Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Януари, 2024 08:06 1 810 60

Модерна война! Украйна залага на производството на 1 млн. бойни дрона през 2024 година

  • украйна-
  • дронове-
  • ракети-
  • русия-
  • володимир зеленски

Производството на един милион безпилотни летателни апарати годишно изисква средномесечно производство на повече от 83 000 безпилотни летателни апарата на месец, а към декември 2023 г. Украйна вече произвежда 50 000

Модерна война! Украйна залага на производството на 1 млн. бойни дрона през 2024 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна и Обединеното кралство (Обединеното кралство) подписаха споразумение за двустранни гаранции за сигурност в съответствие със съвместната декларация на Г-7 за подкрепа на Украйна от юли 2023 г. На 12 януари министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и подписа Споразумението между Обединеното кралство и Украйна за сътрудничество в областта на сигурността.

Това коментира Институтът за изследване на войната (ISW).

Споразумението обхваща съвместни усилия в подкрепа на бъдещото присъединяване на Украйна към НАТО, включително цялостна помощ за Украйна за защита и възстановяване на териториалната ѝ цялост, предотвратяване на нова руска агресия срещу Украйна и подкрепа за интеграцията на Украйна в определени западни институции.

В споразумението също така се посочва, че правителството на Обединеното кралство ще работи с националната си отбранително-индустриална база (ОИБ), за да подпомогне развитието на собствена ОИБ на Украйна. Обединеното кралство е първата държава, която подписва окончателно споразумение с Украйна въз основа на съвместната декларация на Г-7 за подкрепа на Украйна от юли 2023 г. Към декларацията се присъединиха най-малко 24 държави извън Г-7.

Сунак обяви също така пакет за военна помощ на стойност 2,5 млрд. британски лири (приблизително 3,19 млрд. долара), който включва ракети с далечен обсег, компоненти за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и средства за морска сигурност, като най-малко 200 млн. британски лири от този пакет са специално предназначени за производството и доставката на безпилотни летателни апарати, повечето от които Обединеното кралство се очаква да произведе.

Сунак обяви и отпускането на допълнителни 18 млн. британски лири за подпомагане на хуманитарните усилия на фронта и за укрепване на енергийната инфраструктура на Украйна срещу руски удари. Сунак потвърди ангажимента на Обединеното кралство за дългосрочна подкрепа на Украйна и заяви, че новият пакт за сигурност между Обединеното кралство и Украйна ще продължи "100 или повече години".

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви на 11 януари, че САЩ са преустановили помощта за сигурността на Украйна и няма да възобновят изпращането на помощ за Украйна, докато Конгресът на САЩ не одобри финансирането.

Кърби заяви, че САЩ са предоставили последния пакет от помощ за Украйна, за който САЩ са имали достатъчно средства, а именно пакет от помощ за сигурност в размер на 250 млн. долара, обявен на 27 декември 2023 г.

Украинският министър на цифровата трансформация Михайло Федоров изрази увереност в способността на Украйна да произведе един милион безпилотни самолета през 2024 г.

На 12 януари Федоров заяви, че броят на украинските предприятия, произвеждащи безпилотни летателни апарати, се е увеличил от седем на 200 в периода от 2022 г. до края на 2023 г.

На 19 декември 2023 г. украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна планира да произведе един милион безпилотни летателни апарати и да разшири производството на артилерия през 2024 г.

Производството на един милион безпилотни летателни апарати годишно изисква средномесечно производство на повече от 83 000 безпилотни летателни апарата на месец, а към декември 2023 г. Украйна вече произвежда 50 000 безпилотни летателни апарата на месец.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър заяви на 11 януари, че няма достоверни доказателства за незаконно отклоняване на предоставени от САЩ съвременни конвенционални оръжия към Украйна.

Райдър заяви, че САЩ са предоставили на Украйна безпрецедентен достъп до информация относно предоставеното от САЩ оборудване и че Украйна напълно разбира и подкрепя необходимостта САЩ да докладват за отбранителни изделия, които се отчитат по стандартите на Министерството на отбраната (МО).

По-рано, на 11 януари, Службата на генералния инспектор на МО на САЩ публикува доклад, в който се посочва, че ограниченията на МО са до голяма степен отговорни за това, че не са били надлежно документирани някои видове военна помощ, предоставена от САЩ на Украйна.

В доклада на Службата на генералния инспектор на МО се посочва, че тя не е отговорна за определянето на това дали отбранителните продукти на САЩ, предоставени на Украйна, са били присвоени.

На 11 януари Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ обяви санкции срещу няколко руски юридически лица, за които има данни, че са участвали в прехвърлянето на севернокорейски балистични ракети в Русия.

OFAC обяви санкции срещу един (1) служител на руската държавна транспортна служба за превоз на товари - 224-то летателно звено на Държавните авиолинии, съоръжение за изпитания на оръжия, наречено полигон "Ашулук" в Астраханска област, и руския производител на отбранителни продукти "Владимировка" - комплекс за перспективни оръжия и изследвания в Астраханска област.

Западни и украински официални лица по-рано са съобщавали, че руските сили са изстреляли поне една балистична ракета, придобита от Северна Корея, към Украйна.

Дейци в подкрепяната от Русия сепаратистка република Приднестровие може би създават информационни условия за евентуална операция под фалшив флаг в Приднестровието като част от по-широките усилия на Кремъл за дестабилизиране на Молдова.

На 12 януари Министерството на държавната сигурност на Приднестровието (МГБ) публикува съобщение за пресата, в което се твърди, че молдовските специални сили обучават "специални бойни групи" от над 60 души, които да унищожават критични обекти, да саботират военни съоръжения и да залавят или унищожават висши приднестровски служители и служители на правоприлагащите органи.

ISW по-рано съобщи, че Министерството на държавната сигурност на Приднестровието е доминиранo от Русия организация, която обикновено се приема за "отдел на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ)", който вероятно получава заповеди директно от Москва.

Служители на Министерството на държавната сигурности на Приднестровието и преди са отправяли подобни, не толкова ескалиращи твърдения, вероятно също като част от усилията на Кремъл да създаде информационни условия, целящи дестабилизирането на Молдова и оправдаването на всякакви бъдещи руски кампании в региона, като представи Русия като защитник на предполагаемо застрашените рускоезични жители на Молдова.

Изглежда, че руските окупационни власти умишлено цензурират информацията за украинските деца, които руските власти незаконно са извели в окупирания Крим.

В специален доклад на Ройтерс, публикуван на 11 януари, се описва подробно как руските окупационни служители и руските власти улесняват извеждането и депортирането на украински деца от сиропиталища и детски домове под прякото ръководство на назначения от Кремъл комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

Ройтерс установи, че в началото на 2023 г. Львова-Белова лично е посетила детски дом в окупирания Хеническ, Херсонска област, и е насърчила украинските деца, много от които са били разделени от родителите си поради войната или други обстоятелства, но официално не са сираци, да получат руски паспорти, за да могат руски семейства да осиновят децата.

Ройтерс също така идентифицира ръководителя на окупацията на Крим Сергей Аксьонов като пряко замесен в извеждането на украински деца от Херсонска област в детски домове в Крим, което съответства на оценката на ISW за участието на руските окупационни власти в процеса на извеждане и депортиране.

Според Ройтерс неуточнен кримски окупационен служител заявява, че цялата информация за украинските сираци в Крим е "строго поверителна" по пряко нареждане на Аксьонов и че всички искания за деца се докладват незабавно на окупационната администрация.

Предположението, че руските окупационни власти умишлено се опитват да скрият от обществеността информацията за украинските деца, е забележително - то показва, че руските власти не се интересуват от репатрирането на тези деца, което подкопава руските информационни операции, според които извеждането и депортирането на деца е временно хуманитарно начинание и че крайният интерес на Русия е да върне тези деца в техните домове и семейства.

Лишеният от свобода руски ултранационалист и бивш руски офицер Игор Гиркин обвини Кремъл, че се колебае да проведе оперативно значими настъпателни операции в Украйна или нова вълна на мобилизация в Русия, докато Украйна "натрупва сили" за бъдещо контранастъпление.

На 11 януари руският милблогър и военнослужещ Михаил Полинков публикува в своя канал в Телеграм писмо, за което се твърди, че е написано от Гиркин на 8 декември 2023 г., в което Гиркин твърди, че в момента Русия "няма планове" за широко настъпление в Украйна и че войната на Русия в Украйна се развива по "много лош" сценарий.

Гиркин пише, че нежеланието на Кремъл да проведе нова вълна на мобилизация в Русия подтиква руските военни да запълват "дупките" в своите части с осъдени и военнослужещи на договор (контрактници).

Гиркин твърди, че по-голямата част от съобщените 452 000 военнослужещи, които са постъпили в руската армия през 2023 г., вече служат в Украйна или "изобщо няма да стигнат дотам", което означава, че без нова вълна на мобилизация през пролетта на 2024 г. Русия няма да разполага с необходимата жива сила за провеждане на оперативно значими настъпателни операции по-късно тази година.

Гиркин твърди, че руските военни и Кремъл избират да "изчакат", докато Украйна "се разпадне" или се съгласи на мирни преговори, докато украинските военни получават чуждестранна помощ и натрупват сили за бъдещи контранастъпателни действия.

Гиркин предупреди, че способността на Украйна да извлича поуки от бойното поле може да направи следващата ѝ контраофанзивна операция по-успешна, докато руските военни все още се ръководят от "същите идиоти", които настояват да провеждат скъпоструващи фронтални пехотни атаки за превземане на населени места.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 россиян..

    43 8 Отговор
    Бандерите искаха да ги праат във военния завод в днепропетровск..но сутринта имперята го срина,,

    Коментиран от #4

  • 2 Нищо ново под слънцето

    37 6 Отговор
    Хитлер също залагаше на тайните оръжия, за да победи Червената армия.

    Коментиран от #10

  • 3 Лост

    36 4 Отговор
    Ако декември са направени 50 000 къде са изстреляни?

    Коментиран от #13

  • 4 озадачен

    11 37 Отговор

    До коментар #1 от "россиян..":

    Коя е тази империя? Пропадналата московия ли имаш в предвид?

    Коментиран от #23, #27

  • 5 1 млн. бойни дрона - дрън дрън

    36 7 Отговор
    Ако направят 5 ще е успех...
  • 6 Аспарух

    12 17 Отговор
    Лелеее сега Китай, ще го закъса с производството на чували за Груз 200.То и сега е дефицит.
  • 7 Знаете ли че

    19 4 Отговор
    Гуемият философин регент пруфесур от СУ-бай ганевско школо Богдан Филов също се е надявал на Хитлер победа на 9 септември 1944? После бързо бяга в турското посолство. Убит и заровен в ямите на американските бомбаррдери до Орландово.
  • 8 препис

    27 2 Отговор
    Американското правителство крие истината за средствата, прехвърлени на Украйна. Това написа конгресменката Марджъри Тейлър Грийн в социалната мрежа X.
    „Вашингтон лъже американците за успеха, след като прехвърли милиарди на Украйна.“,- пише Грийн.
  • 9 Третото очо

    38 3 Отговор
    Окрайна може и да иска ама ще има ли производствени предприятия където да ги произведе? Живеещите там руси дават ежечасово инфо къде и какво става на територия 404. Всяка вечер има прецизни удари на обекти с военно предназначение. Та относно статията....бла бла бла бла бла бла.
  • 10 Един българин

    8 32 Отговор

    До коментар #2 от "Нищо ново под слънцето":

    Ако не бяха САЩ и съюзниците през ВСВ червената банда щеше да потъне в океана около Владивосток.
    Русские добро не помнят.

    Коментиран от #15, #16, #29, #35, #51

  • 11 пешо

    24 4 Отговор
    за да ги направят требе завод , а те нямат
  • 12 Калпазанин

    27 4 Отговор
    Укрия ще завземе Русия тцтцтцтцт. Как не ви омръзна да пишете простотии и глупости
  • 13 Рошко

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    По медиите 😂😂😂😂😂😂даже още фърчат
  • 14 Факти.бг

    20 3 Отговор
    Чували ли сте за Зоя Космодемянская? За "Млада гвардия"? Там в Украйна, Донбас им събаряха паметниците. Сега става обратното. Както е казал Чърчил - "Не се захващайте с комунисти, те ще ви еват мамъта рано или още по-рано.
  • 15 ОМБРЕ

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Един българин":

    КАК Я ИЗМИСЛИ САМО ----ОТ АРДЕНСКАТА ГОРА МЕИБИ БЕИБИ ОТ ПЛАЖА ОМАХА
  • 16 Абе Мустафа, решителност трябва

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Един българин":

    Атила също е разчитал на помощ от ЕС и НАТУто.
  • 17 Механик

    21 5 Отговор
    Къде ще ги правите тия дронове бе? То заводи не останаха. И ток нямате. И хора нямате.
    Какви дронове, какви фърчоплани, бе дрогираните???>

    Коментиран от #28, #39

  • 18 Да бе да

    20 3 Отговор
    Да бе някой ще ги остави да си произвеждат нещо. Това е плоска пропаганда за елементарни частици и за да оправдаят "вноса" без да излагат западните донори на опасност
  • 19 Българин

    18 3 Отговор
    " Украйна залага на производството на 1 млн. бойни дрона през 2024 година" .2024 няма да съществува държава с такова име.
  • 20 Имало едно време

    11 2 Отговор
    Както писаха в прогресивния вестник "Демокрацията", анархистът Лев Главинчев е удушавал журналисти насред жълтите павета. Дали няма да се повтори?
  • 21 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    19 1 Отговор
    Излишно дълга статия, хвалеща и възвеличаваща Укроландия,
    а крайният резултат ще е един - загуба на Одеска и Николаевска области
    и лишаване на остатъците от държавата до излаз на Черно море...
  • 22 инфо

    11 1 Отговор
    Поредната напоителна , но за сметка на това - напълно безсмислена публикация от т.н. Институт и от Факти.
  • 23 Не бе

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "озадачен":

    ако ти кажа ще ми се разсърдиш
  • 24 Ццц

    12 1 Отговор
    Да му мисли Тюленово с новото хоби на дрогата. За модерната война не е достатъчно само да правиш дронове, а и да стигат за където са изстреляни. Ако нито те, нито отломките им удрят целта, ако ще и 100 милиона да правят. Индианците също сключиха договор за сигурност и сътрудничество и след като сътрудничеха на англичаните да изкарат зимата, със сигурност се прецакаха. И не само те. Всички английски сътрудници накрая си блъскат главите защо им трябваше да сътрудничат.
  • 25 Дедо ви....

    7 1 Отговор
    Поредния виц за разсънване
  • 26 Ха ха ха

    10 1 Отговор
    Всички тези договорки с подстрекателите-англосакси и безумните планове , показват че с Украйна ще бъде приключено като държава. Не ми се вярва Русия да търпи и допусне такъв тумор в слабините си.
  • 27 Русия

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "озадачен":

    е с граници от 9( девет) часови пояса,ако въобще можеш да го проумее кратуната ти. Русия е ИМПЕРИЯ точка.

    Коментиран от #33, #60

  • 28 Ццц

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Че какво го бърка дрогата, че няма ток, заводи и хора, за да обещае? Всичко, от което има нужда е на една сламка разстояние от носа му, за да започнат победите.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 наблюдател

    4 7 Отговор
    Браво на всяка орка по един дрон

    Коментиран от #34

  • 31 НАДЕЖДИ ГОВЕЖДИ

    11 0 Отговор
    Ако войните се печелеха с мечти Зеления щеше да е вече владетел на вселената. То окраина няма да я има, те за милион дрона говорят.
  • 32 Коко

    6 0 Отговор
    Тия за Алиекспрес не са ли чували?
  • 33 Факрус

    4 9 Отговор

    До коментар #27 от "Русия":

    русия е кочи. На на, ясно?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 реру

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Един българин":

    Ако то в твоя случай само цапа и смрррр дии.
  • 36 Аз пък залагам

    8 1 Отговор
    бутилка уиски или първокласна ракия, че където и да им строят фабрики за дронове в Украйна, ще бъдат избомбени.
    Пак ще разчитат на таен внос.

    Коментиран от #42

  • 37 Сега разбраха ли

    12 1 Отговор
    най-после нашите соросоиди тук, защо любимия им напоследък Гиркин, се е опълчил на Путин?
    Защото иска Русия да изравни Украйна, което го може, а Путин пипал с меки ръкавици!
  • 38 касапина

    9 1 Отговор
    Англичаните не са технична нация Не могат да правят коли китайските са по качествени ,всъщност нищо не могат да правят Украйна вече е заробена от САЩ от украйна останаха огризките и помиярите ще искат да се облажат
  • 39 касапина

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Те и хора нямат, жени и старци ще работят в заводите ако останат такива, както в следвоенна Германия.
  • 40 Бенямин Нетаняху

    8 1 Отговор
    И пет да направят ще стоят на паркинг като байрактарите, те май и с тях щяха да правят партия по"качествени"са
  • 41 Защо ли

    7 1 Отговор
    зеления обикаля като бесен цял свят да проси пари,тия дето даваха сега се питат как ще ги връща.
  • 42 Аспарух

    2 7 Отговор

    До коментар #36 от "Аз пък залагам":

    Аз пък залагам, че пак ще пиеш ниско качествен самагон обвит с руското знаме и чакащ на Орлов мост АсвАбАдителите.

    Коментиран от #45

  • 43 Мария Атанасова

    5 1 Отговор
    УкритеНацистиСаУроди!
  • 44 Модерен войник от "Азов"

    4 0 Отговор
    Колкото дронове успеем да сглобим по тайни мазета - толкова!

    Туй с фабриките за дронове не го вярвам. Нито залагам на това! Русия ясно го обясни с Кинжалите.

    "Модерна война! Украйна залага на производството на 1 млн. бойни дрона през 2024 година"
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    3 0 Отговор
    Излишно дълга статия, хвалеща и възвеличаваща Укроландия,
    а крайният резултат ще е един - загуба на Одеска и Николаевска области
    и лишаване на остатъците от държавата до излаз на Черно море...
  • 47 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 9 Отговор
    Преди ДВА ДНИ Има договор между украйна и Велика-Британия..........На вас ви е все едно,нали русохили.........Самата англия може да произведе каквото си поиска и има Високоточни оръжия,които могат да унищожат войската на русия в украйна,но вие си вярвате,че ще спечелите.........Какво ще спечелите,руски .......Най вероятно ще се усетите когато убитите руски войници минат 700000,а ранените отидат на над 1800000......засега сте само на 450000 убити и около милион ранени.Хората ви вруия ще почнат след време да се самоизяждат,но на кремъл не му пука,нали!

    Коментиран от #48, #52, #55

  • 48 Да знаеш

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълбоко си промушен ти, да знаеш!
  • 49 Ком

    5 0 Отговор
    Среща на Сунак и Зеленски в Народната рада. Окачени знамена Великобритания, Украйна и..... ЕС. Коя от двете страни е член на ЕС???
  • 50 Мишел

    4 0 Отговор
    Русия през 4 - 5 дни , днес също, унищожава с ракети всички разузнати украински работилници за сглобяване на дронове и от милион дронове остават само нулите.
  • 51 Върни се

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Един българин":

    160 години назад и с учудване ще установиш, че Русия, или по-точно флотът ѝ, е много вероятна причина САЩ да съществуват в сегашния си вид! Само че късопаметните янки се правят, че такова нещо не се е случило в тяхната история! А е факт, че две руски ескадри помагат на северняците в гражданската война срещу юга, като респектират английския и френския флот и предотвратяват намесата им в помощ на южняците... Чети, младежо, в мрежата го има това и не е измишльотина на кремълската "пропаганда"...

    Коментиран от #56, #59

  • 52 Мишел

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Както винаги, фантазираш. Новото споразумение Англия -Украйна не предвижда нищо ново в доставката на оръжия. Англия не е в състояние да осигури защита на Украйна и не се ангажира с такова обещание. Англия само се застрахова, като декларира, че няма да изпраща свои военни в Украйна.
  • 53 разлики

    3 0 Отговор
    А ние залагаме на 8+8 американски непроизведени Ф-16, платени за над 6 милиарда лева!
  • 54 Дилема

    1 0 Отговор
    Украйна трябва да изтегли хора от фронта, да ги прати да произвеждат дронове.
  • 55 Дсса

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Самата англия произвежда "най-добрите" танкове в света - Чаленджър. Украйна ги има. Знаеш ли, защо не ги използва? Защото също така били най-големите танкове в света. Били много лесна мишена. Ставали за пустинята, където се криели между дюните, ама за равнина втобще не ставали.
  • 56 ттт

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Върни се":

    Русия е първата държава в света, признала САЩ като независима държава. САЩ са първата дъежава в света, признала Съветския съюз.
  • 57 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Дроновете много помагат на украинците .ако системата с тях се разшири каквато е украинската идея руснаците ще пострадат сериозно.
  • 58 дедо Йоцо

    1 0 Отговор
    те,окраинците 1 милион патрона не могат да произведат,а ще произвеждат 1 милион дрона???!Само изхвърляния ня зеленчука
  • 59 Един българин

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Върни се":

    Отдавна не съм младеж, ами като си почнал защо не напишеш след погрома на РИ през ПСВ и Великата глупост ,която си направиха с октяборская революция и страшния голодомор и болести единствено САЩ изпращат няколко полеви болници с пълно оборудване и тонове с храни.
    Само, че руснака добро забьiвает.
  • 60 хммм

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Русия":

    Русия как е станала толкова голяма? С мисионерство или с войни, избиване на коренното население и заграбване на земите им?
Новини по държави: