100

  • 78 Кой ти ги

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Име":

    разправя тия работи.
    Нямало ограничение на тока, ама имаше режим на тока. Вода, особено по горните етажи, и там на режим. Кога има, да напълниш бидоните. Имаше за партийните функционери. За обикновените бараби, нямаше.

    Коментиран от #105

  • 79 Дайте текста на клетвата до 1989 г.

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Точно така е++++++":

    Моля ! Няма я в нета. Аз поне не я намирам. Искам да зная в какво се е заклел баща ми и дядо ми

    Коментиран от #81, #83, #84

  • 80 Ами тя победата над

    1 0 Отговор
    НАТО в Украйна за Русия е твърде близо,а рухването за непобедимото НАТО наближава с огромна скорост.
  • 81 Имам я на книжка с приложение 1982-1983

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Дайте текста на клетвата до 1989 г.":

    Трябва да я намеря и да я сканирам.
  • 82 С Украйна приключи

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТИ":

    още април 2022г.
  • 83 Няма и да я намериш младеж

    3 0 Отговор

    До коментар #79 от "Дайте текста на клетвата до 1989 г.":

    Не е полит-коректно при тази атлантическо нацистка парламентарна диктатура в България в момента. До някоя библиотека трябва да отидеш .

    Коментиран от #91

  • 84 Това е

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Дайте текста на клетвата до 1989 г.":

    Държавна тайна ! Кой какво се е клел не е твоя работа.
  • 85 За Русия не се притеснявай

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    защото тя се превръща в самодостатъчна държава,а това означава много и е лошо точно за някакви си 50 държави които се мислят за цвета на света,а се окзаха плесента на този свят,както в производство така и като акъл. Лошото е,че и ние сме в този кюп с плесента,а бяхме държава фактор,сега сме само територия подвластна на други хегемони с бъдеще на унищожение.

    Коментиран от #90

  • 86 УжасТ

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Факт е !":

    Не помня честно -- 1982 г. в ВМБ Атия до Черноморец бях матрос 3 години и два месеца задръжка и верно не помня клетвата пичове..
  • 87 Истина ли е наистина

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "Колега":

    Че клетва няма в армията вече ?
  • 88 Не това е с цел

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    да се нагнетява напрежение за да работи американския ВПК,защото губят почва под краката си в световен мащаб и остават тези 45-50 държави които да са им васали и да им купуват оръжията и поддържат високия стандарт. Това бе и смисъла на тази патаклама,да се отслаби Европа и да стане васал на САЩ.
  • 89 В случая враг на

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мхм":

    България е САЩ и Гейропа.
  • 90 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #85 от "За Русия не се притеснявай":

    Самодостатъчна държава е равносилно на мизерия и тирания.никой не се притеснява за русия,притесняваме се за нейните претенции извън русия.

    Коментиран от #106

  • 91 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #83 от "Няма и да я намериш младеж":

    Я кажи ква е била клетвата преди девети септември и ти къде е беше чел през комунизма?
  • 92 Ами защото на

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "???":

    страхливото и недъгаво НАТО не им стиска да води война директно с Русия,а трябва да е чрез някой друг и в случая глупака е Украйна.Дано не ни въвлекат и нас защото западняците за това ще ни ползват преди да ходят да мрат те по фронта,но понеже са страхливци и некадърници,както и американците ако се стигне до там ще вдигнат белия байряк за нула време.За НАТО е най-удобно да се бият други вместо тях а те да дават оръжия,но се оказа и това че не могат да дадат .
  • 93 Във всички от изброените

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Жжжж":

    държави,геноцид нямаше до преди да се намесят американците и да ръчкат и да подпалват конфликти заради влияние и петрол. Геноцида бе извършен единствено от американците.
  • 94 Военна клетва

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "младеж на 22 г. от София":

    От 1950 г. в Българската народна армия се полага следната клетва:
    Аз, гражданин на Народна република България, като встъпвам в редовете на Въоръжените сили, тържествено се заклевам да бъда честен, храбър, дисциплиниран и бдителен воин, да пазя строго военната и държавната тайна, безпрекословно да изпълнявам законите, военните устави и заповедите на своите командири и началници.
    Заклевам се добросъвестно да изучавам военното дело, с всички сили и средства да пазя военното и народното имущество и до последния си дъх да бъда предан на своя народ, на своята социалистическа родина и на народното правителство.
    Готов съм винаги по заповед на народното правителство за защитя своята родина – Народна република България – и като воин от Въоръжените сили се заклевам да защищавам родината си мъжествено, умело, с достойнство и чест, без да щадя кръвта си и дори живота си за постигане на пълна победа над враговете.
    Ако наруша тази моя тържествена клетва, нека ме постигне суровото наказание на закона на Народната република и всеобщата омраза и презрение на трудещите се.
    В чл. 89 от Закона за отбраната и въоръжените сили от 1996г. всеки военнослужещ, се заклева изричайки тези думи:
    Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си, да спазвам Конституцията, законите на страната и военните устави, да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родин

    Коментиран от #98

  • 95 Васил

    1 1 Отговор
    Ама Путлер е бил голям хуморист що не се кандидатира за шоуто на сваленият Цитиридис?
  • 96 Военна клетва 1996г

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "младеж на 22 г. от София":

    В чл. 89 от Закона за отбраната и въоръжените сили от 1996г. се заклева изричайки тези думи:
    Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си, да спазвам Конституцията, законите на страната и военните устави, да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и ако се наложи, да дам живота си за нея, за войнската чест и за славата на бойното знаме. Заклех се!

    Някак "неволно" е изпуснато: да пазя строго военната и държавната тайна...
  • 97 ВАТО

    2 0 Отговор
    Нашата цел е да победим Путин и да
    Заграбим руските богатства .
    От бензиностанция с ракети , да остане само
    Бензиностанция.
  • 98 Е да ама

    1 0 Отговор

    До коментар #94 от "Военна клетва":

    Вече не е Социалистическа и Киро гази
    конституцията яко .
    Така че , клетвата не важи вече .
  • 99 Мухаа,хаа!

    1 0 Отговор
    Три метра чаршаф,който не изчетох изобщо.Само едно не схващам.Русия с кого воюва.С Украйна,или със целокупното нато? Че от самото заглавие,проличава директно,кой воюва с Русия.При условие,че Генщаба на Русия, използва към момента не повече от 2 % от военната си мощ.Приказките ,че са слаби, разни кирки и лопати,ватници,са единствено за консумация от тотал зомбирани.Желязната логика говори,че ако наистина бяха толкова зле,досега същото натю, да е навлязло от всички посоки.Но там има умни глави,който познават на експертно ниво, реалните възможности на РФ.С конвенционални оръжия и човешки ресурси,е пълен абсурд,да бъде сложена на колене.А с другото- ЯМР ,никой не си и помисля.Знаят,че ще бъдат превърнати в разтопена сгур за часове.Не дни,а часове.Тласнаха Украйна към директен сбълсък, с тънкия замисъл, поява на вътрешна опозиция от олигарсите.Но не им се получи номера.
  • 100 Ето какво намерих

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "младеж на 22 г. от София":

    и в което аз съм се клел 1985г.ОТ 1950 Г. В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ СЕ ПОЛАГА СЛЕДНАТА КЛЕТВА:

    АЗ, ГРАЖДАНИН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КАТО ВСТЪПВАМ В РЕДОВЕТЕ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ, ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ЗАКЛЕВАМ ДА БЪДА ЧЕСТЕН, ХРАБЪР, ДИСЦИПЛИНИРАН И БДИТЕЛЕН ВОИН, ДА ПАЗЯ СТРОГО ВОЕННАТА И ДЪРЖАВНАТА ТАЙНА, БЕЗПРЕКОСЛОВНО ДА ИЗПЪЛНЯВАМ ЗАКОНИТЕ, ВОЕННИТЕ УСТАВИ И ЗАПОВЕДИТЕ НА СВОИТЕ КОМАНДИРИ И НАЧАЛНИЦИ. ЗАКЛЕВАМ СЕ ДОБРОСЪВЕСТНО ДА ИЗУЧАВАМ ВОЕННОТО ДЕЛО, С ВСИЧКИ СИЛИ И СРЕДСТВА ДА ПАЗЯ ВОЕННОТО И НАРОДНОТО ИМУЩЕСТВО И ДО ПОСЛЕДНИЯ СИ ДЪХ ДА БЪДА ПРЕДАН НА СВОЯ НАРОД, НА СВОЯТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РОДИНА И НА НАРОДНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ГОТОВ СЪМ ВИНАГИ ПО ЗАПОВЕД НА НАРОДНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ЗАЩИТЯ СВОЯТА РОДИНА – НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – И КАТО ВОИН ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ СЕ ЗАКЛЕВАМ ДА ЗАЩИЩАВАМ РОДИНАТА СИ МЪЖЕСТВЕНО, УМЕЛО, С ДОСТОЙНСТВО И ЧЕСТ, БЕЗ ДА ЩАДЯ КРЪВТА СИ И ДОРИ ЖИВОТА СИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПЪЛНА ПОБЕДА НАД ВРАГОВЕТЕ. АКО НАРУША ТАЗИ МОЯ ТЪРЖЕСТВЕНА КЛЕТВА, НЕКА МЕ ПОСТИГНЕ СУРОВОТО НАКАЗАНИЕ НА ЗАКОНА НА НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА И ВСЕОБЩАТА ОМРАЗА И ПРЕЗРЕНИЕ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ.

    Коментиран от #110

  • 101 Явно имаш

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "Страните от НАТО":

    погрешна представа или са ти насадили такава за русия и нейното икономическо и социално развитие. Онзи ден пуснаха 800 км. отсечка от магистралата която ще свързва Москва с Владивосток и тази "жалка" Русия под ударите на безперцедентни 12-15 пакета санкции строи и набира колосална мощ,а "просперираща" България, едни 100 км магистрала не може да построи и само рушене всяка година и още по-голямо затъване с дългове. Честито на робите от български произход. Робовладелците отвъд големия гьол ще ви продават както едно време техните предци са продавали негрите.
  • 102 Изолирана пишеш,

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "Независимо от изхода":

    ама то изолацията и е само с 50 страни бре,а с останалите 145 си дружи нормално и повече от нормално. А за западналия европгейски свят не и дреме хич,че няма да дружи. Както отговори Путин онзи ден на един френски кореспондент за това какви отношения ще има с Макрон? А отговора бе ние сме отворени и никога не сме се отказвали от разговори,но Макрон се отказа да говори с нас.и За в бъдеще или ще разговаряме ако иска или ще си вървим по своя път всеки сам за себе си.Явно не следиш нещата и за това пишеш глупости и простотии.

    Коментиран от #109

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Еми ще си

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Да си зададем въпроса":

    върнем това което ни се полагаше и бе договорено за неразширение през 1990г. бре. Щом вие нарушавате ние защо да не нарушим. Да не говорим,че вие първи направихте нарушаващата стъпка и си повярвахте,че сте "господ" и може да си правите всичко по света безнаказано,ама нейси сеги ша берете горчивите плодове дето сте ги садили сами.
  • 105 Имаше и такива времена

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Кой ти ги":

    преди да се пусне АЕЦ Козлодуй и преди да се направят язовирите,от които днес имаш непрекъснато вода или не защото са зле стопанисвани и се източват кой кога му е кеф. А тези структури бяха построени именно в онези години в които се лишавахме за да бъде един ден по-добре,а то от рушене и разпродаване ставаме по-зле.

    Коментиран от #107

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "Имаше и такива времена":

    През комунизма все нещо не достигаше.все.щеше да стане ама...нямаше ток,дрехи хляб,телевизори,коли...ама докато направим еди кво си..много тъпо оправдание не мислиш ли?
  • 108 МГанчев

    0 0 Отговор
    Ако някой е прочел цялата статия от мен ИСКРЕНО ГОЛЯМО БРАВО !
  • 109 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Изолирана пишеш,":

    Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
  • 110 Ужасен и отвратен младеж

    1 1 Отговор

    До коментар #100 от "Ето какво намерих":

    Само като прочетох: "БЕЗПРЕКОСЛОВНО ДА ИЗПЪЛНЯВАМ ЗАКОНИТЕ, ВОЕННИТЕ УСТАВИ И ЗАПОВЕДИТЕ НА СВОИТЕ КОМАНДИРИ И НАЧАЛНИЦИ" и разбрах че по голяма гнъусотия в миналото от задължителната за всички военна служба е нямало и която се е отразявала върху живота и мисленето на много поредни поколения, защото още с тази клетва се е имало за цел да приучат българските младежи на комунистическо послушание и подчинение, без разсъждение и "БЕЗПРЕКОСЛОВНО"???, да изпълняват заповедите на комунистическите си началници и ръководители , с мълчаливо и робско подчинение...!!!
  • 111 хахаха

    0 0 Отговор
    Вагинин се появи .
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания