Last news in Fakti

29 Декември, 2023 05:20 989 10

Населението на света се увеличи със 75 милиона души за година

  • население-
  • планета-
  • жители

Ще надхвърли 8 милиарда на 1 януари

Населението на света се е увеличило със 75 милиона души за тази година и на 1 януари ще надхвърли осем милиарда души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позова на данни на Бюрото за преброяване на населението в САЩ.

Световният ръст на населението за изтичащата година е бил малко под 1 процент. С началото на новата година се очакват средно 4,3 раждания и два смъртни случая на секунда, сочат прогнозните данни на американското Бюро за преброяване на населението.

Коефициентът на растеж на населението на САЩ през изминалата година е бил 0,53 процента, наполовина по-малко от стойността на този показател в международен мащаб. Населението на САЩ се е увеличило с 1,7 милиона души и навръх Нова година страната ще има население от 335,8 милиона души.

Ако настоящият темп на нарастване на населението се запази до края на десетилетието, то може да се окаже декадата с най-бавно нарастване на числеността на жителите на САЩ в историята на страната, като прогнозният коефициент на растеж между 2020 г. и 2030 г. е под 4 процента. Това посочва Уилям Фрей, експерт по демография към американския мозъчен тръст за публична политика Институт Брукинг.

Десетилетието с най-малък растеж на населението на САЩ засега е четвъртото на миналия век, което е засегнато от последиците от Голямата депресия. Тогава коефициентът на растеж е бил 7,3 процента.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така Така

    7 0 Отговор
    За щастие евро.......ците и сащисаните намаляват

    Коментиран от #10

  • 3 Голям зор

    4 1 Отговор
    По наше време имаше само един грип,па и боев.е нямаше.сигурно защото храната няма да стига.
  • 4 Хи хи хи

    6 0 Отговор
    Прираст колкото Една цяла Германия.
    Ами тогава германците защо плачкат, че имали демографска криза?
  • 5 Смятане

    3 3 Отговор
    Как ги преброихте? Или може би си измислихте някаква цифра, само и само да ни убедите, че сме прекалено много? И да имате оправдание за
    пъклените си планове?
  • 6 Гейтс

    2 0 Отговор
    Следващата пандемия е близо. Ще има корекция.
  • 7 мъкаааа

    4 0 Отговор
    А в България населението намалява,намалява......
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Васо песа

    2 1 Отговор
    Казват ни ,че земята е пренаселена. Обаче това което не ни казват е ,че е пренаселена с афрота, индийци и азиатци. Те са тези които трябва да се редуцират.
  • 10 Чети Чети

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така Така":

    Населението на САЩ се е увеличило с 1,7 милиона души
    какви ги плещиш и ти не знаеш.