Last news in Fakti

27 Декември, 2023 04:44 745 3

Нидерландски дипломат ще координира хуманитарната помощ за Газа

  • помощ-
  • газа-
  • сигрид кааг-
  • оон

Сигрид Кааг бе назначена от генералния секретар на НАТО Антониу Гутериш

Нидерландски дипломат ще координира хуманитарната помощ за Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландският политик и дипломат от кариерата Сигрид Кааг беше назначена днес от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за координатор за хуманитарната помощ за Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Кааг, която ще заеме новосъздадения пост на 8 януари догодина, беше последно вицепремиер и министър на финансите на Нидерландия.

Преди това тя е заемала различни висши постове в системата на ООН в Ню Йорк, Женева, Найроби и другаде.

Нейното назначаване идва след искане на Съвета за сигурност на ООН, отразено в резолюция, приета миналата седмица. В резолюцията се призовава за увеличаване на хуманитарната помощ за близо 2 милиона остро нуждаещи се палестинци в ивицата Газа на фона на продължаващите израелски бомбардировки.

Във връзка с чувствителния въпрос как доставките на помощи за Газа да бъдат наблюдавани и инспектирани, резолюцията призовава за назначаване на координатор на ООН, който ще контролира този процес.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    2 1 Отговор
    Новосъздаден пост,я тази да каже защо холандия се преименува на нидерландия,след това да каже дали страната и самата тя осъжда еврейте за убииствата на жени и деца и чак после да координира каквото и да било.
  • 2 КИРО КАНАДКАТА

    0 0 Отговор
    Благодарим ти Рюте за Шенген!
  • 3 Некадърна,

    1 0 Отговор
    все в некадърни организации в безсмислени постове.