Last news in Fakti

20 Декември, 2023 16:11 1 356 9

Европейската комисия стартира три нови инициативи в подкрепа на украинските изследователи

  • европейската комисия-
  • инициативи-
  • подкрепа-
  • украйна-
  • ес-
  • изследователи-
  • хоризонт европа-
  • евратом

Украйна участва в програмите "Хоризонт Европа" и "Евратом", без да е необходимо да прави финансов принос

Европейската комисия стартира три нови инициативи в подкрепа на украинските изследователи - 1
Снимка: Shutterstock

Днес Комисията стартира три нови инициативи, с които се стимулира сътрудничеството на ЕС с Украйна в областта на научните изследвания и иновациите - нов офис "Хоризонт Европа" в Киев, нов Европейски съвет за иновации (EIC) в подкрепа на украинската общност за дълбоки технологии и нов общностен център на Европейския институт за иновации и технологии (EIT), цитирана от официалния сайт на Европейската комисия.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илияна Иванова даде старт на инициативите по време на дистанционно събитие заедно с украинския заместник министър-председател Михайло Федоров и министъра на образованието и науката Оксен Лисовый.

Новият офис на "Хоризонт Европа" ще повишава осведомеността относно възможностите за участие на Украйна в съвместни проекти за научни изследвания и иновации (НИИ) в рамките на "Хоризонт Европа" - програмата на ЕС за научни изследвания и иновации.

Тя ще прави това, като популяризира "Хоризонт Европа" в Украйна и подкрепя интеграцията на Украйна в Европейското научноизследователско пространство, като същевременно предоставя подкрепа на националните звена за контакт на Украйна за "Хоризонт Европа". Националната фондация за научни изследвания на Украйна е домакин на бюрото на "Хоризонт Европа".

Действието на Европейския съвет за иновации (EIC4Ukraine) подкрепя украинската общност за дълбоки технологии с 20 милиона евро за украински стартиращи предприятия, за да им помогне да се развиват и интегрират в европейската иновационна екосистема.

Инициативата, осъществявана от европейска мрежа от сдружения на стартиращи предприятия, ще подкрепи най-малко 200 украински стартиращи предприятия в областта на дълбоките технологии с до 60 000 евро всяко, за да продължат да развиват своите иновационни и бизнес дейности.

Центърът на Общността на ЕИТ в Киев ще служи като единно звено за информация относно възможностите, предоставяни от цялата Общност на ЕИТ в Европейския съюз и извън него. Той ще осигури на украинските иноватори, които остават в родната си страна, достъп до партньори, пазари, изпитателни центрове, обучения и инвестиции. Домакин на центъра е Украинският фонд за стартиращи предприятия.

С оглед на продължаващата руска агресивна война срещу Украйна и на ангажимента на ЕС да предложи осезаеми средства за подкрепа на украинската научноизследователска и иновационна общност, Украйна участва в програмите "Хоризонт Европа" и "Евратом", без да е необходимо да прави финансов принос.

Тази подкрепа се допълва от няколко мерки. Освен новите инициативи, обявени днес, те включват инициативите ERA4Ukraine, Horizon4Ukraine, стипендиантската програма EURIZON за Украйна и ERC4Ukraine, както и MSCA4Ukraine - специалната схема за стипендии в размер на 25 млн. евро в рамките на дейностите "Мария Склодовска-Кюри" (MSCA) за разселени изследователи от Украйна.

Европейският институт за иновации и технологии (ЕИТ) е уникален орган на ЕС, чиято цел е да стимулира иновациите, като обединява организации от бизнеса, образованието и научните изследвания. EIT подкрепя украинските иноватори чрез няколко мерки, включително специалната кохорта на EIT Jumpstarter "Възстановяване на Украйна", Red Kalyna, насочена към признаване на украински жени предприемачи, и инициативата на EIT за висше образование, която увеличава иновационния капацитет на висшите учебни заведения.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така ли

    13 2 Отговор
    На О-райна да им начукат целия...И идва Мир-а.....
  • 2 Гориил

    17 2 Отговор
    Безсмислено пилеене на пари и природни ресурси.В Украйна отдавна няма наука. Науката остава в съветското минало.В името на една непостижима цел украинският националистически елит погреба своята наука и образование. Гигантски фабрики бяха затворени и хиляди изследователски екипи бяха унищожени. Учените, които са искали да избягат, вече са избягали и работят или в Русия, или на Запад.Има нещо криминално и корупционно в тази инициатива на Брюксел. Скоро ще разберем какво точно.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    За съжаление сте прав приятелю,но си мисля, че нилога нищо няма да разберем...
  • 4 стоян

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    До 2 ком - ти от Киев ли пишеш другар -тия подробности от къде ги знаеш - от руската ли
  • 5 Одит

    5 1 Отговор
    В тайните щатски лаборатории за създаваме на биологични оръжия!
    Голяма, отвратителна новина.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А ме

    2 1 Отговор
    Европейския съюз продължава да се самоунищожава заради наркомана,що не предприеха инициатива за запазване на цивилното население на Донбас което наркомана бомбардираше и биваше,да защото тези камъни не са били хвърляни в тяхната градина,извратени болни мозъци!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: