Last news in Fakti

31 Декември, 2023 04:41 2 336 55

Официално: България и Румъния влязоха във "въздушния" и "морския" Шенген

  • шенген-
  • българия-
  • румъния

Контролът по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде премахнат през март 2024 г

Официално: България и Румъния влязоха във "въздушния" и "морския" Шенген - 1
Снимка: БНТ

Европейският съвет реши да разшири шенгенското пространство с България и Румъния, съобщи Испанското председателство на Съвета на ЕС, предаде БНТ.

Испанското председателство оповести новината:

“Шенген расте! Европейският съвет реши да разшири шенгенското пространство с България и Румъния.

Контролът по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде премахнат през март 2024 г., докато решението за премахването на контрола по суша ще бъде взето по-късно.

Последно споразумение под Испанското председателство на ЕС”.

Исторически момент

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа:

“Поздравления за Румъния и България за разширяването на Шенген за пътниците в морския и въздушния транспорт. Дългоочаквана стъпка за румънските и българските граждани да се насладят на по-голяма свобода на движение с перспективата за наземен транспорт”.

Урсула фон дер Лайен също поздрави България и Румъния:

“Днес България и Румъния трябва да се гордеят. Решението за премахване на вътрешните гранични проверки по въздух и море с е голяма стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство. България и Румъния работиха усилено за това. Те го заслужават. Те ще направят Шенген още по-силен”.

Европейската комисия приветства взетото днес единодушно решение от Съвета за присъединяване на Румъния и България към шенгенското пространство, като се започне с премахване на проверките по въздушните и морските граници, считано от март 2024 г. Присъединяването на тези държави ще стимулира пътуването, търговията и туризма и допълнително ще подсили вътрешния пазар. Обсъжданията относно допълнително решение за премахване на проверките по сухопътните граници ще продължат през 2024 г.

Едно разширено шенгенско пространство ще направи Европейския съюз по-силен — както във вътрешен, така и в глобален план, смятат от ЕК.

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви още:

"Днес е исторически момент за България и Румъния. Както и ден за голяма гордост за румънските и българските граждани. От месец март те ще могат да преминават свободно вътрешните морски и въздушни граници, без да бъдат подлагани на гранични проверки. Това е много голяма стъпка напред както за двете държави, така и за шенгенското пространство като цяло. Поздравления за България и Румъния: това огромно постижение е възможно благодарение на вашата усърдна работа, отдаденост и упоритост. Благодарение на вас шенгенското пространство ще стане още по-силно в полза на всички граждани на ЕС."

12 години усилия

През 2011 г. Комисията за първи път потвърди, че както България, така и Румъния са готови да станат част от шенгенското пространство без проверки по вътрешните граници. Оттогава България и Румъния продължават да доказват, че изпълняват условията за ставане на член на шенгенското пространство. Това отново бе потвърдено от три мисии за установяване на фактите, проведени на българските и румънските външни граници през 2022 г. и 2023 г. Комисията започна също пилотни проекти с Румъния и България през март 2023 г., за да укрепи управлението на външните граници, засили сътрудничеството със съседните държави и осигури бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане.

Шенгенското пространство също е готово да приветства България и Румъния, подчертават от Брюксел. През последното десетилетие ЕС работи за укрепване на архитектурата, която защитава пространството без проверки по вътрешните граници. Въведени бяха редица мерки в областта на сигурността и полицейското и съдебното сътрудничество, за да се гарантира, че ЕС продължава да бъде силен пред заплахите за сигурността. Шенгенското пространство вече се подпомага и от нов модел на управление, нов механизъм за оценка и годишен цикъл на докладване и наблюдение. Благодарение на съвместните усилия, положени през последните години, шенгенското пространство е по-силно и по-устойчиво.

Това девето разширяване на шенгенското пространство едновременно потвърждава и засилва взаимното доверие и единството между държавите членки - елементи, на които пространството се основава - и ще допринесе за постигането на напредък по този изключително важен проект, се посочва в съобщението на ЕК. Разширяването ще направи Съюза по-силен чрез засилена защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество, по-проспериращ посредством премахване на загубата на време при чакане по границите и улесняване на контактите между хората и предприятията, както и по-привлекателен чрез значително разширяване на най-голямото в света общо пространство без вътрешни гранични проверки.

Следващи стъпки

Обсъжданията относно дата за евентуално премахване на проверките на лицата по вътрешните сухопътни граници ще продължат през 2024 г., като решение на Съвета по този въпрос се очаква да бъде взето в разумен срок.

За да се помогне на България и Румъния да защитават външните граници на Съюза, ще продължат да бъдат предоставяни значителна финансова подкрепа и помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). Същевременно разработените от България и Румъния пилотни проекти по външните граници доказаха, че са ефективни, и следва да бъдат превърнати в по-структурни договорености.

Шенгенското пространство на свободно движение в Европа е едно от нейните най-големи постижения, както и такова, което гражданите на ЕС ценят най-много. Това, което започна като междуправителствен проект между пет държави членки през 1985 г. — Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург — постепенно се увеличи чрез седем етапа на разширяване и се превърна в това, което днес е най-голямото пространство на свободно движение в света. Днес ползите от премахването на вътрешните граници са също толкова убедителни, колкото и през 1985 г.

Шенгенското пространство се състои от 27 държави, площта му е над 4 милиона квадратни километра, а населението му е почти 420 милиона. С Румъния и България шенгенското пространство ще нарасне до 4,5 милиона квадратни километра с население от 450 милиона.

Шенгенското пространство е неразделна част от правната рамка на ЕС. Според Договорите, всички държави членки на ЕС, трябва да станат, когато са готови, пълноправни членове на Шенгенското пространство. Това е както право, така и задължение. Както България, така и Румъния доказаха, че имат отлични резултати от гледна точка на изпълнението. С Румъния и България Шенгенското пространство става още по-силно. Доброволни мисии за установяване на фактите, проведени през 2022 г. в България и Румъния, и последната мисия, проведена през 2023 г. в България, само подсилиха тяхната готовност.

От пресслужбата на Министерски съвет съобщиха, че в съвместна тристранна декларация с Австрия са очертани и ангажиментите на България и Румъния за укрепване на функционирането на Шенген. Отделно и Европейската комисия със своя декларация е поела ангажимент за подкрепа на България и Румъния в охраната на външните граници на ЕС. България ще получи значителна финансова подкрепа от Европейската комисия, както и оперативна и техническа помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана по българо-турската и българо-сръбската граници.

Без допълнителни условия

Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан, съобщават от правителствената пресслужба. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС. Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.

Държавите членки на шенгенското пространство, за които отпада контролът по вътрешните въздушни и морски граници от март 2024 г., са всички членки на Шенген - Белгия, Чешката република, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, съответно и Румъния.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Някой си

    35 8 Отговор
    Вече официално Българо-Турската граница ще бъде Е-79 за мигрантите !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 От митницата

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Официално :":

    Имаш право , на двама мъже ..
  • 6 Ку-ку

    13 3 Отговор
    Майтап бе Уили!!!!!!!!!
  • 7 Офицялно

    32 8 Отговор
    Крепостнята истеряса ..
  • 8 Бонев

    52 6 Отговор
    Новите 6000 българи само лекари и инженери ли ще бъдат или ще има и ножари?

    Коментиран от #54

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Налудник

    25 3 Отговор
    Ега ти как тънко ни подиграват. Но за едно са прави. "Те (си) го заслужават."
  • 14 мдаааа

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "нормално":

    Когато един граничар обхожда границата , я пази ... Дали била " външна" или вътрешна ... По наше време така беше ... Ясно е , че требат повече кинти , що може и нещо да не видиш ...🤭
  • 15 Тиквун

    32 4 Отговор
    Не сме и очаквали друго от шарлатаните и мутрите от първия ред на парламента, които стоят зад трафиците на наркотици под шапката на цру.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Само като видя

    25 3 Отговор

    До коментар #16 от "🇺🇦🇧🇬":

    Чуждото знаме до Българското и си ми ясен.

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 австриецо

    15 5 Отговор
    яко набутахме татарите - с 6000 парчета хахаха

    Коментиран от #55

  • 22 БЕНОВСКА

    12 4 Отговор
    съобщението по късна доба ,ото ако беше читаво що фанфари ,що маанета щеше да има ,а ся изгърбени с авганци и сирийци .... я фстата
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 да питам

    4 18 Отговор

    До коментар #19 от "Само като видя":

    А като видиш руското до българското не се тревожиш , защото го имаш като свое , а ....

    Коментиран от #45

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Налудник

    15 3 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Ми не е зле да наблегнеш на ДОПЪЛНИТЕЛНИ. А и да продължиш да четеш надолу: "Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна."
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Правилно

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "🇺🇦🇧🇬":

    А ти се и отдава като "свободно мислещ" ......!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Афганистанеца

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "🇺🇦🇧🇬":

    Дай си номера скъпа..
  • 33 Мое мнение

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Артилерист":

    Ами то и израза си е точно такъв. Да го ду--ш под вода! Затова съобщението трябваше да бъде - България и Румъния официално са приети в Шенген по въздух и под вода.
  • 34 Леле

    22 2 Отговор
    "...докато решението за премахването на контрола по суша ще бъде взето по-късно." ...По-късно, значи друг път. Като " Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път"
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ха ха

    8 3 Отговор
    явно ес ще се самоубива , щом е решил да ни приема
  • 37 нормално

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "Ежко Бежко":

    Оправдания за слабо пазена граница. Никой не ти е казал да ги пускаш в двора на комшията. Покажи документ, където искат от България да го пуска
  • 38 Унижават

    12 4 Отговор
    ни а власт имащите се правят на радостни. За всяка стъпка към "пълноправно" членство в ЕС ни извиват ръцете а ние продължаваме да се натискане. Какво ли ще пойскат за Шенген по суша, за евро зоната?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Значи дрогата и кинтите ще летят

    9 2 Отговор
    По въздух, а ние ще си имаме 6к роми, топ!
  • 41 ха-ха

    6 6 Отговор

    До коментар #35 от "Ежко Бежко":

    Не е нужно да ходиш някъде в чужбина за да миришеш фекалии. Достатъчно е да отидеш в България някъде от където минават влакове на БДЖ, българина все още се изхожда директно върху релсите. Остатъци от добрия комунизъм 😂😂😂
  • 42 БСП ДРОГАР С КРЪВЯСЪЛ ПОГЛЕД

    6 0 Отговор
    За убиване са нашите управляващи
  • 43 Ццц

    3 0 Отговор
    Яба-даба-дуууу (3)

    Винаги когато муха еднодневка се хване за голямо лай...пардон храна, човек се чуди защо е това и за къде бърза?
  • 44 Зададох напълно резонен въпрос

    8 0 Отговор
    Инженерите ще дойдат да цоцат помощи, ама вече и укрите цоцат, та при това положение, за братчедите ще остане ли? Ние сме болна и слаба държава и можем да издържаме до един паразит. Да не стане така, накрая на братчедите да им писне и да свършат нашата работа, да прочистят България от всякакви навлеци
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Клеци

    5 1 Отговор
    А по радиото коги ша ни пуснат у Шенген че имам един преател и той нема телевизор и така не мое и той да е у пространството?
  • 47 Факт

    7 0 Отговор
    Никъде не са ни приели.Ще видите през лятото.Приемам те в къщи ама само ако влизаш през комина.

    Коментиран от #51

  • 48 Гето за бежанци ставаме

    9 1 Отговор
    Честито на краварските марионетки за подаръка им
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Киро Шприца

    6 0 Отговор
    Мигрантите дето прекарваме с Боко вече ще остават в България. Ще има данък бежанци, стегайте коланите.
  • 51 Въ6ртип

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Факт":

    С Дядо Мраз така си вярваме а само една вечер но сме щастливи.
  • 52 Пфу!!!

    5 1 Отговор
    Голяма "придобивка"! Какви са плюсовете и минусите от тази вИлика "победа"? Да ни натрисат да си отчуваме от хъхрещите паразити?! Е кой им разруши държавите?! Кой ги покани на своя глава в гЕвропката?! Някой да ни е питал?! Имаме ли въобще полза от членството си в това бесовско сборище, наречено ЕС?! Съсипахме си държавата във всяка област и поставяме под въпрос съществуването й. Но такова падение, както при киркокоровата сглобка, не е имало и за толкова кратко време. Да не говорим за легитимността й. За такива национални предателства, няма давност. Спешно се нуждаем от нов Народен съд.
  • 53 Карък

    2 0 Отговор
    Космосът чий е
  • 54 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бонев":

    Ще бъдат професори и инженери и специалисти по оправяне на прираста на топящото ни се население. Как пък един евреин не ни заселиха
  • 55 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "австриецо":

    Ама ти сериозно ли верваш че ще са само 6000