Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Януари, 2024 13:27 7 422 168

Стратегическа мишена! Пълният украински контрол над Крим ще обърне хода на войната

  • крим-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • черно море

Връщането на Крим под контрола на Киев значително намалява риска Русия да извърши десантна операция по югозападното крайбрежие на Украйна

Стратегическа мишена! Пълният украински контрол над Крим ще обърне хода на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Украйна си върне Крим, нейните разходи за отбрана и задачи по отбраната ще бъдат значително намалени, но ако Крим остане в руски ръце, страната ще бъде принудена да продължи да влага значителни средства за отбрана. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предадв РБК-Украйна.

Границите на Украйна и линията на съприкосновение между Украйна и Русия преди пълномащабното нахлуване през 2022 г. са дълги - около 3120 км, но включват големи райони, които предлагат значителна дълбочина на отбраната, особено в североизточната част. Украйна винаги ще трябва да защитава северната си граница, противоположна на Беларус и след това на Русия, много близо до самата граница по линия от запад на изток, простираща се от полската граница до около Чернигов. Киев е само на около 100 км от границата, а основните наземни комуникационни линии минават през Ровно и Луцк на приблизително същото разстояние.

Харков, вторият по големина град в Украйна, е още по-близо до международната граница и не разполага с никаква дълбочина. Руската окупация през 2014 г. на източните Донецка и Луганска област и Крим постави под постоянна заплаха няколко други важни украински градове. Мариупол е почти точно на линията на съприкосновение през 2022 г.

През януари 2022 г. Херсон и Мелитопол са съответно на около 90 и 115 км от руския контрол. Тяхното физическо положение обаче предлага по-добри перспективи за по-ефективна защита. От една страна, Херсон се намира от другата страна на река Днепър от Крим, което предоставя на украинците принципни възможности да се върнат обратно към речната линия, ако е необходимо, в случай на подновена руска атака оттам. Мелитопол не се ползва с подобна естествена защита, но руските сили, атакуващи от Крим, трябва да премине през няколко моста, за да стигне до украинската суша (фактор, от който Херсон също се възползва), създавайки препятствия, които могат да бъдат използвани за забавяне на руското настъпление и за спечелване на време за пристигане на украинските резерви. (Това, че това не се случи през 2022 г., отразява факта, че противно на руските твърдения, Украйна не се подготвяше за война с Русия преди пълномащабното руско нахлуване. Една бъдеща украинска армия със сигурност ще го направи. ) През 2022 г. Украйна разполага с по-малко въоръжени сили в тези райони, защото е съсредоточила най-добрите си сили на изток срещу окупирания Донбас. Една бъдеща украинска армия вероятно ще се концентрира по различен начин).

Североизточна Украйна предлага още повече дълбочина. Това е сред най-плодородните земи, но също така е слабо населено, особено близо до международната граница

Теренът предоставя достатъчно възможности за забавяне на действия, зад които резервите могат да се мобилизират, за да защитят по-гъсто населените селища в тила и да се подготвят за възстановяване на земя, изгубена при първоначално подновено руско нападение.

Задачата да се защитават тези дълги линии, дори и в районите, осигуряващи стратегическа дълбочина, е плашеща. Бъдещата украинска армия ще трябва да бъде много по-голяма и много по-добре обучена и оборудвана, отколкото е през 2022 г. Но това е далеч по-малко обезсърчително от предизвикателството, пред което ще се изправи Украйна, като трябва да защитава настоящите линии, ако конфликтът бъде замразен днес.

Ако Украйна освободи Крим и южните територии, окупирани от Русия, тогава Херсон, Николаев и Одеса ще бъдат в безопасност, а заплахата за Мелитопол ще намалее значително, допълва РБК-Украйна.

Според анализаторите от ISW, Мариупол е единственият голям фронтов град на юг, което усложнява защитата на региона. Украинските войски трябва да бъдат добре подготвени и мобилизирани.

Връщането на Крим под контрола на Украйна значително намалява риска Русия да извърши десантна операция по югозападното крайбрежие на Украйна. Намалява и заплахата от руски ракетни удари по кораби в западната част на Черно море.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 110 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    230 11 Отговор
    Тия isw още ли бълнуват 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #51, #64, #69

  • 2 празни приказки за малоумни

    223 10 Отговор
    глупости
  • 3 Почна се

    216 10 Отговор
    Ако, ако... Ако бях брат на Илън Мъск, нямаше да пиша коментари тук и да се ядосвам на глупостите на мисирките, а щях да съм на някоя яхта.
  • 4 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    211 13 Отговор
    Украйна ще спечели, ако приеме условията на Русия...

    Коментиран от #110

  • 5 Агенция Фикус

    207 8 Отговор
    Статия написана след употреба на алкохол и други работи .

    Коментиран от #71

  • 6 Петър

    162 11 Отговор
    Украйна ще си върне Крим тогава когато Сърбия си върне Косово и Кипър си върне Северен Кипър и когато гущера .......!

    Коментиран от #65

  • 7 Миризлив пор

    163 9 Отговор
    Просто зор да гръмнат моста за да се похвалят с нещо и покажат някакви резултати. Едно е да гръмнеш мост, друго е да имаш победи на фронта.

    Коментиран от #11

  • 8 Лост

    138 6 Отговор
    Много акота и ще-та в тази статия.
  • 9 Третото очо

    145 13 Отговор
    Укрофашистки блянове. Статия изградена на думите.....ако, ако, ако не печелят а само смърдят
  • 10 Ехххх

    130 10 Отговор
    Ако Украйна си върне Крим
    Ееххх
    Ако Украйна си върне Крим
    Еееехх
    Ако Украйна си върне Крим

    Коментиран от #72

  • 11 Лост

    125 8 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    Те ако гръмнат моста,дали Русия няма да им спре тока?

    Коментиран от #30

  • 12 И Преди и сега

    13 124 Отговор
    Окупаторите винаги напускат само въпрос на време!! :У

    Коментиран от #70, #75, #133

  • 13 Ха ха ха ха

    118 7 Отговор
    Ах мечти, мечти...смях и двеста вица
  • 14 Ясно е

    83 9 Отговор
    Всичко е много добре написано, но войните и политиката са променливо нещо и не се правят с мечти.
  • 15 Мим

    127 10 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.Тези вече неразбраха ли,че Крим е руски и руски ще бъде во век и веков...

    Коментиран от #24

  • 16 А50

    88 10 Отговор
    404 я превърнаха в затвор и не пускат да излезе никой. На КПП тата има километрични опашки, евакуацията и спасението от киевската хунта през кпптата е невъзможно ако не ги щурмуват. След като са отрязани пътищата на окрайнците от зеленската хунта то руснаците могат вече с чиста съвест да бомбардират мостове и тунели и да прекъснат логистиката на киевските фашисти. Хората да бягат пеша през границата накъдето им видят очите
  • 17 Старата песен

    98 7 Отговор
    и през новата година!Пълни глупости!Укрите да укрепват Лвов,че може и без него да останат!

    Коментиран от #27

  • 18 Сесесере2

    10 106 Отговор
    Провал за възстановяването на блатната империя още в началото! Украйна ще издържи и ще си върне Zаграбените територии
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Крим е Руски от Векове, никога няма да

    101 10 Отговор
    се стопанисва повторно от Украйна!! Това, е като мечтата на Северно Македонците, че Луната е тяхна!! Крим е бил и си остава Руски!!
  • 21 КЪВ КРИМ БЕ

    62 9 Отговор
    НАПРАВО МОСКВА
    СЕГА НАЛИ РАЗБИРАТЕ ЧЕ ДО КАТО ТАЯ ПАСМИНА НЕ ПРОВИСНЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ КРАЙ НА ВОЙНАТА НЯМА ДА ИМА
  • 22 Аре бегай

    58 7 Отговор
    Бла бла бла бла бла бла бла бла..........
  • 23 Ха ха ха

    82 7 Отговор
    Пак започнаха съновиденията наяве на хамериканските войнолюбци и "научните" им центрове по разпалване на войни.
  • 24 Я па тоя

    8 34 Отговор

    До коментар #15 от "Мим":

    Гадев ти ли си?

    Коментиран от #32, #58, #134

  • 25 От оня свят

    77 12 Отговор
    Болните мозъци отново са на мода да ръсят болните си фантазии, и живеещи в паралелен свят, а може би във виртуален, където наркотиците им дават незавидна "мощ", "сигурност" и "увереност", като ги предпазва от истината, че Украйна ще престане да съществува тази година, а ЕС ще се принуди да обяви, че малоумието на неговите политици е вродено, защото са били генетично модифицирани в Терористичната империя на злото Сащ, която също не я очаква нищо добро.
  • 26 КОЛОБЪР

    67 9 Отговор
    Приказки за малоумници!
  • 27 Лост

    53 8 Отговор

    До коментар #17 от "Старата песен":

    Ама те поляците не го ли искат Лвов за тях?
  • 28 Капиталист

    11 61 Отговор
    С. корея, иран и рушлямистан е като досадната шумна група в някой ресторант: всички останали искат да ги НЯМА защото развалят атмосферата

    Коментиран от #55

  • 29 Бегаи

    70 7 Отговор
    От тая статия разбрах че ако баба беше мъжка щеше да има дръжка
  • 30 Моста вече е без значение!

    73 9 Отговор

    До коментар #11 от "Лост":

    Половин украйна ще е руска!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Укротъпуните имат

    54 7 Отговор
    спешна нужда от дезомбиране.
  • 34 А50

    62 8 Отговор
    Цялата боза в статията е ако конфликта бъде замразен. Не няма да бъде замразен и 404 ще бъде изцяло освободена от киевските окупатори. Зеленски ще изпрати войска, наказателни отряди по границата да спират ужасените от насилствената мобилизация окрайнци
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 9090

    44 6 Отговор
    Ха ха "ако,ако".Ако баба ми беше мъжка щеше да има дръжка.
  • 37 Иванушка 🇷🇺

    48 8 Отговор
    Ако, ще, може би, би могло, вероятно, възможно, евентуално.........зае6и 😄😄😄
  • 38 ЧНГ Пловдив

    8 47 Отговор
    Чисти Набързо гАлоша в Пловдив

    Коментиран от #148

  • 39 Лост

    48 8 Отговор
    Днес да не е именния ден на Зеленски-Банго Васил?Че той е бетер от сачовете:лъже,плаче и проси повече от тях
  • 40 Бай Дън

    22 37 Отговор
    Защо Крим? Целта е Москва. Украйна да си върне всички бежанци, годни за война. Автоматично армията й става 2 милиона. И това са здрави и силни мъже. Ние им даваме стотина милиарда долари, ЕС дават още толкова. Англия, Канада и Австралия могат да помогнат с около 50 милиарда. Пращаме 500 Ф16, 2-3 хиляди Абрамса, 500 Хаймарса, 50 хиляди оръдия... И готово. За 2-3 месеца Москва ще капитолира.

    Коментиран от #67, #167

  • 41 Б.Б

    43 7 Отговор
    Прочетох само първото изречение и ми стана тъжно за село !
  • 42 Новата Столица, на Украйна щее Ужгород!!

    37 7 Отговор
    Там трябва да Укрепват Хохлите! За ЛВОВ , може да имат Претенции и други държави, А Ужгород сие на Запад! Кеф им да бягат в Унгария, Словакия, Полша, Ръмъния, и тя щее наблизо!! Западна Украйна!!
  • 43 681

    50 5 Отговор
    Стига сте ни занимавали с прозападни измишльотини. През новата година ще изглеждате още по смешни и жалки.
  • 44 Малчо

    38 3 Отговор
    ПСИХОЗА- това е сериозно психично заболяване, чийто основен ефект върху пациента е загубата на контакт с реалността, което кара лицето да има заблуди и лъжливи представи за събитията, които живее и за самоличността му.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 да де

    39 4 Отговор
    глупости на търкалета , сащ искат крим за да контролират и търговията и ресурсите и да надуват цените както им е угодно

    Коментиран от #48

  • 47 Реалист

    11 57 Отговор
    петоколонниците в България да побързат да се наредят на перона, където ги чака „влака на дружбата“, за да ги откара в любимата Москва. Но доста рехава е групата на кандидатите да заживеят при любимия диктатор. Вероятно това има връзка с данните, че през изминалата година само 91 нашенци са пътували до Русия. В същото време над 800 хиляди са посетили други страни, а в държави от ЕС са пътували 460 хиляди души. Проста е сметката, простички са и изводите, но за прости глави и тези цифри са трудно смилаеми. Един бивш министър пък толкова се отвратил от сегашна България, че си пуснал за новата година съветски филм от 70-те, да си освежи настроението. Браво. Но иначе харчи милиони, изкарани от омразната му пазарна икономика и почива на лазурни острови. Всичките руски перекендета са такива. Затова „влакът на дружбата“ най-вероятно ще потегли с няколко пенсионери, които още вярват, че чичко Сталин е жив и ще въведе ред, както той си знае.



    Честита Нова година! Не губете кураж: българският народ, с всичките му кривици, е преживял и по-големи простотии от лицемерните ридания по чугунения съветски войник.
  • 48 А пък

    28 7 Отговор

    До коментар #46 от "да де":

    Раша да не би да са благотворителна организация?

    Коментиран от #101

  • 49 Мишел

    45 6 Отговор
    Този материал е трябвало да излезе преди великата контраофанзива.Авторът на мечтите ненапразно е безименен.
  • 50 Посейдон

    52 7 Отговор
    Русия ясно заяви,че Крим е неделима част от Русия и Москва ще използва всички средства,повтарям всички средства ,дори ядрено оръжие да защити тази своя изконна територия.
    Тук обаче избягват темата за зверството на укролайняните фашисти които обстреляха Белгород с ЗРК заредени с касетъчни боеприпаси.
    Цел е бил коледния и новогодишен пазар в центъра на града ,затова има толкова жертви сред които и много жени и деца.
    Анализатори пишат,че е използвано за удара по Белгород боеприпаси 1,22мм произведени в България.
    Въпреки преднамерения удар срещу цивилни в Белгорид Русия не си позволява да удря по цивилни цели,а само по военни.
  • 51 3.14К

    39 5 Отговор

    До коментар #1 от "Исторически парк":

    ISW са подразделение на ЛГБТ и чертаят мечтите си като розова реалност.
  • 52 Митич

    23 4 Отговор
    Нищо не се разбира от тия бъртвежи!
  • 53 Соросоида путин

    5 45 Отговор
    През 2024 г русия ще бъде ударена със стратегическа система хибрид на англосакса “бърз глобален удар” за няколко секунди ще светне като коледна елха и ще бъде изтрита от географските карти като ссср

    Коментиран от #61

  • 54 ..._...

    42 4 Отговор
    Знам, че днес е 1 януари и джурналята са празнували яко, ама моля, не пускайте статии, писани от неизтрезняли автори. Освен това, съчетаването на алкохол с наркотици води до особено нереални видения. Моля редакцията да има пред вид това.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ХАХАХА

    37 3 Отговор
    Ако всички мечти се сбъдваха нямаше да има нещастни хора ! Учудвам се как въобще се публикуват такива статии! Да не говоря ,че от пошлата пропаганда ми става толкова досадно ,че след отказа да гледам наколенковските телевизии ,ще се откажа да чета и български сайтове.
  • 57 Едеот

    29 2 Отговор
    Аз ако нокаутирам световния шампион тежка категория по бокс и му взема всички пояси и титли ще си подобря материалното състояние
  • 58 Мим

    29 4 Отговор

    До коментар #24 от "Я па тоя":

    Както искаш си въобразявай,но истината е такава.Крим во век и веков, руски.Гадно ли ти е???
  • 59 Ооох

    31 5 Отговор
    Мечтите на един зелен глупак съвсем станаха маниакални, а тези които ги повтарят са по-зле и от него.
  • 60 И аз така с Анджелина Джоли

    21 2 Отговор
    Ще ми струвамного скъпо, така чемсиля въобще да не се занимавам с нея.
  • 61 Аха

    29 5 Отговор

    До коментар #53 от "Соросоида путин":

    Я си извади двата пръста от евроатлантическия лгбти епилиран еврейски г@з и вземи малко се усафери,че хептен се отнесе в кашерните ти розови облаци
  • 62 Откъде

    17 3 Отговор
    Американците познават в такива детайли терена и всички други особености на
    украинската
    територия от
    гледни точки на
    войната
    И защо те са толкова наясно с всички държави Как ли по какъв начин биха могли да воюват с тях те или техните
    марионетки
  • 63 Вместо към Крим

    18 8 Отговор
    Украинците могат да се насочат към Москва и като я превзема войната практически ще свърши след това биха могли да се насочат към Пекин и Токио
  • 64 Подобни, абсурдно

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Исторически парк":

    Пълният контрол над проливите ще осигури доминиращо положение на страната ни на Балканите.
  • 65 Пропускаш Мексико

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Калифорния и другите южни щати
  • 66 Прости кравари и още по прости урки

    28 4 Отговор
    Мечтите са безплатни
  • 67 ТТомов

    37 8 Отговор

    До коментар #40 от "Бай Дън":

    Голчо нещастен каквото и да дадат на Украйна нацисткия режим там и в Европа ще бъде изкоренен от Русия тя има опит в това.Ако се наложи ще прибегне и до атома.Ти мисли за тук че оня ден тайно подписаха да станем гетото на Европа с бежанците и ще трябва да ги храниш а те да лежат.

    Коментиран от #109

  • 68 Уважаеми съфорумци

    24 4 Отговор
    Тази статия е нарочно публикуване с цел реалистичните коментари към
    нея да отворят
    очите на някои
    Да не казвам какви
  • 69 Калпазанин

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Исторически парк":

    Мечтите са безплатни
  • 70 Един

    24 3 Отговор

    До коментар #12 от "И Преди и сега":

    Точно така Турция окупира Северен Кипър и все го напуска....
  • 71 Рошко

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "Агенция Фикус":

    Алкохола визшото а в в днешните и модерни е времена, и дрогата не прощават
  • 72 Калпазанин

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ехххх":

    Ако като аку 😂😂😂
  • 73 Дълго_Име

    20 5 Отговор
    "Голям" анализ на това ISW, няма що! Всичко е "ако", но не се каже простичко, че това "ако" е едно нищо, както и този "анализ", чиста хартиена версия на това "ако". Само, че на война няма "ако"!
  • 74 Къв Крим ще връща бе

    25 6 Отговор
    Само с лъжи интриги се занимавате, за да лъжете общественото мнение, докато поддържате една война и загиват хиляди!
  • 75 Затова

    24 8 Отговор

    До коментар #12 от "И Преди и сега":

    окупатора Украйна напусна Крим, а скоро и Донбас и Луганск!
  • 76 ВСУ и АЗОВ

    7 16 Отговор
    Ще победим !
    И ще си върнем КРИМ !
    Щом полетим ще има много ДИМ !
  • 77 АКО. БАБА. МИ. ИМАШЕ. МЪДИ

    24 6 Отговор
    ЩЕШЕ. ДА. СЕ. КАЗВА. ДАДО
    ПРЕСТАНЕТЕ-НЯМАТАКАВА. ДЪРЖАВА. УКРАЙНА!
  • 78 Мария Атанасова

    27 5 Отговор
    Украина ще приключи съществуването си през 2024!
  • 79 Ще има много рок енд рол....

    5 26 Отговор
    И КРИМ ще бъде под наш контрол....
    Капрал Хаймерсченко, АЗОВ.
  • 80 Укромраз

    23 4 Отговор
    Мразя укри нацисти и техните роднини!
  • 81 стоян георгиев

    3 24 Отговор
    Крим ще е последния етап на войната.украйна трябва да освободи запорожие и херсонска област.те ще осигурят добър плацдарм за атака на крим и донбас.

    Коментиран от #90

  • 82 Клим е дом на руснаци

    24 5 Отговор
    Каква работа има там украйна ,никаква
  • 83 Каубой 🤠

    5 27 Отговор
    2024 ушанките ще ядат голям бой!
    Гледай та стой!
    Ой, ой, ой!
  • 84 Пълен Провал

    15 4 Отговор
    Дрън, дрън та пляс.
  • 85 пенко

    16 5 Отговор
    ДАЛИ РУСИЯ ЩЕ СИ ВЪРНЕ НЕПЛАТЕНАТА ОТ САЩ АЛЯСКА ????????????????????
  • 86 за съжаление предателството

    20 4 Отговор
    на украинските политици като зеленски ще доведе до това че украйна ще престане да съществува
  • 87 ДА ви Е.А У АфТОРИТЕ АНАНИМНИ

    24 4 Отговор
    НЕ СМЯТАТЕ ЛИ ЧЕ Е ОБИДНО ДА СЕРВИРАТЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ СИ ТАКИВА ПРО СТО ПИСАНИЯ............?
  • 88 Стратегия !

    4 25 Отговор
    Да победим Руската империя !
    И най вече Путин, човекът на Берия !
    Крайно време е да види дебелия !
  • 89 666

    20 4 Отговор
    Ако Украйна си върне Крим - ако аз спечеля милион или намеля гърне с жълтици тогава ?????
  • 90 12345

    21 4 Отговор

    До коментар #81 от "стоян георгиев":

    Стояне, Стояне ти преди 6 месеца беше превзел фланговете на Бахмут :-).

    Коментиран от #105

  • 91 Честита Нова година !

    8 33 Отговор
    Пожелавам на Украйна да победи zлото жуженце от Кремъл и неговите орки !
    Миглена Ангелова Ангелова.

    Коментиран от #93, #121

  • 92 Крим никога

    25 4 Отговор
    Няма да стане крайнски.
    Нали имаше референдум? Е, тези в ред ли са ?
    Ако хората там не искат да са част от една корумпирана сбирщина, каквато е крайната, то какво? Насила ще.ги принудят? Робство? Окупация?
    Да.оставим и това, че Русия никога няма да си даде Черноморската военна база! НИКОГА!

    Коментиран от #106

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Нане

    16 5 Отговор
    мечти и фантасмагорий хахахахахаха
  • 96 нннн

    20 6 Отговор
    НЕнаучна фантастика. Що ни занимавате с глупости?
  • 97 Мария Атанасова

    26 7 Отговор
    Искам Украина да изчезне и никога да не се появи отново. Уродлива нацисткобандеровска държава
  • 98 чичо

    20 5 Отговор
    виж колко хубаво започва статията АКО
  • 99 шменти капели

    21 4 Отговор
    Има само едно вярно нещо в тия фантасмагории и е написано в самото начало - "ако" !
  • 100 Мечти , мечти

    21 6 Отговор
    Ако ? Ако, е велика дума . Ако , аз бях премиер на България щях да изпратя всички рософоби на фронта при наркомана , НО , за жалост не съм. Както се казва мечтите са безплатни , всечи има право да мечтае .
  • 101 да де

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "А пък":

    не са , но се съобразяват с останалите , докато едноличните световни копои гледат да е само за тях
  • 102 анакондата

    19 7 Отговор
    Примката се затяга около врата на хунтата.
  • 103 да бе

    17 6 Отговор
    АКО баба беше мъжка , щеше да бъде с дръжка . ха ха ха
  • 104 Точен

    13 4 Отговор
    Тия от ISW трябва да пишат в "Стършел". Щяха да ме спукат от смях.
  • 105 стоян георгиев

    8 12 Отговор

    До коментар #90 от "12345":

    Така е.фланговете са превзети,но русия сега събра ново месо и се опитва да си върне загубеното.неуспешно и с много големи загуби.

    Коментиран от #107, #123

  • 106 Р.К.И.

    4 10 Отговор

    До коментар #92 от "Крим никога":

    Кога ще има референдуми на етносите населяващи РФ?

    Коментиран от #111, #113, #118

  • 107 Майор Мишев

    8 2 Отговор

    До коментар #105 от "стоян георгиев":

    Здраве желаем старшинка, как е дигаш ли изтребителя?На тези години е геройство.Фланговете ги остави на разбирачите,пенсийката,гледай пенсийката да тече редовно .
  • 108 ОПАШАТА ЛЪЖА

    15 3 Отговор
    от една година тук се пише само за обрат и как украинците контролират всичко а на всички им е ясно как ще приключи тази драма наркомана е захапал яко и слушка оня бай дън със деменцията и не желае преговори все едно не избива собственият си народ по тъп държавен глава няма у свето!? на края ще има една напълно разрушена украйна а тоя ще изчезне като мъгла...
  • 109 Бай Дън

    7 10 Отговор

    До коментар #67 от "ТТомов":

    И кое им е лошото на бежанците? Сирийци, афганци, сомалийци... Готини пичове. Само че аз няма да бачкам за тях. Аз съм хранен човек на Многоуважаемия и Достопочтен Господин Сорос. И не съм голчо. Карам си в града "Теслата", извън града "Майбаха", ходя на ски в Алпите, на сафари в Южна Африка, за риба меч в Куба... Мен не ме мисли. Ако дойдат руснаците, ти му мисли. Аз съм лесен. На самолета и... кеф ми в Щатите, кеф ми в Канада, защо не и в Австралия или Нова Зеландия. Оплел съм си кошницата.
  • 110 Шопо

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Украйна не е държава а територия, Руска територия.

    Коментиран от #114

  • 111 Мунзафер

    12 1 Отговор

    До коментар #106 от "Р.К.И.":

    А в България референдум кога?
  • 112 Някой

    12 1 Отговор
    Това ли се падна на Зеленото от баницата с късмети? Да знае, че това са само пожелания, някои от които са невъзможни за сбъдване...
  • 113 щом питаш

    19 2 Отговор

    До коментар #106 от "Р.К.И.":

    Когато направят референдум в България за влизането ни в нато и Ес.
    Също когато направят референдум в краварника дали индианците са ги искали там .
  • 114 Швейк

    5 9 Отговор

    До коментар #110 от "Шопо":

    Тези си ги дрънкайте в руското посолство на бутилка водка!
  • 115 Христо

    17 4 Отговор
    "Руската окупация през 2014 г. на източните Донецка и Луганска област ..."

    Тия хора нямат никакъв срам да изкривяват и най-близки исторически факти!

    Така с лъжи ни водят към лъжливи действия и гибел
  • 116 Белата Златка

    4 7 Отговор
    Крим е ГРЪЦКИ!
  • 117 ЦРУ

    3 17 Отговор
    Украйна трябва да си върне изгубените територии извън тези от сега окупираните, с които някогашна Украйна имаше 800 000 кв км а не 600 и няколко кв км , включително Крим и остналите окупирани територии, и да унищожи над милионната групировка на Русия вкарана в Украйна, да направи своята армия 5 млн редовна, да заздрави армията и новото оборудване и да надмине азиатските тигри в икономиката, да влезе в НАТО и ЕС и да предизвика разпада на Русия , но това ще отнеме поне още 40 г военни действия с малко повече от виетнамската война и тази в Сирия

    Коментиран от #137

  • 118 Христо

    17 5 Отговор

    До коментар #106 от "Р.К.И.":

    Референдуми имаше, за твоя изненада. И огромната част от всички етноси и републики казаха, че искат да останат в Съюза!

    Коментиран от #120, #125

  • 119 Харон

    6 3 Отговор
    Так точна. Кога ще съборят Кримският мост?
  • 120 ЦРУ

    5 12 Отговор

    До коментар #118 от "Христо":

    А за твоя изненада, ако имаше истински референдуми на цялата територия на руската империя то щяха да останат фактически територия за Русия по малко и от Московската област, всички останали отдавна не се самоопределят като руснаци или граждани на федерациата

    Коментиран от #126

  • 121 россиян..

    7 2 Отговор

    До коментар #91 от "Честита Нова година !":

    А ма,оти не одиш на госкьие при бандера и петлюра..
  • 122 Сиромах

    16 3 Отговор
    Явно някои хора или са не добре с акъла или забравят, че това ще се прецени като опасност за съществуването на Руската федерация и най-вероятно ще бъде началото на трета световна ядрена война!Не си играйте с търпението и нервите на мечката!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Дако

    9 1 Отговор
    Врачките и баячките пак хвърлят на боб и гледат на кафе. Ма даже и Айшето у нас познава повече колкото тия де били.
  • 125 Харон

    7 2 Отговор

    До коментар #118 от "Христо":

    На колко си години чоджум? Че още вярваш в приказките....:-)))))))
  • 126 кгб..

    12 3 Отговор

    До коментар #120 от "ЦРУ":

    За твоя изненада ако тиквуните и сглобкаджиите не беха манипулирали машинките..сега шенгелии немаше да ни пращат ислямии и арабии на траншове..
  • 127 ОЗ ОФИЦЕР

    13 1 Отговор
    не мога да разбера факти ни занимават с две войни , за които нямаме никакво отношение а дори и да имаме собствено мнение това няма да промени нищо .само наблюдавам безмислено противопоставяне на българи с/у българи и докога на който му се воюва да заминава и успех и късмет да се пребере! лично бях в две чужди войни щастлив съм че съм у дома зад лаптопа !!! е понякога се будя в ледена пот но все по редко...
  • 128 шипка

    18 3 Отговор
    Американците да забравят за Крим Там база няма да имат никога .По скоро ще отидат при Атлантида при толкова много ,,приятели "
  • 129 Коко

    12 1 Отговор
    Това безумно заглавие кой го измисли? Някоя мисирка вероятно?
  • 130 В.В.П.

    9 2 Отговор
    Киеф ще стане на поляна преди всичко това ..Тик так...
  • 131 КовидманЯк

    8 1 Отговор
    Ако, ако, ....ако бабата на автора на тоя пасквил беше мъжка, щеше да и вика дядо.
  • 132 В.В.П.

    11 2 Отговор
    За Иззрайна животът е спрял ..Погромът е пълен .Затуй избягаха окропитеците ..Не ги винете ,хора !!.Не всички са бойци като ,,,Оня с коня,,
  • 133 КовидманЯк

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "И Преди и сега":

    Чакаме северен Кипър да се деокупира.😃
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 ????????

    12 2 Отговор
    -- А БЕ ОЩЕ ЛИ НЕ ВИ УВРЯХА ЗЕЛЕНИТЕ ТИКВИ БЕ ??????????
  • 137 кгб..

    13 3 Отговор

    До коментар #117 от "ЦРУ":

    Крим е бил советцкии,, и за тва че трети украйнскии фронт наследник на бандера и петлюра е освободил бг,и е докарал комунягите тука..хрушчов подарява крим на укрофашагите,за добро свършено дело..но вова разбира че вече сме неприятелска държава демек натовска..и си взима подарръка обратно чрез мирен референдум..

    Коментиран от #164

  • 138 Демократ

    11 0 Отговор
    Ако бях познал 6-те числа от тотото, щях да съм спечелил джакпота.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Айде бе

    1 1 Отговор
    кога ще е парада на пабедата ф Кииф???
  • 141 В.В.П.

    9 3 Отговор
    РОССИЯ освободи България ..Не окупира .Третата Българска държава.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 В Борисов

    18 2 Отговор
    Тотално пропагандна статия!!! Дори американците признават, че украинците не могат да направят пробив на руските линии и ги съвветват да се окопават, че руския валяк идва и времето им изтича. сащ, нато, ес и украйна губят войната по всички показатели - военни и икономически. С подобни статии, само заблуждавате, хората, които ви вярват, а те не са много, интересно как ще обясните падането на украинския режим в близко бъдеще?
  • 144 Престанете

    4 1 Отговор
    Да им преписвате безумията и болните фантазии на тия базираните!!!!
    Покрай тях и вие ставате за смях.

    На тях поне им се плаща добре за това от бюджета на САЩ.
  • 145 Пълен

    0 1 Отговор
    На мукавей
  • 146 Смешници

    2 1 Отговор
    Ако баща ми и майка ми възкръснат ,няма да съм сирак .
  • 147 Истината боли

    9 2 Отговор
    Хората ги отвличат от улицата и ги пращат на явна гибел,но това не го вижда никой от запада .Понеже така им изнася.и защитават АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.Русия нямат никакъв шанс да я победят,но въпреки това продължават да убиват невинни хора от двете страни и то братя.Алчноста няма граници и много пари са заложени в разпродажбата на Украйна

    Коментиран от #152

  • 148 За Альоша

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "ЧНГ Пловдив":

    Не бързай, че както вървят нещата , маи ще се наложи пак да го възстановяваме .
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Истината боли

    3 1 Отговор
    Даааа . Дори и м...ратора го заболя.
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 М3 голд

    6 2 Отговор
    Фантасмагории на РБК Украйна. Всичкото "ако" само ги цапа. Нещата са необратими. Идва моментът за доброволно предаване на все по големи поделения на ВСУ и свободно настъпление на Русия. Няма съмнение, че ще се прибере Новорусия и по късно - и Малорусия. Медведев го каза и ще стане.
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Ако

    3 2 Отговор
    на влашки е игла
    на румънски е губерка
    Посмъртно можете да го върнете Крим
  • 158 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    3 11 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Сон ги лаже

    4 2 Отговор
    Крим та Крим! Америчкият х/газар си иска Кримската Калифорния. Нал още Ленин им е продал акции записи на заповеди срещу заем.А хохълите си мислят,че е за тях?
  • 162 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    ако Левски беше с маратонки.....
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 И аз да кажа

    1 3 Отговор

    До коментар #137 от "кгб..":

    Наричал с е "Украински" фронт, но съставът му не е бил от етнически украинци

    Коментиран от #166

  • 165 Крим

    2 2 Отговор
    е бил подарък от Русия . Укр Хунта кани враждебен блок до нея - Русия си го взе .
    Демокрация , референдум с наблюдатели - пак ще е руски .

    Вашингтонският институт трябва да забрави базата в Севастопол .
    По добро решение е от ЯВ .
  • 166 Хахахах

    3 0 Отговор

    До коментар #164 от "И аз да кажа":

    А с какъв състав е бил Украинският Фронт ?
    Или да питаме по друг начин украйнците участват ли в ВСВ ?
  • 167 Не Вмера пока

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бай Дън":

    Закусывать надо.
  • 168 вятъра на промяната

    0 1 Отговор
    Крайно време е кримския мост да отива в небитието. Прекалено много му се бавят украинците. В наше село казват- На такъв г-з, такъв к-р.
Новини по държави: