Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Декември, 2023 17:33 3 804 98

Защо блокира украинската контраофанзива? Ето четири важни фактора

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • бахмут-
  • крим

През август президентът Володимир Зеленски заяви, че кампанията на Украйна няма да спре, докато Крим не бъде освободен от руска окупация

Защо блокира украинската контраофанзива? Ето четири важни фактора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шест месеца след като Украйна започна своята контраофанзива, за да си върне окупираната от Русия територия в източната част на страната, силите на Киев постигнаха малък напредък в лицето на утвърдената руска съпротива. Това предаде агенция Ройтерс.

Руската отбранителна линия, най-голямата и най-укрепената в Европа след Втората световна война, в крайна сметка се задържа и ранните перспективи за украински пробив, който би прекъснал сухопътния мост между Русия и окупирания Крим, избледняха.

Има четири основни фактора, които попречиха на украинската контраофанзива да реализира пълния си потенциал. Първият фактор е, че Украйна раздели силите си по дългата фронтова линия. В основата на украинското контранастъпление беше Запорожкият фронт, бойно поле, смятано от военните анализатори за най-прекия път за разделяне на контролираната от Русия територия в Украйна. Простиращ се на 80 км от Орихов, криволичещ през Токмак и пресичащ се в Мелитопол, този маршрут имаше за цел да отреже важни руски линии за доставки към Крим.

През август президентът Володимир Зеленски заяви, че кампанията на Украйна няма да спре, докато Крим не бъде освободен от руска окупация. За много западни анализатори ключът към тази цел беше пробиването на линиите за доставки, които свързваха Крим с Русия в Запорожие. Но силите на Украйна в крайна сметка бяха разделени между три оси на атака, включително една на север до Бахмут в Донецк, където Украйна трябваше да подсили собствената си защита, след като Русия предприе атака през октомври.

Вторият фактор, провалил контраофанзивата, е фактът, че Русия имаше достатъчно време да изгради многопластова защита. Моментът на контранастъплението на Украйна изигра решаваща роля, като даде на Русия време да укрепи фронтовата линия, особено в Запорожие. Украйна чакаше месеци, за да започне атаката си, докато обучаваше войски, доставяше западни оръжия и обсъждаше стратегия. По време на този решаващ прозорец Русия имаше време да копае окопи и да поставя мини по стратегическите зони на фронта. Руските укрепления между фронтовата линия и Токмак са гъсти и наслоени. Те включват противотранспортни ровове, препятствия, бойни позиции и стратегически разположени противопехотни мини в границите на дърветата и по протежение на ключови пътища, водещи на юг към окупирана Украйна. Трябва да се отбележи, че откритият, равен терен в региона направи по-трудно движението на Украйна с елемент на изненада.

Фактор номер 3 - бавният напредък и недостигът на жива сила и оръжие. Скромният напредък на украинската армия отразява значителната гъстота на укрепленията в региона и ресурсите, с които те разполагат. Въпреки шест месеца интензивни боеве, Украйна успя да напредне само със 7,5 километра, достигайки село Роботине. Руската отбранителна линия се състоеше от слой по слой статични бариери, предназначени да пречат на танковете, сложни мрежи от окопи и тунели и стратегически камуфлирани батареи, танкове и командни пунктове. Тази многостранна отбранителна стратегия създаде огромно предизвикателство за украинските сили, опитващи се да пробият фронтовата линия. Всичко това беше подкрепено от постоянен обстрел от руска артилерия.

Въпреки че нито украинската, нито руската армия са публикували официално данни за жертвите, и двете страни са понесли значителни загуби по отношение на жива сила и ресурси. Русия притиска лошо обучени затворници в наказателни батальони "Буря-Z", за да подсили фронтовите войски, докато високорисковите атаки на Украйна срещу добре подготвени отбрани с ограничени, уморени от битка войски нанесоха големи щети на техните сили и активи.

Четвъртият фактор, оказващ влияние на украинското контранастъпление, са множеството мини, разположени по фронтовата линия. По фронта руските сили положиха първа линия на отбрана: плътен слой от противопехотни и противотранспортни мини. Разчистването на пътища през руските минни полета се превърна в едно от най-скъпите предизвикателства на контранастъплението, както по отношение на време, така и по отношение на хора и машини.

Украйна използва западни машини за разминиране и бронирани колони от танкове и превозни средства, за да премине през опасния терен. Но движенията на армията за разчистване на пътеки през мините се развиха под зоркия поглед на дронове за наблюдение, управлявани от новите специализирани звена за дронове на Русия. Тези дронове щателно наблюдават превозните средства за разчистване на мини, подавайки информация за насочване към артилерията и атакуващите хеликоптери. Тъй като предните танкове и превозни средства за разминиране бяха насочени и унищожени, украинските атакуващи колони зад тях останаха в зона на поражение за руската артилерия, неспособни да маневрират около унищожените превозни средства, без да задействат още мини.

Въпреки малкото пробиви по фронта, контранастъплението на Украйна може да претендира за известен скромен успех. Контраофанзивата в Крим, използваща морски безпилотни самолети и насочени ракетни удари с голям обсег, принуди руския флот да се отдръпне в Черно море. И все пак крайната цел да си върне земя в окупираната Украйна не успя да се осъществи и Киев сега се бори да осигури повече доставки на оръжие от западните нации, докато войната продължава.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълkът

    98 7 Отговор
    Се си търсят оправдания соросоидите за поредния провал
  • 2 Единствения Фактор е

    100 12 Отговор
    че Руската армия е непобедима.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    81 3 Отговор
    А как скачаха и скачаха и крещяха "Слава и Москаляки на Гиляку "


    Е сега е ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО за македонските руснаци !
  • 4 Да, бе

    81 7 Отговор
    Защото се провеждаше от укри, а натовските съвети само влошиха нещата. Отделно им изпратиха предимно скраб. Вселенския фашизъм загуби отново.
  • 5 Дамммм

    74 6 Отговор
    Много по-просто е...-който се е опулил срещу Русия нищо добро не го чака.Украинците се вързаха на Запада и най вече на САЩ и станаха жертвеното агне...--
  • 6 Защото избраха грешната страна

    58 5 Отговор
    Байдън излъга президента на Афганистан, сега прави същото и спрямо Украйна (видео)
    Неотдавнашните изявления на президента на САЩ Джо Байдън към Зеленски напомнят на водещия на канала в YouTube Даниел Дейвис/Deep Dive Daniel Davis за неизпълнените обещания на Белия дом към бившия президент на Афганистан Ашраф Гани. В материала също така се отбелязва, че текущото състояние на нещата за Киев в някои отношения е подобно на ужасната ситуация, която се наблюдаваше в Афганистан по време на последния етап от "изтеглянето" на американските войски.
    Даниел Дейвис: Това се случи през юни 2021 г. — два месеца преди цялата сграда да се разпадне и рухне изцяло. Президентът Байдън каза на държавния глава на Афганистан: да, ще продължим. Ние няма да ходим никъде.
    Два месеца по-късно обаче, когато всичко се разпадна, си тръгнахме по особен начин оттам.
    Нещо повече, по това време (по време на срещата в Белия дом), ние вече планирахме меко казано изтеглянето на войските. "Изтеглянето" на войските вече се изпълняваше. А Байдън се опита да убеди всички, че оставаме. Всички обаче знаеха, всички видяха надписа на стената. Беше много ясно, че тези уверения не означават нищо.
    Сега ситуацията не е много по-различна, тъй като ситуацията в Украйна е в някои отношения подобна на ужасната ситуация, която видяхме в Афганистан на последните етапи.
  • 7 честен ционист

    40 3 Отговор
    Защото Вова на 2-ри май думна скалдовете с боеприпаси при Павлоград.
  • 8 стоян георгиев

    64 6 Отговор
    Рамщайн се провали, а СВО на Кремъл успя!

    Коментиран от #14

  • 9 Стига бре

    7 40 Отговор
    ВСУ е пред портите на Донецк.
  • 10 стоян георгиев

    7 59 Отговор
    Единствената причина за малкия украински напредък бе неспазвната но обещана западна подкрепа.другото всичко писано в статията не отговаря на истината.никакви разпилявания ,минни полета и недостиг на хора не са били фактор.украйна получи около 10 %от обещаното оръжие.никаквинтанкове малко бронирани машини никакви ракети със среден радиус малко разминираща техника никакви самолети малко противобатарейни средства и малко снаряди.това бе причината за липса на голям пробив.

    Коментиран от #53, #90

  • 11 ВСУ на левия бряг

    4 34 Отговор
    Като за начало де......

    Коментиран от #21, #22

  • 12 Мдаа

    74 9 Отговор
    Хиляди украинци от няколко дни бягат в Русия. Вече разбраха, че само там няма да получат призовки за фронта. Майката си е майка. Закриля си детето, дори да е блудния син.
  • 13 ПУТИН

    31 7 Отговор
    ИМАМ ТОРТА С КОНТРАОФАНЗИВАТА... 500 000 ЧОВЕЧЕТА БЕЗ РЪЦЕ И КРАКА....
  • 14 стоян георгиев

    5 22 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Нямаш ли свое име ?или смяташ.че с моето ще изглежда по вярно като лъжеш?

    Коментиран от #59, #94

  • 15 Само да питам

    37 4 Отговор
    А от САЩ и НАТО защото излъгаха , че котраофаще успее?

    Коментиран от #19, #33

  • 16 ТО ПЪ СВОто

    8 34 Отговор
    Много постигна...две години Путин са мъчи с Украйна.
  • 17 Евроатлантик

    9 49 Отговор
    Единствено мините спряха украинците да разнебитят жалките орди на рушляците... Това ще се промени когато пристигнат Ф-ките и другите поръчани оръжия.
  • 18 Бивш

    53 7 Отговор
    Армия се гради с десетилетия и много финансови средства, и много други ресурси. Нарича се "Строителство на въоръжените сили" и това е цяла наука. Руснаците са я измислили тази научна дисциплина. И няма нищо общо с компютърните игри.
  • 19 ТО И ПУТИН

    6 34 Отговор

    До коментар #15 от "Само да питам":

    Излъга за успеха на сво то, ама айде.
  • 20 Дън Бай

    33 5 Отговор
    На крив украинец Русия му пречи.
  • 21 балкански

    26 2 Отговор

    До коментар #11 от "ВСУ на левия бряг":

    баш! как му викаме ние, у лево...демек на никъде! там ша си и останат докато не се развее червено знаме над киев!
  • 22 Не можели да се закачат на левия бряг:))

    32 4 Отговор

    До коментар #11 от "ВСУ на левия бряг":

    "Офицерите винаги са в тила“: бойци от 36-та бригада морска пехота на украинските въоръжени сили се предадоха (ВИДЕО)

    Морските пехотинци от 36-та морска бригада на украинските въоръжени сили, заловени при опит за „прегрупиране“ на левия бряг на Днепър , свидетелстват.

    Пленниците, взети в Херсонска област, разказват как са принудени да пресекат и всъщност са изпратени в една посока- на левия бряг. В техните редици има много отказници и много такива, които просто бягат.

    Те са сами на предната линия - всички офицери седят отзад, изпращайки само войниците в битка.

    Пленените украински войници призовават колегите си да избягат или да се предадат, защото не виждат смисъл от тази война.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 среднощен

    19 6 Отговор
    "..И все пак крайната цел да си върне земя в окупираната Украйна не успя да се осъществи..";

    Без коментар..
  • 26 БгТопИдиот🇧🇬

    8 47 Отговор
    Цял свят се възхищава на Президента Зеленски ! Той е новия символ на борбата за свобода и независимост от тиранията !
    Цял свят ненавижда масовия убиец путлер!
    Думите на Президента Зеленски ще се помнят векове!
    "Дори през непроницаемата тъмнина Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични актове.
    Умишлени и цинични ракетни удари по гражданска критична инфраструктура. Не по военни съоръжения.
    Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни накарате да отстъпим?
    Наистина ли нищо не разбрахте?
    Не разбрахте ли кои сме ние? За какво сме? За какво говорим?
    Четете по устните ми:
    Без газ или без вас? Без вас.
    Без вас или без светлината? Без вас.
    Без вода или без вас? Без вас.
    Без храна или без вас? Без вас.
    Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето „приятелство и братство“.
    Но историята ще постави всичко на мястото си.
    И ние ще сме с газ, осветление, вода и храна… и БЕЗ вас!“.

    Коментиран от #31, #35, #86, #93

  • 27 Отец Дионисий

    7 29 Отговор
    Бог да ги поживи и пази и по бързо да унищожат пияните агресори на бункерния ботокс, Амин!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Курд Околянов

    30 9 Отговор
    Войната приключи няколко денонощия след нейното започване. Руснаците в началото на войната на практика унищожиха украинската армия - командни пунктове, летища, самолети във въздуха, военни поделения, военни складови бази и т. н. Сега вече Путин не бърза, защото няма сериозна съпротива и Украйна му е в кърпа вързана. Дали ще издържа армията си в пределите на Русия във военни учения или навън в реални бойни действие, разлика почти няма.

    Коментиран от #34, #39

  • 30 Гориил

    7 26 Отговор
    ботокса стяга бохчата за Хага, а копейките реват, всьо по план
  • 31 БгТопИдиот🇧🇬

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Китайско менте на грант при галето !
  • 32 Само мините

    7 20 Отговор
    Спасиха руснаците от погром......

    Коментиран от #46

  • 33 Елементарно лесно е да се излъже

    7 22 Отговор

    До коментар #15 от "Само да питам":

    всеки русофил... 😁Затова са те излъгали.
  • 34 Че кой тогава

    5 25 Отговор

    До коментар #29 от "Курд Околянов":

    Изби 350 000 рашисти в Украйна.

    Коментиран от #40

  • 35 Пипи

    20 7 Отговор

    До коментар #26 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    И аз се възхищавам като свири на пиано с малкия си морков със свалени га.щи, с токчета и
    тънък фалцет. Голям шут е. Няма спор.

    Коментиран от #42

  • 36 Коз Як

    24 7 Отговор
    Америка има ли спечелена война? Защо очаквате различен резултат сега?

    Коментиран от #38

  • 37 Харон

    7 25 Отговор
    1-2-3-4...Глупости.
    2. Русия имаше достатъчно време да изгради многопластова защита = 4. са множеството мини, разположени по фронтовата линия. 1. = 3 няма толкова обучена войска за щото фронтът дълъг. ЕДНО И СЪЩО.
    Основното беше, че НИКОЙ НЕ СМЯТАШЕ, че украинците ще окажат такава ефективна съпротива на рашистите, че 3 дневната им спец операция потъна в дяволите и рашистите сенасраха. И ПОНЕЖЕ НЕ БЯХА ПОДГОТВЕНИ И САМИТЕ УКРАИНЦИ ЗА ТАКЪВ УСПЕХ ЗАГУБИХА ЦЕЛИ "Шест месеца след като Украйна започна своята контраофанзива,..." СЪЩО НЕ ПОЛУЧИХА, НУЖНАТА ДЪЛЕКОБОЙНА ТЕХНИКА, С КОЯТО УСПЕШНО ДА МОЖЕХА ДА РАЗБИЯТ СТРАТЕГИЧНИТЕ ТОЧКИ ДЪЛЕКО ЗАД ФРОНТА....нА ПРИМЕР НУЖНИТЕ РАКЕТИ ЗА РАЗБИВАНЕТО НА ПУТИНСКИЯТ ЛЮБИМ МОСТ И ДО ДЕН ДНЕШЕН НЕ СА ГИ ПОЛУЧИЛИ....Но затова пък успешно си избиха общо около 1 000 000 мъже, рашистите са сринали половин Украйна, и своята икономика/на мужика не му боли докато има чер хляб и водка, водката е по-важна/ ама после....Спрямо обстоятелствата укрите добре са издържали тази година....
  • 38 Къде видя американска армия

    8 18 Отговор

    До коментар #36 от "Коз Як":

    в Украйна...?

    Коментиран от #57

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Лъжат

    16 1 Отговор

    До коментар #34 от "Че кой тогава":

    Китайското разузнаване каза 30 Хил. То е по-точно.
  • 41 Новини от последните секунди

    6 29 Отговор
    Украйна успешно спира руските атаки към Авдеевка. Това е град в Източна Украйна, който се намира съвсем близо до Донецк, административният център на Донецка област.
    През октомври Русия започна нова мащабна атака срещу Авдеевка който опитва да превземе още от 2014 година . Днес от ВСУ обаче заявиха, че "продължават да удържа врага, който продължава да се опитва да обкръжи Авдийвка".
    В новия доклад за ситуацията на фронта се посочва, че украинските войници "отстояват позициите си и нанасят големи загуби на нашествениците".

    Коментиран от #49, #50, #51, #52

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бесен-_ Язовец

    3 27 Отговор
    400 000 ватника в чувала и още 780 000 чакат протезиране в колички, всьо по план‼️

    Коментиран от #67

  • 44 От Врат

    23 2 Отговор
    американците са царе да изоставят съюзниците си. Със съюзник Америка си изгубил дори и без враг
  • 45 Ха,ха,ха

    24 2 Отговор

    До коментар #42 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Издирвани в цял свят, преоблечени като жени, правещи се на болни, женещи де за бабки хохолите. Единственото спасение е да избягат в Русия тези херои.

    Коментиран от #77

  • 46 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 21 Отговор

    До коментар #32 от "Само мините":

    Така е! До септември бяха сложили рашистите 8 милиона мини вече по последни данни са 12 милиона. Ако искаха да остават в тези земи нямаше така да ги минират а да воюват за тях тези страхливци
  • 47 При великата

    16 5 Отговор
    перемоха,украинците не само нищо не спечелиха,а дори загубиха и продължават да губят територии. Контранаступа им се превърна в огромен провал и контраотступ към Киев. И никой не може да помогне на Украйна както се видя във войната и срещу Русия.
  • 48 Истината:

    22 5 Отговор
    Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров:
    =Украинците в чужбина ще бъдат мобилизирани.
    Трябва ни още доста пушечно месо, около 5ОО ООО
  • 49 Чувала се затвори

    22 3 Отговор

    До коментар #41 от "Новини от последните секунди":

    Ми те в чувал бе. Даже вече не могат да се оттеглят.
    Даже и Мара го написа, да се чудиш как, но факт.
  • 50 МЪКИТЕ ПУТИНОВИ..

    4 19 Отговор

    До коментар #41 от "Новини от последните секунди":

    Са безкрайни....близо две години война и още се бие за Авдиевка.
  • 51 Аха

    14 2 Отговор

    До коментар #41 от "Новини от последните секунди":

    Лъжи от последните секунди.
  • 52 стоян георгиев

    4 25 Отговор

    До коментар #41 от "Новини от последните секунди":

    При авдеевка ще загинат поне 100000 руснака двойно повече ще останат инвалиди.града.практически не съществува и ще умрат за славата на фюрера си.
  • 53 Не само им дадоха

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    обещаното а и в повече от това и то доста много. Абрамсите заради осирация краварите си ги прибраха,както и патриотите и дават само касети защото друго нема.
  • 54 БгТопИдиот🇧🇬

    6 28 Отговор
    Не знам къде са Американците и НАТО но знам че 700 000 рашистки майки питат защо синовете им са мъртви. 700 000 рашистки деца питат защо бащите им са мъртви! 700 000 рашистки жени питат къде са им мъжете. 700 000 а може би повече братя и сестри питат къде са братята им!!! За това се грижите убийци!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #55, #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Бесен-_ Язовец

    4 22 Отговор

    До коментар #54 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    700 хиляди клети рашисти никога повече няма да отворят входните врати на своя дом! Близките на тези смъртници ще се разправят с кървавото джудже 🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 57 Тапа Нар

    22 4 Отговор

    До коментар #38 от "Къде видя американска армия":

    американзите са страхливци и воюват директно само срещу козари по джапанки. В Украйна ги е страх да влязат директно и набутват някакви глупаци като урките и сега този северен фронт от скандинавски глупаци
  • 58 Денис 🇷🇺

    15 8 Отговор
    Докато НАТОвци са по курорти и плажове, руснаците ги убиват в окопите...Поздрав за Путин техния палач

    Коментиран от #61, #62

  • 59 ГОЛЯМ СМЯХ

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    вие кои сте ?

    всеки си има име може и да съвпадат помиярскитеВИ имена

    само едно магаре ли се каза марко а?

    Коментиран от #81

  • 60 стоян георгиев

    14 5 Отговор
    слава на непобедимата руска армия що не успяли ? никой не е успял срещу русия защото

    слава на великя стратег путин , разказа им играта на нато то

    сега си ближат раните и мълчат като наритани кучетаа

    Коментиран от #64

  • 61 Ох Люв

    11 2 Отговор

    До коментар #58 от "Денис 🇷🇺":

    споко, зеления ще ги привика, местния материал свърши и опря до вносния. Ти се надявай да не дойде твоя ред
  • 62 Иванушка 🇷🇺

    4 11 Отговор

    До коментар #58 от "Денис 🇷🇺":

    Суупер, наред са копейките да висят закачени по дърветата!
  • 63 стоян георгиев

    18 3 Отговор
    Абсолютно нормално всеки би се провлил срещу Руската армия само безумец би разчитал, че има шанс срещу жекезната Руската Бойна Машина.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 така ли

    7 0 Отговор
    Значи са лапнали бакора и мешено кървавица.....
  • 66 Пастор CTAМАT c МАГAРETO

    3 11 Отговор
    Тръгвам да се записвам доброволец при Путлер ще давам последно причастие на убитите Руси ...Бог да прости греховете им и при Кобзон ще се веселят вечно
  • 67 укроканал 1+1

    13 3 Отговор

    До коментар #43 от "Бесен-_ Язовец":

    1126 652 укрозагуби

    Коментиран от #70

  • 68 стоян георгиев

    3 14 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 380 000 ватники, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 69 Третото очо

    9 2 Отговор
    Правилен анализ без последните изречения. Укрите нямат напредък колкото и да им се иска.
  • 70 ИСТИНАТА

    3 18 Отговор

    До коментар #67 от "укроканал 1+1":

    Пресконференция на Путин преди няколко дни! Въпрос -" Г-н президент ,ще има ли нова мобилизация в Русия"..Путин -" До месец март 2024 година нова мобилизация няма да има. На ден се записват по 1500 нови доброволци за фронта ,които засега покриват ежедневните ни загуби"....
    Равносметката - Рашистите дават на ден по около 1500 човека убити в Украйна. Влязоха с 520 хиляден военен контингент в началото на операцията! След 7 месеца организираха насилствена мобилизация в Рашистан. Набираха доброволци от затворите. От 1 милион и 300 хиляди затворници в Рашистан вече 600 хиляди дадоха фира. Имаше статия тук -" Русия вече набира хора за фронта в психиатриите" ...Скоро свършват затворници и психично болни и трябва да мобилизират етнически руснаци от МаЦква и Петербург и тогава започва разпада!
    Извода - 22 месеца война по около 1500 денацифицирани дневно - 45-50 хиляди месечно ,над милион досега! Честито

    Коментиран от #75

  • 71 Сатана Z

    10 3 Отговор
    Крим за 3 дена!!!Перемога.
    Защото Руснаците избиха укро нацистите като кучета.Как защо?
  • 72 нннн

    16 0 Отговор
    Разбрахме за неуспешната украинска контраофанзива. Не сме малоумни да ни пишете всеки ден за нея.
  • 73 Гледам и виждам

    14 1 Отговор
    След всичко написано трябваше са обобщят, че технически, военно и стратегически русите са на високо ниво и не трябва да се подценяват. Това им е грешката на фашагите....нямат нужните умения да водят война. Да искаш и да не можеш е погубило милиони човешки животи в историята. Лошо. Жертвите се увеличават реципрочно всеки ден от хора без разум с фалшиви идеали.....
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ха хо

    14 1 Отговор

    До коментар #70 от "ИСТИНАТА":

    Няма никъдецитат казан от Путин, че доброволците покривали загуби от 1500 на ден! То бива козяшки опорки ама вашето е уливане!
  • 76 Хаха

    14 2 Отговор
    Глупости! Причините за мааалко неуспешния контранаступ са следните - през лятото има буйни храсталаци, зимата много студ, а пролет и есен много кал, която пречи на иначе "безаналоговите" отановски орУжия! Иначе руснаците отдавна "свършиха" ракети и снаряди и воюват с кирки, лопати и тоалетни чинии... Само природата ги "спасява", щото лесно обстрелват с летящи кирки заседнала отановска беззащитна техника!
  • 77 6 апартамента

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ха,ха,ха":

    Руснаците ще ги приемат с отворени обятия като ги мобилизират на тяхна страна . ПОне шанса да оцелеят е съществено по голям
  • 78 Автора

    10 0 Отговор
    На калпав у---и космите му пречат
  • 79 Украйна е с 4 пъти

    3 14 Отговор
    по-малко население, беше нападната вероломно, а Русия се е готвила, нямат флот, далекобойни ракети, модерно и достатъчно ПВО, ПРО, зле са с танкове и БМП, нямат превъзходство във въздуха, не нанасят щети в тила на противника. Това което им дават от НАТО е в недостатъчни количества и не навреме.

    Коментиран от #87

  • 80 Татоти

    9 1 Отговор
    Даже не четох тези четири фактора, защото те обединяват само един фактор. Който хапе руската мечка си чупи зъбите, а в един момент мечката му чупи и кокалите. Това дали бил 80 километров фронт, а не 2 километров фронт според мен е никаква причина. И какво като хвърлят да речем 20 хилядна войска на двукилометров фронт да речем, или 10 километров. Ако струпаш толкова войска на едно място си е пълна простотия. Един снаряд вместо да убие двама войника ще убие 200 войника. Били имали време за да се устрои Суровикината отбранителна линия. Тя дали щеше да бъде точно там където е сега или 50 или 100 км към руската територия няма никакво значение. И какво значи много време. Със сегашната техника минирането става за нула време. Да не говорим и за онези мини, дето се изстрелват с артилерия. Кой минира сега на ръка, бе!

    Коментиран от #82

  • 81 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #59 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Аз съм стоян георгиев .ти кой си? Ако имаш същото име смени да речем шрифта.

    Коментиран от #85

  • 82 стоян георгиев

    3 12 Отговор

    До коментар #80 от "Татоти":

    Самия факт че руската мечка прави минни полета за да се отбранява от малка и зле въоръжена украйна показва че не е никаква мечка.

    Коментиран от #84, #96

  • 83 Татоти

    11 0 Отговор
    Абе некъде бех чел, че контраофанзивата била отложена за 2024 г, или за 2025та. Но със сигурност сега в таа 2023 г е нямало контраофанзива.
  • 84 Татоти

    13 3 Отговор

    До коментар #82 от "стоян георгиев":

    Ми точно това е разликата между мечката и руската мечка. Мечката при първото раздразване ще се хвърли напред без да мисли изобщо и ще попадне в направения капан. Руската мечка първо изчаква, мисли, гледа как да се размине пукотевицата и ако няма начин започва да мачка .... методично.
  • 85 стоян георгиев

    13 2 Отговор

    До коментар #81 от "стоян георгиев":

    Смени го ти. Аз от години пиша тук, ти се появи по-късно и акъл ръсиш. Като не ти изнася се спасявай Аре у лево.
    Слава Русия!

    Коментиран от #95

  • 86 от всичко

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    дето си написал ,само заглавието ТИ е вярно. А що се отнася до Зеленски ,възхищавай му се ,кой ти пречи?
  • 87 Факт

    8 1 Отговор

    До коментар #79 от "Украйна е с 4 пъти":

    Да бе,Украйна изобщо не се бе готвила.Само дето шикалкавеше с Минските докато се въоръжаваше и струпа 450 х войника на границата с ЛНР И ДНР.
  • 88 ДжафДжаф

    8 0 Отговор
    Пишат се пълни глупости. Ако Русия водеше пълномащабна война, то всичко отдавна щеше да е приключило. Оше преди началото на украинската контраофанзива, гр. Орехов беше заринат с бойнта техника и жива сила. Леопардите стояха буквално в дворовете на частните къщи. Русия можеше да ги унищожи с бомбени килими както правеха американците примерно във Виетнам или в сирийската Ракка. Не го направиха просто защото са си наложили самоограничение, а това което правят укрите, използвайки цивилното население като жив щит си е чиста проба военно престъпление. Друг е въпроса, че ако укрите действително бяха реализирали пробив, това при всички случаи щеше да принуди руснаците да сменят тактиката извън ограниченията, които сами са си наложили, но сега украинците щяха да са доста по-малко. Тиму викаш куме Иване, а па оно търчи за....... да те фане!!!
  • 89 1520

    10 0 Отговор
    Най добрия вариант за украинците да се предадат в плен на Русия , иначе ще загинат за интиресите на краварите
  • 90 СТОЕНЧО

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    ВЕРНО ЛИ БЕ СТОЕНЧО
    АМИ АКО Е ЩОТО УКРАИНЦИТЕ СА НЕБЛАГОДАРНИ АЛЧНИ ВИСОКОМЕРНИ МИСИРИ
    КО ШИ КАЙШ
  • 91 Матей преображенски

    6 0 Отговор
    Тези доводи са верни общо взето,но основното е че укрите нямат никакво превъзходство,особено в авиация са гола вода,в ракети,рсзо и дронове също.Те си го знаеха де,ама къде да се дянат ,като американците са им наредили да настъпват.И руснаците ги оставиха да се пънат като пате в кълчища,да се изтощават в личен състав и въоръжение и сега са тип-топ,руснаците могат да ги изринат както си пожелаят,но още не е дошъл момента,въпрос на стратегическа преценка.В самата Украйна осъзнават колко е безсмислено да се съпротивляват,тъй или иначе ще загубят войната,въпроса е как и колко загуби още ще претърпят.
  • 92 Пилотът Гошу

    7 0 Отговор
    1. Няма войници, нищо, че не обявяват загуби
    2. Некадърни са, нищо, че все се хвалят
    3. Подаръците от запада често отиват в други ръце
    4. С тоя главнокомандващ няма какво друго да се случи.

    Ей ги четирите фактора.
  • 93 Без вас

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    ТаГавренко , ПростоКирчо и МагнитПевски
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "стоян георгиев":

    Ти си една долна к...а
  • 96 Татоти

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "стоян георгиев":

    Ма то си личи, че или не си бил в армията, а ако си бил, то си блял по баирите, когато са преподавали "военна тактика". За руснаците в момента първо не ги бърка нито атмосферното време, нито времето като такова. До започването на СВО ако провериш в нета ще видиш, че военния и бюджет е в много повече от 300 пъти по-малък от този на НАТО и САЩ, взети заедно. И не само в сравнение със западните държави, но и в сравнение с огромната територия и брой целокупна армия. Бяха закрити десетки военни училища и това на практика и беше отрязало главата. Армия без грамотен команден състав е една сбирщина от пушечно месо и нищо повече. След започването на СВО се видяха всички пропуски и във въоръжение и в подготовка на личен състав. Ще обясня съвсем елементарно за тактиката. За да се предприеме масирана атака има няколко фактора и един от най-важните е да бъде пречупен гръбнака на противника предварително, за да се намалят жертвите на собствените ти войници и командири. В момента точно това прави руската армия. Стои си по дотовете и подземните убежища, бомбандира украинците по места и по време на атаки с артилерия, авиация, унищожава тежката техника и гледа как се взривява техника и личен състав по минните полета. Същевременно пък понеже не атакуват масирано и "на нож", не търпят излишни загуби. Когато противниковата критична маса намалее достатъчно за "безопасна" масирана атака, ще я има и няма да има спирка. А и тогава руската военна промишленост ще е достатъчно увелич

    Коментиран от #97

  • 97 Татоти

    1 0 Отговор

    До коментар #96 от "Татоти":

    А и тогава руската военна промишленост ще е достатъчно увеличена. След започването на СВО военната промишленост заработи на 4 смени, построиха се и нови халета, като за сега производството е с 20 пъти ръст. Е. Има и друг фактор, който кара руснаците да не бързат и печелят време, но това са вече подробности.
  • 98 КАКВА КОНТРАОФАНЗИВА БЕ ДЬОБИЛИ

    1 0 Отговор
    ТЯ ОЩЕ НЕ Е ПОЧНАЛА !? ДРОГАТА Е ЗАМЪТИЛА И ВАШИТЕ ТИКВИ !
Новини по държави: