Last news in Fakti

24 Декември, 2023 05:20 1 772 3

Иран отхвърля твърденията на САЩ, че е замесен в атаките на хусите в Червено море

  • иран-
  • хуси-
  • дронове-
  • кораби

Подкрепяме ги политически, но не им пращаме оръжие, заявиха от Техеран

Иран отхвърля твърденията на САЩ, че е замесен в атаките на хусите в Червено море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Техеран отрече твърденията на Съединените щати, че е “дълбоко замесен” при атаки на бунтовници хуси срещу търговски кораби в Червено море, на фона на съобщенията за ударен японски танкер, свързан с Израел, предаде Ал Джазира.

Заместник-министърът на външните работи на Иран в събота отхвърли обвиненията, като каза, че хусите са действали сами.

Хусите, които контролират големи части от Йемен, включително столицата Сана, са предприели повече от 100 атаки с дронове и ракети, насочени срещу 10 търговски кораба в Червено море, според Пентагона. Групировката описа атаките като проява на подкрепа за палестинците, изправени пред израелска бомбардировка в Газа.

Подкрепата на Техеран за йеменската бунтовническа група включва както оръжия, така и тактическо разузнаване, каза Белият дом в петък, когато представи наскоро разсекретени разузнавателни данни, които претендират да показват участието на Иран в атаките.

“Хусите имат свои собствени инструменти и действат в съответствие със собствените си решения и възможности", заяви заместник-министърът на външните работи на Иран Али Багери пред информационна агенция Mehr.

“Фактът, че определени сили, като американците и израелците, понасят удари от съпротивителното движение по никакъв начин не трябва да поставя под въпрос реалните сили на съпротивата в региона,” добави той.

Техеран заяви, че подкрепя политически хусите, но отрича да е изпращал оръжия на групата.

Изявленията на Иран дойдоха, след като в петък говорителят на Белия дом по националната сигурност Адриен Уотсън нарече ситуацията в Червено море „международно предизвикателство, което изисква колективни действия“.

„Знаем, че Иран е бил дълбоко замесен в планирането на операциите срещу търговски кораби в Червено море", каза Уотсън.

„Това е в съответствие с дългосрочната материална подкрепа и насърчаване на хусите от Иран за дестабилизиращи действия в региона.”

Белият дом каза, че визуалният анализ показва почти идентични характеристики между иранските дронове KAS-04 и безпилотните превозни средства, използвани от хусите, както и последователни характеристики между ракетите на Иран и хусите.

Хусите твърдят, че от години са разработили свои собствени разузнавателни съоръжения, “които са се доказали като доста ефективни”.

Американски служители обаче настояват, че хусите не разполагат с радари и че разчитат на технология, предоставена от Иран. В противен случай тези ракети, просто биха паднали във водата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ........

    0 1 Отговор
    Искат да натопят Иран,за да развържат ядрена война по сценария на Кисинджър.
  • 2 Русофил

    1 1 Отговор
    Щом САЩ го казват, значи е истина.
  • 3 Презвитер Козма

    1 0 Отговор
    Пише се Хути (Houthis) неграмотници такива, не се научихте.