Last news in Fakti

5 Март, 2024 11:37 2 137 47

Защо в богата Швейцария гласуваха да има и 13-а пенсия

  • швейцария-
  • референдум-
  • пенсии-
  • пенсионери-
  • заплата-
  • пари-
  • икономика

В страната винаги досега са доминирали аргументите на икономиката и на бизнеса

Защо в богата Швейцария гласуваха да има и 13-а пенсия - 1
Снимка: Shutterstock

С 58,2 процента швейцарците одобриха въвеждането на 13-а пенсия. Мотото на кампанията гласеше „За по-добър живот на старини“. Ефектът от референдума ще е следният: базисната пенсия в страната, която в момента е максимум 2450 франка (5000 лева) ще бъде увеличена с 8,3 процента.

Само преди няколко години сходна инициатива за увеличаване на пенсиите бе категорично отхвърлена от населението, припомня АRD. Но времената вече са други: растящите цени за енергията, жилищата и храните тежат дори и на хората в богата Швейцария. В страната, която традиционно е либерална в икономически план, расте потребността от по-силна държава.

До момента винаги са доминирали аргументите на икономиката

Според политолога Михаел Херман, цитиран от АRD, резултатите от референдума са доказателство за обрат: „Това е наистина историческо решение – никога досега не е било одобрявана инициатива за разширяване на социалната държава. Това се случва за първи път. И със сигурност ще се отрази на цялата политическа структура на Швейцария“, казва той.

В страната винаги досега са доминирали аргументите на икономиката и на бизнеса, отбелязва АRD. Икономическите съюзи неизменно успяваха да се наложат с аргумента, че предлаганите инициативи са твърде скъпи, посочва Херман.

"Зюддойче Цайтунг" от своя страна пише, че държавата в Швейцария по традиция не е склонна да пръска пари. Вместо това важи следният принцип: хората да бъдат самостоятелни – както в добри, така и в лоши времена: ниски данъчни ставки, малко социални облаги, голяма лична отговорност. Тази формула досега като че ли функционираше добре за всички, затова швейцарците рядко се възползваха от правото си да искат увеличаване на държавните помощи. Но не и този път. „Ди Велт“ дори определя резултатите от референдума като „сензация“ и „провал“ за правителството.

Защо швейцарците са разочаровани от държавата

"Зюддойче Цайтунг" пояснява причините: хората разбраха колко много пари е наляла държавата във фирмите по време на пандемията. А преди около година видяха колко бързо държавата подкрепи с милиарди скандалната банка Credit Suisse, вместо да я остави да фалира. Тези два примера показаха на швейцарците, че пари за помощи явно има достатъчно. Защо тогава да няма и за пенсионерите? Още повече, че цените за хранителни продукти, наеми и здравни услуги напоследък нараснаха значително. Според „Зюддойче Цайтунг“ правителството и парламентът не са взели тези проблеми на сериозно, а напротив – са били против увеличаването на пенсиите, очаквайки инициативата ще се провали на референдума.

Депутатката Бригите Хеберли-Колер казва пред АРД, че сега на младите хора ще им се наложи да финансират допълнителната пенсия. „Тяхната покупателна способност ще намалее, удръжките им ще се увеличат, цените ще растат и те ще трябва някак да се справят с всичко това.“

Автор: Катрин Хондл ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 2 Отговор
    Защото си нямат Сглобка и Ротация.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Българин

    13 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Грешиш. Даже са по-зле от нас. Неслучайно там е Давос. А това, че населението получава големи заплати и пенсии в никакъв случай не означава, че е свободно и независимо. Точно обратното. Глупави консуматори и материалисти, които се ваксинираха като овци под строй. А колко им е промита главата от пропаганда... не ми се и говори.

    Коментиран от #4

  • 3 Смех в блатото

    4 13 Отговор
    "Депутатката Бригите Хеберли-Колер казва пред АРД, че сега на младите хора ще им се наложи да финансират допълнителната пенсия. "

    Еми, да, то тия гласувалите ще плащат масрафа :))))

    Егати заблудените. Гласували си още по една пенсия. Да си бяха гласували и по едно Ферари :)))))
  • 4 Смех в блатото

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    "Грешиш. Даже са по-зле от нас."

    Да, и аз така знам. Милионера с яхти и луксозни вили в Монако е по-зле от люлинските панелни бекове :))))

    Те са свободни :)))

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Защото

    16 2 Отговор
    Числото държавни чиновници в Швейцария е с пъти по малко от България.
  • 6 Зевс

    16 0 Отговор
    Ама как може така, според нашите управляващи народа няма капацитет да гласува на референдуми, не е демократично да се провеждат такива, всичко се спуска от Посолството и това е.

    Коментиран от #9

  • 7 Ами

    5 4 Отговор
    Защото сигурно са им обещали, че ще им ги осигурят от руските замразени авоари и бонус по една украинка/украинец за домашни прислужници и гледачи безплатно!
  • 8 Българин

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Смех в блатото":

    Не знам за какви люлински глупаци ми пишеш. Не живея в Люлин, нито имам общо с изброените от теб хора. Но виждам от коментара ти, че се интересуваш само от пари. А що се отнася до обикновения човек в Швейцария. Той никакъв милионер не е... Не знам откъде ги вадиш тези измислици.

    Коментиран от #10

  • 9 Смех в блатото

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Зевс":

    Искаш ли да проведем малък експеримент с теб? :))))

    Ако имаш жена или деца им кажи, че те могат да гласуват да определят колко пари да си вземат от заплатата ти за "техни" си харчлъци и примерно им сложи предложения: 10 процента, 20 процента, 30 процента и така нататък.

    После докладвай резултатите от "референдума" :)))))

    Коментиран от #18

  • 10 Смех в блатото

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Досега от такива "моралисти" като теб не съм чул ЕДИН обективен критерии за това как определят кой е свободен и кой не. Винаги говорите са "вашето лично "усещане"" :))))

    Което разбира се е само доказателство, че знаете, че приказките ви са яки глупости :))))

    Коментиран от #14

  • 11 Демократ

    5 2 Отговор
    Какъв референдум?! Това не е демократично. Само каквото решат демократите е демократично.
  • 12 СмЕх

    6 1 Отговор
    Много просто!!! Защото там може да се провеждат референдуми!!!Не е като тук...
  • 13 Атина Палада

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Смех в блатото":

    Милионери с яхти има навсякъде по света, включително и в България... Но не всички в България са милионери с яхти, както и не всички в Швейцария!
  • 14 Българин

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Смех в блатото":

    Добре. Тогава отиди във вертепите в Цюрих, Лозана, Женева и там проповядвай на робините, които се продават в тях, както и на безмозъчните мъже, които ги посещават, отиди и им проповядвай за милионите в яхти и вили в Монако. Не ми се спори с хора, които не знаят за какво говорят. Отивай да правиш мръсни пари и разсъждавай за критериите на морала и какви глупости говорели хората.

    Коментиран от #17

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    тия там имат ли балкони както тука имаме ? щото наще пенсионери като направят голяма пачка хвтрлят парите през балконите като във гръцка таверна !
  • 16 Тцтц

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тука трябва да гласуваме за 13-та заплата
  • 17 Смех в блатото

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Значи познах, че нямаш абсолютно никакви конкретни критерии и ще ми разтягаш локуми :))))

    Дай си критерийте да видим как определяш кой е по-совбоден и кой не. Обективни, не празни приказки за пред блока. :)))))

    Коментиран от #22

  • 18 Зевс

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Смех в блатото":

    Нищо общо няма примера ти с реалността поради простата причина, че гласуват тези, които внасят парите, а не тези, които само цоцат.

    Коментиран от #21

  • 19 ...

    12 0 Отговор
    Никой не споменава че за тоя референдум имаше дебати 3 месеца като се разискаха и положителни и отрицателни страни на това решение. Това не е просто гласуване. Много добре знаят че ще има 13 пенсия САМО АКО ДИ Я ФИНАНСИРАТ С ПИ-ГОЛЕМИ ОСИГУРОВКИ. Реално гласуваха да ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ ЗА ОСИГУРОВКИ.
    Наш Ганю разбира се не вижда и не чува това. Само потърква ръчички за парички
  • 20 ЧОЧО

    3 1 Отговор
    Ние пък сме Швецарията на Балканите,те с нас не могат да се сравняват.
  • 21 Смех в блатото

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Зевс":

    Има има, щото парите трябва да дойдат от тези, които дават ПОВЕЧЕ а да има за ВСИЧКИ, така че тия които дават ПОВЕЧЕ са в позицията, в която би бил ти от примера. :)))))

    Но да вземем друг пример: във фирмата ти дай на работниците ти да решат дали искат 13, 14, 15 и 16та заплата и докладвай резултатите от "референдума" :))))

    Сега само не ми казвай, че работниците не са тези, които вършат работата :))))

    Коментиран от #23, #25

  • 22 Българин

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Смех в блатото":

    Голословнико, ти дори не знаеш какво е обект и субект и нямаш никакви философски познания. Като си толкова голям привърженик на "обективните критерии", я ми докажи, че изобщо съществува обективен свят извън сетивата ти! Защото всичко, което виждаш в момента, чуваш, пипаш и прочие е в сетивата ти. Я, сега излез от сетовата си (което е невъзможно) и ми докажи, че обективен свят съществува. Май не знаеш за какво говоря?! Не ми говори за обективни и субективни критерии, защото хора като тебе нямат даже идея за какво говорят.

    Коментиран от #24

  • 23 Зевс

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Смех в блатото":

    Парите идват от всички, които вземат по-малко дават по-малко, които вземат повече дават повече, пропорционално на доходите, но тежестта като процент е еднаква. Две допълнителни заплати в нормална печелеща фирма с читаво ръководство са нещо нормално, за съжаление по нашите ширини това не е традиционно.

    Коментиран от #28

  • 24 Смех в блатото

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Ако нямах представа какво е едното и другото нямаше да мога да те поставя пред такова предизвикателство. Факта, че го дефинирам чрез такива категории ясно показва, че знам разликата :)))))

    А това, че още не си посочил обективен критерии, по който да преценим кой е "по-свободен" показва, че освен общи приказки, които някои наричат философии (но не с референция към философската наука, а с референция към това, че често се използва от неграмотни хора за да си повишават стойността на "мнението". Не е напълно случайно, че най-неграмотните изковаха фразата "всеки си има мнение".), нямаш нищо.

    Коментиран от #26

  • 25 ...

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Смех в блатото":

    Искат 13 14 15 16та заплата
    При 15 18 21 23% осигуряване което да плащат от заплатата си месечно в съответствие.
    Как не ви стига акъла че руските "референдуми" нямат общо със швейцарските РЕФЕРЕНДУМИ
  • 26 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Смех в блатото":

    Очаквам да ми докажеш, че съществува обективен свят извън сетивата ти с хора, животни, дървета, звезди, галактики и т.н. Но напразно ще чакам, защото няма философ, който да го е доказал, тъй като това е невъзможно. Та след като не можеш да докажеш даже, че не си единственото съществуващо нещо (нарича се солипсизъм), как не те е срам да ми говориш за "обективни критерии"? Не е нужно един критерии да е обективен, за да има познавателна стойност.

    Коментиран от #29

  • 27 Сзп

    3 0 Отговор
    Гласуват си 13 пенсия защото си нямат Боко,Шиши,Доганчо и др.,които крадат като за последно.
  • 28 Смех в блатото

    4 5 Отговор

    До коментар #23 от "Зевс":

    Нито е задължително като процент да е еднаква (в Швейцария не е), нито има значение, защото парите са си пари. Те имат покупателна способност. Някой се лишава от далеч повече неща, ако плаща 10 пъти повече данъци отколкото теб, независимо дори ако като процент давате еднакво.

    Допълнителните заплати не са нормално нещо: бонусите са нормлано нещо, но те се определят на базата на достигнати цели. Само в бюрократичните машини бонуси се разпределят с чужди пари).

    По-важното тук е друго: даже без да се реално в ситуацията на решаващ на базата на чужд "референдум" вече зае изходна защитна позиция. Тва казва ВСИЧКО :)))

    С чуждите пари лесно се разполага безотговорно. Като стане дума за твоите и нещата рЕзко се променят :))))))
  • 29 Смех в блатото

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    РЕалния свят не е свят в който си философстваш за "галактики".

    Например, един белег за свобода е да можеш да гласуваш в честни и справедливи избори.

    Това са избори, в които тайната на вота, отчитането на вота, допускането на кандидати до гласуването, правото на кандидатите на равнопоставеност в предизборната кампания и още и още неща, са съблюдавани.

    Друг белег за свобода е да можеш да пътуваш и да се реализираш свободно на трудовия пазар, съобразно уменията ти.

    Трети белег на свобода е да можеш да говориш свободно с ФАКТИ, които отговарят на реалността.

    Ето как ИМА БЕЛЕЗИ, които са ОБЕКТИВНИ, независимо от философиите ти.

    Коментиран от #31, #37

  • 30 Австриеца

    5 0 Отговор
    "Допълнителните заплати не са нормално нещо:"
    ела да ми го обясниш и да им кажеш на тия в парламента да махнат 13 и 14та заплата в Австрия.
    Не е нормално да имаш Аванс и Заплата.
    това означава че парите не ти стигат от заплата до заплата щото или не можеш да боравиш с тях или са толкова малко че ти "пускат на час по лъжичка" - реалността в България и Русия

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 пенсионер от Варна

    3 0 Отговор
    ами, много просто ! 100% х12 ще е равно на 92% х13. всичко е една заблуда за наивници ! както и 13-та заплата. всичко се изработва , не пада от небето.......

    Коментиран от #35

  • 35 е ми

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "пенсионер от Варна":

    личи че хабер си нямаш за какво става дума и не си информиран.
  • 36 Смех в блатото

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Австриеца":

    Ако парите от 13та и 14та заплата ги имаше налични и свободни, те можеше да са вкарани в нормалните 12 заплати и щеше да е същото :)))))

    Коментиран от #38

  • 37 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Смех в блатото":

    Още от първото изречение виждам, че си философски неграмотен. Така че спирам спора с тебе за обективни и субективни критерии.
  • 38 Австриеца

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Смех в блатото":

    Ако ако ако... ми можеше да са годишни заплати бе. що да са месечни. или на полугодие. Или на квартал.
    големи сметачи станахте.
  • 39 На швейцарците им изкупуват имотите

    4 0 Отговор
    И като се пенсионират ще трябва да си плащат
  • 40 Играта се казва

    0 0 Отговор
    Монополизация
  • 41 българина

    1 0 Отговор
    м дааа при демокрацията прари за спасяване на банки и фирми има, защото не можело да фалират, само малките можело, а след 1990 ми обясняваха как дотациите субсидиите били лоши и само пазара решавал! 34 г вече ни говорят едно а правят друго.... е хората явно се усетиха. Следваща стъпка забрана на референдумите като в демократична колониална българия
  • 42 В България

    1 0 Отговор
    теферендуми кога ще има?
    И на това му викате демокрация.
  • 43 Пешо

    0 0 Отговор
    ДВ , всичко Мара втасала, Швейцария коментира!!! Друг свят с Швейцарци заселен. Имат си манталитет и знаят за какво става на въпрос, а и си ги решават по техен начин. Швейцарците не приказват празни приказки и тихомълком си живеят добре, а и всички ги пазят, че там си крият парите.
    Скучно , но спокойно с висок стандарт , а и красиво поддържано.
    Има и знаят от къде да си набавят пари да живеят Швейцарците нормално.
  • 44 е стига де

    1 1 Отговор
    тук сериозно ли едни коментатори се карат в българия или в швейцария е по-добре... базисна пенсия 5000 лева не прочетохте ли?!? точка.

    Коментиран от #45

  • 45 Карат се,

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "е стига де":

    защото аз познавам хора, които взимат не 5000 евро заплата на месец, а по 30000, но пак са слуги (тоест са напълно зависими и правят точно каквото им се каже), продажници и всичко останало. Каква е тази мания да се преценява, че в една държава е по-добре от друга, само защото се вземат по-високи заплати, не знам. Човек може и милиони да взима и пак да бъде несвободен и да го ликвидират. Населението вземало по-голяма заплата. Това ли е доказателството за свобода?...
  • 46 Здраво

    0 0 Отговор
    Ето за това са референдумите, които нашите продажници забраниха!
  • 47 безпартиен

    0 0 Отговор
    Сега в България има 2.3млн.пенсионери,над 750 хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети,над 650 хил.малолетни и не пълнолетни,над 1 млн.без образование,без професионална подготовка и без трудови навици ц...Ани!Останалите до около 6.5 млн.са реално плащащи данъци и осигуровки за да издържат всички по-горе!Няма производство на стоки с голяма принадена стойност или развитие на високи технологии!Големите инвеститори заобикалят страната ни просто защото тук няма достатъчно образована,професионално подготвена и с трудови навици работна ръка!Такава имаше веднага след 10.11.1989 но тогава всеки от средния и висш ръководен състав на БКП се стремеше да грабне част баницата!Резултата е видим сега 34 години по късно!И по зле ще става та не 13ами и за 11 пенсия ще мечтае населението ни!
Новини по държави: