Last news in Fakti

17 Януари, 2024 21:31 1 007 19

Войната продължава! САЩ върнаха хусите в списъка с терористични организации

  • йемен-
  • хуси-
  • сащ-
  • червено море-
  • баб ел мандеб

Мярката цели да окаже допълнителен натиск върху бунтовниците, защото нападенията срещу кораби не са престанали въпреки нееднократните призиви и активна дипломация

Войната продължава! САЩ върнаха хусите в списъка с терористични организации - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ обявиха, че връщат подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси в списъка си с терористични организации, след като нападенията им срещу съдове в Червено море предизвикаха опасения от регионална ескалация, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Тази мярка ще влезе в сила едва след 30 дни, на 16 февруари, съобщи пред медиите високопоставен представител на САЩ, пожелал анонимност. Той уточни, че мярката цели да окаже "натиск" върху бунтовниците, като посочи, че нападенията срещу кораби не са престанали въпреки "нееднократните призиви и активна дипломация".

"Тези нападения са очевиден пример за тероризъм и нарушаване на международното право и представляват голяма заплаха за световната търговия, като в същото време поставят под заплаха доставката на хуманитарна помощ за Йемен", подсочи същият източник.

Вчера американската армия нанесе удари по Йемен, в опит да унищожи техни ракети, които заплашват плавателните съдове, напомня АФП.

След съобщението хусите заявиха, че нападенията срещу израелски кораби и кораби, пътуващи към Израел, няма да престанат въпреки действията на Вашингтон, предаде Ройтерс. Те ще се извършват в Червено и Арабско море и протока Баб ал Мандеб, уточни говорителят на движението Мохамед Абдулсалам.

ЕС обяви, че няма да последва примера на САЩ и да класифицира хусите като терористична организация, предаде ДПА, като цитира говорител на европейската дипломация.

Класифицирането на хусите като терористична група би имало предимно символичен характер, тъй като процедурата по промяната на класификацията е сложна и продължителна, допълни говорителят.

Хусите вече са подложени на санкции от ЕС и ООН от 2022 г., посочи той. Те им бяха наложени заради нападения срещу съдове в Червено море, нападения срещу мирни граждани и гражданска инфраструктура в Йемен, използване на сексуално насилие в конфликти и подтискането на политически и професионално активните жени в управляваните от тях територии.

Санкциите предвиждат замразяването на всички активи на хусите и изпращането на икономическа помощ на групата, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    5 3 Отговор
    Поражение на политиката на НАТО в УКрайна не само ще сближи Берлин с Москва но скоро и бившите съветски републики ще се завърнат в състава на руската федерация, щата Аляска Тръмп доброволно ще я даде отново на Москва за да няма удар срещу САЩ, както и някогашния диктатор на Китай който искаше да направи Китай съветска република сега същото ще стане след спада на населението на Китай , Си Здин Пин доброволн ще я включи в състава на Русия а, имаше навремето и германска съветска република акто и иранска съветска република дори и за кратко но ги имаше и сега отново ще се върнат към майка Русия, а някогашните териотрии в Африка и Арабския свят на Руската империя ще се върнат в състваа та Русия и дефакто новата Руска държава ще има територия в пъти по голяма от Монголската империя , Британската империя Испанската империя, Френската колониална империя и държавта Цин взети задно, а светът ще стане русофилски както е предрекла баба Ванга

    Коментиран от #6, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ццц

    13 1 Отговор
    САЩ и Израел в списъка ли са? 🤔 От десет критерия имат 11!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 МИТ

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ццц":

    Точно заради критерия си, станаха атаките на 11 ти септември
  • 6 Загрижен

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЦРУ":

    Спешно потърсете Д-р Гълъбова.
  • 7 Да😂🤣😂🤣

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "ФАЩ/фашистки американски щати/":

    ФАЩ/ Фалирали американски щати/

    Коментиран от #10

  • 8 саш

    10 2 Отговор
    САШ върна САШ в списака на най добрите ТЕРОРИСТИЧНИ организажй в света..........
  • 9 Така Така

    12 2 Отговор
    Истинските терористи са от империята на злото сащ и техните слуги
  • 10 ФАЩ/Ф@шистки американски щати

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да😂🤣😂🤣":

    Номер1🥇🏆
  • 11 Тити

    2 6 Отговор
    И хусите като Хамас са пътници
  • 12 така е

    5 2 Отговор
    Войната в Газа не върви добре за Израел и неговите западни съюзници, а операциите на Израел по суша и в тунели ще отнемат много време. Байдън и европейските лидери, както по електорални, така и по нормативни/геополитически причини, искат да сложат край на войната и да посредничат за прекратяване на огъня. В същото време този ход на времето е от полза за Русия и Хамас, а всеки резултат, който потвърждава техните заявки за победа, ще подкопае доверието и ще отслаби нормите на Запада, както и ще намали влиянието му в двата жизненоважни геополитически региона – Източна Европа и Близкия изток. Ако настоящата тенденция се запази, 2024 г. ще бъде годината, в която Западът, особено Европа, ще плати цената за пораженията си.
  • 13 Суровата реалност

    2 6 Отговор
    Хегемон може да въведе международни санкции с които се съобразяваш. Пропадналата територия и вече БИВШАТА супер сила, можеш единствено да си продава суровини на безценица, за да не умре от глад.

    Коментиран от #17

  • 14 Никой ли

    4 1 Отговор
    Не чете написаното в статията ? Хуси ?!?!?!? Хути са , не хуси !!!!!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 15 И по кои точно критерии се определя

    6 1 Отговор
    Кое точно е терористична организация ? Израел не покрива ли всички критерии ? А САЩ ?
  • 16 Краватар

    1 3 Отговор
    ас саламу алейка я, я расул алла
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всъщност

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Никой ли":

    името с което се само-назовават е Ансар Аллах. Това с х-то е някакъв епитет от западналите, свързан с някакъв техен хайдутин от едно време.