Last news in Fakti

15 Януари, 2024 10:25 3 354 18

Сериозни разногласия в съюза! Джо Байдън изчерпва търпението си към Бенямин Нетаняху

  • сащ-
  • израел-
  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • палестина

Основната причина за разочарованието на Белия дом е съпротивата на израелския премиер да придвижи искания, които са приоритетни за Вашингтон

Сериозни разногласия в съюза! Джо Байдън изчерпва търпението си към Бенямин Нетаняху - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън и други високопоставени служители на Белия дом са все по-разочаровани от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и отхвърлянето от негова страна на повечето от последните искания на администрацията, свързани с войната в Газа, са заявили пред Axios четирима американски служители, които са пряко запознати с въпроса.

След нападението на "Хамас" на 7 октомври преди 100 дни Джо Байдън оказа пълна подкрепа на Израел с безпрецедентна военна и дипломатическа подкрепа, дори докато поемаше политически удари от част от своята партия в година на избори. Тази подкрепа до голяма степен продължава публично, но зад кулисите се появяват все повече признаци, че Байдън губи търпение, заявяват американските служители.

"Ситуацията е тежка и ние сме в задънена улица. Търпението на президента се изчерпва", заявява един от американските служители пред Axios.

"На всеки етап Нетаняху размахваше пръст на Байдън", коментира пред Axios сенаторът Крис Ван Холън (окръг Колумбия), който е в тесен контакт с американските официални лица относно войната. "Те се молят на коалицията на Нетаняху, но получават шамар в лицето отново и отново".

Байдън не е разговарял с Нетаняху в продължение на 20 дни след напрегнатия разговор на 23 декември, който разочарованият Байдън завърши с думите: "Аз не мога да говоря с Нетаняху: "Този разговор приключи." През първите два месеца на войната двамата разговаряха почти всеки втори ден.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби се опита да омаловажи намаляването на комуникацията, като заяви пред репортери в сряда, че "това не означава нищо" за състоянието на отношенията. Но се появяват все повече признаци на раздразнение. "Налице е огромно разочарование", заявява американски служител.

Основната причина за разочарованието на Байдън е съпротивата на Нетаняху да придвижи искания, които са приоритетни за САЩ.

Байдън и неговите съветници смятат, че Израел не прави достатъчно, за да допусне хуманитарна помощ в Газа.

Те са разочаровани и от нежеланието на Нетаняху да обсъди сериозно плановете за деня след войната и отхвърлянето на американския план за реформирана Палестинска власт, която да има роля в Газа след "Хамас".

Сега американските служители са все по-загрижени, че Израел няма да спази графика си за преминаване към операции с ниска интензивност в Газа до края на януари, въз основа на това, как стоят нещата в Газа, особено в южния град Хан Юнис.

Ако Израел не намали значително операциите си в Газа - за което настояват представители на САЩ с надеждата да се намалят жертвите сред палестинците - за Байдън вероятно ще става все по-трудно да поддържа същото ниво на подкрепа за военната кампания на Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕДНА

    32 3 Отговор
    ИЗРАЕЛСКА ПРОЛЕТ ---МОЖЕ И МАИДАН
  • 2 Тошо

    43 1 Отговор
    САЩ налагат на целия свят политика на двойни стандарти и морал, основан на целесъобразност, а не на обективност, истина и закон. Политическата целесъобразност приема само това, от което САЩ се нуждаят.
  • 3 Ако байдън се инати

    30 0 Отговор
    Може да загуби следващите избори
    Не забравяме че именно Тръмп одобри преместване на столицата от Тел авив в Йерусалим така че евреите може би него ще поставят отново на президентския пост
  • 4 В йерархията за ДД

    34 1 Отговор
    Нетаняху е шеф на изкукалия демент и няма как клепоухия да приема заповеди от изкукуригалия.
  • 5 Историк

    23 0 Отговор
    Играят го лошото и доброто ченге,ама не е лошо Бай Взел Дал да не се вживява толкова и да не забравя кой тук е истинския Шеф.

    Коментиран от #7

  • 6 изглежда по скоро

    20 0 Отговор
    че Байдън е на килимчето да моли за подкрепа/фалшификация/ на президентските избори,но надали ще я получи понеже е компрометиран и амортизиран.
  • 7 ЕВРОНЮЗ

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    Има една снимка на двамата с надпис отдолу и въпросителни.. КОЙ КОГО КОМАНДВА.?????
  • 8 Реалист

    15 0 Отговор
    Да бе разногласия... Останал ли още някой, който да се е хванал на това театро
  • 9 Забравил е човека

    14 0 Отговор
    "Байдън не е разговарял с Нетаняху в продължение на 20 дни", ами забравил е човека, случва се. Особено на него, много често му се случва. Питат го съветниците му - Бидоне, ти с Нетаняху говори ли? А Бидоня само пита - Кой, кой?
  • 10 Ццц

    14 0 Отговор
    По принцип знаем, че Байдън има проблем с комуникацията с живите и по се разбира с мъртвите. Но и повечето от събеседниците му са една такава нагла жилка, че си е трудно да ги търпиш. И онова украинското чучало го нервеше яката.
  • 11 Механик

    8 1 Отговор
    Повечето хора смятат, че Израел е американска колония, но грешат. САЩ, както и СССР (особено революцията там) са еврейски проекти.
    Вижте в Русия след революцията, па и по-късно, какъв етнос е командвал. Вижте на САЩ президентите. Тия дето не са евреи се броят на пръстите на едната ръка. А и те не са много ясни. Вижте кой държи банкте на сащ. Вижте кой държи федералния резерв.

    Коментиран от #18

  • 12 истина ти казвам

    4 0 Отговор
    БайДъня да не забрава че като се спомине, Евреин ше го съди! 🤣
  • 13 ха ха

    4 0 Отговор
    Дреме му на Нетаняху за изветрелия давоски наместник във Вашингтон. Работата е там, че Сенилният и кликата зад него губи подкрепата пропалестинските екстремистки на следващите избори. Реално глобалистите опитаха да свалят Нетаняху и му провалиха съдебната реформа. Опитът му да се разправи с НПО-тата в Израел засега е неуспешен, ама успее ли да свали Сенилния в САЩ, ще бъде як удар по водещата клика в Давос. Изобщо, ледът се пропуква - Нетаняху на власт, Тръмп на власт, Вилдерс на власт, шансове и в УК да се провалят... Ще е феерично!
  • 14 Я па ти,

    3 1 Отговор
    Че Байдъню знае ли какво става по света?!!!
  • 15 Факалии

    3 0 Отговор
    защо израел е поставен преди БЪЛГАРИЯ в 6ибаното ви меню?
  • 16 12345

    0 2 Отговор
    Ако се изтеглят американските самолетоносачи от Средиземно море мошетата ще запеят друга песен.Били са и ще бъдат най-мразени от всички,въпреки преструвките на много световни лидери.

    Коментиран от #17

  • 17 678910

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "12345":

    Показали са вече че не се плашат от мюсюлите и че могат да се справят с многократно по голям противник
  • 18 касапина

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    То май само негъра не е