Last news in Fakti

19 Декември, 2023 13:35 1 011 23

ООН осъжда неуспеха на Русия да защити цивилното население в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • нарушаване-
  • международно право-
  • цивилно население-
  • фолкер тюрк

Върховният комисар на ООН по правата на човека Тюрк заяви, че наблюдението на неговата служба показва груби нарушения на международното право

ООН осъжда неуспеха на Русия да защити цивилното население в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви във вторник, че Русия е допуснала "сериозен провал" в предприемането на адекватни мерки за защита на цивилното население в Украйна и че има индикации, че руските сили са извършили военни престъпления, цитирана от Ройтерс.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Тюрк заяви, че наблюдението на неговата служба показва "груби нарушения на международното право в областта на правата на човека, сериозни нарушения на международното хуманитарно право и военни престъпления, предимно от страна на силите на Руската федерация".

Тези нарушения, заяви Тюрк на заседанието на Съвета по правата на човека в Женева, включват 142 случая на екзекуции по бързата процедура на цивилни граждани след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година, както и насилствени изчезвания, изтезания и лошо отношение към задържани лица, включително чрез сексуално насилие.

Русия категорично отрича да е извършвала жестокости или да е била насочена срещу цивилни граждани в Украйна.

"Налице е широкомащабно бездействие от страна на Руската федерация да предприеме адекватни мерки за защита на цивилното население и защита на гражданските обекти от последиците от своите нападения", заяви Тюрк.

Той заяви, че въоръжените сили и на двете страни, но особено на Русия, трябва да спазват международните права на човека и хуманитарното право.

"Те трябва да прекратят използването на взривни оръжия с широкообхватно действие в населените места и стриктно да картографират местоположението на мините", каза той.

В отговор постоянното представителство на Русия към ООН в Женева обвини Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, че "избелва" престъпленията, извършени от украинските войски.

"Ако наистина искате да говорите за Донбас, трябва да пишете за ежедневните атаки срещу Донецк, за смъртта на деца и други цивилни от ръцете на украинските военни", заяви пред Съвета по правата на човека Евгений Устинов, старши съветник в мисията.

Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала повече от 1400 нападения срещу здравни заведения и друга здравна инфраструктура в Украйна като цяло от началото на руската инвазия, което затруднява предоставянето на най-необходимите грижи.

Говорейки пред репортери чрез видеовръзка от украинския град Одеса, д-р Ярно Хабихт, представител на СЗО в Украйна, заяви, че организацията и други партньори се надяват през следващата година да достигнат до 3,8 млн. от 7,8 млн. души, нуждаещи се от здравна помощ.

"Виждаме, че хуманитарните нужди ще продължат и през 2024 г. и то на същото ниво, както сега", каза той.

"Тя обаче трябва да бъде по-фокусирана към областите (регионите), които имат най-големи нужди в източната и южната част", добави той, визирайки частите на страната, които са претърпели големи щети от инвазията.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Плестинците ДЕТ ги праят

    39 1 Отговор
    На кайма чеu ги заравят ЖИВИ..
  • 2 КОТарАК

    2 26 Отговор
    кво цивилно население...те генералите си е могат да опазят-толкова избити щатите не са имали през цялата си история..и 1 адмирал май им пратиха на концерта

    Коментиран от #11, #15

  • 3 Бонго

    38 1 Отговор
    Тия осъждат само на думи.Без никаква тежест.Справка Израел.Но иначе заплатите са им ,като на футболисти на Реал Мадрид.Паразити.
  • 4 най нежната война

    26 2 Отговор
    е тая, оон-то да си гледа работата
  • 5 Боруна Лом

    33 1 Отговор
    АБЕ ЕИ. А ЮДЕИТЕ И КРАВИТЕ КОЛКО МИЛИОНА ЗАТРИХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЗАТРИВАТ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НАС
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 този е платен и

    22 1 Отговор
    говори необедително . докато рф не влезе в окупираните от майдановци олигарси загинаха много от цивилното население . после с свръхточни оръжия взривиха складове и военна структура . майдановците си дадоха животеца - 500 000 армия си даде животеца . дефашизираха ги и в чували . цивилните в газа са незащитени . нато и гутериш пак само говорят . спарта умре по време на зелен хуманитарен коридор . азовците стреляха и убиха хората след като нато излъга за прекратяването на огъня . да
  • 8 пешо

    27 1 Отговор
    нещо за Газа?

    Коментиран от #13, #16

  • 9 Тоя

    21 2 Отговор
    Нещо е се е объркал, тия престъпления се извършват от укровермахта а не от руските войници.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 7171

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    На чий концерт? Кобзончик разкажи!
  • 12 Братко

    2 9 Отговор
    Така е между братските народи тавариши рускопоклонници
  • 13 Е тва беше целта на Газа

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "пешо":

    Такива интелекти да питат за газа...Еми кво за газа различни религии и вражда от както свят светува, докато в Украйна са братски християнски православни народи с една и съща кръв както каза путлера
  • 14 Пръч

    17 0 Отговор
    Путин ако бе такъв, какъвто образ му придавате, Хага отдавна щеше да е в руини, пепел и прах!
  • 15 Подводния концерт

    0 13 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    На гордостта на руския черноморски флот флагмана крайцер Москва

    Коментиран от #23

  • 16 !!!

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "пешо":

    И от Израел!Тотално!
  • 17 Хахаха

    9 0 Отговор
    И ся за някакви си 120 случая ли става на въпрос а какво става със газа????
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЗОРО

    8 0 Отговор
    Терористични-фашистки държави са ИЗРАЕЛ, САЩ И УКРАЙНА...
  • 20 Верваме на 200

    7 1 Отговор
    Загрижили се.Колкото за избитите от евреите над 10000 палестинци.Демагогия и отвратителна пропаганда.
  • 21 дядото

    6 0 Отговор
    важното е да говорите против русия негативно- навсякъде и постоянно.евреите всекидневно избиват по няколкостотин мирни палестинци,но за вас това явно е проява на хуманизъм и зачитане на международните закони.
  • 22 гост

    3 0 Отговор
    Тези от ООН ако си мислят ,че на някой му пука какво казват...Щом си силен можеш да правиш всичко.
  • 23 Е не че....

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Подводния концерт":

    Цялата военноморска база на САЩ в Очаково я занемарени още на 23 февруари 2022г., ма май не ни е удобно да си спомняш.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания