Last news in Fakti

3 Януари, 2024 04:12 835 1

Съветът за сигурност на ООН може да заседава днес заради ситуацията в Червено море

  • червено море-
  • хуси-
  • атаки-
  • съвет за сигурност-
  • оон-
  • кораби

Контейнеровоз, плаващ под малтийски флаг, е подал сигнал за три експлозии в близост до кораба

Съветът за сигурност на ООН може да заседава днес заради ситуацията в Червено море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) съобщи, че контейнеровоз, плаващ под малтийски флаг, е подал сигнал за три експлозии в близост до кораба, докато се е намирал на 24 км югозападно от йеменското пристанище Моха, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сигналът е бил подаден във вторник от капитана на плавателния съд, който е поискал помощ от военен кораб от оглавяваната от САЩ коалиция.

Компанията "Амбри" отбелязва, че е получила информация за три ракети, изстреляни от йеменската провинция Таиз. Малко след взривовете друг плавателен съд в района е съобщил, че е забелязъл малък кораб и две светлини на разстояние 1,6 км от мястото на инцидента.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират по-голямата част от Йемен, извършват все повече атаки срещу търговски кораби в Червено море в знак на протест срещу войната на Израел в ивицата Газа. Заради зачестилите нападения на хусите няколко корабни компании преустановиха курсовете си в Червено море и пренасочиха корабите си към по-дългия път около Африка. Йеменските бунтовници се зарекоха, че ще продължат атаките си, докато Израел не прекрати конфликта в Газа и предупредиха, че ще атакуват военни кораби на САЩ, припомня Ройтерс.

"Конкретно този контейнеровоз не е свързан с Израел, но други кораби от флота на оператора редовно са комуникирали с Израел и това може би е било достатъчно, за да станат мишена", се посочва в изявлението на "Амбри".

Съветът за сигурност на ООН може да заседава още днес във връзка със ситуацията в Червено море, заяви постоянният пратеник на Франция в световната организация, цитиран от Ройтерс.

"Вероятно съветът ще се срещне по-рано, за да обсъди този въпрос, може би дори още утре", каза Никола Дьо Ривиер, чиято страна този месец е ротационен председател на най-важния орган на ООН, отговарящ за разрешаването на конфликти и поддържането на мира.

"Ситуацията е лоша. Има повтарящи се нарушения и военни действия в района", посочи Дьо Ривиер.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси от ноември насам атакуват кораби в Червено море, за да покажат подкрепата си за палестинската ислямистка групировка "Хамас" във войната ѝ с Израел. В отговор на това много големи корабни компании преминаха към по-дългия и по-скъп маршрут около африканския нос Добра надежда, вместо да минават през Суецкия канал, който обслужва около 12 % от световната търговия.

На 19 декември САЩ заявиха, че заедно с редица държави сформират нова военна сила, за да защитят корабите, преминаващи през Червено море, от нападенията на хусите.

Вчера иранската информационна агенция Тасним съобщи, че иранският военен кораб "Елбурс" е навлязъл в Червено море.

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    4 0 Отговор
    Тва оон си заседава само за тоя който има интерес, и продължавам да се чудя каква работа вършат. Една безполезна организация