Last news in Fakti

3 Януари, 2024 12:22 1 869 69

За първи път в историята държавният дълг на САЩ надхвърли $34 трилиона

  • икономика-
  • сащ-
  • долари-
  • държавен дълг-
  • рекорд

Конгресът на САЩ трябва да заседава отново през следващата седмица

За първи път в историята държавният дълг на САЩ надхвърли $34 трилиона - 1
Снимка: Shutterstock

Общият дълг на федералното правителство на САЩ достигна историческите 34 трилиона долара, както съобщи Министерството на финансите. Този неизплатен публичен дълг увеличава публичните задължения на страната с над 2 трилиона долара спрямо нивата от около 31,4 трилиона долара в началото на 2023 г.

Съотношението на общия американски държавен дълг към Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната вече надхвърля 122 процента, като за сравнение, през 2000 г. това съотношение е било под 55 процента. През септември федералният дълг вече превиши 33 трилиона долара, поради увеличаващите се федерални дефицити, предизвикани от намаляващите данъчни приходи и нарастващите разходи.

Следващата седмица Конгресът на САЩ ще заседава и една от първите му задачи е приемането на финансовите законопроекти, необходими за продължаване на правителственото финансиране до септември. В противен случай може да настъпи поне частично спиране на работата на правителството. Крайните срокове за тези законопроекти са разделени на две дати: 19 януари за някои федерални агенции и 2 февруари за други.

Републиканската партия настоява за намаляване на разходите за финансовата 2024 година, спрямо таваните, уговорени през юни миналата година, предаде агенция "Ройтерс".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байдън съм

    54 7 Отговор
    Ще я фалирам тази кравария !
  • 2 Руслан

    53 4 Отговор
    Удри ,Путине!

    Коментиран от #14, #58

  • 3 Да, бе

    53 5 Отговор
    Не ни занимавайте с тая фалирала кравеферма... Предстои тотална разпродажба.

    Коментиран от #17

  • 4 Пан Зеленко

    33 4 Отговор
    Лошо ми е
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мнение

    42 3 Отговор
    Тази империя на злото (фащ) е отдавна банкрутирала, но понеже имат войски на територията на ЕС, затова все още командори овладените там правителства (вкл и на съществото Денков), като дори забранява търговията с Русия, за да може ресурсите ПАК от нея, да бъдат препродавани чрез задокеански посредници, за сметка на обикновения европеец!!!
  • 7 стоян георгиев

    27 3 Отговор
    Време е да се приемат непопулярни закони с цел спиране процеса на задлъжняване.това ще се отрази негативно върху световната икономика както и върху американската в частност и никой не искаше да го прави до сега,но вече идва времето да се извърши.

    Коментиран от #28

  • 8 пешо

    30 1 Отговор
    бай пън нищо не се е случило печатането продължава хартия има за още толкова
  • 9 да де

    25 1 Отговор
    Хаирлия да е пък догодина нов още по-голем успех.
  • 10 Време е!

    28 2 Отговор
    ЕС и подлоги много да плащат! Цял свят издържа Америка!

    Коментиран от #13

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 29 Отговор
    очакванията за икономиката на америка за тази година са:БВП на Америка за 2024г ще бъде над 30 трилиона.......ПРИ ТОЗИ ОЧАКВАН БВПТе,америка това могат да си го позволят,докато русия не може......

    Коментиран от #42

  • 12 Хи хи хи

    22 3 Отговор
    факти печатат една съща новина като доларите.
    сутринта в 5
    сега в 12
    до довечера още десетина пъти.

    Коментиран от #24

  • 13 стоян георгиев

    6 28 Отговор

    До коментар #10 от "Време е!":

    За кое е време бе цървули? От сто години чакате сащ да фалира а през този период фалирахте маса пъти.сега ще е същото докато ги чакате ще фалира ...русия .та радвай се сащ да са добре щото ако те го закъсат ти лично ще го закъсаш по десет.

    Коментиран от #15

  • 14 А бе

    4 17 Отговор

    До коментар #2 от "Руслан":

    Путин не може да удря,него ще го ударят!

    Коментиран от #16

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    23 1 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    100.енчо, знаеш ли защо сиганити си нямат държава❓
    Защото нама да има от кого да крадат ‼️

    Коментиран от #25

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "А бе":

    Той и ДРОГАрят ZE така мислеше‼️

    Коментиран от #19

  • 17 Даа бе

    4 26 Отговор

    До коментар #3 от "Да, бе":

    Фалита на САЩ ще го видиш на куков ден.Целия свят чака с нетърпение сриването на блатната азиатско-сибирска джамахирия.Я кажи,кое е по престижно,да си кравар или алкохолизирана блатна ватенка?

    Коментиран от #31

  • 18 краварника е хартиен балон

    21 4 Отговор
    В Китай 85% от БВП е производство и 15% от услуги .
    В щатите 85% услуги и 15% производство !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 въпрос за два лева

    19 3 Отговор
    Знаете ли защо едни световни икономисти твърдят, че САЩ са на ръба на икономически колапс и на прага на нова и много по-тежка Голяма депресия от онази през 30-те години на миналия век… а други говорят, че страната е в икономически подем. Едните обясняват, че Европа е в рецесия, в системна криза и в невиждан икономически спад, а други провиждат „видимо възстановяване“.

    Причината е много простичка – наука Икономика не съществува. Всичко, което доминиралият доскоро Запад и неговите икономически институти и финансови институции изнасят като икономически статистики е фейк и лъжа. Затова и в днешните „процеси“ се намира все по-малко логика.

    А нещата са прозаични: За последните 80 години Западът колонизира планетата, а ненаситните западни олигарси зинаха ненаситните си усти с апетит за минимум 3 свята. Веднъж добили контрол върху почти цялата планета, алчността им ги накара да напечатат планини от хартийки, с които да грабят колкото се може повече ресурси от финансовите и икономическите си колонии – тоест от останалия свят. Но останалия свят постепенно се освободи и еманципира от западните си господари и последните потънаха до козирката в дългове, деривати и .т.н.

    Коментиран от #29

  • 21 истината

    19 3 Отговор
    За да излезе сметката на западняците отчаяно им трябват физически ресурси – не хартиени или цифрови, а реални неща – горива, метали, вода, храна… които да покрият хартийките, които притежават. Защото в момента западът е богат, но само на хартия. Толкова са затънали, че дори да разбомбят някоя и друга държава и да ограбят ресурсите й по познатата ни схема, сметката пак няма да им излезе, но имат ли избор? Затова са и войните – Русия е най-апетитната плячка, ако успеят да я покорят, разпарчатосат и колонизират, разбира се… А междувременно на Запад инфлацията е висока, и ще остане такава, доходите на населението изостават, и ще изостават все повече. Плебсът плаща сметката за игрите на глобалистката западна мафия. А пропагандата й ще продължи да ни залъгва с всевъзможни фейкове и коя от коя по-абсурдни икономически теории и обяснения за войната на „целия цивилизован свят“ срещу Русия.

    Коментиран от #27

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "А бе":

    Какво прави, а да -
    Контранастъплението назад ‼️

    Коментиран от #26

  • 23 всичко е само на хартия

    11 2 Отговор
    дори и да има в западните статистики някоя цифра или извод, които да не са фалшифицирани, те се представят по начин, който е неверен. Например обожественият БВП. По всички западни медии празнуват когато в някоя от западните страни БВП бил нараснал с 1%. Това се смята за много хубаво.
  • 24 Факти се съобразява

    3 12 Отговор

    До коментар #12 от "Хи хи хи":

    С вас копейки.Вие как повтаряте едно и също,дори и не спазвате графика за папагалене.
  • 25 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Така ли сте циганите? Не знаех благодаря.
  • 26 А бе

    3 6 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Ти си много,много,ама мнооого назад мочапоклоннико!
  • 27 стоян георгиев

    3 14 Отговор

    До коментар #21 от "истината":

    Що говориш за запада все едно си в челябинск?другото дето си писал е лъжа.сащ и канада заедно са по големи и по богати на ресурси от русия.австралия е колкото европа и населението и е незначително и там ресурси бол.русия за да е актуална все се прави на жертва.все някой ще я напада все някой и искал ресурсите.сега като и казахме че и ги нещем пък реве що и ги нещем.
  • 28 Бай Ставри

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Добре дошъл в реалния свят.

    Коментиран от #44

  • 29 стоян георгиев

    2 17 Отговор

    До коментар #20 от "въпрос за два лева":

    Икономиката не съществувала като наука??? Ти кой си че реши така? И само да знаеш ако сащ и запада фалират.ще фалира у русия и китай.ти лично в тази ситуация няма да има кво да ядеш.та моли се да не се случва.

    Коментиран от #56

  • 30 ФАЛИТА

    12 1 Отговор
    НАБЛИЖАВА ПЕЧАТАНЕТО НА ХАРТИИКИ БЕЗ ПОКРИТИЕ НЯМА ДА ПОМОГНЕ
  • 31 Да, бе

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Даа бе":

    Отивай в краварника да си хрупате зелените хартийките без стойност, а руснаците не ги мисли, всичко си имат.
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 10 Отговор
    Явно ви трябва шах до припадък........Доверието е това,което крепи Зеленият гущер и недоверието е това,което разклаща и друса руската рубла.това,което се вижда е руски фалит!
  • 33 бай икономисто

    11 0 Отговор
    има огромна разлика между това да произвеждаш храна и енергия, индустриални продукти от една страна и от друга – глупости за загуба на време. Това води и до много сериозни социални ефекти. Запознайте се с пирамидата на Маслоу. Характерно за нея е че нещата в основата й нямат алтернативи, те не подлежат на подмяна с нещо друго. Ако нямаш въздух, храна, вода, подслон, не е възможно да живееш. От друга страна нещата на върха на пирамидата са напълно заменяеми. Богатите западни държави произвеждат неща предимно от върха на пирамидата.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 1 Отговор
    Според Бай Хлопни Дъска нищо не се е случило, печатането ще продължава защото има хартия за още толкова !!! Време е Еврейско Нацисткия Съюз и подлогите ни много да плащат! Цял свят Е ДЛЪЖЕН да издържа Америка!!!
  • 37 бушприт

    3 0 Отговор
    Тези 34 трилиона долара УСА-та могат да ги подарят на Украйна и това ще е крайното!
  • 38 Чудно кой дава пари на сащ

    6 0 Отговор
    Страна с такива дългове.

    Коментиран от #46

  • 39 А ТАКА

    7 0 Отговор
    Вижте кои десет държави са най-големите кредитори на САЩ, по данни на Американското бюро за икономически анализи, цитирани от финансовото издание Mainstreet:

    1. Китай - 891.6 млрд. долара, или 20.4% от външния дълг към чужди държави

    2. Япония - 883.6 млрд. долара, или 20.2%

    3. Великобритания - 541.3 млрд. долара, или 12.4%

    4. Износителки на петрол (тук влизат Бахрейн, Иран, Орак, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир, Габон, Либия, Нигерия) - 218 млрд. долара, или 5%

    5. Бразилия - 180.8 млрд. долара, или 4.1%

    6. Карибски банкови центрове (тук влизат Бахамите, Бермуда, Кайманите, Панама, Британски Вирджински острови) - 155.6 млрд. долара, или 3.6%

    7. Хонконг - 138.2 млрд. долара, или 3.2%

    8. Канада - 134.6 млрд. долара, или 3.1%

    9. Тайван - 131.9 млрд. долара, или 3%

    10. Русия - 106.2 млрд. долара, или 2.4%
  • 40 ПУТИН И СИ СЕ ОТЧИТАТ НА ДЖО

    2 2 Отговор
    Кой с колкото може

    Коментиран от #41

  • 41 Путин треба да увеличи вноските

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "ПУТИН И СИ СЕ ОТЧИТАТ НА ДЖО":

    Иначе Джо ша му дърпа ушите.
  • 42 Сандо

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не се бъркай в неща,от които нищо не разбираш.
  • 43 ами

    4 0 Отговор
    краварите да започват да печатат пари да не губят време, че трябва и украина да издържат

    Коментиран от #45, #48

  • 44 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Бай Ставри":

    Аз съм в реалния свят ама ти не знаеш на кой свят си.
  • 45 ЩО ДА ПЕЧАТАТ БРЕ

    2 5 Отговор

    До коментар #43 от "ами":

    Путин и Си ша увеличат вноските за САЩ....иначе са на килимчето при Джо.
  • 46 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Чудно кой дава пари на сащ":

    Най богатите и успешните.явно са доста пп глупави от вас.хахахаха

    Коментиран от #51

  • 47 Българин

    5 1 Отговор
    Е как тъй бе-нали помогнахме с няколко милиарда? Ако трябва още ще пратим-само кажете!

    Коментиран от #50

  • 48 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "ами":

    Я сметни колко е 50 млрд от 30 трилиона.първата цифра е помоща към украйна второто е американски бвп.
  • 49 КОЙ БАЛЪК ДАВА ПАРИ

    2 3 Отговор
    На задлъжняла страна......явно ги е шубе от Джо.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ТО БОГАТСТВОТО И ГЛУПОСТТА

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    Често вървят заедно.
  • 52 КИТАЙ ДАВА НАЙ МНОГО НА САЩ

    2 2 Отговор
    Да живее американо китайската Дружба....
  • 53 САЩ....НАЙ МОГЪЩИТЕ

    2 4 Отговор
    Тия правят квот си искат.....скубят яко Путин и Си.
  • 54 така е

    2 1 Отговор
    Наистина наука икономика няма а набор ико инструменти, икономикс пък с философия се занимава. БВП без златния резерв не е показател. И изход е войната, която доц.Вацев предрече, за 24.1 ще, а той винаги е познавал войните. Американците изведоха в космос квадроплан наверно за десетневнана война след която нато ще се сбогува със света и Тагарев безутешен ще реве, а още не видял е за насетне

    Коментиран от #55

  • 55 ИНТЕРЕСНО

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "така е":

    Путин дава милиарди на Джо, с тях се правят ракети и снаряди за трепане на....путиновите пълчища.
  • 56 Минувач

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Абе не знам, кой ще фалира, но наскоро имаше проучване за това, колко дена дадена държава би оцеляла, ако се изолира на 100% и се затворят всичките и граници. Та, имаше държавици в Европа, на които им се даваха по някоя друга седмица, на други малко повече. САЩ имаха малко повече дни, но на първите места бяха баш Русия, Китай и т.н.. И логиката е проста - ами те имат БВП, основан на производство, имат ресурси, имат земеделие, имат свои суровини и храна, енергоносители. Друга тема е, колко малък дълг поддържат, а ти говориш за фалит?!? А има и още един въпрос за самите им общества, които не са, като хипер консуматорските западни общества, където при масово обедняване ще настъпят невиждани размирици, особено в силно въоръжения народ в САЩ.

    Коментиран от #57, #59

  • 57 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #56 от "Минувач":

    Кво производство има русия? Ресурсите на сащ и канада са по големи от руските такива.за производство да не говорим.китай внася огромно количество храна и суровини.та не знам кво си чел?

    Коментиран от #62, #66

  • 58 Хи Хи Хи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Руслан":

    Ша удря той, с домати по 12 евро /килото и агурчики по 7..
  • 59 Обе Бабатонге

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Минувач":

    То щото имат ресурси, за тва нагъват кокоши крака, помидори по 12 евра / килото и агурчики по 7.. имале биле ресурси. Ресурси мое и да имат, глАви немат да ги ползват .. мхъм..
  • 60 123456

    0 0 Отговор
    Ба х тия принтери - стопиха им лагерите !
  • 61 Одит

    0 1 Отговор
    “Пари като шума”
    Принтерите печатат “зелени” банкноти дето нямат никакво покритие!
    Кога ще приберете от Лондон златния резерв на България? А може и вече реано да го няма!
  • 62 Одит

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Кео куткудякаш? Виж данните на ООН о после бръщолеви! Данните са на англииски ане на украйнски!
    Русия изпревари великата Германия и е а 4 място като икономика! За 2023 г има ръст на икономиката +3% а не в минус както еврозоната!

    Коментиран от #67

  • 63 Коко

    0 1 Отговор
    Споко! И 40 ще прескочи след година-две.
  • 64 ДЖО ПУСНА ГРАФИК

    0 0 Отговор
    До Путин и Си за тая година, за милиардите които требе да получи от тях. Иначе ше има наказателна операция.
  • 65 ТАКА ТРЯБВА

    0 0 Отговор
    Вижте кои десет държави са най-големите кредитори на САЩ, по данни на Американското бюро за икономически анализи, цитирани от финансовото издание Mainstreet:

    1. Китай - 891.6 млрд. долара, или 20.4% от външния дълг към чужди държави

    2. Япония - 883.6 млрд. долара, или 20.2%

    3. Великобритания - 541.3 млрд. долара, или 12.4%

    4. Износителки на петрол (тук влизат Бахрейн, Иран, Орак, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир, Габон, Либия, Нигерия) - 218 млрд. долара, или 5%

    5. Бразилия - 180.8 млрд. долара, или 4.1%

    6. Карибски банкови центрове (тук влизат Бахамите, Бермуда, Кайманите, Панама, Британски Вирджински острови) - 155.6 млрд. долара, или 3.6%

    7. Хонконг - 138.2 млрд. долара, или 3.2%

    8. Канада - 134.6 млрд. долара, или 3.1%

    9. Тайван - 131.9 млрд. долара, или 3%

    10. Русия - 106.2 млрд. долара, или 2.4%

    Бързите печалби от силната икономика на САЩ, карат Китай и Русия да наливат милиарди долари там.
  • 66 Минувач

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Виждам, че не си много запознат и я караш само на твои предположения, очаквания и лични впечатления. Просто потърси малко инфо за последните години. За Китай не знам, какво си гледал, но те са от най-големите производители на храни, на пшеница, на десетки видове храни са на челни позиции. Отделно за всякакви производства да не говорим, имат и огромни запаси от суровини. А относно САЩ, да те бяха дори на първи места по някои земеделски производства, но вече не са. А редица други производства са спрени и разчитат само на внос. Ненапразно Тръмп това му беше основната теза в политиките му - да върне американското производство обратно там, да спре имиграцията, която сега се преследва само колкото да залъжат хората, но реално разчитат на тези имигранти, най-вече от Мексико за работна ръка, нелегални, без да им се плащат държавни пари, да са защитени и т.н.. Да не пиша сега повече, че няма да става 1 км дълго, но прочети тези неща в нета.
  • 67 Ха ха ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Одит":

    Пиеш ли хапчета?
  • 68 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    САЩ не ги мислете. Най силната страна с най висок стандарт. Целия свят се мери с долара. А рубли нет.
  • 69 Коста

    2 0 Отговор
    Ние от визражданье обичаме долари. С рубли ни работим.