Last news in Fakti

30 Декември, 2023 21:15 1 565 6

Екоактивисти блокираха голяма магистрала в Амстердам

  • екоактивисти-
  • протест-
  • блокада-
  • магистрала-
  • амстердам-
  • свят

Кадри на местната нидерландска телевизия показаха демонстранти

Екоактивисти блокираха голяма магистрала в Амстердам - 1
Снимка: БГНЕС

Екоактивисти блокираха днес голяма магистрала в Амстердам с искания незабавно да бъде прекратено финансирането на проекти за изкопаеми горива от страна на най-голямата в страната нидерландска банка И Ен Хе (ING), предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Стотици демонстранти излязоха на главната магистрала А10 на юг от града около обяд (11 ч. по Гринуич), след като полицията затвори пътя, за да бъдат избегнати евентуални жертви.

Банката И Ен Хе обяви по-рано този месец, че ще спре да финансира разработването на петролни и газодобивни находища до 2040 г. и ще утрои новите заеми за възобновяема енергия през следващите две години като част от актуализирана програма, засягаща климатичните промени.

Но екоактивистите заявиха, че това не е достатъчно, като призоваха банката незабавно да се откаже от всички проекти, свързани с изкопаеми горива.

Кадри на местната нидерландска телевизия показаха демонстранти, сред които деца и възрастни хора, които протестират мирно и се разхождат по магистралата, като размахват лозунги и знамена. Полицията каза в изявление, че търси начин за мирно прекратяване на демонстрацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И Берлин

    23 1 Отговор
    Е пълен с хиляди трактори,
    но нито думичка по темата из медиите ❗
    На 8-ми Януари ще разберете 😉

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Калпазанин

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "И Берлин":

    То да е само Берлин, ама по "демократичните медии" са забранени и цензурирани. Та няма инфлация в Ес хич биля. Апропо тези протести не са само за банки и изкопаеми горива ами да се спре това насилствено финансиране на укрия и против геноцида в Палестина, демек нормалните хора искат справедливост кулминацията предстои
  • 3 Ако имаш

    15 1 Отговор
    под ръка нужното количество полезни идиоти, можеш да прокараш всяко безумие на дневен ред. След ковида, поредната глобалана измама - промяната на климата и възобновяеми енерго източници.
  • 4 Напълно съм солидарен!

    16 0 Отговор
    Нашмърканите гейове, трябва да вървят пеш! Нямат нужда от съвременен транспорт, а от рикши, в които да возят шарените си любимци!
  • 5 Мяу-мяу

    1 0 Отговор
    Като почнат да протестират сериозно, например срещу роял дъч-шел пак напишете някоя бомбастична статия за видиотяване на бг евроматряла...
  • 6 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "И Берлин":

    ??? И пак..???
Новини по държави: