Last news in Fakti

8 Януари, 2024 20:35 1 687 8

Кметът на Истанбул: Това ще бъде тест по демократичност за президента Реджеп Ердоган

  • турция-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • реджеп ердоган-
  • екрем имамоглу-
  • истанбул

Определено този път ще бъде по-трудно от последните избори, повтори Екрем Имамоглу пред Ройтерс, говорейки от офиса си с изглед към Босфора

Кметът на Истанбул: Това ще бъде тест по демократичност за президента Реджеп Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Опозиционният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу заяви, че местните избори, които предстои да бъдат проведени през март т.г., ще отправят към президента Реджеп Тайип Ердоган послание за „жаждата на турския народ за демократичност, справедливост и законност“, съобщава БТА.

52-годишният Имамоглу каза още в интервю за Ройтерс, дадено днес, че пътят на повторната му кандидатура за градоначалник ще бъде по-труден в сравнение с този на първата му предизборна кампания, който се увенча с победа през 2019 г., защото опозиционните партии този път не формират алианс против управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.

Въпреки това Имамоглу, който управлява най-големия град в Турция и е най-изявеният лидер на опозицията в цялата страна, заяви пред Ройтерс, че е уверен, че ще надделее над новообявения претендент на ПСР – Мурат Курум.

„Искаме да видим и да живеем във времена, в които този град (Истанбул) ще отправя своите послания към цяла Турция по отношение на демокрацията, справедливостта и върховенството на закона“, каза Имамоглу като представител на най-голямата опозиционна сила в страната - Народнорепубликанската партия (НРП).

Той добави още, че ако победата му стане факт, НРП ще изпрати няколко послания, "от които правителството трябва да се притеснява".

Избирането на Имамоглу през 2019 г. сложи край на 25-годишното управление на ПСР и нейните ислямистки предшественици в Истанбул.

През май миналата година Ердоган бе преизбран за президент на Турция, а партията му и нейните съюзници постигнаха мнозинство в парламента на страната, като по този начин дадоха ясен знак за предизвикателството, пред което ще бъде изправена опозицията по време на предстоящите местни избори.

НРП и другите опозиционни партии, в това число "Добра партия" и турската прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН), не успяха да постигнат консенсус и да издигнат общи кандидати за големите градове в предстоящите местни избори, много от които бяха спечелени именно поради силното им коалиране през 2019 г.

„Определено този път ще бъде по-трудно от последните избори“, повтори Имамоглу пред Ройтерс, говорейки от офиса си с изглед към Босфора.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, бе

    6 4 Отговор
    Това да обвиняваш диктатор в демократичност си е наследствена шизофрения.
  • 2 Тийп

    0 0 Отговор
    А бой ,де...
  • 3 Сатана Z

    16 6 Отговор
    Всички български изселници ще гласуват за султан Реджи,който е голям приятел на България макар ,че тук повечето са шовинисти и не могат да сдъвчат и преглътнат тази даденост.

    Коментиран от #5

  • 4 Дедо ви....

    5 2 Отговор
    Турция се готви за БРИКС: Външния министър Х.Фидан готви дипломати без познания по английски! – Включен руски!
  • 5 Мехмед

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Изселниците на 99% не обичат Ердоган, има и изключения разбира се, но те са единици.

    Коментиран от #6

  • 6 ДеМоДе

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мехмед":

    Познавате само комунисти такива.
    Затова така мислите.
  • 7 Ердоган

    3 3 Отговор
    Ердоган реши: Неби Хатипоглу, с корени от Момчилград, е кандидат за кмет на "турската Венеция"
  • 8 Наме100

    1 0 Отговор
    Ескишехир е с балансиран потенциал тоест рискови резултати 50 на 50 %.
    Но в последно време управляващата партия там направи пробив.
Новини по държави: