Last news in Fakti

3 Януари, 2024 18:48 3 296 71

The Wall Street Journal: Западът се сблъсква с остър недостиг на оръжия и боеприпаси

  • оръжие-
  • русия-
  • китай-
  • нато-
  • украйна

Както пише WSJ, съвременните оръжия отнемат повече време за производство и струват повече пари, като всичко това ограничава доставките и удължава попълването им с течение на времето

The Wall Street Journal: Западът се сблъсква с остър недостиг на оръжия и боеприпаси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната между Русия и Украйна разкри недостатъците на Запада в бързото производство на повече оръжия, когато е необходимо, пише The Wall Street Journal.

Например, за производството на една ракетна система NASAMS, която защитава въздушното пространство над Белия дом, са необходими две години. Но сега, поради нарастващия брой потенциални заплахи за Запада, включително Русия и Китай, търсенето им също се увеличи рязко, а поръчките се трупат.

"Никога не съм виждал толкова голямо търсене“, заяви Ейрик Лий, президент на отдела за отбрана на норвежката компания Kongsberg Defense & Aerospace.

Според WSJ основният проблем с невъзможността да се отговори на това търсене по-бързо е, че съвременните оръжия са изключително сложни и често изискват хиляди части.

"Kongsberg, подобно на повечето западни отбранителни компании, проектира и сглобява своите оръжейни системи, но не произвежда повечето от компонентите. Повече от 1500 доставчици допринасят за продуктите на завода. Само веригата за доставки на NASAMS се състои от повече от хиляда компании и е изградена на два континента заедно с американския отбранителен изпълнител RTX, известен преди като Raytheon Technologies“, се казва в публикацията.

Освен това се посочва, че отбранителната индустрия също е изправена пред продължителен недостиг на работна ръка.

Според военни анализатори, въпреки по-високите бюджети за отбрана, Западът не е бил изправен пред подобни ограничения върху доставките на оръжия от Корейската война насам:

"Само десетте най-големи западни отбранителни компании сега имат портфейли с поръчки на стойност над 730 милиарда долара, което е с около 57% повече от края на 2017 г., когато търсенето започна да се увеличава“.

Недостигът на оръжия на Запад - причини

Междувременно водещи служители на САЩ и НАТО все по-често изразяват загриженост, че недостигът на оръжия ще се отрази на техните военни способности.

Отбелязва се, че в модел на военна игра, публикуван в началото на 2023 г. за това как Съединените щати ще отговорят на китайска инвазия в Тайван, Центърът за стратегически и международни изследвания изчисли, че Америка ще изчерпи критичните противокорабни ракети с голям обсег в рамките на първата седмица. И Съединените щати няма да могат бързо да попълнят резервите си: както в случая с NASAMS, производството на всяка такава ракета отнема около две години.

Има и големи забавяния в доставката на други оръжия, включително изтребители F-35, нови учебни и зареждащи самолети, както и най-новите американски самолетоносачи, пише вестникът.

Голяма част от способността на Запада да произвежда оръжия, особено в Европа, е подкопана от съкращенията на бюджета за отбрана след Студената война и постепенната деиндустриализация. Консултантът по отбраната Никълъс Дръмонд даде пример с германски компании, които в разгара на Студената война можеха да произвеждат до 400 танка годишно, но сега произвеждат само до 50 годишно.

Както пише WSJ, съвременните оръжия отнемат повече време за производство и струват повече пари, като всичко това ограничава доставките и удължава попълването им с течение на времето.

Русия и Китай изпреварват Запада

Също така се отбелязва, че Русия и Китай изпреварват САЩ и Европа в някои системи за противоракетна отбрана. Страните разполагат с хиперзвукови ракети, а разполагането на първите от САЩ е отложено за 2024 г. поради неуспешни тестове, разкриха представители на Пентагона. Американските и европейските хиперзвукови системи за противоракетна отбрана няма да влязат в експлоатация поне 10 години, добавя WSJ.

Според Международния институт за стратегически изследвания Русия и Китай заедно имат около 5020 ракетни системи земя-въздух в сравнение с около 3200 в експлоатация в Съединените щати, Европа и Япония взети заедно.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    14 34 Отговор
    Да отварят заводи и да почват работна ръка колкото щеш

    Коментиран от #6, #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честито на заблудените

    66 3 Отговор
    добро утро спите ли ??? нали това беше целта “нато да ни пази” а ние да не се превъоражаваме !!!
  • 4 Л. Джонсън

    75 8 Отговор
    «Пълен провал на НАТО, Русия унищожи армията им в Украйна в първите три месеца»

    Лари Джонсън, екс-аналитик от ЦРУ в интервю за Dialogue works:
    Украйна бе отгледана от НАТО. НАТО обучаваше украинците в продължение на последните девет години. НАТО ги въоръжи. НАТО провеждаше на украинска земя ежегодни — минимум понякога два или три пъти в годината — военни учения.
    Войската за информационните операции провеждаше учения в Яворов, в Западна Украйна, тези учения бяха наречени настъпателни.
    НАТО позиционира себе си като «отбранителен алианс»: «Ако ни нападнат, ще отговорим».
    Но не, този път те говореха за настъпателни действия.
    Всичко това беше планирано отрано с цел използването на Украйна като манекет за краш-тестове.
    «Нека те се врежат в стената, а ние ще гледаме какво ще се случи».
    НАТО, за мое огорчение, откри, че армията, за чието създаване и формиране те похарчиха толкова много време, бе унищожена в първите три месеца.
    Затова им се наложи да започнат всичко отначало.
    Сега те повтарят това за четвърти път, докато Зеленски и Залужни спорят колко стотици хиляди хора ще им бъдат нужни за фронта.

    Коментиран от #53

  • 5 Механик

    15 64 Отговор
    Запада не е очаквал че фашистите ще нападнат Украйна.

    Коментиран от #12

  • 6 те тия новите работници

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    само до оръжие им дай достъп и война не ти трябва …
  • 7 Някой

    65 4 Отговор
    А пък периодично ни обяснявахте как руснаците свършили ракетите и се бият с лопати.
  • 8 Лудия

    9 52 Отговор
    Руски опорки от. Журналиста е четирихилядник.
  • 9 3.14К

    58 4 Отговор
    В момента Северна Корея има по-голям арсенал от артилерийски установки от всички европейски страни членки на НАТО и произвежда повече снаряди за тях, въпреки санкциите.

    Коментиран от #15

  • 10 Льольо

    30 2 Отговор
    Без коментар
  • 11 Стоян георгиев

    44 4 Отговор
    Сега разбрах защо Русия стои на едно място Хитра тактика.
  • 12 запда си каза в прав текст

    33 4 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    че са очаквали инвазията много по-рано но русия се оказала доста търпелива … но чучка неможе да чете може само да се@е…
  • 13 Последния софиянец

    8 53 Отговор
    Добре че Кимчо и Аятулаха пращат дронове и снаряди .Иначе Путлер ще капитулира.

    Коментиран от #19, #32

  • 14 ЧНГ

    48 7 Отговор
    2024 - Краят на ес ,нато и англосаксонското иго!

    Коментиран от #42

  • 15 Хахахаха

    9 43 Отговор

    До коментар #9 от "3.14К":

    Обаче за народа няма за ядене! Разбрахте ли сега, защо не трябва да има диктаторски държави? Защото целта им е само война. По мирен начин, никой не иска да върви с тях.

    Коментиран от #23

  • 16 Да, бе

    40 3 Отговор
    Остър недостиг на излишък... Предимно интелектуален, а след това суровинен и най-вече морален. Колониализъм ще убие създателите си, което си е заслужена кармична разплата.
  • 17 Кой обяви война?

    11 28 Отговор
    Путин обяви СВО
    Западът и Украйна не обявиха война
    Тогава защо се говори за война
  • 18 Хи хи хи

    7 4 Отговор
    Хи хи хи !!!!!
  • 19 КовидманЯк

    36 2 Отговор

    До коментар #13 от "Последния софиянец":

    Важното е контранаступа да свърши и Леопардите да летят.🤣😂🤣
  • 20 А50

    46 4 Отговор
    А това трябваше да го пишете за Русия, но сметките пак без кръчмар. В запада всичко е корпорации и те си дават сметка, че огромното търсене може да секне до няколко месеца и нямат интерес да отварят нови мощности. Този бизнес го устройва ако такава интензивна война продължи още няколко години, те не мислят как да спечелят война, а как да спечелят пари, за това 404 е обречена от самото начало на войната
  • 21 провинциалист

    34 2 Отговор
    Неясно е защо се повдига въпросът за оръжия и боеприпаси. Според коментиращите титани на мисълта БВП е достатъчен за победа.
  • 22 Милитаризиран

    12 4 Отговор
    Но моля ви, 3-та СВ приближава. Къде са необходимите оръжия? Концентрирайте се и поставете правилно приоритетите - малко ни остава
  • 23 А50

    44 6 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Ти от къде знаеш, че народа няма за ядене, едно време така на запад мислеха за нас, а реално за едните банани станахме бананова колония
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Чак пък да няма ?!

    5 31 Отговор
    Това са руските опорки....
    Към наште путинофилски орки....
    Минчо Казанджиев, Пловдив.

    Коментиран от #39

  • 26 ХА ХА ХА

    25 4 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖА НАПРАВО , ТИЯ "ИНФАРКТИ" ПАК МИ БЯХА ЗАБРАНИЛИ ДА ПИША ТУК ......НЕ ЗНАЯ ЗАЩО ? НЕЩО СЕ ДУПЯТ ЯКО НА ЗАПАД ....! НЕ МИ ХАРЕСВАТ КОМЕНТАРИТЕ !
  • 27 Русия най-могъщата

    26 4 Отговор
    Не се стегайте. Путин отдавна каза на европетата: “ Споко, ние ще ви защитим”. Матушката е великодушна и не е злопаметна към племената на свойта територия.
  • 28 Ей ся

    18 1 Отговор
    Русия както се е засилила ......може да стигне до Париж !!!!!!!!!!

    Коментиран от #70

  • 29 Смъртоносно оръжие

    12 3 Отговор
    Русия засега има....
    Но ще дойде люта зима...
  • 30 В.В.П.

    22 4 Отговор
    Още миналата година,след терр.акта на Моста Керч,путя трябваше да ликвидира Киев и цървулите в него..Още щеше да пуши стърнището...
  • 31 Голям праз

    24 1 Отговор
    На путин му свършиха ракетите още миналото лято, а пак бомбят.
  • 32 факуса

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Последния софиянец":

    не слуша запада като му говорят,как ще капитулира най голямата ядрена сила на планетата
  • 33 В.В.П.

    17 4 Отговор
    Як лобут за окропа ..Да не знае на кой свят е ..!.И така систематично ,садистично , методично..Бавно ..!!

    Коментиран от #46

  • 34 Пък Украйна се сблъсква

    23 2 Отговор
    с много летящи перални,които им спреха тока..и демилитаризираха сериозно кухата зелка.
  • 35 Да знаете !

    5 21 Отговор
    Запада ще доведе Русия до просия !
    Соледар Каракашев.
  • 36 Механик

    28 1 Отговор
    Не е вярно! Запада "има" колкото си искаш оръжия, понеже са "богати и напреднали". Руснаците нямат оръжие от лани и се бият само с лопатки. Зелинския шмъркел побеждава наред и вече е превзел даже Сибир.
    п.п.
    Сега ще излезе, че Уолстрийт Джърнал са путинисти и "копейки", нали?
    А истината е, че рускитеви разбридаха камизолките. А лошите новини за вас, тепърва предстоят.

    Коментиран от #47

  • 37 В.В.П.

    21 1 Отговор
    Важно е още 500000 окропа да изядат дървото..С оръжие в ръка ,весели и щастливи.., безгрижни... Ахахаха..
  • 38 Това цитат

    18 3 Отговор
    Сега го казва уолстрийт джърнъл. А по рано днес го каза Путин. Същото. Идвете статии са в днешното издание на сайта. И сега не зная на кого да повярвам...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 В.В.П.

    19 2 Отговор
    Един бърз удар с тактическо оръжие .Ярс ..и Окраина ще е мътно петно..янките отдавна да ги бяха пребили с ядрото...Обаче ,едните са руснаци ,другите са англичани...Окропите са странична жертва..

    Коментиран от #45

  • 42 ЧНГ

    12 6 Отговор

    До коментар #14 от "ЧНГ":

    2024 - Краят на ес ,нато и англосаксонското иго ЩЕ ГО ВИДИТЕ ПРЕЗ НАЙ КРИВИЯ МАКАРОН ВЪВ ВСЕЛЕНАТА!
  • 43 за факторсите

    9 0 Отговор
    за си завият по един бъстун на ръка...Без плюнка....
  • 44 Мишел

    21 6 Отговор
    С изчезването на СССР , САЩ сметнаха, че вече нямат силен враг. Решиха да се борят с врага джудже спрямо тях, световния тероризъм Тогава САЩ разрушиха не само военната си промишленост, но и средната си класа от отлично платени високоподготвени квалифицирани специалисти по оръжейни технологии. Затова сега имат не само непреодолими проблеми с разработването и производството на нови оръжия . Поради липса на средната класа, която е основата на стабилността, много по големи са проблемите с устойчивостта на напълно разслоеното американско общество и държава.
    Проблемите с производството на оръжия и боеприпаси в САЩ са дребни в сравнение с проблемите по поддържането на силата на американската армия, на флота, на ВВС, на ядрените оръжия.
    Пример: Вече 70 години САЩ не са в състояние да произведат нова балистична ракета за смяна на древните Минитмън в шахтите. Така САЩ остават без ядрена триада и стават второстепенна ядрена сила, без ядрен паритет с Русия и Китай .
    Цялото могъщество на САЩ винаги се е дължало на много силната армия и сега върви към изчезване.
    Стратегията на Путин ускори хода на тези процеси.

    Коментиран от #54, #57, #62

  • 45 Разтревожен санитар

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "В.В.П.":

    Медицината е безсилна....
  • 46 Менте вова

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "В.В.П.":

    И тебе няма да те подмине
  • 47 Западът за това

    6 4 Отговор

    До коментар #36 от "Механик":

    живее с висок стандарт защото произвежда минимални количества оръжие. Освен всичко никой не се е надявал на такава война с тежка 155мм. артилерия, надявали са се на бомбандировачна, щурмова и многоцелева авиация, хеликоптери, ракети с различна далекобойност, РСЗО. Руснаците имат несметно количество боеприпаси за нарезна и гладкостволна артилерия останали от СССР. Ще се оправят, навремето САЩ са били в голяма депресия(1929г.) но се оправят и дори успяват да помагат военно на Германия преди войната и на всички съюзници по време на ВСВ.
  • 48 Бесен-_ Язовец

    18 1 Отговор
    Ротшилдите ви намекват, че трябва да почнете да поръчвате оръжие на рисунки от ФАЩ.
  • 49 НЕма се пУашите!

    7 1 Отговор
    Далеч сте още до състоянието на руснаците-да се биете,като тях с...лопати...!
  • 50 оня

    9 1 Отговор
    А нещо за майдана в Сърбия? Вучич отново спечели изборите с огромно мнозинство:)) Там не мина краварската стихия:))

    Коментиран от #55

  • 51 Реалист

    10 2 Отговор
    Само фашизоидите се страхуват от Руската армия. Ако не си фашист знаеш, че руснаците са ти приятели и няма от какво да се страхуваш.
  • 52 Коиловци брадърс

    3 1 Отговор
    Шнур за запада
  • 53 Калпазанин

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Л. Джонсън":

    Да стрелят с фунийки от долари и евра по руснаците
  • 54 Тренирай

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Мишел":

    Плашенто с гаргите на село.Иначе предизвикваш насмешка и съжаление.Най малко си ти човека,който знае с какъв ядрен арсенал разполагат САЩ!

    Коментиран от #60, #63

  • 55 ОНЗИ

    1 10 Отговор

    До коментар #50 от "оня":

    Сърбите не са русороби. МАЙДАН ЩЕ ИМА!

    Коментиран от #56, #58

  • 56 ЦЪК!

    9 0 Отговор

    До коментар #55 от "ОНЗИ":

    За твое съжаление- краварите изтърваха момента за Майдан в Сърбия...!
    Просто КГБ на Путин предупреди предварително Вучич...!
    Ахъъмм?!?!
  • 57 Тъкмо Путин

    0 6 Отговор

    До коментар #44 от "Мишел":

    ги подсети, че трябва да възстановят военното производство и да превъоръжат цялото НАТО с нови оръжия закупени от най-добрия производител(САЩ). Така ще си оправят и огромния дълг като впрегнат икономиките на ЕС, Япония, Ю. Корея, Австралия, Канада. Целият Запад се беше отпуснал като мръвка след победата над СССР в Студената война и неговото разпадане. Нови членове на НАТО станаха "верните" съюзници на СССР от Варшавския договор, дори съюзни републики(Прибалтиките) и миролюбивите досега Финландия и Швеция.

    Коментиран от #65

  • 58 Шахматист

    8 1 Отговор

    До коментар #55 от "ОНЗИ":

    Между нас да си остане ,в гъъ33аа ебеешш ли се?
  • 59 Някой

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Простото, мъртво джyдже в Кремъл даде рестарт на западната военна промишленост с безумната си война срещу Украйна...
  • 60 уйко калеко

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Тренирай":

    И какво като щатите имат ядрен арсенал,На хората над 20 години които могат да мислят е ясно,че само РУСИЯ и САЩ разполагат с ядрен арсенал който може да унищожи човечеството поне 4-5 пъти.
  • 61 Гори ти

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    празната кратуна...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Мишел

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Тренирай":

    Всеки, който търси и чете, може да намери достатъчно информация за американския ядрен арсенал.
    Така ще открие, че САЩ ще започнат модернизация на ядрените бойни глави на стратегическите си оръжия след 2030г., ако имат средства. Ще открие, че САЩ имат до 70 пъти по малко тактически ядрени оръжия от Русия. Ще открие, че разходите за новата американска балистична ракета са превишили с 40% планираните и проектът по закон се прекратява. И много други неща ще узнае.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Мишел

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "Тъкмо Путин":

    Хубави мечти имаш, но неосъществими.
    След като на практика съществува военноикономическия съюз Русия -Китай - Северна Корея, САЩ и НатО са в ситуация да опитват да гонят изтърван самолет с конска каруца.
  • 66 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    Само от тази индустрия сащ могат да си платят външния дълг за двадесетина години.ппръчките скоро ще превишат трильон долара годишно.
  • 67 В.В.П.

    5 0 Отговор
    България ще поръча първа ..1000 броя ..Ще ангажира цялия завод ..Ахаха ..Самолетите се правят от 2018...8 броя ,без оръжие ...Ахаха .
  • 68 В.В.П.

    1 1 Отговор
    Патриот сваля на 200%...Ахаха цяла Иззраиния е в развалини..Скоро пак ще ги бъхтят ..Малко да поемат дъх .
  • 69 Глупости

    3 0 Отговор
    Миналата година Байдън каза, че Путин вече е загубил войната. Няма страшно. Оръжие се купува, например от РФ, там правят много.
  • 70 Яяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ей ся":

    Няма интерес, защо да стига, тя взе каквото и трябваше
  • 71 Не виждам проблем

    0 0 Отговор
    Защо Западът да не се помоли за помощ на големи оръжейни производители като Китайската Народна република и Корейската Народно-демократична република?