Last news in Fakti

12 Януари, 2024 15:55 2 740 58

Русия намира начин да заобиколи санкциите за технологии на бойното поле

  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • дронове-
  • санкции

Москва се нуждае от микрочипове, сензори и навигационни системи, за да попълни запасите си от оръжия като нейните хиперзвукови ракети Кинжал или разузнавателни и атакуващи дронове

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия до голяма степен успява да намери начини да заобиколи санкциите върху технологията, от която се нуждае, за да води войната си срещу Украйна, а това означава, че Западът трябва да направи търговските ограничения по-ефективни, ако иска да ограничи агресията на Владимир Путин, пише "Политико".

Това е основният извод от задълбочен доклад на американско-украински изследователски екип, който установи, че руският внос на "стоки за бойното поле", санкционирани от Вашингтон и неговите съюзници, възлиза на близо 9 милиарда долара от януари до октомври миналата година - спад само с 10 процента от нивото, предшестващо пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Русия се нуждае от микрочипове, сензори и навигационни системи, за да попълни запасите си от оръжия като нейните хиперзвукови ракети Кинжал или разузнавателни и атакуващи дронове - включително произведени в Иран дронове Шахед - за да продължи яростното въздушно нападение, което започна през декември и продължи през новата година.

"Ако не друго, капацитетът на Русия да произвежда ракети и безпилотни апарати изглежда се е увеличил през 2023 г.", констатира съвместното проучване на Yermak-McFaul International Working Group on Russian Sanctions и KSE Institute, мозъчен тръст, свързан с Киевското училище по икономика.

Производственият капацитет на Русия за ракети се оценява от Украйна на 50 на месец през 2022 г., удвоявайки се до 100 до средата на 2023 г. и достигайки 115 до края на годината. Въпреки това, ако Русия продължи да разгръща своя арсенал със сегашните темпове, това все още означава, че ще изчерпи запасите си, заключават авторите на изследването.

"Виждаме, че те все още се опитват да изградят своя производствен капацитет", коментира Олена Билоусова, старши изследователски ръководител, военни стоки и стоки с двойна употреба в KSE Institute. "Но дори и с този нарастващ капацитет, те не могат да възстановят запасите от ракети, които имаха през февруари 2022 г."

Анализът, показващ разликата между потреблението на ракети от Русия и способността ѝ да ги замени от собственото си производство, идва след като Белият дом, потвърждавайки скорошен доклад в Wall Street Journal, заяви, че Москва е използвала севернокорейски балистични ракети в Украйна и се стреми да получи повече от Иран.

Въоръжаване на врага

Въпреки че съюзниците на Украйна са доставили системите за противовъздушна отбрана, които са неутрализирали повечето от въздушните удари на Русия, също така е вярно, че компании със седалища в коалиционни страни са направили много от близо 2800 компонента, обект на санкции, които са били намерени в останки на бойното поле.

Детайлен анализ на руските търговски цифри разкрива, че западните компании са доставили 48 процента от такива компоненти на бойното поле през първите 10 месеца на миналата година, установява докладът, над 45 процента, отчетени от Китай.

Американският полупроводников гигант Intel оглавява списъка на производителите на бойни стоки, придобити от Русия, следван от Huawei от Китай. Също така в топ 10 са Analog Devices, AMD, Texas Instruments, IBM и Dell - всички американски компании.

Що се отнася до страните, в които се произвеждат, продават и доставят компонентите, Китай и Хонконг са доминиращите доставчици, установява проучването, потвърждавайки доказателства, че Русия е успяла да преконфигурира своите вериги за доставки. Други водещи канали са Турция и Обединените арабски емирства.

Съединените щати и Европейският съюз започнаха дипломатически натиск, за да убедят тези трети страни да не улесняват такъв износ. Но авторите на доклада, озаглавен "Предизвикателства пред прилагането на експортния контрол", твърдят, че коалиционните правителства трябва да направят повече, за да изискват от компаниите да контролират как се използват техните продукти.

Основните препоръки в доклада са:

— Укрепване на корпоративната отговорност: Подобреният контрол върху износа трябва да бъде подкрепен с участието на частния сектор. За да създадат стимули за компаниите да установят процедури за съответствие, правоприлагащите органи трябва да разследват и да глобяват отговорните за значителни нарушения.

— Премахване на пропуските в политиката за контрол на износа: Коалиционният контрол върху износа трябва да се прилага извънтериториално, както се прилага контролът на САЩ съгласно Правилото за директен чуждестранен продукт (FDPR).

— Насочване към заобикаляне на трети държави: Търговски квоти или забрани следва да бъдат наложени на конкретни стоки или държави, ако дипломатическият контакт не успее да убеди трети държави да се откажат от подпомагането на заобикалянето на санкциите.

— Укрепване на институциите и сътрудничеството: Правоприлагащите агенции трябва да бъдат укрепени — особено в ЕС, който няма собствени правомощия за налагане на санкции, оставяйки на държавите-членки да ги прилагат.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бесен-_ Язовец

    58 9 Отговор
    Кви санкции на мега държава Русия която е на два континента бе смешни сорос4ии?

    Коментиран от #23, #27, #52

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реалист

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "лъжете от политико!":

    Политико е гласа на ЦРУ от Брюксел те диктуват пропагандата и във филиалите само я повтарят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 немски тракторис

    37 0 Отговор
    ас не съм се къпал вече половин година за да му е гадно на путин
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо Бохо

    32 2 Отговор
    Ахам, чиповете на Уирпул са най-добрите, стават за дронове и танкове. Тези на Беко били подходящи за ракети. И да Путин Омре неколко пъти и още е болен отраг
  • 9 КОТарАК

    40 1 Отговор
    Германия туй, Франция онуй, янкия трето.... Божеее цяло НАТЮ и пудели срещу Русия, а контранаступ в киреча....
    Рашките с кирки, лопати и крадени чипове ги утрепаха!!!
  • 10 ГОЛЯМ СМЯХ

    36 2 Отговор
    Освен руснаците свършиха ракетите още април миналата година, долара стана 200 рубли още март, Путин три пъти беше неизлечимо болен и два пъти умря, а руснаците се бият със сапьорски лопатки...знаем.??

    Коментиран от #24, #28

  • 11 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    31 0 Отговор
    В случая важи едно старо търговско правило - щом има търсене, ще има и предлагане!
    Проституцията, оръжията, наркотиците също са забранени...
  • 12 Никой

    6 32 Отговор
    Въшлясали сме от руски и съветски споменици и паметници. Умствения и духовен слугинаж пред Русия на голяма част от българския народ не е продукт само на комунистическото " вчера " или путиноидното " днес ". Напротив робското покорство , самоунижение и подмазвачество пред най големия враг на България и българите Ст. Петербург после Москава си има вековна традиция в тази нещастна страна.

    Коментиран от #50, #51

  • 13 Мишел

    29 0 Отговор
    Телеграф,Лондон, вчера:"Русия изгради плътна електронна стена срещу високоточните западни оръжия.
    По фронта Русия е разположила мощни РЕБ системи, които лишават от точност западните високоточни оръжия. Така, престанаха да попадат в целта 155-мм артилерийски снаряди Excalibur, ракетите HIMARS и американските бомби JDAM. На редица участъци на бойните действия ВСУ не са направили нито един точен изстрел".
    И това изисква електроника.

    Коментиран от #49, #56

  • 14 САЩ

    2 22 Отговор
    Като няма смъртно наказание за продавачите .Предатели винаги ще има

    Коментиран от #19

  • 15 Объркано Атлантиче

    25 0 Отговор
    Правнук на германския канцлер Бисмарк - Александър фон Бисмарк:

    Имам роднини в Русия и много добри лични отношения. Не искам медиите да ги съсипват. Правителството и медиите насаждат омраза към хората. Вече два пъти ме канят в Русия. Хората в Русия, включително тези, които присъстваха на Петербургския форум, искат да говорят с германците. Мисля, че това е наистина голям комплимент след това, което направихме през Втората световна война. Нашето правителството се опитва да използва санкции, за да окаже огромно въздействие върху икономиката, за да не сътрудничи повече с Русия.

    Струва ми се невероятно, че по този начин те унищожават своя народ, нашите фирми, а не руската икономика. Санкциите никога не влияят на политиката. Веднъж Кисинджър го каза много добре: „Санкции съществуват само ако нямате стратегия. Ако имате стратегия като правителство, нямате нужда от санкции. И виждате, че всъщност санкциите срещу Русия засягат нас, хората в Германия, ние страдаме от това.
  • 16 НИЯ

    23 1 Отговор
    Много ми е интересно защо трябва цял свят да се съобразява със САЩ и да е задължен да помага на Унгария.Зсщо САЩ се месят навсякъде и искат да установяват свой ред
    Всеки си подрежда къщата както сам пррцени .те искат всичко да живеят по техните правила
    Те палят войните навсякъде по света
  • 17 Чип и Dell

    20 2 Отговор
    Рато работещ 20г с микропроцесори ще ви кажа, че преди да си седне да се пише такава статия трябва първо или да се чете доста (дооооста), или да се пита някой професионалист.

    Не може такива глупости да пишете. Позорно е. Ясна е целта, ама такива тъпонии може да си позволи само Дер Лайен.

    После се мръщят властите, че дори турците им се подиграват. За подигравки сте с тия писания.
  • 18 1234

    1 15 Отговор
    Политико е комунистически,обслужва русия и левичари
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "САЩ":

    Нещо за суверинитет да си чувАл 🤔
    Защо С(р)АЩ ще налагат на другите страни свои си решения❓
    А какви са конекрадците купуващи уран, нефтопродукти и пр. от същата Русия ❓🤔❓
  • 20 Айпъл Касетофон

    19 1 Отговор
    Зеленски ми каза, че Путин стреля със съдомиялни по Киев. Той ги сваля с Пейтрът, но чиниите от съдомиялните като падат избиват жени, деца, старци. Падналите чинии са забранен внос от Северна корея. Ястията в чиниите са китайски. Иран ги доставя. Това са данните на разузнаването.

    Коментиран от #22

  • 21 Смърфиета

    15 0 Отговор
    Еврейският пърцал "Политико"?
  • 22 Смърфиета

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Айпъл Касетофон":

    Ти май си гладен. Да ти изпратя рецепта?
  • 23 Те тия чипове

    1 19 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    да не растат върху незаслужено огромната площ на руското блато. Скалистия остров Тайван произвежда повече чипове от Русия и Китай взети заедно.

    Коментиран от #35

  • 24 Руснаците правят

    3 12 Отговор

    До коментар #10 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    по 4-5 ракети на ден, няма да им свършат, но не могат да хвърлят по 100-200 на ден както го правеха в началото на войната. Официалният курс на долара е 95 рубли/$, но на черно е 250-300р/$. Тия слухове, че е умрял, получил инфаркт, имал рак и припаднал от химиотерапията, свалили го с преврат си ги измисля самият путин. Преди това обаче казва на верните си копои да следят и заснимат реакциите от "новината" на възможно най-много хора от обкръжението му. Така излови например Суровикин и много други по-нисши офицери в измяна. Това е трик практикуван от древността. Аман от абсолютизиране и преувеличения!

    Коментиран от #29

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    2 7 Отговор
    А яйца ще има ли за Великден❗❗
  • 26 димо

    12 0 Отговор
    Москва се нуждае от микрочипове, сензори и навигационни системи, за да попълни запасите си от оръжия като нейните хиперзвукови ракети Кинжал или разузнавателни и атакуващи дронове"" И преди съм казвал ако трябва производствато на хладилници и перални да бъде спряно за да не може Русия да използва електроните им компоненти .
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    1 13 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    Хаха, то алкохолния султанат произвежда онли девушки и кабзончици, нрегото го внасят за долари, каква уж държава❗❓🤔❓
  • 28 Калпазанин

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    И краварското пво сваляше кинжалите, сега пък тия пак друга песен запяха а сега де.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Майк Алън Патън

    6 1 Отговор
    Това ЛОША новина ли е ?
  • 31 бай Даньо

    11 0 Отговор
    Американците нямата шанс с тия санкции. Разправят че 50% от електрониката на Кинжалите била Texas Instruments другите по 10-15% са Analog Devices, Linerar Technologies , Infineon . А закупчиците са в Бразилия и Африка и после през трета държава и в завода в Русия . какво ще направиш срещу такъв supply chain ?
  • 32 Акула

    12 0 Отговор
    Слава на Русия
  • 33 Пха ха ха ха

    7 0 Отговор
    Да ви го на санкциите
  • 34 БАЙ КУРТИ

    10 0 Отговор
    АБЕ пак се уляхте . Нали РУСНАЦИТЕ събираха перални, сушилни миялни . Поради липса на ЧИПОВЕ ЗА РАКЕТИТЕ. И УВС преди да избягат ги разглобявали и после ги продавали на .. АЙДЕ пак почнахте да разтягате лукуми

    Коментиран от #37

  • 35 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Те тия чипове":

    Тоя па чичпове, руснаците произвеждат Ракети и Атомни реактори, а тайванските китайци медни кабли и кондензатори хахаха хахаха
  • 36 сппециално за анализаторите

    5 0 Отговор
    Китай и Хонконг са едно и също нещо.
  • 37 Вехтошар

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "БАЙ КУРТИ":

    Аз пък се чудех защо толкова поскъпнаха пералните втора ръка.
  • 38 Хайде

    10 0 Отговор
    стига пропагандни глупости. ...

    Русия е изпреварила Фащ с 10 г. във въоръженията и с 20 в ядрената енергетика.
  • 39 Артилерист

    11 1 Отговор
    Западната глутница, начело с американците е бясна, че Русия не само намира начин да модернизира лопатите си, но го прави и чрез техни фирми. Е ми то това си е вероятно добра търговска далавера защо да я пропускат заради някакви побеснели политици. Русия произвежда достатъчни количества оръжия, ракети, боеприпаси и прочие от известната класификация и е преминала на нови образци за всички видове и родове войски. В АРТИЛЕРИЯТА например навлиза вече на въоръжение системата "Милка", която има далекобойност 70 км. и високоточни снаряди от рода на "Коалиция". Това ще позволи руската АРТИЛЕРИЯ да води успешна контрабатарейна борба със всички западни образци. Между другото, прехвалената американска М777, поради сложността на изработката си, след 10-15 изстрела се нуждаела от продължителна специална профилактика. Същото се случваше и с 105 мм.немски гаубици, с които стреляхме като нещатни. Те трупаха нагар по детаилите на затвора, който блокираше и трябваше периодично да го чистим с нафта. Иначе бяха точни, но обслужването беше голяма мъка...
  • 40 ХА ХА ХА

    7 1 Отговор
    РУСИЯ Е НЕПОБЕДИМА,ЗАЕДНО С НЕЙНИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ.ТЯ Е ДУХОВНИЯ ХРАМ НА ПЛАНЕТАТА.БОГ Я ПАЗИ. А ЖАЛКИТЕ ПРОДАЖНИ СОРОСЧИТА ДА СЕ ДУПYAT И ДА СИ ПЪЛНЯТ ОВШОРКИТЕ.
  • 41 Бачо Киро

    10 1 Отговор
    Е глупости, нали крадат перални и лопати от украинците.... От там вземат чиповете за Кинжалите, даже програмите си седят, включиш ли на програмата за 90 градуса с предпране и центрофуга на 1400 оборота и врагът е до там ....
  • 42 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Направо ме кефи ,как Путя се гаври с НАТО ,сащ и подлогите ..Путин е бог !!
  • 43 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Всички мразят Янките . Светът е гадно място за живеене ,благодарение на Сащ и Англия..Само шопските подлоги ги обичат ,щото са продажни мишоци
  • 44 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Янките ,един хладилник не могат да направят . пълен леш..Ахаха..
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 В.В.П.

    6 3 Отговор
    Англия ,заблуди Киеф ,че Ще победят Рф...Ахахаха ..РОССИЯ ,работи на фронт от 800 -1000 км .широчина ...Бавно и сигурно...Като валяк . Садистично..
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Един

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел":

    Изисква друг път. Руснаците с лопатите ги отбиват и ракетите изплесват настрана. Ква електроника. Те тоалетни не бяха виждали. Дядо казва: по време на 2 война по радиото германците настъпваха , громяха, побеждаваха и изведнъж руснаците на Дунав. Пропаганда. Та и сега така. Само ни взимат за калинки тук.

    Коментиран от #55

  • 50 Въшлясалите

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Никой":

    къпете се,бе! Урсула не ви ли отмени заповедта за баня?
  • 51 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Никой":

    Ако бълхите налазилите са големи като паметници си представям как те сърби.
  • 52 руски copocoидeн кpaвap

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    На тая бабанова република русия ли викаш мега държава бе copocня ? Хахахах.Голяма площ с възможности на джудже

    Коментиран от #54

  • 53 максим

    0 0 Отговор
    кой и какво оценява,ще се види- очень скоро.ама, много скоро.имайте търпение!!! с лъжите,скоро ще бъде свършено.поляци и румънци,ще се спасяват поединично.лошо върви тактиката им.ще гледаме..........
  • 54 максим

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "руски copocoидeн кpaвap":

    скоро,май ти ще търсиш и банани и крави.повярвай.запиши се при мене на хранилка.имам кормление.дано тогаз прогледаш за истината.
  • 55 максим

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Един":

    дядо ти- е бил прав.видял си и фактите! дядо ти, не те е лъгал.
  • 56 максим

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел":

    виж,тука попадна в целта.така си е.евала ти!уважавам знаещите и можещите!!! бъди жив и здрав!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.