Last news in Fakti

14 Януари, 2024 21:01 3 083 86

Срещу Русия в Черно море! САЩ и НАТО трябва да укрепят ВМС мощта на съюзниците

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • черно море

Неотложността на справянето с този недостатък се подчертава от нарастващата икономическа и енергийна дейност в морето и от заличаването от страна на Русия на относителното спокойствие на морето през последните години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Черно море е единственото тяло от международни води, до което военноморските сили на САЩ нямат пълен свободен достъп съгласно международното морско право. В резултат на това Съединените щати разчитат на своите черноморски съюзници и партньори, които да защитават своите интереси и интересите на Съединените щати. За съжаление, в момента тези държави нямат достатъчно възможности да защитят тези интереси отвъд своите брегове и под морето, пише Atlantic Council.

Неотложността на справянето с този недостатък се подчертава от нарастващата икономическа и енергийна дейност в морето и от заличаването от страна на Русия на относителното спокойствие на морето през последните години. Липсата на надеждно и устойчиво военноморско присъствие на съюзниците в Черно море отваря вратата за Русия да наруши търговското корабоплаване в международни води, като потенциално създаде блокада, която, наред с други последствия, заплашва да подкопае основаната на договора роля на Турция като гарант на право на корабоплаване в Черно море.

Защо Черно море е различно

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. определя ограниченията за достъп, приложими за всички страни извън Черно море. За разлика от други проливи, използвани за международно корабоплаване, които се ръководят от принципа на транзитното преминаване, Конвенцията от Монтрьо ограничава мащаба на военноморската мощ, която нечерноморските нации могат да въведат в Черно море от Средиземно море през турските проливи. Тя забранява транзита на подводници и големи кораби и ограничава военноморското присъствие на такива държави до тридесет хиляди общи тона. Тя също така ограничава продължителността на всяко присъствие до двадесет и един или по-малко дни.

За Съединените щати лимитът от тридесет хиляди тона позволява само три разрушителя от клас Arleigh Burke или един амфибиен транспортен кораб от клас San Antonio, което възпрепятства способността на Съединените щати да поддържат надеждна защита на НАТО и глобалните интереси в Черно море. Следователно Съединените щати трябва да помогнат на своите черноморски съюзници и партньори да изградят надеждна защита. Това трябва да започне със съюзниците и партньорите на САЩ, които разширяват своите военноморски способности с помощта на САЩ, но също така трябва да включва тези черноморски страни, които разширяват готовността си да упражняват, обучават и действат заедно, включително без ВМС на САЩ. Това ще изисква съсредоточаване върху разработването на оперативно съвместими военноморски способности - отново с помощта на САЩ - и може да включва, например, създаване на черноморска конструкция за съвместно производство на кораби и подводници.

Целта на всички тези усилия трябва да бъде установяване на надеждна защита на инфраструктурата и търговията и запазване на свободата на международните води и достъпа до глобалните блага.

Ролята на Турция в оформянето на по-сигурно Черно море

Турция, в ролята си на гарант за правото на корабоплаване в Черно море и като черноморски съюзник на НАТО с най-голям флот, е от решаващо значение за възстановяването на реда и поддържането на възпирането в Черно море.

Първата стъпка, която Турция може да предприеме, е да ръководи военноморски операции в международни води в Черно море, по-далеч от бреговата линия, със своя флагман TCG Anadolu. Това би бил отличен начин да се постави началото на нова ера на съюзническото морско възпиране в Черно море и не изисква мандат от НАТО. Въпреки че Черно море не е достатъчно голямо, водите на изключителна икономическа зона (ИИЗ) са международни води и корабите на чужди държави се радват на свобода на навигация и прелитане, което позволява на Турция и всички черноморски нации да плават извън своите ИИЗ, за провеждане на летателни операции и учения с бойни стрелби. Тези операции биха могли да бъдат трамплин за Турция да разшири военноморското сътрудничество с Румъния и България отвъд операциите за защита на пристанищата и противоминните операции. Двустранно и многостранно тези съюзници могат да демонстрират решителност, да развият споделена морска осведоменост и да изградят оперативна съвместимост.

Турският флот има много възможности, включително нарастващ подводен флот. Но нейните операции досега не са направили много, за да променят изчисленията на Русия за вземане на решения, да оформят възпирането или да защитят офшорните интереси и правото на корабоплаване в Черно море. Тъй като дипломатическите усилия не успяват да осигурят свободния поток на търговията, НАТО, по-широкият Запад и страните, разчитащи на украинския износ, за да изхранват населението си, търсят Турция да приложи нови пътища за възстановяване на правото на корабоплаване в Черно море. Време е флотът на Анкара да стане доминираща част от тази стратегия.

Какво трябва да направят Съединените щати

Съединените щати ще трябва да намерят пътища на двустранна основа и с други съюзници от НАТО, за да доставят подводници, кораби за разчистване на мини и кораби за хеликоптери и дронове на своите черноморски съюзници и партньори. Освен това трябва да се работи в сътрудничество с НАТО и Европейския съюз (ЕС) за предоставяне на решения за пропуските в способностите в осведомеността за морската област и надводния, подводния и въздушния морски патрул.

По-специално, Съединените щати трябва да увеличат усилията си за предоставяне на оперативно съвместими способности на съюзниците в НАТО Румъния, България и Турция, както и на нациите от "Партньорство за мир" Грузия и Украйна. Тези държави се нуждаят от способности да защитават своите териториални води, но също така и да разширят офшорните ресурси и инфраструктура в своите ИИЗ и извън тях. За да помогнат на черноморските си съюзници да получат тези способности, Съединените щати могат например да им предложат наскоро изведени от употреба крайбрежни бойни кораби като допълнителни артикули за отбрана. САЩ може също така да инициира чуждестранни военни продажби за новопостроени фрегати от клас Constellation.

Освен това Sea Breeze, ръководената от САЩ серия от многонационални военноморски учения в региона, трябва да разшири обхвата си, за да демонстрира морски контрол и отбрана на голяма площ чрез множество надводни оперативни групи и минимално присъствие на кораби на ВМС на САЩ.

Какво може да направи ЕС за Черно море

Настоящите държави-членки на ЕС Румъния и България граничат с Черно море, както и няколко страни кандидатки за членство в ЕС. Ето защо ЕС има голям интерес спокойствие и ред в Черно море. Той също така играе важна роля за осъществяването му.

ЕС трябва, например, да осигури за своите членове в Черно море безпилотни надводни кораби, притежавани от изпълнители и управлявани от изпълнители, като се основава на уроците от оперативната група 59 на Пети флот на САЩ и успешното интегриране на безпилотни способности в Четвърти флот. Тези способности ще подобрят текущата осведоменост за морската област чрез увеличаване на броя на повърхностните сензори и скоростта на тяхното разпръскване, за да помогнат за приоритизиране на области, където бойните кораби трябва да съсредоточат присъствието и операциите по правоприлагане.

Докато договорите на ЕС определят забрани за използване на бюджета на ЕС за военни цели, новият Закон за укрепване на европейската отбранителна индустрия чрез общи обществени поръчки, известен също като EDIRPA, може да бъде една от възможностите. Това позволява на ЕС да компенсира съвместни покупки от минимум три държави-членки на произведени в Европа оръжейни платформи.

Тъй като все повече офшорни енергийни ресурси в Черно море се предлагат на пазара, текущата стратегия и усилията за капацитет, фокусирани твърде близо до брега, може да не успеят да проектират възпиращата позиция, необходима през морето. Много способности в близост до брега, като базирани на брега противовъздушни и противокорабни системи, не осигуряват проектиране на сила или механизъм за изпълнение.

Нуждата от офшорни способности за възпиране и отбрана е ясна, но наличните конвенционални надводни бойни средства в Черно море са недостатъчни. В допълнение към разширяването на осведомеността чрез разгръщане на безпилотни надводни кораби, ЕС би могъл да използва корабостроителния капацитет в Черно море, за да осигури ползи за намаляване на разходите и споделяне на разходите на военноморските сили на членовете за увеличено строителство и експлоатация на надводни бойни средства в Черно море. Подобна конструкция би увеличила наличността и оперативната съвместимост на военноморските сили в Черно море за най-малко двама съюзници от НАТО без последствия от Монтрьо, подобни на тези, свързани с намерението на Обединеното кралство да заеме миночистачи на Украйна.

За да помогнат за защитата, съюзниците и партньорите на САЩ трябва да проектират военноморска мощ в Черно море и Съединените щати могат да им помогнат да ускорят прилагането на способностите за това. Без надеждно, устойчиво военноморско присъствие в морето, което да гарантира достъп до глобалните блага за всички, Русия ще продължи да експлоатира тези води за провокации в сивата зона, засягащи глобалния поток от храна, енергия и търговия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някой

    98 12 Отговор
    И как? Да накарат свалите си да купят някоя и друга 40 годишна гемия за няколко милиарда долара?
    Нашите продажници това го могат!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Дън

    11 78 Отговор
    Черно море е американско!

    Коментиран от #73, #76

  • 6 Последния Софиянец

    62 13 Отговор
    Тагаренко ще разбие руският флот с новите фрегати.
  • 7 Българин

    120 14 Отговор
    ФАЩ нямат работа в България и Черно море марш от България американски фашисти марш.
  • 8 Селянин

    112 10 Отговор
    Какви интереси имат Съединените щати в Черно Море?
    Аааааа колониалниииииииии.....
  • 9 Реалист

    81 6 Отговор
    Говедарите ме са влизали никога инв Каспийско море и Охотско където оперират Руския флотилии също нямат достъп и до северен ледовит океан. Краварите са доста назад след Русия.
  • 10 Спокойствието на паразита ФАЩ

    89 6 Отговор
    Видимо е нарушено !
    Очертават се черни дни за най–големите
    крадци и престъпници .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 стоян георгиев

    81 11 Отговор
    В Черно море щебсе влиза само с отворен лист издаден от министерството на въоръжените сили на Руската Федерация.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния Софиянец

    43 6 Отговор

    До коментар #12 от "007":

    Кои сте вие?От Прайда ли?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Яяя

    41 4 Отговор
    Много думи в стил "бля-бля" и "ясни приоритети и твърди гаранции". Как ще стане това и защо "трябва"?
  • 18 подпукаха бялата колиба

    64 5 Отговор
    Служители на Белия дом спешно преместени заради протести. Нямало щети по сградата.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Варненец

    8 66 Отговор

    До коментар #19 от "Изродите":

    Рушка се оказа един параден балон, който скоро не само ще се спука, Ами ще гръмне и то яко.

    Коментиран от #78

  • 21 така стоят нещата

    60 5 Отговор
    Тагарев в САЩ: Учебниците по история трябва да се изчистят от факти, пораждащи признателност към Русия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Професора

    55 8 Отговор
    Фразата,, Срещу Русия " никога не свършва добре за този който я лансира .
  • 30 Бесен-_ Язовец

    26 4 Отговор

    До коментар #26 от "Варненец":

    Кво клахте в махалата за Банго Васил?

    Коментиран от #75

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Софиянеца

    33 4 Отговор
    В 21 часа си лягат само тези които утре сутринта в 5 трябва да доят кози, овце, крави и дърти самотни соросоди.
  • 33 Урюрвкос

    11 19 Отговор
    Турция строи втори Босфор който ще бъде без никакви ограничения...само си плащаш и минаваш
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 смешник

    17 1 Отговор
    къде са платноходките....?
  • 37 Край

    60 5 Отговор
    "В резултат на това Съединените щати разчитат на своите черноморски съюзници и партньори, които да защитават своите интереси и ИНТЕРЕСИТЕ на Съединените щати." Гадно племе - що за интереси имат САЩ в Черно море които ние трябва да защитаваме. Не е далече времето когато Чичо Сам ще усети шопската гега в гнилия си гръб.
  • 38 Краври

    40 3 Отговор
    Скоро ще замирише на печено телешко

    Коментиран от #43

  • 39 Българин

    45 2 Отговор
    Фащ са терористи
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Коментар

    41 2 Отговор
    Сащисаните нямат работа в Черно море.Само ще го подпалят,за да продават после оръжия.А те са далече...не им пука,че тук местните индианци могат да пострадат.
  • 42 Бай Джойдън

    30 3 Отговор
    Какво?
    Може ли някой да ме упъти как да стигна до черното море. "Животът на черните има значение" - трябва да дадем права и на черното море каквито има и бялото море. Всъщност е чудно как са нарекли морето така -това е расизъм. Можеше да го нарекат просто "Чветнокожо", или афро-американско море.

    Може ли да ми покажете къде е изхода от това море на черните?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хачо

    30 2 Отговор
    $Идиота Тагарев ще нападне руския флот и сам ще го потопи.
  • 45 Гориил

    34 2 Отговор
    Ситуацията в Червено море заплашва с тежки последици. Действията на хусите показаха колко лесно е да се оказва натиск върху държави и колко опасно е това. В същото време предприетите от Запада мерки нямат никакъв положителен ефект.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 българин

    25 2 Отговор
    краварите да лапкат сополивия къртач
  • 48 ПРОКТОЛОГ

    28 1 Отговор
    ГАЛИТУ ОТ ПОСОЛСТВОТО МОНТИРА ЛИ СИ ГО В 10ката

    Коментиран от #54

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Американче

    21 0 Отговор
    ,,Черное море мое" е американска народна песен, написана по погрешка в Одеса. Намерете я в Интернет!
  • 51 В.В.П.

    30 2 Отговор
    Отпадъкът от Сащ нямат нищо в Черно море ..Да се махат от България!!.Казах..!!После ще е късно..
  • 52 В.В.П.

    23 1 Отговор
    Тагаренко ще прави частна армия за Донбас..Той шее атамана...Ахахаха..Треперете руски !!
  • 53 В.В.П.

    28 2 Отговор
    Сащ ,стои на 300 км от бреговете на РОССИЯ...И там ще ги гръмнат ,обаче после ще се жалват в ООН..Тарикат момче ,не писка .Джо цървула ,загуби И ТАЗИ ВОЙНА..
  • 54 Българин

    2 25 Отговор

    До коментар #48 от "ПРОКТОЛОГ":

    Питай Костя дали го е монтирал на Мутрофанова!
  • 55 Румен Решетников

    6 35 Отговор

    До коментар #49 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Че то за момента няма по-фашизирана нация от руската! Прав е човекът...
  • 56 В.В.П.

    28 2 Отговор
    САЩ си прави много криви сметки..Сега човърка арабите и китайците ..Не понасят загубата ..Крим и Донбас са в Рф..За янките уиййй.. Ахахаха..
  • 57 тома

    22 1 Отговор
    Да не пратите пак моряците от кораба кап. кук че още миришят
  • 58 В.В.П.

    27 3 Отговор
    Янките не смеят да приближат Сев.Корея...Да не ги потопят ..Ахаха.Нешастници.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Краварника

    30 4 Отговор
    Каква работа имат агресорите от САЩ в Черно море!? Янки го хоум!
  • 63 Смърфиета

    26 3 Отговор
    Атлантическият съвет са свине!
    Ефирното време трябва да си го купуват и да си пише, че го плащат от бюджета си!
  • 64 Смърфиета

    11 1 Отговор

    До коментар #61 от "007":

    Не, напротив в границите на реп. Турция е!!! Аз например имам повече доверие на турската държава, за съжеление нежели примерно на Израел към днешна дата!
  • 65 Реплика

    24 4 Отговор

    До коментар #61 от "007":

    НАТО е отбранителен съюз,а крайбрежието и териториалните води са на черноморските държави .Не са на САЩ,нито на НАТО.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Дивергент

    14 1 Отговор

    До коментар #67 от "007":

    Нали Украина беше жертвата,а Русия агресора?

    Коментиран от #81

  • 69 И с какво право

    22 0 Отговор
    тоя боклук САЩ трябва да е в Черно море? Каква работа има на 11 000 км. от дома им? Да прави интриги и войни ли? Не ви ли стигнаха до тук? Та ми драскате и такива пропагандни бълвочи!
  • 70 Нави прави пачка

    14 0 Отговор
    Как да я укрепят тази "мощ"? Ще ни продават хартиени корабчета, фрегати мрегати, разрушители, тралщици, корвети морвети и най вече надувни лодки.

    Коментиран от #74

  • 71 уйко калеко

    12 1 Отговор
    Чий го дириха щатите в АФГАНИСТАН 20 години.ПОТРОШИХА ЕДИН ТРИЛИОН ДОЛАРА И НАКРАЯ ОСТАВИХА НА ТАЛИБАНЧЕТАТА ДОСТА ОРЪЖИЕ,.Пет процента от тази сума да бяха дали на БЪЛГАРИЯ и РУМЪНИЯ щеше да имат съюзнически флот в ЧЕРНО МОРЕ за чудо и приказ.
  • 72 ежко

    18 1 Отговор
    САЩ без да им мигне окото ще ни вкарат във война с Русия!Не ми разправяйте какво трябвало да прави САЩ.Единственото което е логично е да си седне на задника.Не да казва какво можело и какво не можело на 12 000 км. от бреговете си!
  • 73 Всъщност,

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Дън":

    Четем какво трябва да направят атлантистите за да пламне една голяма война с Русия и в Черно Море. За щастие, докато Турция се управлява от мъдри мъже като Ердоган това просто няма как да се случи.
  • 74 Мекире

    11 0 Отговор

    До коментар #70 от "Нави прави пачка":

    Не Конструктори и 3Д пасианси. Имаше договорка между Сталин, Чърчил и Рузвелт след ВСВ кораби на Алианса да не влизат през Босфора. Само до Дарданелите. Но тия времена отдавна отминаха и сега искат да променят всичко. Иначе в Международни води всеки има право да влиза и преминава независимо къде са. Намеси ли се САЩ във войната ще се намеси и Ким и ще стане страшно. Северно Корееца няма да му мисли много и ще пусне Атома . И тогава вече може да говорим за световен конфликт и ТСВ. Невярвам Американците да ги хапе толкова много главата, че да се намесят в конфликта в Украйна. Това не е някоя Бананова Република. По вероятно е да оставят някой друг да им свърши мръсната работа.

    Коментиран от #79

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Дън":

    Черно море е наше и всички американски гемии ще потънат то за това се нарича Черно!!!!!
  • 77 Българин

    11 0 Отговор
    България е надживяла всички и вас англосакси ще надживее никой не може да победи Българския ген
  • 78 Хусите

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Варненец":

    Ще гърмим много ще гърмим
  • 79 Рускиня

    10 0 Отговор

    До коментар #74 от "Мекире":

    “Международни води всеки има право да влиза и преминава независимо къде са.”
    И като така, аз с една лодчица ще отида до Флорида в международните води и ще поздравя мр. Тръмп с победата с/у Биде!
  • 80 Аз-Прекалено късо име

    5 0 Отговор
    "Черно море е единственото тяло от международни води..."

    Що за глупости са това! Черно море е част от Световния океан, не е тяло от международни води.
  • 81 007

    0 8 Отговор

    До коментар #68 от "Дивергент":

    Именно затова трябва да се попречи на путлер да може да тероризира друг след Украйна. Ма то трябва малко и да се мисли като се четат само новини от мацква!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬
  • 82 Мишел

    3 1 Отговор
    Всеки кораб, влязал в Средиземно море през Гибралтар, попада в обсега на руските ракети Циркон. В Черно море попада и в обсега на други руски противокорабни ракети и няма никакви шансове да остане на повърхността, за да защитава интересите на САЩ тук.
  • 83 Българските турци

    7 0 Отговор
    Турция няма право да прави ограничения на своя глава ! Ограниченията са на конвенцията от Монтрьо и Турция е уполномощена да следи за прилагането им ! Има забрана и за всички кораби на Русия, които не са в състава на руския черноморски флот, тоест плавателни съдове от Балтийският и Океанския флот на Русия се третират като всички останали чужди некрайбрежни плавателни съдове ! В Черно море няма международни неутрални води и всички страни с излаз, директно граничат с териториални води и се осведомяват взимно при координирането на морския транспорт в Черно море ! Това че Румъния, България и Турция са в НАТО не значи ,че и Черно море е в НАТО или ще бъде в НАТО !!! Черно море и проливите към него са под опеката на международни закони и споразумения , които категорично забраняват присъствие над определено време на всякакви чужди военни плавателни съдове ! Черно море е море на страните които имат бегове на него и никога няма да е нито руско , нито турско нито пък море на НАТО и САЩ !!!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Йеее

    0 1 Отговор
    И настана путинофилски вой.
  • 86 фактите

    0 1 Отговор
    Не е особено трудно като знаем,че руския военноморски флот е един от най-комичните и изостанали в света.