Last news in Fakti

12 Януари, 2024 05:11 970 11

Американски експерти заминат за Еквадор заради кризата с организираните престъпни групи

  • еквадор-
  • бандити-
  • експерти-
  • сащ

Те ще подкрепят борбата на президента Даниел Нобоа срещу престъпните банди

Американски експерти заминат за Еквадор заради кризата с организираните престъпни групи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американска делегация, в която е включен високопоставен военен, ще замине за Еквадор, за да подкрепи борбата на президента Даниел Нобоа срещу престъпните банди, които сеят терор в страната от няколко дни, съобщи вчера Държавният департамент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Генерал Лора Ричардсън, ръководител на Южното командване на САЩ, и висши цивилни служители ще посетят страната през следващите седмици, „за да проучат съвместно със своите еквадорски колеги как да работят заедно по-ефективно, за да се противопоставят на заплахата от транснационалните престъпни организации“, се казва в изявление на Държавния департамент.

Сред цивилните ще бъде Тод Робинсън, високопоставен служител във външнополитическото ведомство, който отговаря за борбата с трафика на наркотици.

САЩ ще разширят обмена на разузнавателна информация и ще търсят начини да държат престъпниците отговорни за действията им, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър в прессъобщение.

Американската делегация ще обсъди и начини за реформиране на затворническата система в Еквадор, тъй като в няколко от затворите в страната, които са под контрола на престъпници, избухнаха бунтове.

Президентът Нобоа обяви "война" на престъпни банди, свързани с трафика на наркотици, за да възстанови сигурността. Войски започнаха да патрулират по улиците и да извършват произволни претърсвания в условията на полицейски час.

Милър описа нивото на насилие в страната като „ужасяващо“. „САЩ осъждат тези атаки и престъпниците, отговорни за тях“, каза говорителят.

„Ще работим с президента Нобоа, за да задълбочим нашето сътрудничество в областта на правоприлагането чрез програмите на САЩ за подпомагане на сигурността“, добави Милър.

/ПГ/

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    10 0 Отговор
    Горкият Еквадор!
  • 2 Йо хо хо

    10 0 Отговор
    И ние да пратим един "експерт"
    Тагарен.
  • 3 Военно

    4 3 Отговор
    положение за един два месеца, изчистване на плявата, и ще се оправят нещата!
  • 4 ТрампЛин

    0 9 Отговор
    Кокаиновите Марксистки банди от Колумбия намериха убежище в Еквадор и резултата е на лице!
  • 5 Айдее

    14 0 Отговор
    Отече и Еквадор! Като Либия,Ирак,Сирия и пр. Запасявайте се с банани!

    Коментиран от #7

  • 6 Ми,да

    11 0 Отговор
    Без американски експерти за къде са?!
  • 7 ТрампЛин

    0 13 Отговор

    До коментар #5 от "Айдее":

    Нищо не е оотекло! На Марксистките кокаинови бандити ще им отеснее Еквадор така както им отесня Колумбия! Ще се прехвърлят в Перу, но Чичо Сам и там ще ги намери! Еквадор е икономика която директно е свързана със САЩ чрез $$$$$. Никой няма да я остави в ръцете на Марксистки наркобарони!
  • 8 Ха ха ха

    9 0 Отговор
    Отивали да проучат че да работят по ефективно. Големи лъжаги! Всичко е предварително сметнато от безпристрастните по принцип американци. Как така ще кашират някакви банди, всичко за САЩ.
  • 9 Дедо ви...

    6 0 Отговор
    Дааааа, отиват да приберат старото Съветско оръжие и техника което Еквадор им подарява!!!
  • 10 абе вие що не си

    6 0 Отговор
    гледате собсвения двор,престъпността в САЩ е стигнала нечувани размери.
  • 11 Примерно

    4 0 Отговор
    както се справихте в Афганистан с белия мак. Колко нещастни сте.