Last news in Fakti

15 Януари, 2024 04:48 1 404 12

Турция нанесе въздушни удари по кюрдите в северните части на Ирак и Сирия

  • сирия-
  • турция-
  • ирак-
  • удари-
  • кюрди

Поразени са 24 цели на вражеската за Анкара армия

Турция нанесе въздушни удари по кюрдите в северните части на Ирак и Сирия - 1
Снимка: YouTube

Турската армия е нанесла вчера удари по кюрдски бойци в 24 цели в северните части на Ирак и Сирия, като ги е унищожила, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление на турското министерство на отбраната. В него се добавя, че бойците са били "неутрализирани" при атаките.

Първоначално Турция съобщи вчера през деня, че е "неутрализирала" седем кюрдски бойци в Северна Сирия, а Анадолската агенция информира, че терорист от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) е бил "неутрализиран" от Националната разузнавателна служба (МИТ) в Северен Ирак.

Ройтерс отбелязва, че терминът "неутрализирани" най-често означава, че са били убити.

Операциите са били проведени в Северна Серия и в районите Метина, Гара, Асос, Хакурк и Кандил в Северен Ирак около 22:00 ч. местно време (21:00 бълг. вр.) вчера.

В изявлението на турското министерство на отбраната в социалната платформа "Екс" се казва, че в атакуваните цели са представлявали пещери, убежища, бункери, депа и съоръжение за производство на природен газ.

Деветима турски войници бяха убити в петък след сблъсък с предполагаеми бойци на ПКК в района Метина в Северен Ирак, близо до турската граница, където се е провеждала антитерористичната операция "Лапа-Клоч". По тази причина президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган свика в събота спешно заседание за националната сигурност.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се приема за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта.

Днес, в първия ден на новата учебна седмица, във всички училища от началната и средна образователна степен на територията на Турция ще се състои възпоменателна церемония в памет на убитите преди няколко дни деветима турски военни.

Това обяви турският министър на образованието Юсуф Текин в акаунта си в социалната мрежа Екс.

Церемонията, наречена Байрак /на тур. знаме-б.а/, ще включва изпълнение на турския национален химн със сведени знамена и едноминутно мълчание от страна на учениците и учителите.

“Нашата цел е да запазим живи съкровените спомени за синовете на нашата страна, които бяха убити на 12 януари 2024 г. в района на операцията "Лапа-Ключ". Да засвидетелстваме нашата признателност към героите и да възпитаваме у подрастващите поколения любовта към родината и нацията, за да израснат като достойни граждани на Република Турция”, посочи турският образователен министър.

Нападението срещу турска военна база в района, където се провежда антитерористичната операция "Лапа-Ключ", при което загинаха девет турски войници, потопи в скръб турската общественост. Граждани и граждански организации масово се включват в погребалните церемонии, разпространяват се изявления, осъждащи терора, политици и различни формации се обявиха в подкрепа на инициативите на правителството в борбата срещу тероризма, които бяха обявени след извънредното заседание на Съвета за национална отбрана в събота.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиити и сунити

    1 24 Отговор
    се трепят на верска основа.
    Ние, ХРИСТИЯНИТЕ, само можем да се запасим с пуканки и да гледаме сеир!

    Коментиран от #2, #3, #10

  • 2 АБЕ...

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шиити и сунити":

    Пълни глупости...
  • 3 КилимИмявка

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шиити и сунити":

    Вие гледайте Украйна и Русия как се избиват по между си православните или вие сте от тез дето не ги признават за християни.
  • 4 Бай Реджеб

    8 5 Отговор
    Тези са терористи, а Хамас и Хизбула не са!
  • 5 007

    2 21 Отговор
    Докато критикува Израел султана продължава да тероризира кюрдите не само в туркестан ми и в съседните страни!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #7, #9, #11, #12

  • 6 Гост

    3 19 Отговор
    Тоя не говореше ли за геноцид в Газа.. а прави почти същото само че от години..
  • 7 12467832

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "007":

    В Северен Ирак са а от там автономните кюрди защо не протестират а ми само ти?
  • 8 сащ къде са

    0 10 Отговор
    да осъдят действията на чобанина? Нали са джандари на света, защо си затварят очите когато техен “партньор” от нато вършее? Демокрация - ала-бала.
  • 9 Мехмед

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "007":

    Май е време Турция да нанесе удари и по ганчоландия, че да ви дойде акъла на коментиращи като тебе.
  • 10 Верска основа викаш

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шиити и сунити":

    Аз пък рупам пуканки и гледам как християнин убива майка си на битова основа, кой за имот, кой за пенсията и
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 008

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "007":

    Да здравствует дружбата ни с турските братушки от НАТО !
Новини по държави: