Last news in Fakti

13 Януари, 2024 12:18 3 216 67

Война срещу хусите? Европа е разделена

  • хуси-
  • йемен-
  • сащ-
  • червено море

Разнопосочните мнения се проявиха миналия месец, когато Съединените щати и редица техни съюзници започнаха операция "Пазител на благоденствието" за защита на гражданските кораби в Червено море

Война срещу хусите? Европа е разделена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италия, Испания и Франция се разграничиха в петък (12 януари), като не взеха участие в американските и британските удари срещу йеменските бунтовници и не подписаха изявлението на 10 държави, оправдаващо атаките, пише Reuters.

Различията подчертават разделението на Запада по въпроса как да се справят с подкрепяните от Иран хуси, които от седмици атакуват цивилни кораби в Червено море, което според тях е протест срещу военната кампания на Израел в ивицата Газа.

Американски и британски военни самолети, кораби и подводници нанесоха десетки въздушни удари в Йемен през нощта в отговор на многократните атаки на хусите по един от най-натоварените търговски морски пътища в света.

Нидерландия, Австралия, Канада и Бахрейн предоставиха логистична и разузнавателна подкрепа за операцията, съобщиха американски представители.

Освен това Германия, Дания, Нова Зеландия и Южна Корея подписаха съвместно изявление с тези шест държави, в което защитиха нощните нападения и предупредиха за по-нататъшни действия за защита на свободния търговски поток в Червено море, ако хусите не отстъпят.

Източник от кабинета на министър-председателя на Италия Джорджия Мелони заяви, че Италия е отказала да подпише изявлението и в резултат на това не е била помолена да участва в атаките.

Правителствен източник обаче е заявил, че Италия е била помолена да участва, но е отказала по две причини - първо, защото всяко италианско участие би изисквало парламентарно одобрение, което би отнело време, и второ, защото Рим предпочита да води политика на "успокояване" на напрежението в Червено море.

Часове по-късно в правителствено изявление се добавя, че "Италия подкрепя операциите на съюзническите държави, които имат право да защитават своите кораби в интерес на световните търговски потоци и хуманитарната помощ".

Говорейки при условие за анонимност, френски служител е заявил, че Париж се опасява, че присъединявайки се към водените от САЩ удари, ще изгуби всички лостове, които има в преговорите за намаляване на напрежението между "Хизбула" и Израел. През последните седмици Франция съсредоточи голяма част от своята дипломация върху избягването на ескалация в Ливан.

Запитан дали Франция е отказала да участва, говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби е отговорил, че няма да дава подробности за дипломатическите разговори.

"Видяхте списъка на участниците", коментира той. "В международен план, дори тези, които не участваха активно в хвърлянето на бомбите - много от нашите коалиционни партньори бяха подписали договор за подкрепа, неоперативна подкрепа." Сигнализирайки за възможна мълчалива подкрепа за действията на САЩ, френското министерство на външните работи излезе с изявление, в което се посочва, че хусите носят отговорност за ескалацията.

Дипломат, който е запознат с позицията на Франция, обаче е заявил, че Париж не смята, че нападението може да се счита за законна самозащита.

Съединените щати са "много спокойни и уверени в правните правомощия, които президентът упражни, за да извърши тези удари", заяви Кърби.

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес заяви, че Мадрид не се е присъединил към военните действия в Червено море, защото иска да насърчи мира в региона.

"Всяка държава трябва да дава обяснения за действията си. Испания винаги ще бъде ангажирана с мира и диалога", посочи тя пред репортери в Мадрид.

Италианският министър на отбраната Гуидо Кросето по-рано тази седмица ясно изрази нежеланието си да се насочи към хусите, като заяви пред Reuters, че агресията им трябва да бъде спряна, без да се предизвиква нова война в региона.

Разнопосочните мнения на Запада за това как да се справят със заплахата от хусите се проявиха миналия месец, когато Съединените щати и редица техни съюзници започнаха операция "Пазител на благоденствието" за защита на гражданските кораби в натоварените морски пътища на Червено море.

Италия, Испания и Франция не се присъединиха към мисията, тъй като не желаеха да поставят военните си кораби под командването на САЩ.

И трите държави вече участват в операция на ЕС за борба с пиратството край Африканския рог, а испанският министър на отбраната заяви в петък, че Европейският съюз може скоро да вземе решение за нова инициатива.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    38 5 Отговор
    Хути бе, хути не хуси !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русия и Китай не подкрепиха хутите

    13 39 Отговор
    за разлика от местните путинисти-рушлямисти ! Съветът за сигурност на ООН прие проекторезолюция на САЩ, осъждаща нападенията на йеменските бунтовници хути в Червено море. В подкрепа на документа гласуваха 11 членове на Съвета за сигурност, а 4 държави се въздържаха, сред които Русия и Китай, които имат право на вето.

    Коментиран от #10, #51

  • 4 Фен

    60 10 Отговор
    Ами на все повече хора им става ясно, че САЩ само палят войни и полсле бягат с двеста! И оставят засегнатите, да се оправят сами!
  • 5 Реалист

    45 10 Отговор
    Хусите са взели на фокус американските фашизоиди и господарите им от синагогата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Иван

    28 0 Отговор
    Ян Хус е национален герой на чешкия народ, проповедник, философ и идеолог на чешката Реформация. Бил е свещеник и за кратко време преподавател и ректор на Пражкия университет. Неговите последователи са известни по-късно като „хусити“.
  • 8 КОТарАК

    13 49 Отговор
    ХУТИТЕ ще СЕ охутят /срещу НАТО не се скача

    Коментиран от #17

  • 9 Дякон Унуфрий Араллампиев

    40 9 Отговор
    Само наш Тагаренкович се изказва неподготвен Другите внимават какво правят
  • 10 Другарите с минусите, ако ми

    13 14 Отговор

    До коментар #3 от "Русия и Китай не подкрепиха хутите":

    обясните защо ги слагате, когато всичко е истина в коментара ми, ще ви черпя по една водка!

    Коментиран от #14, #39, #43

  • 11 "Пазител на благоденствието"

    32 5 Отговор
    На чие благоденствие ? На САЩ ли ?

    Коментиран от #55

  • 12 АнглосЪксонските паразити

    34 7 Отговор
    Вече стрелят на посоки.
    Краят на хегемонията им се вижда.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Никой

    13 5 Отговор

    До коментар #10 от "Другарите с минусите, ако ми":

    Не е длъжен да ти обяснява.

    Коментиран от #28

  • 15 Всеки има право

    21 5 Отговор
    да защитават своите кораби, но и задължението да се съобразява когато чужди териториални води гази. Да си плаща и да подлежи на проверки.
  • 16 Не са "американски представители"

    33 6 Отговор
    А американски терористи !
  • 17 На котарака

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    му опърлиха мустака.
  • 18 Европа

    24 3 Отговор
    Яко я застъпиха да изнесе на гърба си инфлациятр на краварите
  • 19 Алоо

    19 0 Отговор
    Да попитам мисирлъка,че нещо не ми става ясно..
    Хути,или хусисти,- хуси е дървено желязо. Ако са хусисти,са последователи на религиозен реформатор от 15 в.- Ян Хус...Нерде днешна Чехия,нерде Йемен.

    Коментиран от #23

  • 20 водените от САЩ "удари"

    30 7 Отговор
    Са чист тероризъм и военни престъпления. Света го вижда и го знае. Хутите са в пълното си право да блокират всяка една доставка за терориста Израел !
  • 21 УСА боклук

    24 2 Отговор
    Решаваме да нападнем държава, събираме два-три лузера /България/ и ....нападаме.
    Путин е виновен.
  • 22 Аденският залив

    25 4 Отговор
    си е на аденците, персийският залив на персийците а южнокитайско море на китайците

    Коментиран от #47, #67

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Не забравяйте

    6 12 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да носите яйца и червени кокошки.
  • 25 12345

    28 4 Отговор
    Янките могат да воюват само срещу камилари. Пробвах се в Украйна и сега се чудят как да изчезнат от войната като победители.

    Коментиран от #35

  • 26 Суетцият канал

    21 4 Отговор
    4 ден не работи. Хубост неземна сътвориха краварите.... Още 6 дена и може никога да не заработи
  • 27 Гаглей

    6 15 Отговор
    Бой за терористите

    Коментиран от #40, #50

  • 28 Дедо пич

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Никой":

    Човекът не казва, че някой е длъжен. Именно затова предлага да почерпи, за да мотивира колебаещите се.
  • 29 факуса

    14 5 Отговор
    хи хи разкол при обединения крадлив запад,само саксите единни в кражбите
  • 30 Гаглей

    7 23 Отговор
    Такива мишки като Русия Иран Северна Корея и всекви терористи могат да си правят некви локални, войнички и операции. Но повярвайте ми, влезе ли НАТО в некой конфликт, нещата ще затихнат много бързо

    Коментиран от #36, #48

  • 31 Мишел

    19 4 Отговор
    В САЩ и Англия идват избори и на управляващите там им трябва каквато и да е победа. Избраха си слаб съперник, но зад него е Иран.
    Иран може да унищожи над 120 американски бази в обсега на ракетите си.

    Коментиран от #58

  • 32 Кръчмарските плъхове са най мазни🐀🐀🐀

    5 13 Отговор

    До коментар #13 от "Ще събереш,ли":

    Никой няма да отиде на протеста, по миналата година на протеста пред Министерски съвет Последния Софиянец раздаваше безплатно стари кебапчета от първата ковид вълна и от тях протестиращите бяха минирали целия раьон. Още им държи влага.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЕС Е ИЛЮЗИЯ

    17 3 Отговор
    ЕС са окупирани без собствено мнение.
  • 35 факуса

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "12345":

    те нямат загуба,само тактически се изтеглят
  • 36 847456

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гаглей":

    Абе, нещо не можем да ти повярваме, колкото и да се напъваме.....
  • 37 Испания:

    19 2 Отговор
    "Всяка държава трябва да дава обяснения за действията си....в съда в Хага. САЩ и Израел са терористи !
  • 38 ХиХи

    12 3 Отговор
    Натю фашисти световни терористи
  • 39 МАЙ НЕЩО НЕ СИ В ЧАС

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "Другарите с минусите, ако ми":

    В ООН РУСНАЦИТЕ НАПРАВИХА ИЗЯВЛЕНИЕ И ПРОТЕСТ /наричайки действията те ро ри сти чни/ МАЛКО ПОГЛЕДНИ В СТРАНИ НЕ САМО В КОЗ ИНЯК...............!
  • 40 Дивергент

    14 3 Отговор

    До коментар #27 от "Гаглей":

    Що да са терористи? Хутите налагат ,,,санкции" в по - малък мащаб от т.н.демокрации.Санкциите де факто са икономически рекет.Колко държави са под едно или друго ембарго,налагано им от ,,демокрациите" ?Всичко е въпрос на гледна точка.
  • 41 Аз съм веган

    8 13 Отговор
    Чалмите нападали мирни кораби в знак на протест срещу Израел. Аз мисля да обера банка в знак на протест срещу замърсяването на въздуха

    Коментиран от #66

  • 42 Така е

    6 12 Отговор
    Хутите са активирани от путите.
  • 43 Хутит

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Другарите с минусите, ако ми":

    Минусите ти са за откровените ти манипулации и лъжи които ръсиш тук всекидневно ! Престани да даваш съвети кой къде да ходи , кои какви са според фантазиите ти и защо само твоето мнение или политическа ти ориентация са правилните ! И друго - истината днес е много различима - информация за почти всички глобални проблеми навсякъде и подкрепена с видеа , факти и изявления на умни хора нямащи нищо общо с цинизъма на уж правилните демокрации !
  • 44 Мястото на САЩ е в САЩ

    18 4 Отговор
    Да се прибират и да си налягат парцалите че нещо много са се разпищовили май. На света му писна
  • 45 Хохо Бохо

    18 3 Отговор
    Европата ще яде икономическата хурка от тази война. След нападението на САЩ и Англия ЕС висна яко на бесилката. Без ресурси от Русия и стоки от изтока ЕС е пътник.
  • 46 България, Радев

    7 4 Отговор
    Не искаме съюзници на терористи и военнопрестъпници да сме !
  • 47 Хохо Бохо

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "Аденският залив":

    Индийският океан на кой е?

    Коментиран от #49

  • 48 Хохо Бохо

    12 3 Отговор

    До коментар #30 от "Гаглей":

    НАТОТо свърши снарядите, нямат и ракети, петрол пък хептен. Вярваш в колос на глинени крака
  • 49 Елементарни бре

    13 1 Отговор

    До коментар #47 от "Хохо Бохо":

    Индийският океан е на индийците
  • 50 Хохо Бохо

    10 5 Отговор

    До коментар #27 от "Гаглей":

    Ми те англо-американците са терористите в случая. Внимавай, че посолството следи и подслушва
  • 51 BBБОС

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русия и Китай не подкрепиха хутите":

    А бе Червено море да не някъде около ламанша та тези нечовеци така го пазят
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дернев

    7 0 Отговор
    Европа проглежда. Без Германия, която за пореден път показва, че Щатите им са по-необходими от Европа, за да довърши плана си за икономическо господство в Европа. Ще минем и без Германия, но проглеждането трябва да е по-бързо. По-добре късно от никога сега не важи. Времето ни е изтекло. Сега и веднага.
  • 54 Биби Кинк

    0 4 Отговор
    И срешто хусистите и срешто пусистите че воюваме неразделно,масово и повсемесно!
  • 55 МаДа

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от ""Пазител на благоденствието"":

    През суецкият канал минава 30% от световния търговски трафик, оскъпяването на транспорта се отразява на крайната цена на стоките.
    От тази гледна точка - това не влияе на производителите и дори на транспортните фирми - всичко се заплаща от крайният потребител.
    Та какво не ти е ясно?
    Хутите преди няколко години стреляха по нефтените сонди на Саудитска Арабия, Египет също губи от малоумните им действия, Китай също.
    Освен иран никой не ги подкрепя в целият регион.
    Интересно колко време ще им трябва на сащ за да решат да се заемат с основния проблем(Иран) вместо да се борят с последствията?

    Коментиран от #65

  • 56 балки

    5 5 Отговор
    А що не удариха Истанбул след като турците не пуснаха британските кораби да минат през Босфора .Не им стиска .

    Коментиран от #59, #63

  • 57 среднощен

    5 3 Отговор
    С "войната срещу хусите" някои "хора" в САЩ прикриват "голям гаф" в Еквадор - така стоят нещата...
  • 58 Истината

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Мишел":

    Мухаха..... Иранските чалми само могат да приказват иначе не ги търси! Какво чакат иранските чалми, гръмнаха им генерала унищожават им базите в Сирия и Ирак? Както казват американските военни единствената военна заплаха в региона е Турция! САЩ не могат да победят Турция в Близкия Изток! Опитват се чрез машата си пкк да дразнят Турция! Турските дронове унищожават главатарите на кюрдските терористи, когато напускат базите на сащ в Сирия!
  • 59 Истината

    4 2 Отговор

    До коментар #56 от "балки":

    Защото ще усетят цялата военна мощ на Турция!

    Коментиран от #64

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Фактите имат ли инфо

    1 0 Отговор
    Че и Израел е участвал със самолети във първия удар, защото по CNN го казаха. Всъщност час след първия американси удар те пуснаха тази новина за атаката на живо, а Факти пак го проспаха, даже и смислен превод нямат. Та как да им вярвам?
  • 62 Що да е бой, урок е

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "САЩ отново удариха хусите в Йемен":

    Хората им казаха да се спрат да нападат цивилни кораби...то не беше един или два, колко да ги траят? И след 30 тина нападения над цивилни кораби ги удариха, сега ги било заболяло! Хутите са като 4-5 годишни деца...казват им да не бъркат с пирон в контакакта ама те не, да видят кво ще стане...епа стана, два шамара с опакото на дланта, това стана.
  • 63 Защото не са като рашистите

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "балки":

    Спазват си споразуменията...Турция е подписала договор че при война няма да пуска военни кораби на никоя страна, ама ти простото русофил от да знаеш. Свикналис те само да погазвате и тъпчете договореностите.
  • 64 Каква мощ

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Истината":

    Само един Израел може им достави няколко атома и си заминават. Отделно преди няколко години армията им си прави сама на себе си преврат, добре че Хаяско информира Ердоган. Жив зян са.
  • 65 Топ коментар!

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "МаДа":

    Поздравления!
  • 66 дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Аз съм веган":

    Ами какво чакаш?
  • 67 дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Аденският залив":

    Черно море на негрите ли е?