Last news in Fakti

2 Януари, 2024 04:00, обновена 2 Януари, 2024 08:15 2 317 10

Най-малко 30 души са загинали след силното земетресение в Япония

  • япония-
  • земетресение-
  • загинали

Великобритания и САЩ предложиха помощ на пострадалата страна

Най-малко 30 души са загинали след силното земетресение в Япония - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 30 души са загинали след мощното земетресение, което удари Япония на Нова година, а във вторник спасителните екипи се опитваха да достигнат до изолирани райони, където сградите бяха сринати, пътищата разрушени, а електричеството прекъснато в десетки хиляди домове, цитирано от Ройтерс.

По данни на местните власти сред загиналите има седем жертви в градската болница на Вадзима, съобщи агенция Киодо, цитирана от БТА.

В град Вадзима, разположен в най-силно засегнатата от земетресението префектура Ишикава, се съобщава, че над 100 сгради са изгорели само в един от кварталите, предаде японската телевизия Ен Ейч Кей (NHK).

Правителството потвърди, че около 1000 души са били установени в база на военновъздушните сили във Вадзима и са осигурени с одеяла, вода и храна.

Земетресението с магнитуд 7,6 стана в следобедните часове и разруши постройки, прекъсна електрозахранването на десетки хиляди домове и накара жителите на някои крайбрежни райони да избягат на по-високи места. То предизвика вълни с височина около 1 метър покрай дългото западно крайбрежие на Япония, както и по бреговете на съседната Южна Корея.

Армейски части бяха изпратени да помагат при спасителните операции, а едно от местните летища бе затворено, след като в резултат на земетресението по пистата се появиха отворени пукнатини.

Един възрастен мъж е загинал след срутване на сграда в град Шика в префектура Ишикава, предаде телевизия "Нипон Ти Ви", като се позова на местната полиция.

Агенция Киодо съобщи за още 4 загинали в района на Ишикава, позовавайки се на кризисния екип на префектурата, включително мъж и жена, и двамата на 50 години, младо момче и мъж на 70 години.

Японският в. "Асахи" цитира полицията, според която изваден от останките на сграда мъж е бил откаран в болница, където е била потвърдена смъртта му.

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви пред журналисти късно снощи, че е трудно за спасителните екипи да достигнат до най-засегнатите райони поради блокирани при земетресението пътища.

Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ са готови да предоставят всякаква необходима помощ на Япония след земетресението.

"Като близки съюзници САЩ и Япония имат дълбоки връзки на приятелство, които обединяват народите ни. Нашите мисли са с японския народ в този труден момент", каза Байдън.

Великобритания също е готова да подкрепи Япония и следи развитието на ситуацията след земетресението, което вчера засегна централната част на страната, каза британският премиер Риши Сунак, предаде Ройтерс.

"Министър-председателят Фумио Кишида е голям приятел на Великобритания", подчерта Сунак.

"Мислите ми са с всички онези, засегнати от земните трусове в Япония, които причиниха такива ужасни щети", добави британският премиер.

Японското правителство съобщи, че снощи е наредило на повече от 97 000 души в девет префектури да се евакуират от западното крайбрежие на най-големия остров Хоншу. Те прекарват нощта в спортни зали и училищни физкултурни салони, които обикновено се използват като евакуационни центрове при извънредни ситуации.

Почти 33 000 домакинства са останали без електричество в префектура Ишикава рано тази сутрин по данни на уебсайта на местната електроразпределителна компания в региона Хокурику.

Японският императорски двор обяви, че заради бедствието ще отмени предвидената за днес новогодишна проява на император Нарухито и императрица Масако.

Мощният трус идва в чувствителен момент за японските атомни централи заради ожесточената съпротива от страна на някои местни жители след земетресението и цунамито от 2011 г., които предизвикаха авария в атомната електроцентрала "Фукушима", отбелязва Ройтерс.

Японският ядрен регулатор съобщи, че не са установени нередности в атомните електроцентрали по протежение на Японско море, включително в пет активни реактора в две централи в префектура Фукуи.

Атомната електроцентрала "Шика", която е най-близо до епицентъра, още преди земетресението е спряла двата си реактора за редовна инспекция и земните трусове не са им оказали никакво въздействие.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    4 0 Отговор
    Досега, към 4.00 часа наше време, са открити 30 загинали.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 цербер

    2 1 Отговор
    Лошо! Невинни жертви.
  • 4 Най-малко загинали

    2 0 Отговор
    Някои са загинали повече, а други по-малко.
  • 5 Танев

    3 1 Отговор
    Япония е в Огнения пръстен на Тихия океан. По неговите пътища , общата дебелина на Кора - Литосфера е около 10 километра. Тоест много тънък слой, върху който е недопустимо да се строят сгради с голяма тежина. По огнения пръстен са разположени твърде много вулкани. Магмената вътреземна енергия продължава да нараства и разтопява часта от Астеносферата, граничаща с Магмата.
  • 6 Мнение

    13 0 Отговор
    Като съюзници САЩ и Япония имали дълбоки връзки на приятелство! По- голям цинизъм не бях чел!

    Коментиран от #7

  • 7 Ами всъщност

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Цинизмът наистина е потресаващ, но съм сигурен че си чел и по-големи от този...........а иначе това земетресение още на старта на новата година ми се струва като знак свише към джапанките и "съюзниците и приятелите" им! Само че те няма да оценят подобаващо този знак и ще си продължат както досега, за което ще бъдат наказани още по-жестоко!
  • 8 Да питам

    1 1 Отговор
    Тия небостъргачи, за колко години са предназначени да издържат или с други думи на колко заметресения. Щото сега веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода....
  • 9 редник

    2 0 Отговор
    Господ да ни пази, че такова земетресение у нас ще е мегатрагедия...

    Коментиран от #10

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "редник":

    30 души загинали в Япония, а над 35 400 бяха в Турция...?
Новини по държави: