Last news in Fakti

18 Декември, 2023 18:56 2 633 30

В Швеция: "Прекалихме с дигиталното обучение"

  • образование-
  • швеция-
  • ученици-
  • дигитално образование-
  • училище-
  • знания-
  • деца

Швеция дълго време се гордееше с дигиталното обучение. Но междувременно се сипят критики.

В Швеция: "Прекалихме с дигиталното обучение" - 1
Снимка: Shutterstock

Децата от 4 клас в едно от училищата в град Шьобу, Южна Швеция, оставят смартфоните си в малка дървена кутия, която учителката заключва в шкаф преди да започнат учебните занятия. В Швеция не е необичайно четвъртокласниците да притежават смартфони. Децата не носят и тежки ученически чанти. В часовете те обикновено работят дигитално, с помощта на лаптопи.

Някои деца за пръв път държат в ръце печатни учебници

Учителката Севедсон показва на учениците новия учебник по математика. "Прелистете го. Чисто нов е", казва им тя. След почти четиригодишно обучение в училище децата в това училище сега за първи път взимат в ръце хартиен учебник, пояснява германската обществена медия АРД в свой репортаж. Досега в часовете по математика те почти изцяло са работили с лаптоп. Учениците веднага забелязват разликите. „В печатния учебник има повече обяснения, които сега трябва сама да си чета. А досега компютърът ни изчиташе обясненията“, казва едно момиче.

Много шведски училища започват бавно да правят обратен завой. Години наред дори децата в началните училища почти изцяло се обучаваха дигитално. Само преди 5 години образователните власти издадоха национални указания, в които препоръчаха използването на средства за цифрово обучение като лаптопи и различни компютърни приложения. Началната учителка Жанет Виберг посочва, че това си има и своите недостатъци. "Като цяло скоростта на четене, речниковото богатство и разбирането на текстове от страна на учениците се влошиха. Смятаме, че това се дължи на факта, че прекалихме с дигиталното обучение."

Освен държавните училища в Швеция съществуват и много частни. Не съществува централизиран контрол върху образователната политика. Затова училищата досега са имали право сами да определят как точно да работят. Консервативното правителство на страната сега иска да промени това. Министърката на образованието Лота Едхолм настоява особено учениците в началните училища да четат повече печатни текстове.

60 милиона евро за връщане на хартиените учебници

Шведското правителство вече отпусна за тази година 60 млн. евро за връщане на хартиените учебници и книги. "Цифровите учебни материали са за по-големите деца. Знаем, че според научните изследвания на мозъка малките деца изобщо не бива да влизат в контакт с екраните", казва министърката.

АРД посочва, че ако шведското правителство постигне своето, учителите скоро ще получат съвсем нови насоки за работата си. "Много родители също искат да върнем книгите в клас", казва още Лота Едхолм. "Защото книжният учебник прави по-лесно разбирането на това какво трябва да подготви детето преди следващия тест.

В училището в Шьобу, Южна Швеция, децата все пак взимат със себе си лаптопите си в часовете по география. Там те са им полезни, за да търсят и откриват различни страни и градове по картите на света. Местоположенията им децата отбелязват на екраните пред тях.

И въпреки всичко: бъдещето е дигитално

Учителката Жанет Виберг коментира, че не желае да преподава изцяло без лаптопи: "Бъдещето е цифрово", посочва тя пред АРД. "Трябва да запознаем децата с този свят и то по най-правилния начин. Ако имах възможността за повторен избор, бих избрала комбинацията от методи".

Автор: Кристиан Бленкер АРД


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2324г

    17 3 Отговор
    О,ужас!Това е нарушение на закона за защитата ни от биологичния придатък на нашата цивилизация!Какви са тези написани на хартия база данни???!!!Представете си ,че там придатъка разбере,че преди столетия ни бил създал???!!!
  • 2 Шведски тапатси

    4 23 Отговор
    Значи да връщаме хартиените учебници и да трепеме дървета и да унищожим барабар с тях цели еко системи много прогресивно наистина напред към 14 век можем да заменим и гаубиците с катапулти

    Коментиран от #4, #9, #10

  • 3 Прекалихте

    25 0 Отговор
    Не само с дигиталното обучение ами и с много други неща. Децата си проспиват детските игри. Не е ли истина.

    Коментиран от #7

  • 4 беги беги

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шведски тапатси":

    Туй да ти е проблема Грето!
  • 5 Соваж бейби

    4 18 Отговор
    Дано да важи само за шведите,много по удобно е за децата не носят тежки чанти!Има по голяма информация онлайн в + всичко е с контрол няма опция за тик так и др.социални мрежи от 1 клас работят с таблет,смартфона за по големите в колжите им се прибира в кутия при дежурните това че има лапета с телефон си е техен проблем и безотговорност.В плюс много съм доволна от системата сутрин само с 5 минути закъснееше по голямата веднага се праща съобщение или отцъства имам сигнал.Ако има разни хулиганнски прояви също знам всичко на момента.На по малкия имам програма с която следя какво са учили днес и ми излиза страница на таблета какво трябва да пише и смята вечерта в петък им дават само две големи тетрадки в които са писали и се подписвам тип учебник с тетове и въпроси в началото на годината купувам една кутия с химикали,моливи с името на ученика при госпожата ...всичко седи там когато свърши купувам.Тове е не носи камъни всеки ден,защо все се връщат към първобитното ?!

    Коментиран от #17

  • 6 Артилерист

    12 2 Отговор
    Заключителният абзац е много точен. Цивилизационният напредък не бива в някакъв случай да се пренебрегва, но комбинацията от методи повишава възможностите. След като получих първия си служебен компютър преди 40години започнах прогресивно да забравям, защото знаех къде ще го намеря в "Правеца". Той и Айнщайн(не го приемайте като сравнение, а като нещо любопитно) така се е оправдавал защо не си знае номера на телефона:"Защо, казал великият професор, трябва да го помня, като знам къде е записан"...
  • 7 Соваж бейби

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Прекалихте":

    Какви игри ?те са затрупани хипер конкуреция на играчки не знае на какво да се спре хаотични!Само пари да имаш всичката анимация и Марвел героите само трупаме фигурки и лего което е скъпо.Вече събирам в кашони фигурки за списанията няма вторични като се препълнят шкафове хвърлям в кофата .Сглоби на бързо лего и до там не играе .На финал само рисува другото се купува защото рекламата си върви постоянно и филмите.

    Коментиран от #18

  • 8 незнайко

    16 0 Отговор
    С няколко натискания на клавишите всичко дигитално може да изчезне, да спрат електроцентралите и прогреса на хората !!! Как могат да се изтрият хилядите томове хартия за секунди - НИКАК !!! Хора мислете трезво !!!
  • 9 Добре е

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шведски тапатси":

    Да опиташ да напишеш нещо с ръка,тогава ще разбереш...

    Коментиран от #12

  • 10 Хартия

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шведски тапатси":

    Може да се направи не само от живи дървета,умнико,а и от милиарди тонове отпадък на твоята "цивилизация",ама не в интерес на кукловодите ти да го знаеш
  • 11 Търсенето

    11 0 Отговор
    На информация в книга е за старите интелигентни форми на живот,поднасянето "на тепсия" е за прасетата във "фермата",които си мислят че са върха на еволюцията,докато отглеждащите ги решат да отпразнуват поредната "финансова Коледа"
  • 12 Соваж бейби

    2 12 Отговор

    До коментар #9 от "Добре е":

    Не се излагай бе човек в кой век сме?Дори и писателите пише на лаптоп ,да не говорм че в заведенията дори са с таблети и слушалка докато събере поръчките от клиентите се върне на бара вече всичко е налято и се изкарва от кухнята и в кухнята са с таблет уеш!Връщайте се в пещерите и палете огън с камък и пръчки то само това още не ви е дошло на ум

    Коментиран от #13, #15, #26

  • 13 Замисли се

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    А не тракай първосигнално по "таблета"

    Коментиран от #14, #16

  • 14 П.п

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Замисли се":

    Използвам мнооого компютри в работата си.Не говоря празни приказки.
  • 15 П.п

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Използвам мнооого компютри в работата си.Не говоря празни приказки.
    20:00 18.12.2023
  • 16 Соваж бейби

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Замисли се":

    Мислила съм прогреса в технологията и практичното не може да спре.Има си лицензирани сайтове,електронни книги ,за слепи хора опция ел.глас чете или ако ти нямаш желание да четеш само слушаш често ми се случва готвя ,гладя чета книга така само слушам 2 в 1 виждаш ли къде е разликата.Пазаруваш онлайн от всички точки на света само от канапето или лятото на плажа под чадъра в бара .Поръчваш си вечеря по телфона ти я носят...какво повече само пари да има

    Коментиран от #19, #21, #24

  • 17 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Много си проста!

    Коментиран от #22

  • 18 Койчо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Тъпа си!
  • 19 Койчо с кошницата

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Ей не спря да ръсиш простотии!
  • 20 Е сега

    4 1 Отговор
    Вече го няма ще отида с съученичката да учим ,мина това време, учихме учихме и тя забременя
  • 21 Въпроса е

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Че предимствата на всичко това от известно време служат само привидно за " удобство" на хората,вече се използвт предимно за удобно отглеждане на удобни хора
  • 22 Соваж бейби

    0 8 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    Мерси за комплимента пич!Деца имаш ли?И ние бяхме деца бяхме с бележници системата си я спомняш ,сега детето нищо не може да скрие дори знаеш ако закъснява 5,10 минути.Знаеш всичко малко ли е ? Едно време и нашето поколение бяха тарикати имах съоченици бяха с 2 бележника,други копираха подпис на родител някой родители разбираха за проблем по късно или много късно за детето.Аз съм доволна от тази система сега

    Коментиран от #25

  • 23 бай Даньо

    4 0 Отговор
    Абе, нямате ли друга работа ами сте седнали да чепкате вълна, например чаша-две вино или ракия или с 5-6 по-млада жена от вас
  • 24 Вече

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    си "удобна"
  • 25 Те вашите

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Соваж бейби":

    Имаха ли и по оная система какво да се развълнуват с теб?

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Соваж бейби

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Те вашите":

    Такива като теб са на изчезване ,годините се променят не можеш да върнеш животните да оре по полетата или каруцата!Отделих много време за спор не си струва ,само не ми казвай че се къпиш в реката или с кофи а не с душ или във вана същото е и това .Няма връщане назад

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Верно

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    Немаш шанс,изключила си
  • 29 Много

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    Първобитно и неадекватно анализиране на информация поднесена "на тепсия",а насреща -"къпане на реката"...,макар че,пробвай,несравнимо е с ваната....умозаключения и изводи на мммм...,айде...

    Коментиран от #30

  • 30 А ти какво правиш тук?

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Много":

    С интернет на телефона а не си на газова лампа без ток ?Защо използваш всичко това многознаещ нищо незнаещ сам си противоречиш дори не си глупав а по зле ,някъква лудост
Новини по държави: