Last news in Fakti

11 Януари, 2024 12:50 1 123 0

Нападение на "Ислямска държава" е осуетено, заявиха от израелската полиция

  • нападение-
  • ислямска държава-
  • осуетено-
  • израелска полиция-
  • израел-
  • терористи

Двамата терористи са подкрепяли идеологията на "Ислямска държава"

Нападение на "Ислямска държава" е осуетено, заявиха от израелската полиция  - 1
Снимка: Shutterstock

Плановете за нападението на двама палестинци срещу силите за сиурността бяха осуетени от израелската полиция. Палестинците са симпатизирали на групировката "Ислямска държава" (ИД). Те са били арестувани през декември, предаде Франс прес и БТА.

Двамата мъже на възраст 21 и 23 години са живеели в Източна Юдея, район, окупиран и анексиран от Израел. "Терористите са планирали да подготвят взривни устройства и да нападнат силите за сигурност", се казва в съвместно изявление на полицията и на "Шин Бет", службата за вътрешна сигурност.

Единият от тях е бил арестуван преди около месец, а другият - на 25 декември. "Двамата терористи са подкрепяли идеологията на "Ислямска държава" и проучвали в "Телеграм" и на други места в интернет съдържание, създадено от групировката", според полицията и "Шин Бет". Те също така са се консултирали със сайтове, даващи инструкции как да се правят бомби.

Малцина палестинци се присъединиха към ИД, която през 2014 г. създаде самопровъзгласен халифат, простиращ се на части от територията на Сирия и Ирак, преди през 2019 г. да загуби терена, които контролираше.

През март 2022 г. двама израелски полицаи бяха убити от двама палестинци от Северен Израел, които според полицията са били членове на ИД.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА