Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Декември, 2023 16:09 2 158 21

Първият дипломат на Орбан: Нямаме никакви планове за промяна в позицията за войната в Украйна

  • унгария-
  • русия-
  • украйна-
  • виктор орбан-
  • петер сиярто

От самото начало на руската инвазия в Украйна Унгария е почти единствената страна от Евросъюза, която отказа да доставя оръжие на Киев

Първият дипломат на Орбан: Нямаме никакви планове за промяна в позицията за войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто е обсъдил по телефона с Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент, отношенията между двете страни и двамата са се разбрали да се срещнат през януари, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В същото време шефът на унгарската дипломация е посочил, че Будапеща няма намерение да променя позицията си по отношение на случващото се в Украйна.

Още новини от Украйна

"По същия начин, както и преди няколко седмици, днес имахме поредния телефонен разговор с Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент. Да се поддържа диалогът на високо ниво е много важно, защото това ни дава надежда за подобряване на отношенията, и ние сме заинтересовани от запазване на максимално възможното сътрудничество с всички наши съседи. Разбира се, ние няма да променяме нашата позиция за постигане на мир, но аз с нетърпение очаквам нашата лична среща през януари, когато ще имаме възможност да обсъдим най-актуалните въпроси в двустранните отношения", написа Сиярто на страницата си във "Фейсбук".

От самото начало на руската инвазия в Украйна Унгария е почти единствената страна от Евросъюза, която отказа да доставя оръжие на Киев. Освен това Будапеща демонстративно се противопостави на началото на преговорите с Киев за присъединяване към ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    28 22 Отговор
    Само че ЕС крои планове да заобиколи Унгария.
  • 2 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    21 37 Отговор
    Никой вече не ви пита има начин Украина да получава помощи

    Коментиран от #15

  • 3 Орбан е проницателен

    25 12 Отговор
    Ще намаже най–много от уКраИнската
    баница с късмети 😁
  • 4 Няма страшно

    10 19 Отговор
    Те други ще ви напишат плановете м-р Новичок ще ви ги напише
  • 5 Правилно

    28 12 Отговор
    Като следваш истината, няма да си променяш позициите!
  • 6 анализатор

    30 18 Отговор
    ОРБАН Е ГОЛЕМ. ЕБАЛА, наще мишоци да се учат. Мишока си остава мишок. Трябват други.
  • 7 Българка

    21 32 Отговор
    На снимката са психопат убиец и верният му слуга.

    Коментиран от #16

  • 8 Историята помни

    12 15 Отговор
    рез 2008 г. Орбан критикува Кремъл – наричаше други европейски правителства „марионетки на Москва“ и определяше одобрението на проекта „Южен поток“ от предишното правителство за държавна измяна.

    Изведнъж през 2009 г. всичко се промени. Орбан неочаквано се появи на събора на “Единна Русия” в Санкт Петербург, където се срещна с Путин. Той веднага спря да критикува Русия, а година по-късно, когато Орбан отново стана премиер на Унгария, се превърна в един от ключовите апологети на Путин в Европа.

    Какво се случи с Орбан за толкова кратък период от време?

    Пълен куфар с пари

    "Веднъж през пролетта на 1994 г., в навечерието на парламентарните избори, преводачът на Могилевич ми донесе куфар с почти 1 милион дойче марки."
    Едва след парламентарните избори разбрах, че младежът е Виктор Орбан от Фидес. Могилевич го нарече „решаващ фактор в предизборната кампания“.
    През 2008 г., криминалния крал Семьон Могилевич е арестуван в Москва не по искане на ФСБ, а за укриване на данъци.
    Дитмар Клодо смята, че за да осигури освобождаването си, Могилевич е предал част от активите си и е споделил с Кремъл документите си, компрометиращи Виктор Орбан.
    „За съжаление днес Орбан е марионетка, която следва инструкциите на Путин“, коментира Клодо пред The Insider. Той смята, че в замяна на свободата си Могилевич е предал компрометиращите записи на ФСБ Николай Патрушев. Веднага след ареста на Могилевич и точно в онзи момент Орбан направи рязък завой в политиката си.
  • 9 Този яко е обърнал чувалите с рубли

    14 16 Отговор
    В евро и сега бие контра
  • 10 Бонев

    21 13 Отговор
    Орбан пи едно кафе и прибра 10милиарда,а ние наведени сме щели да влезем в Шенген под вода.
  • 11 Реалност

    14 19 Отговор
    В отношенията с Русия има строга зависимост - колкото си по-близко до нея, толкова по-скъпо плащаш. Нали Орбан уж е най-близък до Путин, получавал всички по преференциални цени - и нефт и газ. За това Унгария настоявала за дерогация, не спазва санкции и иска на всяка цена да си получава руски нефт и руски газ.
    Да, ама не.
    Тукашните му адепти го хвалят с умната политика - помните замрази цените на горивата. Следва осанна, правил го защото бил много близък до Путин и изведнъж дойде сметката и ..... стана страшно. Дефицити в бюджета, високи лихви, висока инфлация /най-висока в ЕС/. Постоянният му пратеник Сийярто се моли в Москва, но никой не дава ниски цени нито на суровия нефт – плащат за Уралс като за Брент /както при нас/, и природния газ е по-високите тарифи. нито на природния газ, При това за разлика от нас - тяхната компания МОЛ има находища от които добива.
    И се стигна до "шок и ужас" - акцизът върху дизела е 1,09 евро - 2.13 лева на литър!?!, у нас е само 0,65 лева/л. И въпреки всичко дефицити.
    Така че всеки път когато ви дават за пример Унгария и Орбан, и сочат за пример отношенията му с Путинова Русия, и че близките отношения с Москва означават евтини горива или природен газ - си спомнете този ден. За Москва няма равноправни партньори в Източна Европа, има плащащи васали с корумпирани елити.
    В момента Унгария ни гони и вероятно през следващата година ще ни отнеме първото място по най ниски доходи.
  • 12 За разлика от политиците в БГ

    14 7 Отговор
    Които биха изнесли и задни части на украинския фронт, но не тяехните собствени, а тези на народа защото както добре знаем с голи задни части се сяда върху таралеж само когато не са твоите собствени, а чужди както го прави Западът с украинските върху руския таралеж!
  • 13 Перо

    23 11 Отговор
    От всички държавници в ЕС само Орбан и ръководителите на Словакия казват директно истината! Всичко друго се гърчи и лицемерничи!
  • 14 Харон

    14 19 Отговор
    Орбан като мечките на циганите. Нито нокти има, нито зъби, само със синджирът в ръката на Путин го управлява как да гласува в ЕС...
  • 15 оня

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    През крив макарон само:)) Блажени са вярващите:))
  • 16 оня

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Мноо си проZта ма:))

    Коментиран от #20

  • 17 Прав е Орбан

    11 4 Отговор
    Той ще остане в историята като политик допринесъл за Унгария, а нашите подлоги - мишоци ще оставят народа да плаща заемите, а те ще си харчат парите по плажовете на сейшелите .
  • 18 Диамантената ръка

    3 3 Отговор
    Явно имат добри спомени унгарците от 1956...
  • 19 Европеец

    2 4 Отговор
    Предстои залеза на комунистическите фараони , салонните джуджета на Русия , превърнали народа и държавата която представляват в роби на Русия !
  • 20 ОНАЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня":

    От това семе плод не искам.
  • 21 Унгария

    2 2 Отговор
    Имат разум.браво на орбан
Новини по държави: