Last news in Fakti

19 Декември, 2023 21:52 4 096 60

Mеждународна военна мисия! Съединените щати обявиха война на хусите

  • хуси-
  • йемен-
  • сомалия-
  • червено море-
  • пентагон

Сериозността на атаките, няколко от които повредиха корабите, накара множество корабоплавателни компании да поръчат на своите кораби да се държат на мястото си и да не влизат в протока Баб ел Мандеб, докато ситуацията не се разреши

Mеждународна военна мисия! Съединените щати обявиха война на хусите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ и множество други нации създават нова сила за защита на корабите, преминаващи през Червено море, които напоследък са подложени на атаки от дронове и балистични ракети, изстреляни от контролирани от хуситите райони на Йемен. Това обяви във вторник в Бахрейн министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, предава Associated Press.

Сериозността на атаките, няколко от които повредиха корабите, накара множество корабоплавателни компании да поръчат на своите кораби да се държат на мястото си и да не влизат в протока Баб ел Мандеб, докато ситуацията не се разреши.

Централното командване на американските военни отчете още две атаки срещу търговски кораби в понеделник. Балистична ракета удари танкер от Йемен, приблизително в същото време, когато товарен кораб съобщи за взрив във водата близо до тях, съобщиха военните.

"Това е международно предизвикателство, което изисква колективни действия“, заяви министърът на отбраната Лойд Остин в изявление, публикувано малко след полунощ в Бахрейн. "Затова днес обявявам създаването на операция" Гардиън“, важна нова инициатива за многонационална сигурност.“

По около 400 търговски кораба преминават през Южно Червено море по всяко време, заяви висш военен служител пред репортерите, които пътуват с Остин в региона.

Съгласно новата мисия военните кораби не е задължително да придружават конкретен кораб, но ще бъдат позиционирани да осигурят защитен чадър на колкото се може повече в даден момент.

Йеменските бунтовници обаче във вторник обявиха, че няма да се притеснят от присъствието на оглавяваната от САЩ коалиция и ще продължат да атакуват пътуващите към Израел плавателни съдове.

"Целта на американската коалиция е да защитава Израел и милитаризиране на морето без никакво оправдание и това няма да спре Йемен да продължи законните си операции в подкрепа на Газа“, пишат от шиитското движение "Ансар Аллах“, както официално се казват хуситите, в X.

През последните четири седмици бойците от Хути са нападнали или пленили търговски кораби 12 пъти и все още държат 25 членове на Galaxy Leader в Йемен, заяви Остин в забележки във вторник на министерска среща за новата морска мисия. САЩ все още активно търси държави -членки да се присъединят към мисията и да увеличат броя на присъстващите и участващите флоти.

Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелите и Испания се присъединиха към новата мисия за морска сигурност, разкри Остин. Някои от тези страни ще провеждат съвместни патрули, докато други осигуряват разузнавателна подкрепа в Южно Червено море и Аденския залив.

Един специален отсъстващ участник е Китай, който има военни кораби в региона, но тези кораби не са отговорили на предишни призиви за помощ от търговски кораби, въпреки че някои от нападените кораби са имали връзки с Хонконг, заяви военният служител.

Няколко други страни също се съгласиха да участват в операцията, но предпочитат да не бъдат публично посочени.

Новата мисия за морска сигурност ще бъде координирана от вече съществуващата комбинирана работна група 153, която е създадена през април 2022 г. за подобряване на морската сигурност в Червено море, Баб ел Мандеб и Аденския залив. Докато работната група досега е предоставила предимно структура на Централното командване на САЩ, целта на новата мисия е да предостави кораби и други активи за осъществяване на защитата. В CTF 153 има 39 държави, но служителите работеха, за да определят кой от тях ще участва в тези последни усилия.

Отделно Съединените щати също призоваха Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия срещу атаките.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чорбара

    41 35 Отговор
    Смърт на краварите.

    Коментиран от #15, #16, #19, #56

  • 2 КОТарАК

    26 9 Отговор
    нашите ,,капитани на фрегати,, да се включват!
  • 3 Мда

    56 21 Отговор
    Сащ вече воюват на десетки фронтове по света, странно как ще се справят. Обикновено военните действия на сащ завършват с провал. Например: Виетнам, Афганистан и украйна.

    Коментиран от #10, #11

  • 4 Хе,хе...!

    51 21 Отговор
    САЩ обявили война на ...хусите...!
    Нещо не им върви на ,,Первая в мире",с талибанските племена...!
    Нито победиха виетнамците,нито победиха афганистанските козари...!Сега ще тичат през глава и от...хусите...!
    Въпрос на време...!
  • 5 Българин

    40 23 Отговор
    САЩ ще изгубят и тази война!
  • 6 кравар

    15 15 Отговор
    И САЩ започват специалната операция.
  • 7 ЕСССР

    41 13 Отговор
    Незабавно ЕСССР да наложи пакети санкции на САЩ за сформираната от тях военна операция, какви са тия двойни стандарти!
  • 8 Ха така

    19 2 Отговор
    Танцьорите с полички да му мислят.
  • 9 Гориил

    18 5 Отговор
    Международната военна мисия не включва представители на най-големите и богати арабски държави. От една страна това е поражение, от друга е дипломатически трик и опит да се направи добро лице на лоша игра.
  • 10 КОТарАК

    11 27 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    къде са загубили битка щатите?/Кисинджър и Ленън от Бийтълс ги изкараха от Виетнам , от Афган-дето ги натикаха в пещерите-клоуна Тръмп

    Коментиран от #14, #21, #24, #40

  • 11 дабе

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    И Сирия, Ирак и Иран. Ама все са голяма работа.
  • 12 Укропат

    23 5 Отговор
    Залужни обяви война на хуйсите! Шефчето бурно аплодира. Ще стане голем клоун и от Залужния.
  • 13 Теме Рут

    19 8 Отговор
    абе, тея крави има ли някой още да не са му обявили война?

    Коментиран от #51

  • 14 Хаха

    19 6 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    А къде са спечелили ма? Мнооо си зле момиченце, честно!

    Коментиран от #39

  • 15 Някой си...

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Чорбара":

    Хахахахха, тили ше гиусмъртиш бе, галош скъсан..?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Параной Патологин

    19 11 Отговор
    Хуестите ще победят. Все пак защитават земята си.

    Коментиран от #26, #54

  • 18 Водняк

    2 0 Отговор
    Хайде да бълбукаме двамина
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хахахаха

    26 6 Отговор
    Е още не са обявили война, засега изчакват да загубят другите войни! Хусите са противници съизмерими с американската армия! Като съберат и съюзници+ тагарев, могат да се надяват на почетен мир! Все пак няма да загубят територии! България ще помага с тагарев и оня адмирал с гумените патета! Пинокио и Мирчев Два Пръста, могат да услужат на военния флот с прочутата си двуместна десантна лодка , ако се стигне до по мащабни военноморски операции!
  • 21 Да бе

    34 9 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Ти от Луната ли падаш? Да от Луната, дето американците уж стъпиха. Но всъщност направиха филм за балъци в студиото на Стенли Кубрик. Сащ не са печелили война. Историята им е две страници. Сащ избягаха позорно от Афганистан преди две години (2021 г.), факт.
  • 22 Пунчо

    14 3 Отговор
    Ако и от тия паднат, значи и националния ни отбор по футбол може да ги бие
  • 23 Гориил

    22 6 Отговор
    Хутите чувстват солидарност и подкрепа от арабския свят. Това няма да позволи на международната мисия да постигне крайната си цел. В най-добрия случай битката ще продължи много седмици. а може и месеци. Ще са необходими огромни пари, които все още трябва да бъдат отпечатани на печатарска преса. след това тези пари ще се влеят в международната финансова система и след няколко цикъла на използване ще бъдат събрани многомилиардни такси. Тези данъци ще се върнат в Съединените щати и ще покрият астрономическите разходи за водене на война срещу хусите. Целият свят ще плати за американската кампания.

    Коментиран от #27, #46

  • 24 Ъхъ

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Ленън обаче понесе известни загуби! Другарето от ЦРУ не му простиха!

    Коментиран от #34

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БайБоцимир

    8 14 Отговор

    До коментар #17 от "Параной Патологин":

    Червено море е земята им? Кремълските писачи къде ви събират?

    Коментиран от #30, #50

  • 27 Ъхъ

    18 4 Отговор

    До коментар #23 от "Гориил":

    На печатарската машина и се стопиха лагерите и още не може да напечата долари за нацистите в Украйна!
  • 28 джо

    10 6 Отговор
    Ще затънат и те като евреите
  • 29 Мишел

    9 1 Отговор
    Както в Ирак, САЩ не обявяват война, а специална военна операция.
    Ще можем да си припомним разликите в начина на провеждане на двете операции на САЩ и на Русия.

    Коментиран от #43

  • 30 Мхм

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "БайБоцимир":

    А евро/доларовите писачите къде ви събират?

    Коментиран от #33

  • 31 Механик

    14 6 Отговор
    САЩ обявили война на хусите??? Нищо неочаквано. САЩ само това правят- обявяват войни. Но по-често не обявяват войни, а обявяват неудобните за тях във всички грехове. И после натам потеглят натовските войски и "демократично" избиват по няколко милиона мирни хора.
    А когато се обърне палачинката, зарязват местните си ятаци и бягат преко сили да се фанат на самолета за колесника.
  • 32 илиан илиин

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бутача":

    Един рязан хуй за теб.
  • 33 ОНЗИ

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "Мхм":

    Как къде при Мадам- Галя Събева.
  • 34 КОТарАК

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ъхъ":

    тук съм съгласен

    Коментиран от #37

  • 35 КГБ

    5 5 Отговор
    Международ мисия , неозначава непременно 500 държави а поне 4 слабо развите Западни държави като САЩ ЕС Япония които им недостигат кораби, а някво си бунтовническо племе Хутите от 1000 членове са напът на разрушат поне 2000 кораба на НАТО и да докажат че са хипер сила пред Русия и китай
  • 36 Мъжа на урсула

    15 2 Отговор
    Тагаренко още ли не е купил картинки на кораби и подводници???

    Коментиран от #41

  • 37 Баце ЕООД

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "КОТарАК":

    Ти си глупава.. Кво значение има? /
  • 38 Баце ЕООД

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бутача":

    Ела котьо.. ПОЕМИ ЩАФЕТАТА
  • 39 В Гренада спечелиха!

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    И в Панама!
  • 40 Как може същество

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    с толкова gлюпост на едно място да живее не знам.
    Недей поне като вървиш да дъвчеш дъвка.
  • 41 Магаренкоу

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Мъжа на урсула":

    Сега променям конституцията. Като я променя, ще продам Българската обработваема земя на монсанто (както стана в украйна) и с получените пари ще купим чертежи на кораби и подводници с които ще потопим ракетите и дроновете на Хусите.
  • 42 Тра-ла-ла

    3 1 Отговор
    Гледайте да сте поне 10 пъти повече от поредните камилари. Численото превъзходство винаги дава увереност на патриотите.
  • 43 Казуар

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Мишел":

    Другарю, в момента Ирак има договор за сигурност с Ирак, по причина нападенията на ислямисти в района.
  • 44 С оръдие по бълхи

    9 3 Отговор
    Хусите нямат какво да губят и ако бъдат победени или избити, никой няма да се учуди, но ако победят или нанесат ясни поражения на флота или авиацията на САЩ, целият свят ще разбере, че има глинен колос.

    Коментиран от #45

  • 45 Имаш глина на гащите

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "С оръдие по бълхи":

    Абе джанго ти как си представяш да стане
    Една двойка ф18 ще им разпилее палатките и ще се изпокрият по дупките си

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Няма да ни липсват

    6 2 Отговор
    Никой няма да позволи на разни пещерни чаршафи да застрашават морския трафик през Суецкия канал..сега ще почувстват любовта под формата на дронове Рийпър и ще минат към подземната тактика
  • 48 Глюпости , Фактор

    3 0 Отговор
    Само Конгреса може да обяви война ...
  • 49 Гледай, много ще научиш!

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Имаш глина на гащите":

    Това става в Холивуд, а там е техният дом и те знаят как да го защитават!
  • 50 Да ти кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "БайБоцимир":

    Зил 131 дава назад ,удря дърво и които паднат в каросерията ги взимат да пишат хвалебствия за рушландия
  • 51 Теме пут

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Теме Рут":

    Тичай на лекар
  • 52 БРЕ БРЕ БРЕЕЕЕЕ

    3 2 Отговор
    ШЕПА КАМИЛАРИ НАДВИХА СВЕТОВНИТЕ ПРОЧУТИ ПИРАТИ И КОЛОНИЗАТОРИ СЪС СУПЕРДУПЕР УНИКАЛНИТЕ СИ ОРЪЖИЯ. СЯ ТРЯА СВЕТОВНИТЕ БАНДИТИ ДА СА ПРЕВЪОРЪЖАВАТ НАНОВО И НА НОВО.... А ИЗКАТ РЪЦИЯ ДА БИЯТ...
  • 53 Ха ха ха

    1 1 Отговор
    Хутите имат един самолет, който изглежда като намерен на боклука и един хеликоптер. Смешници.
  • 54 От какво

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Параной Патологин":

    Защитават земята си от търговски кораби. Нещо не си в час.
  • 55 МЕЖДУНАРОДНА ЛИ ??

    0 0 Отговор
    КАКВА МЕЖДУМАРОНА ВОЕННА МИСИЯ ?????????ТОВА СИ Е МИСИЯ НА САЩ С УЧАСТИЕ НА ПУДЕЛИТЕ НА КОИТО ИМ Е НАРЕДЕНО. СТИГА С ТЕЯ ИЗМИСЛЕНИ ВРЪТКИ ЗА ПАРАВАН . МА ВИДИТЕ ЛИ МЕЖДУНАРОДНА Е МИСЯТА. УМРЯХА БАЛАМИТЕ , КОГО БАЛАМОСВАТЕ . СЪЩОТО КАТО ВОЙНАТА В УК. ПРИКАЗВАЙТЕ СИ, "ВЕРВАМЕ ВИ" .

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 От къде на къде пък

    0 0 Отговор
    400 търговски кораба ще преминават през Южно Червено море по всяко време без да плащат а?
  • 60 От тези

    0 0 Отговор
    Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелите и Испания колко са тези граничещи с Южно Червено море ?