Last news in Fakti

6 Януари, 2024 15:43 1 654 3

Казахстан въведе задължителна регистрация на пръстови отпечатъци на чужденци

  • казахстан-
  • граница-
  • пръстови отпечатъци-
  • чужденци

За казахстанците процедурата е доброволна

Казахстан въведе задължителна регистрация на пръстови отпечатъци на чужденци - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

От януари казахстанските власти въведоха задължителна регистрация на пръстови отпечатъци за чужденци и лица без гражданство при изготвяне на документи. За гражданите на републиката такава процедура ще бъде доброволна.

Както по-рано обясниха от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на страната, чужденците ще трябва да преминат пръстови отпечатъци, когато кандидатстват за разрешение за постоянно (или временно) пребиваване в републиката, разрешение за пребиваване, виза или удостоверение за лице без гражданство; идентификация на търсещия убежище; удостоверение за бежанец, документ за пътуване на бежанец. В същото време лицата, подлежащи на депортиране от страната, също ще бъдат подложени на пръстови отпечатъци.

При извършване на дактилоскопична регистрация чужденците или лицата без гражданство трябва да притежават документ за самоличност, а при липса на такъв - удостоверение за самоличност и изпращането им за дактилоскопична регистрация. В същото време отказът да се подложи на задължителна регистрация на пръстови отпечатъци води до административна отговорност под формата на депортиране от страната.

Регистрацията на пръстови отпечатъци се извършва в отделите на миграционната служба по местоживеене на чуждия гражданин.

В същото време за гражданите на Казахстан, подали заявление за паспорт или лична карта, от 1 януари ще бъде въведена доброволна регистрация с пръстови отпечатъци.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    6 5 Отговор
    Постсъветски диктатури, базирани на въглеводороди и управлявани от бивши колхозни партийни секретари!
    Светът все още не се е очистил от комунизма!
  • 2 Румен

    3 5 Отговор
    А ако дойда с кобила, и на нея ли отпечатъци?
  • 3 Болярин

    1 1 Отговор
    Пръстови отпечатъци, ... особено за руснаци !