Last news in Fakti

4 Януари, 2024 11:12 3 049 20

Горещи спорове във Франция: ще забранят ли алкохола през януари

  • алкохол-
  • франция-
  • вино-
  • сух януари-
  • великобритания-
  • еманюел макрон-
  • здраве-
  • кампания

Винарското лоби във Франция е изключително влиятелно

Горещи спорове във Франция: ще забранят ли алкохола през януари - 1
Снимка: Shutterstock

Във Франция се води остър политически спор дали месец януари да бъде обявен за „сух“ от алкохол. Повече от 45 професори се подписаха под писмо, призоваващо държавата да насърчи едномесечно въздържание от алкохол, пише „Гардиън“.

Идеята за „сухия януари“ се заражда във Великобритания преди 10 години, като целта е да се промотира здравословният начин на живот. Учени и лекари във Франция твърдят, че държавата не прави достатъчно като кампания, информираща за рисковете от пиенето на алкохол.

Според скорошно проучване расте популярността на подобни кампании във Франция, като 60% от анкетираните заявяват готовност да се откажат от алкохола през януари. Но има един човек, който е против – Еманюел Макрон.

Френският президент е споделял, че пие вино всеки ден, като по думите му хубава храна без вино е „нещо тъжно“. Освен това той внимателно се вслушва в лобито на винопроизводителите, тъй като в тази индустрия работят 500 000 души. Франция, след САЩ, е вторият най-голям консуматор на вино в света.

Мощното френско алкохолно лоби твърди, че Франция е нация, която традиционно пие умерено, така че сухият януарски месец на въздържание в Обединеното кралство не е в крак с френската култура и е по-подходящ за други държави.

Научни изследвания на сухия януари в Обединеното кралство са показали незабавно положително въздействие върху здравето, включително върху съня и кръвното налягане. Във Франция, поне за момента изглежда, че всеки човек сам трябва да вземе решение за себе си. Френската федерация за изследване на пристрастяването цитира държавни данни, според които около 42 000 смъртни случая годишно във Франция са свързани с алкохола.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германец

    33 0 Отговор
    Ще наложат на баба им иглите за плетене. :)
  • 2 Абсолютно

    23 5 Отговор
    Алкохолика не си признава, че е такъв. Факт. Макрончо е под същия знаменател

    Коментиран от #10

  • 3 12340

    23 0 Отговор
    Както са тръгнали-и месец без кекс да наложат!
    .... Да заложат на здравословните Ч...!
  • 4 Калпазанин

    22 0 Отговор
    Ами то на макарон му време вдс се пропие, че като знае какво го чака в леглото за него си е задължение да пие
  • 5 Констатация

    15 2 Отговор
    Най-много клиники за алкохолици и комуни за наркомани има във Франция. Искат да спрат ама нямат желание...😂😂😂
  • 6 Професор

    24 0 Отговор
    Ами нормално е във Френската Джамахирия да е забранен.
  • 7 Хмхмхмхмхм

    16 0 Отговор
    Нито британците, нито французите са имали нашия хан Крум, така, че е разбираемо да се ориентират към тази идея под влияние на религията на гражданите си от бившите им колонии, със закъснение от хилядолетие и нещо;0 Щом в България преди хилядолетие и нещо този експеримент е бил неуспешен, защо в тези държави си въобразяват, че точно техният експеримент ще бъде успешен;0 То и в сащ имаше сух режим, но знаем как завърши- с фиаско;0 Здравословният живот няма връзка с принципният прием на 50 грама алкохол за 6 месеца, а с чистотата на въздуха, здравословните условия на труд и най-вече- с правилното разпределение между полагането на законният труд и времето за личен живот.
  • 8 Ха ха ха

    10 0 Отговор
    Въведете сух режим кр---ени, като в САЩ. Белким овладеете опозицията и се справите с идващите протести. Ще си спретнете и хубава и жилава мафия също. И ще приключите напълно.Като начало въведете режима за 4 месеца, защото мюсюлманите ви са толкова. После те ще ви го въведат целогодишно и завинаги. Прости с простите.
  • 9 Мдаа

    9 2 Отговор
    А някой задал ли си е въпроса дали Макрон би легнал вечер до бабичката ако не е на няколко чашки.
  • 10 Рускиня

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Абсолютно":

    Когато си привидно щастлив, то чашката лъжливо те успокоява.
  • 11 За да увеличат населението на Франция

    7 0 Отговор
    ще забранят ФРЕНСКАТА либоф !
  • 12 дядо поп

    11 0 Отговор
    Идеята за сухия Януари се заражда във Великобртания и ми изглежда и звучи като фразата: –"След това , свинята , говорила за чистотата"!
  • 13 Сандо

    7 0 Отговор
    И така,месец по месец,ще преминат към сух режим,характерен за някои ислямистки държави.Вив ла Франс!
  • 14 Сандо

    4 1 Отговор
    А Франция се даваше за пример на държава в която благодарение на умерената употреба на вино сърдечно-съдовите заболявания не са сериозен здравословен проблем.Преди години,благодарение на засиленото англосаксонско влияние,започна злоупотребата с концентрирани алкохоли и веднага болестите се увеличиха.Френската държава оттогава започна да води истинска война за ограничаване на на това влияние,при това не само в областта на алкохолните напитки.И затова запомнете рецептата за дълъг и щастлив живот:Поезия,Опера и чаша хубаво червено Вино!
  • 15 Аре бегай!

    4 0 Отговор
    Има още Божоле за изпиване.
  • 16 адаша

    4 0 Отговор
    - Докторе! Зле ми е.
    - Пиеш ли?
    - Не.
    - Ми как искаш да ти е?!
  • 17 истина ти казвам

    4 0 Отговор
    А от догодина ше им забранят и да акат през Януари! И после през Февруари да ядът и .........!
  • 18 оптимист

    2 0 Отговор
    Мюсюлманското лоби в действие!!! Таз година януари от догодина февруари и така до победата !!! Рязаните ще празнуват !
  • 19 Миле

    1 0 Отговор
    Много е сложно на този който му се пие да си вземе 30 бутилки вино , през декември и да си ги кръка през януари . Тази простотия единствено ще навреди на хората с кръчми и ресторантчета дето си изкарват хляба с това. Ама е по лесно това , отколкото да забранят на харабеските да сацкат ашиш ...то туй полезна билка , не като отровното грозде
  • 20 Колко тъпо

    2 0 Отговор
    В най студения месец да забравиш алкохола. Ами забранете го през август. Какви идиоти. Тези западняци съвсем изтрещяха. Да стоиш на студено , да се къпеш рядко, да не пиеш. Как ще постигнете заветната мечта от Давос, да нямаш нищо и да си щастлив. Освен алкохол и наркотици, къде другаде виждате щастие. Ковида и кризата не постигнаха желаното изтребление. Вместо да намалеят, проблемите с многобройното население то расте. Отворихте Европа за всякаква измет и продължават да прииждат. Проблемите са огромни, но не се решават със спиране на алкохола през януари, освен ако не очаквате да умрат от студ. Те това е решението.
Новини по държави: