Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Януари, 2024 21:21 3 003 53

ISW: Русия се прицелва в Приднестровието, иска да стопира износа на украинско зърно

  • русия-
  • украйна-
  • приднестровие-
  • зърно-
  • пшеница-
  • зърнена сделка

Украинските удари срещу активи на руския Черноморски флот са принудили руските военноморски сили да изтеглят някои кораби от основната си база във временно окупирания Севастопол в Западен Крим

ISW: Русия се прицелва в Приднестровието, иска да стопира износа на украинско зърно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възможно е Кремъл да възобнови усилията си да използва Приднестровието, за да дестабилизира Молдова и да подкопае украинския зърнен износ край западното крайбрежие на Черно море, предаде Укринформ, като се позова на публикация на Института за изследване на войната (ИИВ), информира БТА.

Вчера Ройтерс съобщи, че през 2023 г. от румънското черноморско пристанище Констанца са били изпратени 36 милиона тона зърно, което е рекордно количество. Около 40% от доставките са били с украинско зърно.

Според ИИВ украинските удари срещу активи на руския Черноморски флот са принудили руските военноморски сили да изтеглят някои кораби от основната си база във временно окупирания Севастопол в Западен Крим.

Това от своя страна е допринесло за ефективността на черноморския зърнен коридор за Украйна и международната подкрепа за този коридор продължава да расте, въпреки че Русия се изтегли от черноморската зърнена инициатива и въпреки военната заплаха от страна на агресора, посочва Укринформ.

Възможно е Кремъл да дава инструкции на актьори в подкрепяната от Русия отцепническа Приднестровска република, за да създаде информационни условия за предполагаема операция под фалшив флаг в Приднестровието като част от по-широкообхватните усилия на Кремъл за дестабилизиране на Молдова.

Кремъл може да смята операция под фалшив флаг в Приднестровитето за алтернативен начин да попречи на страни да участват в украинския зърнен коридор въпреки отслабналото руско присъствие в западната част на Черно море, пише още в публикацията на ИИВ.

Укриформ припомня, че президентката на Молдова Мая Санду каза, че молдовските власти искат конфликта в Приднестровието да бъде разрешен единствено по мирен начин и че ако Украйна спечели започнатата от Русия войната, може да има геополитическа възможност тази цел да бъде постигната.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Блогър от Москва

    19 34 Отговор
    На връх Бъдни вечер Владимир Путин се срещна с вдовиците и децата на загинали в Украйна руски войници! Една от жените се обърна към Путин с въпрос -" Господин президент ,защо трябваше нашите близки да загинат заради едни територии които ще ги има и след хиляда години и няма да се знае на кого ще бъдат но близките ни ги няма. Живота се дава един път г-н Путин и се живее докрай"....Президент Путин отговаря -" Би трябвало да бъдете горди с вашите близки които загинаха за нашата Русия. В следващия си живот и прераждане ще бъдат възнаградени"....Руската вдовица -:"Може би е така Владимир Владимирович. Имам едно предложение към Вас - Изпратете вашите зетьове и внуци в Украйна и ако загинат в своето прераждане ще бъдат възнаградени" ..Путин само я изгледа посърнал.В момента жената е в психиатричната клиника в Омск,лечение с транквиланти и инжекции и останалите й живи близки се страхуват да не бъдат подложени също на злоупотреба с психиатрията! Честито бг.копейки

    Коментиран от #4, #7, #8, #23, #49

  • 2 Помак

    29 8 Отговор
    Isw и подобни , не си губете времето и парите на данъкоплатците си ! ..Русия каквото поиска това прави от 2014г насам ,това е Гаме Овер бате

    Коментиран от #21, #38

  • 3 Хохо Бохо

    11 34 Отговор
    Безсилието на Путин вече е очевидно за всички.

    Коментиран от #6, #14

  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 22 Отговор

    До коментар #1 от "Блогър от Москва":

    Ами трябва да ги привика от Швейцария където живеят в приказно скъпи имения дъщерите ,зетьовете и внуците му и да ги изпрати на фронта в Украйна!
  • 5 ОДЕСА КАТО СЕ ДЕНАФИЦИРА

    35 9 Отговор
    И КРАЙ С УКРАЙНА - ВЕЧЕ ЩЕ ГЛЕДАТ ЧЕРНО МОРЕ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН КАКТО НИЕ ГЛЕДАМЕ БЯЛО МОРЕ

    Коментиран от #9

  • 6 Путлер в кома

    10 23 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    В бункера крещи и командва несъществуващи армии че още през март 2023 година Авдиевка е трябвало да бъде превзета а до ноември втория по големина град в Украйна -Харков който се намира на 28 км.от руската граница!

    Коментиран от #16, #17

  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "Блогър от Москва":

    Русите се бият за своите и за земите си, какво ще правят евро атлантиците, марионетките и подлогите и олигарсите, ако ги вдигнат да защитават интересите на западните си господари?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мдаааа

    9 2 Отговор
    Кой , каквото търси , ще си го намери ...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Раша е в колапс

    9 20 Отговор
    Крадливите руски ръчички,пак искат да крадът украинско жито

    Коментиран от #35

  • 13 ха ха хааа

    7 17 Отговор
    Путич напълнил още една каца с гом.н@ и разбърква ли , разбърква ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    18 6 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    Няма кой да ме призовава и да ми обещава заплащане. Искам да чуя от Путин и ръководството, че ще върнат СССР и соц. блока и на минутата тръгвам да се бия по убежденията си, не за пари!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ааваа аййй

    4 20 Отговор

    До коментар #6 от "Путлер в кома":

    Не прочете ли какво каза българския доброволец за Украйна Иван Кaлчeв? Още в началото когато блaтнитe ooрки нахлуха в Украйна и най близкия град до границата Харков го атакуваха ,в уличните боеве за града всички ooрки бяха ликвидирани до крaк! Без МИЛОСТ
  • 18 Шът

    5 2 Отговор
    Малко по– тихичко ще κβΝчΝτε
    Не че нещо, но просто ставате досадни.
  • 19 Отец Дионисий

    4 19 Отговор
    ЦИТАТ . На връх Бъдни вечер Владимир Путин се срещна с вдовиците и децата на загинали в Украйна руски войници! Една от жените се обърна към Путин с въпрос -" Господин президент ,защо трябваше нашите близки да загинат заради едни територии които ще ги има и след хиляда години и няма да се знае на кого ще бъдат но близките ни ги няма. Живота се дава един път г-н Путин и се живее докрай"....Президент Путин отговаря -" Би трябвало да бъдете горди с вашите близки които загинаха за нашата Русия. В следващия си живот и прераждане ще бъдат възнаградени"....Руската вдовица -:"Може би е така Владимир Владимирович. Имам едно предложение към Вас - Изпратете вашите зетьове и внуци в Украйна и ако загинат в своето прераждане ще бъдат възнаградени" ..Путин само я изгледа посърнал.В момента жената е в психиатричната клиника в Омск,лечение с транквиланти и инжекции и останалите й живи близки се страхуват да не бъдат подложени също на злоупотреба с психиатрията! Честито бг.копейки

    Коментиран от #22

  • 20 Артилерист

    20 4 Отговор
    Ама то голяма радост струи от това, че Русия не е блокирала целия износ на Украйна. Украйна е на командно дишане, след месец няма да имат пари за заплати и пенсии, на фронта укронацистите нямат снаряди, руснаците им правят лъжливи атаки да ги изкарат по насипите и ги засипват със снаряди, укромобилизацията въобще не може да тръгне, на американците и техните подчинени западни послушници кесиите им отъняха и тн., те радостно зеят, че си пробутвали зърното...

    Коментиран от #50

  • 21 Киев за три дни

    5 19 Отговор

    До коментар #2 от "Помак":

    Русия затъна в Украйна! Специалната военна операция на Путин, която щеше да продължи няколко дни ,се превърна във война , която трае вече две години! Путин се сърди на,, Колективния Запад,, че помага на Украйна! А не се сърди на същия този Запад, когато спаси СССР от Германия! Факт от ВСВ.

    Коментиран от #26, #27, #28, #33, #36, #43

  • 22 Отче ,

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Отец Дионисий":

    Къде го тоя връх "Бъдни вечер" бе ?!☹️
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 007

    3 12 Отговор
    Путлеристката империя ще отиде в историята както всички предишни империи изградени с насилие и потисничеството!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬
  • 25 Генерал от НАТО

    7 1 Отговор
    Явно сте много глупава нация щом ви засипват с подобни новини по цял ден
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Руския военен кореспондент Сладков

    3 13 Отговор

    До коментар #21 от "Киев за три дни":

    Путин се опита да превземе "Киев за три дни", но щурмова група от 250 десантчици на ВДВ на ВС на РФ не успя да овладее летище "Хостомел" край столицата на Украйна.

    Така ВДВ не си осигури плацдарм за десантиране на 10 000 бойци, които да завладеят Киев и да свалят правителството, а екип от спецнаца на ГРУ да задържи или отстрани Зеленски.

    Група "А" на спецназа на ССО на ВСУ унищожи щурмовата група на ВДВ, Зеленски не избяга от Украйна, а на предложения от САЩ самолет отговаря - "Не ми трябва транспорт, а оръжие!".

    След това всичко се развива не по плана на Путин за "блицкриг" - украинците оказват твърда съпротива. ВСУ на практика унищожава Първа гвардейска танкова армия на ВС на РФ с "джавелини" и "байрактари", тръгнала в колона от повече от 63 км "на марш" да превзема Киев.

    След като получава информация от СВР, че през април Западът готви формата "Рамщайн" за доставки на оръжие за Украйна, вече Путин предлага чрез посредничеството на олигарха Роман Абрамович и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган преговори в Истанбул.

    (Вероятно директорът на СВР Сергей Наришкин е разполагал с информация, че Западът ще предостави оръжие на Украйна и затова два дни преди нахлуването на руската армия не отговори категорично на Путин дали подкрепя инвазията.)

    "Според мен Путин, това е моята лична гледна точка, седмица след началото на агресията си на 24 февруари, разбра, че е допуснал грешка и се опита да направи всичко възможно, за да сключи сп

    Коментиран от #31

  • 28 Руския военен кореспондент Сладков

    3 12 Отговор

    До коментар #21 от "Киев за три дни":

    "Според мен Путин, това е моята лична гледна точка, седмица след началото на агресията си на 24 февруари, разбра, че е допуснал грешка и се опита да направи всичко възможно, за да сключи споразумение с Украйна, заложено в Истанбулското комюнике. Неговото лично решение беше да приеме текста на това комюнике, който беше абсолютно далеч от първоначалното ултимативно предложение на Русия, което те представиха на украинската делегация в Минск. Успяхме да намерим съвсем реален компромис. Путин наистина искаше да постигне мирно споразумение с Украйна. Това е много важно да се помни", заяви Александър Чали, бивш заместник-министър на външните работи на Украйна, участвал в преговорите между Москва и Киев в Истанбул, в коментар пред Женевския център за политика на сигурност.

    Руският президент е искал да приключи СВО със споразумение с Украйна, когато е видял, че тя се превръща в голяма война.

    Путин не изчисли украинците и Запада и влезе в голяма война. Стратегията за "блицкриг" не проработи.

    Украинците, този "по същество един народ" с руснаците според Путин, не посрещнаха руската армия с цветя - нито в "руския" Харков, нито в Мариупол, нито на летище "Хостомел" край Киев.
  • 29 Никакъв

    8 3 Отговор
    износ на украинско зърно ! Няма да гладуват урките я
  • 30 И тези уж

    7 1 Отговор
    изпратени 36 милиона тона зърно къде са отишли а? Къде ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хохо Бохо

    4 7 Отговор
    Има Джудже има проблем, както е казал другарят Сталин.
  • 33 Помак

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Киев за три дни":

    Бъди спокоен , Русия ште докара нештата така като трябва да бъдат ..Свобода и Мир за Братския руско-украински народ!
  • 34 Чекай, чекай..

    3 7 Отговор
    С какво се прицелва русия?
    Русия е гладна, замръзнала и мизерна, без армия! С какво се прицелва?
    Пак русофильофски фантазии в бъдеще време..
  • 35 максим

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Раша е в колапс":

    ако, ти трябва жито, се обаждай.не се плаши.не е усраинско,но е качествено.без химия и гмо.българско е.
  • 36 максим

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Киев за три дни":

    ей,не знаех,че си участвал в тази война!!!
    и как много знаеш!!! сигурно си изучавал историята, на втората световна война!!!
  • 37 Бг история

    2 9 Отговор
    Руските фашисти ще разберат къде с.рат гладните

    Коментиран от #44

  • 38 Похвално

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Помак":

    Русия поиска да загуби 120 000 войници и 6000 танка в Украйна за две години и го направи

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Вътев

    5 2 Отговор
    Русия от много време няма контрол на износа към ЕС така че си координираите новините Германия е пред колапс. Скоро Европа ще е относително А провал.
  • 41 максим

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Похвално":

    ти като брояч на загубите ли се яви в украйна,че видя колко са???

    Коментиран от #52

  • 42 Москва

    9 1 Отговор
    Севастопол не е "временно окупиран". Обидно е дори да го прочетете! Севастопол е град на Руската слава и никаква Америка и НАТО никога не е имало и няма да има!
  • 43 максим

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Киев за три дни":

    гледам, руската техника е в движение и на видео и на сателитите.виж,че западната затъна в блатата и снега,е повече от вярно.айде, сега се обоснови с точност, или се извини за лъжите дето пишеш......
  • 44 максим

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бг история":

    те, фашистите не са в русия,бре!!! нима още не си разбрал??? бандера какъв е???

    Коментиран от #46

  • 45 ушанка смотана

    3 6 Отговор
    Аей ся ще извадим крайцера Моцква и ще видите вие.
  • 46 да питам

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "максим":

    Що сега ме караш та питам за " Русич " ?!🤔 Мюмюне ..
  • 47 рашките

    4 6 Отговор
    са фашистите на 21 век
  • 48 РАШИСТ ФАШИСТ

    2 10 Отговор
    Много съм рзочарован от другаря путин. Две години минаха, още не сме превзели Киев.
  • 49 БАРС

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Блогър от Москва":

    НИЩО ПОДОБНО НЕ СА ГО ПИТАЛИ.АКО ТИ СИ ГИ ИЗМИСЛЯШ ИЛИ СИ ГЛЕДАЛ УКРО ФЕЙКОВЕ .НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ.АЗ ГО ГЛЕДАХ
  • 50 Яяяяя

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Артилерист":

    Ние пратихме вече 12 милиона за пенсии, не се безпокой, ще имат в 404 пенсии, за българите- не знам, те нямат нужда от пенсии
  • 51 Демократ

    1 3 Отговор
    Империята на злото и лъжата в действия, заплаха за света: " Швеция, за разлика от Финландия, няма общи граници с Русия, но през последните години шведските власти неведнъж са обявявали за възможни прониквания на руски подводници в техни териториални води. Швеция участва и в разследванията на нарастващия брой инциденти с повреди на кабели и газопроводи в Северно и Балтийско море, за които се подозира, че са причинени от Русия." Швеция е държава,която не е воювала повече от 200 години и Путин я принуди да поиска да стане член на НАТО преди 1 година, за да се предпази от Русия. Приятелите на Путин - Орбан и Ердоган и пречат да съхрани себе си. Кое е правилно- да можеш да отговаряш за себе си, или друг да ти определя какво да правиш? Затова диктаторите трябва да бъдат спрени да диктуват.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: