Last news in Fakti

18 Декември, 2023 23:05 2 278 10

Как Швейцария ухажва свръхбогаташите

  • швейцария-
  • богати-
  • зимни курорти-
  • алпи-
  • пари-
  • ски-
  • икономика

Традиционните зимни спортове стават все по-маловажни

Как Швейцария ухажва свръхбогаташите - 1
Снимка: Shutterstock

Промените в климата се отразяват и на зимните спортове, казва икономистът Юрг Щетлер, ръководител на Института по икономика на туризма в Люцерн, Швейцария. Той има предвид това, че заради глобалното затопляне все по-често ще се налага да се използват съоръжения за изкуствен сняг, уточнява АРД в обширна публикация по темата. В резултат от това карането на ски ще става все по-скъпо и все по-малко хора ще могат да си го позволят, допълва изданието.

С луксозни лифтове към върховете

Курортът Цермат в Швейцария винаги е бил предпочитан от богатите. От това лято той предлага нова атракция за платежоспособни клиенти от цял свят: алпийски преход до връх Матерхорн. Зрелищната въжена линия води през глетчера Теодул и стига до Червиния в Италия. По около 240 швейцарски франка (близо 250 евро) струва билетът за отиване и връщане с новия кабинков лифт, който се рекламира като дизайнерски шедьовър с лъскави гондоли, украсени с “хиляди блестящи кристали“, пише АРД.

Мащабни инвестиции в региона на Алпите правят и други туристически оператори. През 2020 година беше открита новата супер модерна двойна въжена линия, с която за 45 минути се стига от терминала Гринделвалд до подножието на връх Юнгфрау. Крайната станция Юнгфрауйох (3454 м), най-високата на Стария континент, е наричана още „Покривът на Европа“. Около 70% от туристите са гости от азиатски страни, казва говорителката на фирмата-оператор на въжената линия Катрин Негели, цитирана от АРД.

ВИП клуб

Най-платежоспособните от тях могат да пътуват още по-комфортно – във ВИП салон срещу 12 000 швейцарски франка за двама души или да станат членове на тъй наречения „Платинен клуб“ – срещу сумата от 18 000 франка (също за двама души). Членовете на клуба могат да резервират ВИП кабина по всяко време и да разполагат с различни пропуски през лятото и зимата.

Железниците Юнгфрау планират нещо още по-впечатляващо за в бъдеще: "Къщата на часовниците“ ще бъде построена високо на източния хребет на връх Юнгфрау. Сградата ще прилича на часовников механизъм и в нея ще се продават много луксозни часовници от специални и редки серии.

Ски спортът вече не е двигател на растежа

"Азиатските гости идват в Швейцария и искат планинско изживяване, в идеалния случай съчетано със сняг и ледници. И искат да пазаруват. А в Швейцария това означава преди всичко да си купиш часовник“, казва Юрг Щетлер.

Едно нещо е ясно: през следващите години швейцарските планински въжени линии ще се фокусират все повече върху целевата група на богатите чужденци. Ски спортът "определено вече не е двигател на растежа" в рая на зимните спортове Швейцария, казва още експертът пред АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да питам

    7 3 Отговор
    Ако " свръхбогаташът" живее у бункер , за чий са му тия млрд.-и рубли ?!
  • 3 Да бе

    11 0 Отговор
    Леле, колко плоска статия. Свръхбогатите мигрираха към Швейцария заради ниските данъци. Например от Швеция...
  • 4 Сатана Z

    11 2 Отговор
    Азиатците се прехвърлиха на секс туризъм в Киев и Лвов.Да ме са луди да се катерят по чукарите в Швейцария за да видят кравата Милка.

    Коментиран от #9

  • 5 РЕАЛИСТ

    12 1 Отговор
    Питайте Надежда Нейнски. Децата и учеха в швейцарски училища за свръхбогаташи. Таксата беше тайна, но се писа , че се плаща от олигарси на които тя върши услуги, като политик.
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    Пазар и Бизнес Ухажва ги Защото си Оставят парите Там в Швейцария
  • 7 РЕАЛИСТ

    3 3 Отговор
    Сега се сетиш, че и на курнела рубльова децата и учеха в гнилия Запад, странно защо не ги пращат да учат в алкохолната джамахирия на ботокса!
  • 8 Сатана Z

    1 4 Отговор
    Но все пак най изгодно сех туризъм си остава раша, там девушките са по 20 рубли за цяла нощ, то за това и викат могучая!
  • 9 Мхм

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    То чехите тръгнаха по тоя път затова и не са мръднали от мизерията в която винаги са били.Не че и ФВ не ги бъхтат за без пари в завода на шкода
  • 10 Гориил

    11 0 Отговор
    Поради глупост или необмисленост Швейцария загуби десетки хиляди богати туристи от Русия. По-модерни и скъпи курорти веднага се отвориха в Кавказ, Саяните и Алтай, не по-ниски от швейцарските курорти по красота и комфорт. В същото време в тези курорти няма нужда да се прави изкуствен сняг.
Новини по държави: