Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Януари, 2024 11:25 3 657 106

Институт за изследване на войната: Владимир Путин активно гради милитаризма на руския свят

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл

През последните седмици Путин често обсъждаше продължаващите максималистични намерения на Русия във войната в Украйна и вероятно се е опитал да постави по-вътрешно ориентирани идеологически условия по време на новогодишната си реч

Институт за изследване на войната: Владимир Путин активно гради милитаризма на руския свят - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин използва годишното си новогодишно обръщение на 31 декември, за да конкретизира руските идеологически приоритети за 2024 г., като пропусна да спомене войната в Украйна и вместо това се съсредоточи върху определянето на идеологическите условия за предстоящата година.

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната (ISW).

Още новини от Украйна

В рязък контраст с миналогодишното новогодишно обръщение, в което Путин се обърна към нацията в щаба на Южния военен окръг, заобиколен от униформени военни, и говори изрично за целите на Русия в Украйна, обръщението на Путин за 2023 г. го показва сам на фона на Кремъл, без нито едно споменаване на "специалната военна операция".

Вместо това Путин предпочете да благодари съвсем накратко на руските военнослужещи за това, че се борят за "истината и справедливостта", а иначе се съсредоточи върху подчертаването на руското национално единство.

Путин също така заяви, че 2024 г. ще бъде "година на семейството", като подчерта, че руското семейство е гръбнакът на "многонационалния народ на Русия" и че Русия е "една голяма страна, едно голямо семейство".

През последните седмици Путин често обсъждаше продължаващите максималистични намерения на Русия във войната в Украйна и вероятно се е опитал да постави по-вътрешно ориентирани идеологически условия по време на новогодишната си реч.

Определянето на 2024 г. като "година на семейството", както и акцентът върху руския "мултинационализъм", служат на Путин за ясно очертаване на идеологическата линия на Кремъл през 2024 г., ориентирайки вътрешната политика към запазване на традиционните руски семейни ценности и защита на руския мултинационализъм, които се вписват в по-широката идеология на Путин за Руския свят ("Русский мир"), включващ групи в и извън Русия.

Неотдавна ISW оцени, че Путин се опитва да възстанови концепцията за "Руския свят" като гръбнак на руската вътрешна и външна политика, а в новогодишното обръщение за 2023 г. руските семейства и руският мултинационализъм са посочени като стълбове на този конкретизиран Руски свят.

Концепциите на Кремъл за Руския свят несъмнено ще окажат влияние върху руските административни, бюрократични и социокултурни приоритети в окупирана Украйна, както и върху военните цели на бойното поле през следващата година.

През нощта на 29 срещу 30 декември и на 31 декември руските сили нанесоха още една серия от ракетни удари и удари с дронове по Украйна, като подчертаха, че напоследък процентът на руските безпилотни самолети Шахед-136/131, които пробиват или избягват украинската противовъздушна отбрана, значително се е увеличил.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че в нощта на 30 срещу 31 декември руските сили са нанесли шест удара по град Харков с ракети С-300 и са изстреляли 49 безпилотни летателни апарата "Шахед", насочени предимно към украински фронтови позиции, както и към граждански, военни и инфраструктурни обекти в Харковска, Херсонска, Николаевска и Запорожка област.

Украински военни източници съобщиха, че на 31 декември руските сили са изстреляли 12 ракети по цели в Украйна, като неуточнен брой от тях са поразили гражданска инфраструктура в Харковска и Донецка област.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че украинските сили са свалили 21 от безпилотните летателни апарати "Шахед", което представлява значително по-нисък процент на прехващане от страна на украинската противовъздушна отбрана, отколкото ISW е наблюдавала преди.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат отбеляза, че руските удари по украински фронтови позиции с дронове Shahed са "особени" и е възможно по-ниският процент на прихващане да е резултат от това, че руските сили са се насочили към фронтови райони, които имат по-слабо покритие на противовъздушната отбрана или покритие, по-малко оптимизирано за прихващане на дронове, отколкото населените места в тила.

Украинската противовъздушна отбрана също е имала по-нисък от обичайния процент на прехващане, когато украинските сили са свалили пет от 10 дрона "Шахед" на 30 декември и 27 от 36 дрона "Шахед" на 29 декември.

Руски военни блогъри твърдят, че на 29 декември руските сили са изстреляли дронове "Шахед", които са по-трудни за откриване, тъй като са боядисани в черно и частично поглъщат радиосигналите.

По-рано, на 25 ноември, Игнат заяви, че руските сили започват да използват черна боя и материали от въглеродни влакна за дроновете Shahed, за да усложнят работата на украинските системи за противовъздушна отбрана.

Не е ясно дали адаптациите на дроновете "Шахед" намаляват способността на украинците да прехващат дроновете или очевидната тенденция за намаляване на процента на прихващане от страна на Украйна ще продължи.

Съобщава се, че руските сили, особено руските въздушно-десантни сили (ВДВ), понасят тежки загуби в едновременните руски настъпателни операции с тежка пехота на няколко фронта. На 31 декември руски военен блогър твърди, че частите на руските сили ВДВ търпят тежки загуби и не могат да си починат и да се възстановят.

Военният блогър твърди, че опитните и обучени военнослужещи на договор с ВДВ (контрактници) съставляват по-малък дял от личния състав на ВДВ и че ВДВ е претърпяла големи загуби сред опитните членове на командния състав, които преди това са съставлявали ядрото на силите на ВДВ.

На 31 декември украинският военен наблюдател Костянтин Машовец прецени, че частите на новосформираната 104-та дивизия ВДВ, по-специално нейните 328-ми и 337-ми полкове ВДВ, ще трябва да се изтеглят от района на Кринки в източния (левия) бряг на Херсонска област за почивка и попълване на запасите след месец на почти непрекъснати боеве в района.

На 14 декември Министерството на отбраната на Обединеното кралство оцени, че елементи от 104-та дивизия ВДВ вероятно са претърпели изключително тежки загуби в района на Кринки поради неадекватната въздушна и артилерийска поддръжка и неопитността на много от личния състав.

Командирът на ВДВ генерал-полковник Михаил Теплински намекна на 23 декември, че руското военно командване изпраща новите офицери и войници от ВДВ директно след завършване на първоначалната подготовка на фронта, без да ги кара да преминат предбойна подготовка.

Теплински заяви, че някои от наскоро завършилите Рязанското висше военновъздушно командно училище ще се присъединят към 104-та дивизия на Херсонското направление.

Високият процент на загубите, особено сред части като VDV, които преди 2022 г. са били считани за елитни, до голяма степен е отражение на факта, че руското военно командване е избрало да провежда едновременни настъпателни операции по цялата фронтова линия, като често дава приоритет на незначителни печалби с цената на несъразмерни загуби.

На 30 декември МО на Обединеното кралство заяви, че "средният дневен брой на руските жертви в Украйна е нараснал с почти 300 през 2023 г." и че ако сегашният брой на жертвите се запази, до края на 2024 г. руските сили ще са загубили общо над половин милион души личен състав в Украйна.

В разсекретена оценка на американското разузнаване, за която се съобщава, че е споделена с Конгреса на 12 декември, се посочва, че руските сили са загубили 315 000 души от началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна.

Сегашният темп и стил на руските офанзиви в Украйна отразяват тези изчисления за броя на жертвите. От 10 октомври насам руските сили например провеждат множество вълни от масови механизирани атаки и атаки, ръководени от пехотата, за превземането на Авдeeвка, Донецка област, въпреки тежките загуби на личен състав, и придвижват необучени елементи на ВДВ за защита от украинските сухопътни операции на източния бряг на Херсонска област, където също понасят тежки загуби.

Въпреки това руското военно ръководство предприе мащабни мерки за създаване на сили като част от усилията за компенсиране на загубите на личен състав, включително частична мобилизация от септември 2022 г. и текущи усилия за криптомобилизация.

Сегашният брой на загубите не трябва да се приема за постоянен - руското военно командване може да промени темпа и ритъма на настъпателните операции или да отдели време за възстановяване на силите си за по-ефективни бъдещи настъпателни операции. Западните партньори на Украйна трябва да се предпазят от самодоволство, когато оценяват руските загуби и оперативни неуспехи в Украйна, както ISW вече е оценявала.

Известен руски военен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че етническите руснаци не разполагат с достатъчно вътрешна власт в Русия, като в същото време повтаря общата руска информационна операция, насочена към заличаване на украинската идентичност.

На 31 декември военният блогър заяви, че незаконното руско анексиране на окупираната Луганска област като Луганска народна република (ЛНР), окупираната Донецка област като Донецка народна република (ДНР) и окупирания Крим като Република Крим създава три нови републики, които са предназначени специално за "етническите руснаци".

Военният блогър твърди, че етническите руснаци нямат достатъчно вътрешна власт, защото преди незаконното анексиране на ЛНР, ДНР и Крим от Русия не е имало република, предназначена за етнически руснаци.

Военният блогър твърди, че в Русия има много републики, посветени на осигуряването на "държавност" на етническите малцинства, като например републиките Татарстан, Карелия и Дагестан.

Блогърът твърди, че вместо това руснаците имат "територии", като вероятно има предвид други наименования на руските федерални субекти като краища и области. Руските републики, които обикновено носят името на етническото малцинство, населяващо района, номинално имат право да упражняват по-голяма административна автономия от другите федерални субекти на Русия.

Военният блогър твърди, че Русия се нуждае от повече "етнически руски" републики, за да защитава интересите на етническите руснаци, което отразява по-широката цел на руската провоенна ултранационалистическа общност да премахне неруската култура от руското общество.

Аргументът на военния блогър се основава на дългогодишната руска информационна операция, която отрича съществуването на украинска идентичност, като лъжливо твърди, че украинците са етнически руснаци.

Аргументът на военния блогър също така приписва последователност на управлението на ДНР и ЛНР, където ISW постоянно наблюдава административна дезорганизация и некадърност.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    77 75 Отговор
    Няма такива институти това са пропагандни НПО на ЦРУ.

    Коментиран от #54, #56, #83, #86

  • 2 Хахаха

    68 67 Отговор
    Чакаме поредния военен институт на НАТО , да направи анализ как ако извънземните кацнат в Крим , щели да разпердушинят руската армия !

    Коментиран от #11

  • 3 Сурва сурва

    57 66 Отговор
    година много сороски спукани 4ерепи ще им и тази година и до година до амина

    Коментиран от #66

  • 4 фелдфебел

    54 9 Отговор
    Фашизмът няма почивка.

    Коментиран от #10

  • 5 ОЩЕ ПРЕЗ2019

    53 8 Отговор
    А ЗАЩО НЕ ГО ПОСЛУШАХТЕ КАТО ВИ ГО КАЗА ........?

    Коментиран от #20

  • 6 Бонев

    66 7 Отговор
    Институтът за изследване на войната нещо като нашите многобройни институти за усвояване на грантове ли е?

    Коментиран от #14, #25

  • 7 Селянин

    62 17 Отговор
    Путин, с божия помощ, се бори със злото на тая земя.
    Баба Ванга го видя и предрече отдавна.
    Но земята ни е пълна със слепци с очи покрити от доларови банкноти.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОТарАК

    22 56 Отговор
    не можеш да градиш нищо , с 120млн. руснаци , чисти,освен да си пазиш границите и да си развиваш икономиката! а не да продаваш квот изкопаеш на територията и да се правиш на велика сила! само ЕС е 450млн , с 2 ядрени държави и десет самолетоносача(може и да греша)-тва е достатъчно да разгроми РФ за няколко седмици! САЩ не ги броя изобщо

    Коментиран от #24, #35, #37, #96

  • 10 Професора

    48 7 Отговор

    До коментар #4 от "фелдфебел":

    Гьобелс инфо и на 1 Януари работи.
  • 11 КОТарАК

    13 37 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    коя руска армия?

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост 2

    30 8 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Тази дето победи НАТО. В Рамщайн се н@@к@х@ много звучно и зловонно.
  • 14 АМЕРИКАНСКА БОЗА

    42 8 Отговор

    До коментар #6 от "Бонев":

    ..............РАЗПАЛВАТ ВОЙНИ , ПОСЛЕ ГИ ИЗСЛЕДВАТ.............
  • 15 ХиХи

    32 7 Отговор
    ISW е на сем Нюлъмд, мейдани ще има за сички от сърце, милитаризма на ДП
  • 16 Антикомунист

    17 27 Отговор
    само кървавия комунистически режим ги ражда такива сатрапи, изруди ...........

    Коментиран от #27, #30

  • 17 Хахаха

    35 17 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Прав си ! Руската армия си стои в Русия , вас атлантиците ви спукаха от бой само няколко руски роти ! Срам , а ...?!

    Коментиран от #103

  • 18 А50

    19 7 Отговор
    Пълна боза
  • 19 Минал

    10 13 Отговор
    70 - те , какво ще ми гради ? Само руши !
  • 20 ГЕН КЪСТЪР

    19 9 Отговор

    До коментар #5 от "ОЩЕ ПРЕЗ2019":

    ПОСУЛШАХМЕ ГО И СПРЕТНАХМЕ ------МАИДАН-----И БАРБЕКЮ С РУСНАЦИ---ПОСЛЕДИЦИТЕ ТРАГИЧНИ ВЗЕ УКРАИНА -РАЗШИРИ СИ ПАЗАРА СПРЕТНА БРИКС А НИЕ СЪКРАТИХМЕ С 62 000 СЛУЖИТЕЛИ ГОЛЕМИТЕ БАНКИ
  • 21 Англоговорящата смрад

    22 9 Отговор
    Ако единственият им шанс да оцелеят е да са войнствени и смели, значи Путин правилно мотивира руснаците.

    Коментиран от #45

  • 22 Хубу

    23 6 Отговор
    Чакаме този институт да направи анализ на новогодишната реч на Памперс Деменциев.:))
  • 23 АЙДЕ ГЪЧ

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    КОЙ ЗНАЕ ПО КОЙ БАИР ГОНИШ И ТИ КОЗИТЕ ПА МИ СЕ ГЪРЧЕЕШ ТУКА.........!

    Коментиран от #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Даа бе

    4 12 Отговор

    До коментар #6 от "Бонев":

    Много ти разбира главата от институти,особено от такива за войната.

    Коментиран от #33

  • 26 Хахаха хахаха

    24 7 Отговор
    Всяка държава трябва да има оръжие, че с тези алчни евреи които управляват САЩ всеки може да бъде нападнат като Газа, Сърбия, Либия, Сирия, Ирак, Панама, Виетнам,Корея.
  • 27 ИБАФТЪ И

    15 6 Отговор

    До коментар #16 от "Антикомунист":

    НЕГРАМОТНИКА СМЕШЕН

    Коментиран от #84

  • 28 Гост

    19 4 Отговор
    Той Д-р. Путин скоро ще посети този институт, да поизследва умените там…
  • 29 Фен

    21 7 Отговор
    НАТО е ЧАО! А ние се завряхме там... Пак сме с губещите!
  • 30 Комуниста

    23 4 Отговор

    До коментар #16 от "Антикомунист":

    А демокрацията на Ротшилдови ви ражда третополови фашисти
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Като б ъ л г а р и н

    19 1 Отговор
    Из общо не ме к а с а е,какво са к а з а л и от о б о р а.Да му мислят тези,които са на х р а н и л к а. към к о зяк
  • 33 Бонев

    15 0 Отговор

    До коментар #25 от "Даа бе":

    Обещал съм си тази година да не обиждам глпаци, така че чнг,живи и здрави.
  • 34 Аз съм веган

    7 24 Отговор
    Каквото и да каже 160см високия богатир от бункера, нашите копейки ще си мятат ушанките от възторг
  • 35 Ти и тая година

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    ще си gлупав.
    То не че е възможно да поумнееш.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 фен

    21 6 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Явно Европата не си я виждал скоро? Студ, глад, мръсотия, мизерия... И жените не излизат по тъмно, че тия, дето Академик ни ги нататрузи, не спят.

    Коментиран от #43

  • 38 Дете Индиго

    6 23 Отговор
    Хора подкрепяйте злото което Путин подари на света , а можеше вместо война той Путин да даде на руснаците от Украйна земя в русия понеже Русия е огромна територия и земя има много , земя без да я плащат за да построят руснаците от Украйна жилища в които да живеят , можеше да им даде данъчни облекчения да речем за 10 години да не плащат данъци за да ги прелъсти да се върнат в русия така и светът нямаше да се тревожи за ядрената война която е наближила на косъм и на руснаците от Украйна щеше да им е по добре а сега какво кръв , касапница , болка и страдание за руснаците за украинците за цялата земя живота поскъпна и трудностите в живота се увеличиха , можеше чрез мир да прибере руснаците от Украйна и не само от Украйна но той Путин избра войната , така че хора подкрепяйте злото подкрепяйте Владимир путин
  • 39 Иванушка 🇷🇺

    13 22 Отговор
    Ако Руския Свят е да ме командват и пращат на сигурна смърт некадърни командири и политици докато се забавляват на Голи купони в Масква - "Спасибо" за такъв Руски свят. И в "изгнилата" Европа си е добре ))
  • 40 Гост

    5 21 Отговор
    Новият руски райх
  • 41 Русофил

    10 19 Отговор
    Милитаризмът на руския свят - неграмотни рускини с 8 деца за пушечно месо.
    Това искат руските слуги за БГ.
  • 42 Две въздушни тревоги в Челябинск

    6 5 Отговор
    Некви взривове се чули
  • 43 Ти за Европата

    8 6 Отговор

    До коментар #37 от "фен":

    Не се тревожи.
  • 44 Шадолс

    17 8 Отговор
    Онзи ден в Харков Палас е имало пак натовско печено

    Коментиран от #99

  • 45 Азиатскосибирската смрад

    7 13 Отговор

    До коментар #21 от "Англоговорящата смрад":

    Е в края си!!

    Коментиран от #51, #58, #63

  • 46 Кочо

    10 13 Отговор
    Глад о опашки от 5ч. сутринта в матушката
  • 47 нннн

    12 6 Отговор
    А знаете ли какви са военните бюджети на Русия и САЩ?
  • 48 !!!?

    8 14 Отговор
    От 24.02.2022 времето на кървавия диктатор Путин тече обратно !!!?
  • 49 НАБЛЮДАТЕЛ

    11 17 Отговор
    Спокойно. И тая година войната няма да свърши. Путин има ресурс да се напъва още година или може би по малко от две. За две няма да му стигнат силите. Обещал е че ще уреди Русия с поне 250000 ковчега да следващата година. Поне 400000 военноинвалиди / Не знам след година кой ще им изкарва пенсиите / За година и половина е на нивото на заграбеното от първите 6 месеца на агресията. И не забравяйте, че приказките за руската икономика са за медиите и за овчите мозъци. Икономиката е блато в което вече е затънал до шия, Войната е технологии, икономика и пари - в големи мащаби и с дългогодишна база зад гърба. Другото е за лаещата малограмотна комунопаплач

    Коментиран от #73

  • 50 Бесен-_ Язовец

    14 9 Отговор
    Американския институт за иследване на мен.зиса са стигнали до заключението след дълго и подробно иследване в Покрайна, че мен.зиса не става за преливане.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Круум

    10 14 Отговор
    Добре,че България се отърва от сибирската дивашка орда.
  • 53 Тома

    6 1 Отговор
    А нещо за евреите
  • 54 Украйна уверено демилитаризира

    15 11 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    фашистка Русия!
  • 55 !!!?

    16 14 Отговор
    Когато Осама бин Ладен беше ликвидиран ликуваше само САЩ, а когато Путин отиде в Пъкъла ще ликува цялото Човечество !!!?
  • 56 Въоръжените сили на Украйна продължават

    18 13 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Въоръжените сили на Украйна продължават да унищожават руските окупатори и са ликвидирали още 1040 нашественици през последното денонощие на 2023 година .

    Общите бойни загуби на противника от началото на пълномащабното нахлуване възлизат на приблизително 359 390 души.

    ВСУ превърнаха огромно количество руска техника в скрап:

    танкове - 5854 (+17 за денонощието);
    бойни бронирани машини - 10871 28 (+28);
    артилерийски системи - 8286 (+36);
    самолети - 327 (+3);
    дронове - 6384 (+19)
    автомобилна техника и автоцистерни - 10995 (+51);
    специално оборудване -1223 (+6).



    Също така, от началото на пълномащабната война са унищожени 932 РСЗО, 611 системи за противовъздушна отбрана, 324 хеликоптера, 1613 крилати ракети, 22 кораба/катера,

    Коментиран от #68

  • 57 Оркистан

    10 10 Отговор
    Нито една от модерните технологии не е започнала в БЛАТОТО, те както и киХайците само имитират защото обществата им са изостанали във всички посоки ама иначе претенции до небесата че трябвало да асвабаждават нещо си пффф

    Коментиран от #75

  • 58 Бг681

    7 7 Отговор

    До коментар #45 от "Азиатскосибирската смрад":

    Айде час по скоро че смърди на блато та се не трае

    Коментиран от #61

  • 59 Даа бе

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "9689":

    Пропуснал си 9689.пред него бледнеят всички.
  • 60 ЧНГ Пловдив

    10 4 Отговор
    Чисти Набързо гАлоша в Пловдив
  • 61 Попа

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "Бг681":

    Дай Боже. Амин.
  • 62 Блатолф Путлер ШУБЕТО

    7 5 Отговор
    Поръчал си е още по високи токчета защото така смята че ще го вземат по на сериозно
  • 63 Вярвай си

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Азиатскосибирската смрад":

    Ще видим!
  • 64 смеееех

    9 5 Отговор
    Путин заявил, че 2024 г. ще бъде "година на семейството".,ама май забравил че вдовиците се увеличават ежедневно.

    Коментиран от #77

  • 65 Военнопрестъпления на раша

    14 7 Отговор
    Путин копира Хитлер едно към едно,скоро ще го намерят в някой трап овъглен

    Коментиран от #81

  • 66 Твоят със сигурност

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сурва сурва":

    ще бъде...
  • 67 ДАНО ПУТИН СРИНЕ АМЕРИКА

    7 33 Отговор
    ДО ОСНОВИ !
  • 68 ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА

    7 34 Отговор

    До коментар #56 от "Въоръжените сили на Украйна продължават":

    НА ВСИЧКИ УКРОФИЛИ И ТЯХНИТЕ РОЗОВИ СЪНИЩА
    2024 МАЙ ЩЕ Е ГОДИНАТА НА РУСИЯ
    ДА БЯХТЕ СИ СЕДЯЛИ НА НАТО ЗАДНИЦИТЕ В ФРГ НЯМАШЕ ДА ГРИЗНЕТЕ ДЪРВОТО
    А АКО ВСУ ПРОДЪЛЖАВАТ В СЪЩИЯ ДУХ Я ИЗКАРАТ ДО ЛЯТОТО Я НЕ
    ТА НА УКРОМИСИРИТЕ ЧЕСТИТО

    Коментиран от #71, #72, #97

  • 69 НАБЛЮДАТЕЛ

    9 5 Отговор
    Всяка ситуация може да се разглежда от няколко страни. Унищожаването на мъжете в Русия води до нарушение на съотношението мъже-жени, което означава, че руското семейство на бъдещето ще е с хареми. Друг е въпроса, че освен секс рускините ще искат и да ядат

    Коментиран от #78, #82, #91

  • 70 Р.К.И.

    7 3 Отговор
    Там от пеленачета ги обличат във военни униформи. Светът се смее, но не е смешно!
  • 71 НАБЛЮДАТЕЛ

    6 3 Отговор

    До коментар #68 от "ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА":

    Мечтите на комунистическия абориген.
  • 72 Р.К.И.

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА":

    Не намесваите Германия, че онези от шега не разбират. И този път американците няма да ви спасяват.

    Коментиран от #74

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 КОЯ ГЕРМАНИЯ

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Р.К.И.":

    НА АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ ЛИ ИЛИ НА САРА ВАГЕНРЕХТ
    КОЯ ГЕРМАНИЯ ДЕТО СИ ИСКА СЕВЕРНИЯ ПОТОК ЛИ
    МУЦКААААА КУКУРУКУ ПАЛОМААААА
  • 75 Орките

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "Оркистан":

    Искат да са както развитите цивилизации ,ама даже немогат да ги имитират,нищо полезно не са дали на света ,само разруха
  • 76 НАБЛЮДАТЕЛ

    5 3 Отговор

    До коментар #73 от "НАБЛЮДАТЕЛЯ":

    Благодаря, за загриженоста ти . По принцип на малограмотна комунопаплач не обръщам внимание, но не мога да не изкажа благодарност от името на 120-те хиляди почернени руски семейства и 230-те хиляди фамилии дето ще трябва да изхранват военоинвалидите си. А то е само дотук. Поне още година нещата ще растат с ускорени темпове. Поне докато руснаците поумнеят или почнат да преодоляват страха
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 дружба навеки

    4 2 Отговор

    До коментар #69 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Аз прекарах летата 1985-2000 приютявайки някое руско момиче и слещу вечеря се радвах на разнообразен екс. Момичетата бяха образовани. Една дългогодишна приятелка беше останала без мъж вследствие индустриална авария. Други, с образование, казваха че тук е лошо, но там е още по-лошо. Помогнах и за биоразнообразието на руския народ. Сега отново рускините са добре дошли. Нека компенсираме липсата на мъже в Русия и скрепим братските връзки.
  • 79 Механик

    4 7 Отговор
    Путин активно ви разбридва камизолките, мили натюфци. Направи ви на смешковци в очите на цял свят. Изложи ви, показа ви в кофти светлина и народите ви видяха какво голямо НИЩО сте.
  • 80 И Преди и сега

    8 3 Отговор
    Живота на ватенката струва колкото картон с яйца
  • 81 Читател

    6 3 Отговор

    До коментар #65 от "Военнопрестъпления на раша":

    Хитлер е бил художник който знае че картините му не струват. Той се е увличал от култура. Впечатлявал се е от история и т.н. Той е бил луд който не си пие хапчетата, но е имал идеи за чест, достойнство и т.н. При Путин нещата са на много по-примитивно ниво. Когато Хитлер се самоубива, той убива и най-близките си, но не посяга на народа. При путин нещата са различни. Ако той реши да се самоубие, ще пробва да използва атомна бомба. Затова когато настане момента, генералите му трябва да скочат върху него и да го удушат преди да е направил белята.
  • 82 Да знайш

    2 6 Отговор

    До коментар #69 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Вова ще гарантира националната сигурност на Русия, независимо какво мислят киевската хунта и бандитите във Фашингтон.

    Коментиран от #85, #89

  • 83 90 процента

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    от дезинформацията в света излиза от Фабриката за лъжи ЦРУ...
  • 84 БгСеляндур

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИБАФТЪ И":

    на духови инструменти Дуфаш ли ?? давай наред !!!
  • 85 НАБЛЮДАТЕЛ

    7 3 Отговор

    До коментар #82 от "Да знайш":

    Да обясним на малограмотната комуноселения. Никой не е заплашвал Русия, още по малко да е нападнал руска територия. Обратно - последните 30 години западните фирми построиха заводи, вкараха машини и технологии, обучаваха пияндурниците. Руския граждански флот е изцяло с американски и западноевропейски самолети / изключвам украинските АН /. Като следствие получиха заграбване на имуществото. Да и най непредубедените радетели за икономическо сътрудничество проумяха колко струват комунофекалиите. Последствията за Русия още не са почнали сериозно. Бъдещето и в този вид просто не съществува
  • 86 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Брат, ще се учудиш но има. Института за изследване на войната е един сирийски бежанец, базиран в Лондон, когото официозните медии питат за всичко, а той получава инфо от сирия от приятели , които са там.
    И така, един малък човек + едно голямо име бълват измислици и ги тиражират , като действителност.
    Пак са си НПО–та, но са прикрити като самодейци-хумористи, работещи със собствени средства и дарени такива.
    Сега.... как изследваме войната от Лондон, не е много ясно но....западния читател явно не се гмурка надълбоко и номера минава.
  • 87 Байк Майк

    0 0 Отговор
    Ху Кеърс?
  • 88 Ухаа

    5 0 Отговор
    В русия следоще 2 години ще има само жени. Не е лоша идея да отидем до там за риболов.
  • 89 97542

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Да знайш":

    И така докога. Путин не е на 20.
  • 90 007

    5 1 Отговор
    Верно ще е година на семейството! На почерненото семейство! Разликата ще е само в семейните празници! Някои ще празнуват 40 дни. Други 6 месеца, 1 година, 2 години!!! Много семейни празници идват!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬
  • 91 Р.К.И.

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Балансът е важен за Природата. Има наблюдения, от които се вижда, че на хората работещи в изцяло мъжки колективи се раждат повече момичета. И обратно, в женските колективи, жените раждат повече момчета. На много дълбоко ниво е стремежът към баланс. Дисбалансът не трябва да се подценява.
  • 92 НАБЛЮДАТЕЛ

    3 0 Отговор
    Не сте ли проумели, че войната ще свърши когато Чичо Сам реши? Когато сметне че руската армия си е загубила 30-40% от ресурса си Путин ще отиде при шефа си Андропов, вероятно по същия начин. От година и половина има една дупка където великата маломислеща Русия потъва. Дупката не става по голяма просто защото Путин потъва все по дълбоко. Та нека се пъчи пред медиите в оборудваното в бункер студио. Повече от трилион $ изпарени от руския ресурс. 200 000 от грамотните кадри офейкали, И т.н. Имал мерак да похарчи още толкова пари. Е, решил да превърне руснаците от бедняци в дрипльорци. Мястото в цивилизования свят трябва да се заслужи за тези копейковци дето още не са го разбрали
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Нормално

    0 2 Отговор
    В Европа, в Близкият Изток и навсякъде по света е изграден американски милитаризъм ... трябва, да се защитават !
  • 95 Руски Чукундур

    3 1 Отговор
    Русия е "една голяма страна, едно голямо семейство".

    Затова ли Пусъо е разведен .

    Има любовница , извънбрачни деца

    Посяга на малки момченца .

    Това ли са семейните ценности на Пусъо.

    Или в голямото семейство ,всеки може да си ляга със него и.

    За да угоди на Диктатора. ..

    Мизерен Педофил ,тръгнал да говори за семейни ценности.

    Коментиран от #100

  • 96 Дмитрий Волк

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Кажете ни какво казва този институт за операцията в Афганистан 2001-2021 г. Демократичен и проспериращ ли е Афганистан?
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Смятайте бе!

    2 1 Отговор
    Фащ имат военен бюджет за 24 година почти 900 милиарда долара! Русия са под 100 милиарда!
    Е, кой е повече "милитаризиран"? При такива съотношения, то с този 10-пъти по-малък военен бюджет, може да се разглежда само, като опит за самоотбрана!!!

    Коментиран от #102

  • 99 Я пак

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Шадолс":

    Че не разбрахме .

    Руския фейк ли , пълни Циркаджии
    Гърмят по мирно население ..
    Блатните плъхове
  • 100 Посягал на какви?

    1 2 Отговор

    До коментар #95 от "Руски Чукундур":

    Малки деца? Ти лично видял ли си? Англия саксонски лъжи. Всичките медии са техни и пишат постоянно глупости. По време на война, те пишат такива глупости, за да си оправдават собствените престъпления и агресия.
  • 101 Смех в блатото

    2 0 Отговор
    Русия е едно голямо семейство, в което половината деца са отвлечени от други семейства и насилствено са направени "руснаци".
  • 102 Р.К.И.

    2 0 Отговор

    До коментар #98 от "Смятайте бе!":

    Като процент от общия бюджет колко е ? Това че Москва е бедна, никой не и е виновен.
  • 103 Бреи бреи

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    Ами руснаците сума ти американци германци англичани и други натовци изтрепаха А руснак още не е загинал в воината

    Коментиран от #106

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Харон

    3 0 Отговор
    КапутинщеекапутнаРФ
  • 106 Признахте си го

    1 0 Отговор

    До коментар #103 от "Бреи бреи":

    Правилно, тези от Буратия и Дагестан,които загиват в Украйна, не са руснаци. Да се чуди човек, как още не са ви скочили!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания