Last news in Fakti

27 Декември, 2023 16:32 1 102 22

Първата група на 32-ата Национална антарктическа експедиция замина за Ушуая, Аржентина

  • антарктическа експедиция-
  • първа група-
  • ушуая

Основните цели са две. Едната е логистична - трябва да се изгради нова модерна научна лаборатория на ледения континент, каза проф. Христо Пимпирев

Първата група на 32-ата Национална антарктическа експедиция замина за Ушуая, Аржентина - 1
Снимка: БГНЕС

Първата група на 32-ата Национална антарктическа експедиция потегли за Ушуая, Аржентина. Тя тръгна с полет в 16:25 ч. от Терминал 2 на Летище София по маршрута София – Рим – Буенос Айрес – Ушуая, предават от БТА.

Пред БТА Камен Недков, който ще бъде командир на 32-рата българска антарктическа експедиция тази година, обясни, че там експедицията трябва да бъде посрещната от НИК "Св. св. Кирил и Методий". За два-три дни при добри условия в морето трябва да стигнем нашата база, добави той. Ще започне мащабна дейност, отваряне на база. Имаме и голямата задача да изградим новия лабораторен блок, който в момента е на части, натоварен на самия кораб, отбеляза още той.

Проф. дн Христо Пимпирев – ръководител на експедицията, посочи, че ще пътува в края на януари от София. Това е първата група, която заминава и ще открие полярната ни база “Св. Кл. Охридски" за новия полярен сезон, каза той. По думите му за пръв път се случва базата да бъде открита толкова късно. Винаги по време на коледните празници сме били на българската база, каза той. Тази година българските антарктици изпуснаха едно хубаво прекарване на Коледа, но важното е, че корабът е вече почти преди Ушуая, каза проф. Пимпирев.

Основните цели са две. Едната е логистична - трябва да се изгради нова модерна научна лаборатория на ледения континент, каза проф. Пимпирев. Той отбеляза, че там са едни от най-суровите условия на планетата. Едно от най-важните неща беше, че по време на две експедиции построихме бетонната основа, върху която ще легне самата постройка, добави той. По думите му тя трябва да е много здрава заради силните ветрове. Надяваме се края на март, когато завършва експедицията, да имаме готова научна лаборатория, каза той. За следващата експедиция ще остане задачата лабораторията да бъде завършена отвътре и да се дооборудва.

Втората задача е научната програма. Имаме много нови проекти, има работа по стари, започнали от миналата година, но във всички случаи са свързани с проблеми, засягащи цялото човечество, посочи той. Проф. Пимпирев отбеляза, че продължава изучаването на глобалните промени на климата и движенията на ледниците, биоложки и микробиоложки изследвания. Продължават и изследванията в науките за земята, защото се разбра, че в района на българската база има много ценни метали, добави проф. Пимпирев. Ще се изследва и остров Смит, заяви още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нови екскурзианти

    25 4 Отговор
    На нашия врат 🤣🤣🤣кво ше дирят там мама си ли

    Коментиран от #3, #21

  • 2 Ккк

    27 5 Отговор
    Добре ся, това е пълно безобразие! Превърнахте я тази база в частна вила на най-скъпият турист на държавна издръжка. Няма ли студенти и млади български учени? Няма ли конкурси, обявени в националните медии? Пълна свинщина!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нови екскурзианти":

    Ще изследват как пингвините се пазят от белите мечки 😉😉😉
  • 4 Вземете

    26 2 Отговор
    си занесете един казан за ракия.
  • 5 Помак

    24 3 Отговор
    Скъпи екскурзии и харчене на пари. ...такова пътешествие струва хиляди долари на човек ....и каква е файдата...всяка година разходки и ланкане за ракия и кисело зеле ...файда йок значи!

    Коментиран от #6

  • 6 Шано

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Помак":

    На всеки екскурзиант после му дават педесе бона вредни

    Коментиран от #7

  • 7 Мъдко

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Шано":

    За 50000лв.е натискането

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдко":

    Тоя си драпа кайсиите
  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    16 2 Отговор
    Има едни паре (държавни) за харчене !

    Коментиран от #11

  • 11 Мълчи бе

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    На пимпирев всеки турист му снася по пет бона да го тури у списъко
  • 12 Чета

    3 10 Отговор
    коментариите и не вярвам. Ама наистина ли милите това което сте написали? Да?

    Коментиран от #13

  • 13 Прочети статията пак

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чета":

    Тази година били пропуснали да си изкарат Коледа хубаво. ??????????????????
  • 14 плюс минус

    9 1 Отговор
    Дадоха се милиарди от нашите данъци за несъществуващи няколко самолета.
    А парите за наука и култура са нищожни.
    Заплатите и пенсиите - също.
  • 15 варненски пенсионер

    8 1 Отговор
    буена вияхе, екскурзианти !
  • 16 Абе този псевдо професор

    13 1 Отговор
    Животът му мина само по пътувания до ледения континент и обратно.....ПОЛЗА НУЛА.......ТЪП НАРОД БЕДНА И СЛАБА ДЪРЖАВА......п.с. за тези, които не знаят вижте къде точно е бг база..на о-в Ливингстън...... и се сетете ако можете, какво ТОЧНО ИЗСЛЕДВА И КАКЪВ Е ПРИНОСА ЗА БГ..................А ТОЗИ ПАРИЧКИ И ЕКСКУРЗИИ....
  • 17 Шахматист

    13 2 Отговор
    Пимпира и Ко, са група безполезни бюджетни тарикати, които си ходят на екскурзия в Антарктида, да си лочат пърцуца на воля, необезпокоявани от жени, деца и тъщи. Поне да вземат няколко чувала с риба, да нахранят пингвините. Тогава поредната им "експедиция" ще има някакъв смисъл.
  • 18 Истината

    12 0 Отговор
    Напълнихме кораба с алкохол, туршия, кисело зеле и сме готови за експедиция!
  • 19 хаххахха

    12 0 Отговор
    Стана виното и Пимпирев тръгна пак на екскурзия. Само се чудя българският данъкоплатец докога ще го търпи това...
  • 20 Ти да видиш

    6 0 Отговор
    Че и цял кораб им купили да се возят.
  • 21 Сит

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нови екскурзианти":

    Търбух
    За наука глух
  • 22 Сила

    5 0 Отговор
    НАЗДРАВЕ ПИМПИРКА........ още един апартамент за милион да си купиш в затворения комплекс срещу БНТ, на Сан Стефано... с Кошлучето заедно да си цоцкате, по комшийски
Новини по държави: