Last news in Fakti

15 Януари, 2024 12:25 3 457 37

Държава скъса дипломатически отношения с Тайван

  • тайван-
  • науру-
  • китай

Република Науру няма да признава повече Република Тайван като самостоятелна държава

Държава скъса дипломатически отношения с Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Науру ще прекъсне своите дипломатически връзки с Тайван и ще признае Китай, обяви правителството на тази малка тихоокеанска страна, предаде агенцията Ройтерс.

Това е първият дипломатически партньор на Тайпе, който се присъединява към Пекин след изборите в Тайван, съобщава британската агенция. Правителството на Науру заяви, че този ход е в "най-добрия интерес" на страната и се стреми към пълно възстановяване на дипломатическите отношения с Пекин.

"Това означава, че Република Науру няма да признава повече Република Тайван като самостоятелна държава, а като неразделна част от китайската територия и ще прекрати всички свои дипломатически отношения с Тайван от днес нататък. Няма да има официални връзки или обмен с Тайван", се посочва в изявлението на правителството на Науру.

Китай настоява, че Тайван е част от нейната територия и не трябва да поддържа самостоятелни отношения с други държави, но Тайпе настойчиво отхвърля тези твърдения. Преди съботните избори представители на тайванските служби за сигурност споделиха с Ройтерс, че Китай вероятно ще продължи усилията си за ограничаване на броя на държавите, които поддържат официални дипломатически отношения с Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    39 15 Отговор
    Науру ще повлече крак.

    Коментиран от #28

  • 2 Бесен-_ Язовец

    47 19 Отговор
    Тайван не е държава, а е англосаксонска колония също и Ю. Корея е име на колония.

    Коментиран от #13, #33

  • 3 Хохо Бохо

    49 18 Отговор
    И ние кат Науру. Колкото по-бързо скъсаме с краваристан толкова по-добре

    Коментиран от #11

  • 4 Правилно

    15 11 Отговор
    Преценили са, че китайският е труден за учене и по-добре да дружат с големият брат, а не с малкия.
  • 5 Сепаратист

    10 9 Отговор
    Никой не ни обича сепаратистите (
  • 6 Ъхъ!!!

    15 20 Отговор
    Чудо големо! В Тайван сигурно плачат вече от мъка.

    Коментиран от #22

  • 7 Мишел

    18 2 Отговор
    САЩ го направиха по елегантно- признаха единен Китай.
    Тепърва ще берат плодовете от този свой ход.
  • 8 кирчо

    26 12 Отговор
    Тайван е китайски.
  • 9 хах

    7 13 Отговор
    Видяла Науру, че таковат Тайван и тя се навела!
  • 10 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    9 15 Отговор
    Яко! Науру - все пак! Световна сила! А Тайван "кой знае защо" не иска да "полегне" на Китай! Не "мога да разбера" защо не искат да ги управлява Си докато не почне да ходи с памперс?! Странни хора, нали?!

    Коментиран от #14

  • 11 Да скъсаме

    9 19 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    със САЩ, ама да сравним първо стандарта на живот - ГДР-ФРГ, С.Корея-Ю.Корея, Китай-Тайван, Хаити -Доминиканска република., Венецуела-Чили, Куба-Коста Рика, РФ-Прибалтики.

    Коментиран от #16, #17, #29

  • 12 Науру

    7 16 Отговор
    Науру... Туй пък кво беше? Ако Тайван е на подчинение на Си, няма вече да е същия Тайван. Всичко, което произвежда ще изчезне. Всичката електроника няма вече да е Китайска. Ще излети на някое друго място. И Си го знае. Ако не беше умен до сега Тайван щеше да е Китай. За няколко часа ще го превземат. Но на Си не му се ще да съсипе всичко създадено в Тайван. От 10, 9 компютъра са тайвански.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Верно ли бе

    15 5 Отговор

    До коментар #10 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Какъв Си с памперс ти се привижда ? Това да не ти е Бай Пън изкукуригалия ?

    Коментиран от #20

  • 15 Китайците не

    7 12 Отговор
    можаха да разберат, че тайванците не искат да са част от Китай както македонците и украинците да са част от България или Русия. И да превземат острова за какво им е? Никакви полезни изкопаеми и 20млн. китайци от които си имат предостатъчно. Единствено чиповете ги хранят, но това е свързано технологично с Нидерландия, Япония, Ю. Корея и САЩ. Без тяхното съдействие нищо не става, имат няколко уникални машини които ще изнесат или унищожат при нужда. Дано Китай разбере, че истинската плячка за него е Сибир който им беше харизан от Путин.
  • 16 Само питам

    13 7 Отговор

    До коментар #11 от "Да скъсаме":

    Какво има да сравняваш държави с колонии. В колониите престъпността в пъти по голям от държавите и външния дълг на колониите в пъти по висок от държавите. В Северна Корея, Куба, Русия, Венецуела здравеопазването е безплатно, а в колониите платено и нямаш ли умираш

    Коментиран от #21

  • 17 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    7 12 Отговор

    До коментар #11 от "Да скъсаме":

    Хохо Бохо не сравнява! Хохо Бохо не мисли! Хохо Бохо плющи клишета - нещо като лозунги от 13 Конгрес на БКП. Всички революционни бради, северокорейски муни, талибани, хути, хуси и нахути, Хизбули и дреги будали са на Хохо Бохо първи "приятели". Важното е да е против ЕС, НАТО и Запада. Пък ако трябва, Хаха Баха и чалма ще сложи, и хиджаб, че - и от карабината малко ще "резне".
  • 18 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    3 8 Отговор
    Интересно! "Милата" редакция побърза за изтрие поста ми спрямо Бесния! Хм, в пост 2 на този индивид се съдържа обидно твърдение към поне 2 признати от ООН държави!? Това дали не ви смущава?

    Коментиран от #31

  • 19 Бесен-_ Язовец

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Като се взереш между лъскавите небостъргачите в Америчката почваш да виждаш ясно хора които спят на дюшеци и матраци греещи се на варели.

    Коментиран от #23

  • 20 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Верно ли бе":

    Думата ми е за "Бащиците" които толкова много любите и обичате. Бащицата Вова Путин, Бащицата Си, Бащицата Лукашенко, Бащицата Ким и така насетне! Всичките тези болно влюбени във властта над собствените си народи индивиди, които вие смятате за "силни хора" и по дефиниция са просто Тоталитарни Тирани. Съвсем си наясно какво казах, но всеки прилежен комунист задължително се прави на улAв!
  • 21 Независимо от

    3 9 Отговор

    До коментар #16 от "Само питам":

    външния дълг в "държавите-колонии" се живее по-добре. Ние също бяхме такава на СССР и нека сравним стандарта България-Гърция (по времето на Луканов, Беров, Виденов). Ето някои дългове сравнени с БВП:
    Има доста такива държави - Гърция 173% от БВП, Италия 142%, Япония 242%, Бахрейн 120%, Венецуела 242%. Дългът на САЩ е 129% от БВП. За твое успокоение дългът на РФ е 17,2%, там цъфтят и вържат.
  • 22 Пръц

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ъхъ!!!":

    Чудо и още как.Забравяш,че и малкото камъче обръща колата 😀
  • 23 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен-_ Язовец":

    В "могъщия" Китай драги има цели класи без документи за самоличнаст които никога няма да бъдат "индивиди"! В Русия има цели народи като бурятите извън времето и пространството. Руснаците днес напомнят времето на Толстой - с провинциалните мужици и градската интелигенция. Но при тях това не се е променяло никога. В Иран жени биват убивани с камъни за хиджаби. В Северна Корея ходят с куртки тип Мао и гладуват. В Афганистан жените биват убивани с камъни защото могат да четат. Като си почнал да се "взираш" не спирай до небостъргачите.
  • 24 Ха ха ха

    2 4 Отговор
    Дреме им в Тайван за някакви изпаднали аборигени
  • 25 Това на снимката

    3 4 Отговор
    част от наурската армия ли е?

    Коментиран от #27

  • 26 АБВ

    3 4 Отговор
    Тези ги чувам за първи път егати държавата ха хи хи
  • 27 Муфаса

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Това на снимката":

    Това са им артелчиците и готвачите!
  • 28 Муфаса

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Така е! Сега и Папуа Нова Гвинея се гласи да нанесе такъв удар! После - Тувало! А накрая и Сейнт Кийтс и Невис! Сериозно е!

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 вятъра на промяната

    1 5 Отговор
    Каква е тази държава на която името е по-голямо от територията и какво влияние има в световната политика.
  • 31 Корекция

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    САЩ и ООН не признават Тайван за независима държава. Американците, британците и други просто претендират, че управниците на острова са легитимното правителство на Китай. Ако ще трият постове с обиди към държави, да вземат да затворят секцията за коментари, че почти нищо няма да остане.
  • 32 ами то други

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Муфаса":

    не се заиграват с Тайван - това ви е колониалния потенциал
  • 33 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    Тъкмо Китай не е държава и е правена с война и анексира с военна сила родината на Далай Лама, а Японците в далечното минало са били един народ с Корейците и с етнически групи от Манчжурия.

    Коментиран от #34

  • 34 На къде биеш?

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Търновец":

    САЩ не е държава и е правена с война, анексира с военна сила родината на Седящия Бик, Лудия Кон и други видни индианци. Първата Дунавска България също не е държава, правена е с война и е анексирала земи от ромеите.
  • 35 Страшна държава

    1 0 Отговор
    Е Науру 5 на 4 километра с 12000 население.

    Коментиран от #36

  • 36 Перспектива

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Страшна държава":

    Поне са истинска международно призната държава, нямат много но си е тяхно. Пък тайванците имат претенции за всички китайски земи, е това е жалко.

    Коментиран от #37

  • 37 Само такива

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Перспектива":

    " Срашни държави " подържат др. Пусин и радват българския пенсионер-путиноид. Тая "международна държава" е с по малко землище от наше село бе пич. Малко факти ..Науру има подем от 70десете до 80десете години с износа на фосфати...чайките акат по скалите и те я събират. След това са жив зян, стигнаха до там че предлагат паспорти на чужденци срещу заплащане, националната им банка е неплатежноспособна, в момента срещу 40 000 долара можеш и ти да отвориш банка там и то без други изисквания...как ти звучи. У наше село единия от фермерите има техника и земя за милиони бе мушмуле. Науру..ха ха ха.