Last news in Fakti

7 Януари, 2024 08:11 1 096 3

Страх от насилие в изборния ден в Бангладеш

  • избори-
  • бангладеш-
  • насилие

Страната избира парламент

Започна изборният ден в Бангладеш. Гласоподавателите се насочиха към избирателните секции за да дадат гласа си в парламентарния вот. Това се случва в условия на насилие и бойкот от основната опозиционна партия, проправяйки пътя на премиерката Шейх Хасина и нейната Авами Лига да спечелят четвърта поредна победа срок, предаде Асошиейтед прес.

Властите съобщиха за най-малко 18 палежа в цялата страна от петък, като 10 от тях са били насочени към избирателни места. Четирима души загинаха в петък при палеж на пътнически влак, пътуващ към столицата Дака. Инцидентите засилиха напрежението преди парламентарните избори, които опозиционната Националистическа партия на Бангладеш и свързаните с нея групи казаха, че ще бойкотират.

Кампанията в южноазиатската държава от 169 милиона е помрачена от насилие, като най-малко 15 души бяха убити през последните месеци. Враждебните действия достигнаха точката на кипене в края на октомври, след митинг в Дака, прераснал в сблъсъци с полицията.

С наближаването на изборите властите обвиниха голяма част от насилието върху Националистическата партия на Бангладеш - BNP - която обвиняват, че се опитва да саботира изборите. В събота бяха арестувани седем мъже, принадлежащи към BNP и нейното младежко крило за предполагаемото им участие в нападението на пътническия влак.

Опозиционната партия отрече каквато и да е роля в инцидента и заяви, че е обвинявана от властите, които искат да дискредитират тяхното „мирно и ненасилствено движение“.

Гласуването ще продължи 8 часа в цялата страна за около 119 милиона граждани с право на глас в над 42 000 секции. Изборите ще се проведат в 299 от 300 избирателни района, тъй като изборите в един район бяха отложени, след като независим кандидат почина от естествена смърт. Около 700 000 служители по сигурността са изпратени да охраняват избирателните секции и повече от 120 чуждестранни наблюдатели са пристигнали, за да наблюдават законността на вота.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😆😆😆

    3 0 Отговор
    И тези ще влязат преди нас 🙄 в Шенген 😆😆😆👏👏👏
  • 2 зеленчук

    0 1 Отговор
    В Бангладеш банга-банга да ядеш. Иначе глать.
  • 3 Хан Ауспух

    1 1 Отговор
    това е една от най-мизерните държави в Азия.