Last news in Fakti

10 Януари, 2024 15:17 1 930 44

Макрон 2.0? Кой е новият премиер на Франция?

  • еманюел макрон-
  • габриел атал-
  • франция-
  • премиер-
  • портрет

Без особен опит извън политиката, с високо одобрение и открито хомосексуален - кой е Габриел Атал?

Макрон 2.0? Кой е новият премиер на Франция? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Подобно на президента Макрон, новият премиер на Франция Габриел Атал също направи светкавична политическа кариера, съобщава АРД. 34-годишният Атал, който отдавна е популярно име в политиката, е най-младият министър-председател в новата история на страната.

Габриел Атал е израснал в семейство с еврейски и руско-православни корени. Има три сестри. След приключване на образованието си в елитното Елзаско училище и Института за политически науки в Париж, Атал прекарва година в Рим със стипендия от Вила "Медичи".

Почти без опит извън политиката

Атал няма почти никакъв професионален опит извън политиката, разказва още АРД. След кратко време, прекарано при социалистите, през 2016 г. той се присъединява към партията на Еманюел Макрон и се превръща във верен спътник на бъдещия президент. През юни 2017 г. Атал е избран за член на Националното събрание. След това става говорител на партията, а от 2018 до 2020 година заема поста държавен секретар в Министерството на образованието.

Между 2020 г. и 2022 г. Габриел Атал е говорител на френското правителство. В това време си спечелва симпатиите на медиите. След това е назначен за най-младия член на правителството на Републиката. Когато това става, той е едва на 29 години. Първоначално е министър на бюджета, а през юли 2023 г. става министър на образованието.

На премиерския пост той наследява Елизабет Борн, която подаде оставка след спор около миграционната политика. Докато тя беше известна с по-скоро дискретното си поведение, Атал редовно успява да привлече вниманието на медиите, например със забраната за носене на абая в училищата.

Защитник на "светския характер на училищата"

Атал настояваше, че абаята, която момичетата и жените носят, и хамиса, носен от момчетата, нарушават принципите на светската държава. Според него мюсюлманите ги използвали, за да поставят под въпрос светския характер на училищата. Критиците го контрираха, че абаите и хамисите не представляват религиозни символи, а са просто мода.

Атал инициира и въвеждане на училищни униформи в някои от обществените училища. Целта беше да се предотврати възприемането на облеклото като символ на социален статус, което може да доведе до подигравки и тормоз над ученици.

Новият френски премиер е първият открито хомосексуален лидер на страната. Според социолозите той беше и най-популярният член на правителството. Габриел Атал има и репутацията на човек, който може да търси диалог с представители на различни политически смейества. Политическият експерт на новинарския канал BFM TV Бенджамин Дюамел казва, че стилът му е "идеологически много пластичен".

Макрон и Атал си пасват добре

"Той започна като член на социалистическата партия. Това повлия на работата му като министър на бюджета, когато той защити средната класа със закон срещу укриването на данъци. Като образователен министър той акцентираше върху авторитета и секуларизма. Което е прагматично", казва Дюамел. Иначе Габриел Атал си прилича идеологически с френския президент Еманюел Макрон, на когото "дължи всичко", смята експертът.

Тепърва ще стане ясно дали профилът и качествата на новия премиер ще осигурят на президентски лагер, който е обхванат от кризи, достатъчно пространство за реформи. Макрон вероятно ще си пасне по-добре с Атал, отколкото с Борн, обобщава АРД. Динамичната природа на Атал и звездната му кариера напомнят на Макрон.

Автор: Щефани Маркерт ARD


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    27 4 Отговор
    Тази бабка до него Брижит 2 ли е?

    Коментиран от #6

  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    27 3 Отговор
    Е поне не е с рокля и токчета Опита ще го придобие лесно Има доста шоколадови младежи във Франция
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да де

    35 3 Отговор
    Макрончо май е зарязал първата баба на републиката и е преминал на другия бряг.
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    31 4 Отговор
    ВЪВ ВСЯКА СТРАНА НА ЕС ГЕЙ ЗА МП
  • 6 Дякон Унуфрий Араллампиев

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    То една матрица ги вади всичките Че даже си и приличат Все едно гледам наш Божанков
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Соваж бейби

    18 2 Отговор
    Ако беше момче с жена и деца щях да се радвам нищо че е макронист ,иначе е умно и симпатично момче ама на такива мястото им е по модни дефилета ,дизайнери,артисти ок .,ама в политиката а стига бе!Бабиния показа много крайности остава само някой като тротинетката да назначи и бие европейския рекорд
  • 9 Соваж бейби

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Вчера за първи път видях да пише в национален ефир TF1 че бил назначен млад г-е-й.Доста съм в шок и стрес за децата и внуците щом започна и да се пише утре какво ?Ако не си такъв или трансформиран значе не си модерен не знам ама ...лоша работа поне в политиката да запазят уважение

    Коментиран от #25, #28

  • 10 Бендида

    24 2 Отговор
    Какво съвпадение. Нашият бъдещ премиер се казва Габриел, с френско образование и също има сключен брак с мъж. Всъщност е малко по различно.....може би. ;)

    Коментиран от #13, #37

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тук там

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бендида":

    Ха,ха много добро.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    15 2 Отговор
    Единият бабоеВец, другият - мъжеложец...
  • 16 въй, въй

    9 2 Отговор
    Този очевидно за всичко става. От министър на бюджета и образованието до премиер.
  • 17 101 Далматинци

    19 2 Отговор
    Светът отдавна е тръгнал в посоката на разпад...- Объркан пед@л без никакъв опит, порфесионален и никаквипознания става премиер на държава като Франция. А причината да го изберат няма нищо общо с професионалните познания и опит.- Тук е виден шуро- гейския довод за избор
  • 18 ФЕЙК

    15 1 Отговор
    Това е профилът на либералния НОВ ПОЛИТИК: хомосексуален ,от еврейски произход, сменил няколко партии. Нашите демократо-либерали пак са назад, защото покриват само един или два критерия!
  • 19 Сандо

    15 2 Отговор
    Щом е гей всички порти са широко отворени за него.Стига да не беше тоя лош човек Путин.
  • 20 Луд

    13 2 Отговор
    Така става във Франция. Единия спи с баба си другия с дядо си . Нежна революция.
  • 21 Парижките потайности

    13 2 Отговор
    Макрон също е gei и живее с мъж. Може и с тоя да живее, не знам точно. Бабка е само за параван.

    Коментиран от #23

  • 22 Зико

    8 2 Отговор
    Пи ди раз
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Диамантената ръка

    5 3 Отговор
    Омъжен социалист с руски корени..., франсетата съвсем я втасаха.

    Коментиран от #38

  • 25 Дякон Унуфрий Араллампиев

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Целта е да се деморализира подрастващото поколение Жалко за Франция бивша империя ядрена държава жалко

    Коментиран от #26

  • 26 Соваж бейби

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Преди три дни разбрах за Габриел когато обявиха че бабата ще си подава оставка.Преди това се знаеше даже за връзката му с една певица и във филм има участие,още си мисля дали не е блъф ?или е истина ?.Няма дори и маниер на такъв,двамата с Джордан Бардела са ги давали като най умните млади политици феномени тука нещо като нова надежда в шок съм още ,от три дни се тръби какъв е наистина .Марион Марешал също само че тя е над другите с по голям интелект и от стари политици,надявам се следващите избори вече да се кандидатира за президент с Земур последния път не успяха но и в комплект съм съгластна ще излекуват държавата вярвам им.

    Коментиран от #39

  • 27 И тоя налива в ауспуха семето си

    3 1 Отговор
    Габриел Атал да си вземе някоя нАталИ ида да направят няколко отрочета

    Коментиран от #36, #40

  • 28 един от стадото

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    сега остава и в армията отделни батальони обратни да направят и спи града. Не че няма в другите, но друго си е по така. Сутрин на физзарядка на влакче ще излизат. Колко още мандат им тоя Макарон, махайте го. Хибрид, за нищо не става. Като ще е жена на чело, да е жена. Само се страхувам да не ви спретнат един майдан по киевски

    Коментиран от #30

  • 29 Поздравляем премиер Франции

    2 0 Отговор
    С песня Жилбер Беко нАталИ
  • 30 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "един от стадото":

    Какво лошо има да е жена?!Стига с мъже де виждаме на къде върви света от мъже , замисли се малко от мъжки лидери и Рим падна !
    Мен ако питаш всеки бъдещ политик вече трябва задължително да е с деца и жена ,няма ли места за свщенници в модата и кино ,певци с лопата да ги ринеш модерни .

    Коментиран от #31, #33, #41, #42

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 да да

    1 0 Отговор
    Явен така-рака с флигорната....с турска тапия от теляка....
  • 33 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Соваж бейби":

    именно, в един хор пеем. Но музиката се пише там от където идват и се назначават диригентите. Ако не вървим по гайдата им разтурят хора, и то по най бруталния начин. Да не говорим, че има и жени предатели, Хилари, Нюланд, фон дер Лайен и др. Mъжете са същите, или купени, или в зависимости/компромати и др/. Не търпят вече народа да си избира свой лидер, после цветни революции, размирици, майдани.. няма време, не им се чака, а и пари струват. Направо назначават. Рибата вече е вмирисана, Моята надежда е само една засега, да дойде нов човек оттатък океана, да разхлаби хватката, да ни даде глътка две въздух, да си видим къщите, в които живеем и да си стисне ръцете с комшиите. Иначе третата световна чука на вратата..
    А в личен план- Честитя ти Новата Година, здраве за теб и цялото семейство

    Коментиран от #34

  • 34 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "един от стадото":

    А дано чул те Бог,все си мисля че няма как завинаги да са водещо зло там и да ги слушаме .Имаме нужда от Мир по цял свят не войни,войните взимат внимание и бандитизма ,мизериите се разраства ,бягащи хора и бедност.Живи,здрави и много щастие приятелю с повече сбъднати мечти
  • 35 Ами

    0 0 Отговор
    Борн не е нито достатъчно възрастна, нито достатъчно млада. А и е жена. Как да я предпочете. Атал, поне едно предимство има -"правилна" ориентация.
  • 36 Зел е

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "И тоя налива в ауспуха семето си":

    Провери в уикито. Щастливо омъжен е.
  • 37 Права си

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бендида":

    Нашият Габриел трябва по жени да си пада.
  • 38 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Диамантената ръка":

    Руските корени са дълго време търсени,но виж еврейските му са навсякъде .
  • 39 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Соваж бейби":

    Певицата да не е оная с брадата,от Евровизията?Не филм,но и тв сериал ще направят.
  • 40 Не става

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "И тоя налива в ауспуха семето си":

    По- добре без отрочета .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ами питам

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Соваж бейби":

    Вярно ли Рим заради това е паднал? Аз все си мисля,че е точно обратното: Дойдоха варварите,непонасящи геювщината и пенделщината.И нямаше кой да им се противопостави.
  • 43 Аха верно

    1 0 Отговор
    Хубава мацка е новия спремиер/ка
  • 44 Коко

    0 0 Отговор
    И как върви любовното трио в крайна сметка не разбрах?!
Новини по държави: