Last news in Fakti

28 Декември, 2023 10:25 1 079 32

Украинските деца копнеят да се върнат в класната стая

  • украйна-
  • деца-
  • онлайн обучение-
  • класната стая-
  • фронтова линия

Войната в Украйна принуди деца, които живеят близо до фронтовата линия да учат онлайн

Украинските деца копнеят да се върнат в класната стая - 1
Снимка: Shutterstock

Седнала сама в спалнята си, украинската третокласничка Арина Херасимова създава образ на самотата, докато гледа учителката си и съучениците си на екрана.

"Бих искала да ходя на училище, на уроци. Да играя с приятели през междучасията, а не да седя вкъщи", казва тя.

Осемгодишната Херасимова живее близо до фронтовата линия на руската инвазия в Украйна, която принуди много местни деца да учат онлайн.

Войната е лишила най-вече по-малките ученици от възможността да започнат обучението си, както повечето им връстници в други страни.

Първо коронавирусът наруши дневния график на Арина, а след това дойде и руската инвазия през февруари 2022 г., според 32-годишната ѝ майка Ирина, която казва, че някога активното дете е видимо тъжно.

"Сега я гледам и тя напълно се е променила", казва тя. "Тя не иска да прави нищо".

Сраженията бушуват на 25 мили (40 км) от техния град Славянск в източната част на Донецка област, който е под редовна заплаха от руски въздушни удари.

Учителката на Арина напомня на учениците си, че часовете се прекратяват временно, ако се включи сирена за въздушно нападение.

Директорът на местното училище Анатолий Похорелов заяви, че учебните занятия в районите на фронтовата линия като Славянск ще останат отдалечени, докато не бъдат построени по-добри бомбоубежища - или докато войната не приключи.

В североизточната част на Харковска област, която граничи с Русия, властите са започнали да изграждат силно укрепени подземни училища, за да могат децата безопасно да се върнат към обучението си.

"Може би когато Украйна си върне голяма част от територията си или цялата територия, ще можем да говорим за смесено или присъствено обучение", каза Похорелов. "Но в момента нямаме тази възможност."

В резултат на това както учениците, така и техните родители казват, че липсата на лично общуване се е отразила сериозно на психическото и социалното благополучие на децата.

"В училище и в детската градина беше много по-забавно, отколкото онлайн", казва третокласничката Ангелина Бондаренко, на 8 години, която се е върнала в Славянск миналия месец за първи път от март 2022 г. насам.

"В училище имах приятели, като Лиза, бяхме две приятелки. Като близнаци."

И Ангелина, и Арина никога не се срещат със съучениците си, познават ги само от малките им изображения в интернет - необичайна ситуация, като се има предвид, че повечето деца създават първите си истински приятелства в училище.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жертви на хамерика

    35 5 Отговор
    са милиони деца

    Коментиран от #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Всичко се връща

    49 3 Отговор
    Пьотр Порошенко
    Ние ще имаме работа - те няма. Ще имаме пенсии - те няма. Ще имаме подкрепа за деца и пенсионери – те няма. Нашите деца ще ходят на училища и детски градини - техните деца ще седят в мазета." (Пьотр Порошенко) 2015г.
  • 4 Кака

    42 4 Отговор
    Поредната безполезна статия.... Това вече не ви ли омръзна да го повтаряте. Ами вземете напишете едно палестинско дете за какво мечтае или африканско.. И да сравним на кого мечтите са по екзистенциални
  • 5 Пак пристрастна журналистика!

    36 2 Отговор
    А кога ще видим такава статия:
    ,,Палестинските деца копнеят да се върнат в класната стая"...!
  • 6 А палестинските

    28 2 Отговор
    деца за какво копнеят или не останаха такива от хуманните бомби на юдеите
  • 7 Реалист

    5 35 Отговор
    След дълго мъчение, най-сетне се роди нещо като опорка сред българските интелект-путински среди: украинците били почнали първи, като нападнали Русия в Украина.
    Развивам тезата. През 1939 година поляците нападнаха Русия в Полша, а финландците - във Финландия. През 1956 година унгарците нападнаха Русия в Унгария. През 1968 година чехите нападнаха Русия в Прага. През 1979 година афганистанците нападнаха Русия в Афганистан. През 2008 година грузинците нападнаха Русия в Грузия. Най-вероятно в близкото бъдеще ще се окаже, че молдовците са нападнали Русия в Молдова.
    Звучи логично, нали? Бистра, точна и най-вече диалектическа историческа мисъл...
    Всички Антихристи в Русия и в България ( уверен съм , че и тук има такива ) които са взели участие в това глобално престъпление срещу човечността и човечеството ще си понесат заслуженото .

    Коментиран от #10, #13, #18

  • 8 Ленин

    26 2 Отговор
    Аз ако бях един журналист щях да я озаглавя тази статия... Украинските деца изразиха "особената" си благодарност към Америка и Великобритания, че вместо да ходят на училище и да се забавляват със съучениците си сега се крият в укрития и учат онлайн.
  • 9 Ъхъъъ

    25 2 Отговор
    Украинските деца копнеят да се върнат в класната стая, но Зеленски ще ги праща на фронта.
  • 10 РЕАЛИСТ

    24 3 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    200+ години империализъм и глобално завоевание: Професор разкрива коварството на САЩ относно Русия

    Професорът от Колумбийския университет Антъни Зенкус публикува публикация на страницата си в социалната мрежа, в която критикува политиката на САЩ на всички етапи от нейното съществуване на фона на хитри обвинения срещу Русия.  
    „Това са Съединените щати, преди да нахлуем в съседната държава Мексико и да превземем половината им земя, сега, моля, кажете ми отново колко лоша е Русия и колко още милиарди долари трябва да похарчим, за да я спрем? 
    За тези, които твърдят, че „всичко е било в миналото“, очевидно сте спали по време на Либия, Ирак, Афганистан, Сирия, Сомалия и Йемен.
    Тази карта / пред него/, не е изолирана демонстрация на това колко зле сме били някога, тя е само един пример за 200+ години империализъм и глобално завоевание.
  • 11 Пиш Ман

    29 2 Отговор
    че какво ги спира? Рошенко нали разправяше, че руските деца ще живеят по мазетата, а техните ще си житкат спокойно? Да не би да е излъгал мазно като урка?
  • 12 От Врат

    24 2 Отговор
    ако беше жива онази вещица олбрайт, щеше да каже, че това е приемлива жертва за интересита на америка
  • 13 Препоръчвам ти нещо Реално,,,Реалисте!

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Да прочетеш за ,,Алеята на Ангелите" ...!
    И тогава да дрънкаш кой започнал пръв войната в Украйна...!

    Коментиран от #14

  • 14 Лъжи и манипулации

    2 18 Отговор

    До коментар #13 от "Препоръчвам ти нещо Реално,,,Реалисте!":

    Игор Саликов- бивш съветски ГРУ офицер, участник във войната срещу Украйна в така наречените Донецка и Луганска народни републики, част от армията Вагнер в Украйна и Сирия, се предаде на Международния съд в Хага.
    Доброволно се оставям в ръцете на международното правосъдие, искам да очистя душата си и да разкажа на международното разследване и на съда известните ми факти за корупция, военна агресия, престъпления, за да разкрия незаконните схеми на Путин за нахлуване в Украйна през 2014 г.
    Готов съм да отговарям за стореното, но моля за международна закрила за семейството си, защото в родината си, поради гражданството си, съм изправен пред извънсъдебно наказание или изнудване поради заплахи към семейството ми да откаже да свидетелства пред независим съд, - казва бившият офицер от ГРУ
    Дмитро Уткин, дясната ръка на вече покойния лидер на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, лично е наредил екзекуциите и изтезанията на цивилното население в Украйна и Сирия.
    Авторът на признанието през 2014 г. е участвал в „първото нахлуване в Украйна“, командвайки групата за защита на „премиера на ДНР“ Бородай, който е действал от името на администрацията на Путин, „лично от Владислав Сурков“.
    „Ние без да искаме станахме съучастници в организирания преврат в част от Украйна, ръководен от АП на Русия“, – заявява бившият руски военен.
    Той добавя още, че е бил свидетел на ужасни фалшификации по време на така наречените „референдуми“ в окупираните от Русия територии на Украйна.

    Коментиран от #15

  • 15 Реалист

    2 19 Отговор

    До коментар #14 от "Лъжи и манипулации":

    Авторът на признанието пише още, че бойците на „ДНР“ сами са обстрелвали Донецк, за да осуетят „Минск-2“ и да дестабилизират съзнанието на цивилното население на Донецк срещу силите на Въоръжените сили на Украйна.
    Бившия офицер от ГРУ заявява, че през 2021-2022 г. ФСБ е подготвила диверсионни групи за действия в близост до демаркационната линия с окупираните части на Луганска и Донецка области.
    Именно на базата на тези отряди бяха формирани батальонните тактически групи, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.
    Също така е дал показания за отвличането на около 6 ХИЛЯДИ Украински деца, като той, част от Вагнер активно е участвал в извозването на тези деца.
    Бившият офицер е бил началник на разузнаването на 2-ри отряд. По време на изпълнението на „задачи“ от Министерството на отбраната на Руската федерация в Украйна, той „многократно е виждал нарушения на член 4 от Женевската конвенция по отношение на цивилното население“, по-специално жестокост към военнопленници и тяхното убиване или извеждане на деца без родители в Беларус.
    В края на март в района на Гостомел-Буча получих заповед от офицери от контраразузнаването да разстрелям петима души, които държахме в плен и които ФСБ представи като диверсанти, въпреки че всички бяха жители на близките села.
    Не изпълних заповедта и пуснах хората, като по този начин се изложих на наказателно преследване по военна заповед, - отбелязва бившият руски военен."

    Коментиран от #23, #27, #31

  • 16 Соваж бейби

    20 2 Отговор
    Ами да се прибират в държавата си ,стига са смукали помощи от Европа !Харесва им на курорт живеят ден за ден докато им спре кранчето то до едно време инфлация не можем всички мигранти да огреем и изхраним много станаха на клона и всичко бяга в ЕС!Ако мислиха за държавата нямаше да се разбягат ами да махат вкисналата зелка и да се връщат към живота .

    Коментиран от #24

  • 17 Предположение

    19 2 Отговор
    Изглежда бързо се забравя как протичаше учебният процес при мерките срещу пандемията.Това беше първият тест за човеците.И винаги децата са най - ощетени.
  • 18 Соваж бейби

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Този път гледахме на живо в цяла Европа се излъчи директно какво каза Путин не лъжи!Зелката си запали държавата и се влачиха близо година видеа с които манипулираха хората да се вдига на война.От кога започна злобата срещу Русия ?!сещаш ли се още с ваксините за ковид руските не били хубави ,малко ли се плюха преди това Навални та накрая зелето излезе най просто и корумпирано!Вече имаме интернет и следим всичко на момента не както едно в учебника по история едно време какво са преценили това са написали ,един Бог знае истината .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стига лъжи!!!

    8 2 Отговор
    всичко си върви нормално в крайна само едно поле има разозрано за да има каде да си дават парите европейските “умни”глави всичко друго е лъжи и измами
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Соваж бейби

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Ще ти отговоря с ръка на сърце без да лъжа .Нямаме такива познати които да ни настани на хубава работа добре платена в Москва не бих отказала.Да ни се даде обзаведена къща училище всичко за малкия ....казах има случаи ги подсигоряват от А до Я .Тръгваме без да ми мигне окото заклевам се че говоря истината това е причината че не съм там.Не мога да тръгна като мигрантите без път и посока в чужда държава без сигурност.Само това е причината че не съм там

    Коментиран от #29

  • 26 Факти фактиии

    10 1 Отговор
    А децата на запалените живи рускоговорящи, чакат бащите им да се приберат у дома!

    Коментиран от #28

  • 27 Реалист-а

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Е реалната сила на
    "... силите на Въоръжените сили на Укръйна...."

    Стил на писане Българка, безарФронт
  • 28 Истински факти

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Факти фактиии":

    Рускоговорящите деца, майки, старци избягаха на Запад, а мъжете им воюват против руския крепостен свят.След тази варварска война на путя рускоговорящите украинци мразят руснаците е записват децата си да изучават украински .ФАКТ!!!!
    Иди русоробе и поговори с тях в България, Германия, Полша, Испания, Чехия........да видиш какво ще ти кажат за руснаците, Русия, путя и техния крепостен свят.Иди и слушай, ако не те и набият .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Със две думи кофти работа е и тук ,за щастие съм в провинцията ама вече е страшно
    , кой знае колко разлика от големите градове няма .В интерес на истината сигурно няма да повярваш но тук гледат по друг начин на Русия били са в приятелски отношения от години двата народа още в царските години в Русия са говорили и френски език,имат много франкофони руснаци .И много бизнес рускофренски с заводи,фабрики в Русия сега около проблема с украина се писа по темата .Франция печелише много от това ,за Шарл дьо Гол също знаеш и още колко президенти гледат с голямо уважение към Русия с изключение на Макрон.

    Коментиран от #32

  • 31 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Еха, явно искаш да провериш колко могат да те мразят тук живеещите тролейбуси? До тях не достига нищо от написаното от теб! Това, че Путин разпали войни из всички околни бивши съветски републики не е нещото в което ще ги убедиш. Не, че не го знаят. Но те копнеят руската пропаганда да ги залива с лъжи. Така се чувстват живи. По същество, путинофилите са или опърпани пенсажи или маргинали неудачници. И в двата случая - социално изключени. Единствено ненавистта към по успелите ги споява. Именно тук руската пропаганда си е свършила работата - дава им "другия поглед" с който да оправдаят и собственото си неблагополучие - като прехвърлят на друг вината за него. Така че, не си губи времето.
  • 32 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Соваж бейби":

    Минал си ти покрай Франция! И така, та право във Варна!
Новини по държави: