Last news in Fakti

15 Януари, 2024 18:01 2 975 64

Хилядолетната история на Тайван: Китайски ли е този остров

  • тайван-
  • история-
  • азия-
  • великобритания-
  • китай-
  • остров-
  • александър гьорлах-
  • сащ-
  • инвазия-
  • тайпе

Китай постоянно обвинява Тайван в сепаратизъм, с което иска да оправдае евентуална военна намеса

Хилядолетната история на Тайван: Китайски ли е този остров - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайската реакция на резултатите от президентските избори в Тайван не закъсня. Тоталитарната Народна република се нахвърли яростно върху островната държава, повтаряйки мантрата, че Тайван трябва "отново да бъде обединен" с континента. Както обикновено Пекин прикрива факта, че Тайван никога не е бил част от комунистически Китай.

Победителят в изборите Лай Чинг-те е хулен като "сепаратист", който иска "независимостта" на острова. Това също не е вярно, тъй като Демократичната прогресивна партия, чийто член е Лай, постоянно подчертава, че Тайван е независима държава от 1912 година. Следователно "Република Китай" - името, с което е известен Тайван - няма нужда да става независима от никого.

Всички белези на национална държава

Позицията се споделя от Комисията по външни работи на британския парламент. В доклад от август 2023 г. депутатите в Лондон обявиха, че Тайван действително разполага с всички белези на националната държава - територия, народ, формиращ държавата, функциониращо правителство и способността да се установяват и поддържат външнополитически отношения.

Народната република, изглежда, също вижда нещата по този начин. Само така може да се обясни защо Пекин използва много пари и влияние, за да се опита да спечели на своя страна малкото държави, които поддържат пълни дипломатически отношения с Тайван. Както и да ги окуражи да участват в дипломатическа рокада. Ако Тайван загуби признанието на тези 13 страни, един от четирите белега на националната държава ще отпадне. В такъв случай Китай би могъл отново да обяви всяко усилие на Тайпе да установява и поддържа отношения с други държави за "сепаратизъм". Това е и добър претекст за военно нападение срещу острова.

В Тайван наистина има движения за независимост. В случая обаче не става дума за независимост от Народната република. По време на предизборната кампания и тримата кандидати за най-високия държавен пост приемаха това като даденост.

Хилядолетната история на Тайван

Когато хората в Тайван говорят за независимост, те имат предвид независимост от "Република Китай". Остров Тайван, който преди това е бил японска колония, се появява на мястото на тази държава след края на Втората световна война. Лидерът на националистическия Гоминдан Чан Кайшъ е победен от военните части на Мао Дзедун в гражданската война в Китай. Той бяга на острова с 2 млн. свои привърженици между 1947 и 1949 година. Оттам той планира повторното завладяване на континентален Китай, което, както е известно, никога не се осъществява.

И въпреки това през 1947 г. Тайван не е бил необитаем остров. Даже обратното - общо 16 местни племена са населявали планините в продължение на около 6000 години. А тези планини заемат около две трети от релефа на острова. От Тайван те са пътували към широкия свят. Емигранти от Тайван стигали до Нова Зеландия дълго преди началото на китайската и християнската епохи.

Днес хората от тези местни племена разполагат в демократичен Тайван с пълни автономни права и участват в избори. Това е съвсем различно спрямо времето на управлението на Чан и неговия Гоминдан. Всички други островитяни - независимо дали са португалци, испанци, нидерландци или континентални китайци - първоначално са били завоеватели и колонизатори и са завземали онова, което не им е принадлежало.

Самоопределението на коренното население

В Тайван често се използва анализ на генетичния материал, за да се установи произходът на населението. През последните години все повече тайванци разбраха, че разполагат с местни корени и че не са 100% китайци, както винаги е твърдял Чан Кайшъ.

С нарастване на съзнанието за собственото им тайванско наследство все повече хора се отчуждават от "Република Китай", чиито военни са дошли на острова и са прегазили местното население, обричайки го на военна диктатура за повече от четири десетилетия. Хиляди са загубили живота си в лагери по време на управлението на Чан Кайшъ.

Така че, когато някои от членовете на Демократичната прогресивна партия говорят за независимост, те имат предвид именно независимостта от "Република Китай". Не става въпрос за независимостта от Китайската народна република! Пекин обаче разбира това погрешно, но не защото не го знае. Тъкмо обратното!

Самостоятелна нация

Членовете на 16-те коренни племена напълно правилно посочват, че живеят в Тайван от хиляди години. За тях островната държава в никакъв случай не е част от нещо друго, а самостоятелна нация. Те за пореден път демонстрират и това, че комунистическата Народна република няма право да предявява никакви претенции към остров Тайван.

Народната република полага огромни усилия, за да прикрие този факт. Дори и най-последователният партньор на островната държава Тайван - Съединените американски щати - игнорират това. Над четири десетилетия американската политика е да се защитава "Република Китай" от враждебно завладяване от страна на комунистически Китай. Президентът Джо Байдън неведнъж е подчертавал, че Вашингтон ще се притече на помощ на острова с военна сила, ако китайският президент Си Дзинпин предприеме атака срещу Тайпе.

Гледната точка на Вашингтон

Гледната точка на Вашингтон е, че не може да става въпрос за независимост от тази "Република Китай". Според тайванското правителство това също е така, но тогава островът ще загуби защитата на САЩ. Никой от политическите играчи в страната не желае това. Ето защо Демократичната прогресивна партия подчертава, че не цели да създава нова държава, а да запази статуквото. Тази позиция се споделя и от огромното мнозинство от хората на острова. Както показват всички социологически проучвания през последните години, преобладаващата част от тях смятат себе си за тайванци, а не за китайци.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украински македонец фараон

    47 18 Отговор
    И на тез Кравария измисли хилядолетна история.

    Коментиран от #4

  • 2 И прокопали

    32 10 Отговор
    Китайско море.
  • 3 Тайван е китайски

    31 20 Отговор
    Може и по трудния начин
  • 4 честен ционист

    8 30 Отговор

    До коментар #1 от "Украински македонец фараон":

    Хилядолетната история на Китай е дело на няколко британски старчета. Да не ти напомням българската пък кой пияндур от Лубянка 2 е съчиньосвал..

    Коментиран от #26

  • 5 УКРАЙНА🇺🇦

    15 44 Отговор
    Колкото Крим е руски

    Коментиран от #8, #33

  • 6 маке що е юнак

    36 0 Отговор
    Нема да пипате сите що е македонско! Ке станем на кълбета ей!

    Коментиран от #50

  • 7 БеГемот

    47 8 Отговор
    Извинявайте много а дали няма някое месно племе в САЩ така като се замисля за тая логика изуитска.....да не се окаже, че някой щат не е американски...
  • 8 Ами

    31 13 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Руски е къв да е укрия измислена преключи.море ще гледат само по телевизията.
  • 9 Посветен

    8 23 Отговор
    Китайско и руско е само това, което определи дъртия Ротшилд. Дето мете пода с лоботомирания кгб-еец.
  • 10 Иван

    10 3 Отговор
    Абхазия разполага с всичките тези белези.
  • 11 Фъш КИА

    23 6 Отговор
    що е Тайван, все е македонско
  • 12 Анджо

    10 26 Отговор
    Е накрая научихте ли истинат.
    Другарите дори да я знаят, те пак ще кажат , чу това не е истина. Това са научили за 45 год. Даже руснаците нашата история пренаписват , за да са те най великите. Македония е проект на русия и даже на някой западни държави, най се кефеха сърбите, ама сега те мразят всички на балканите.

    Коментиран от #17, #25

  • 13 Дън Бай

    22 3 Отговор
    Ако не е американски, значи е македонски.
  • 14 Търновец

    5 17 Отговор
    Това е добра статия - само че сегашни Япония и Тайван са заделени от мигранти от Корея и Манчжурия а също и от Малайзия, като възможно е малки групи от Северняци от Чукотка да да се спуснали от север към далеч по топлите острови на Юг. Подобно е и в Хаваите където коренното население да Полинезийци и те още отказват да се Американизират. Когато Британците напуснаха Сингапур и Хонг Конг те оставиха проспериращи градове в които се заселиха много Китайци от комунистически Китай, и сега и двата града искат независимост от Китай. Ако Тайван бъде окупиран от Китай милиони безработни Китайци ще отидат там
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Грантов 98

    21 5 Отговор

    До коментар #12 от "Анджо":

    Кой вярва на ДВ и фИТки?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тъжната Истина

    2 10 Отговор

    До коментар #19 от "Ъхъхъ":

    Не можете да победите сатанистите, понеже сте милиционери от 19ти век.

    Коментиран от #24

  • 21 ФАКТИ

    5 1 Отговор
    ИСТОРИЯТА Е ПРЕНАПИСАНА.ТЕРИТОРИЯТА НА БИВШИЯ СЪЮС ,ПЛЮС ОКРАЙНА РОСИ СА БЪЛГАРСКИ!!!
  • 22 И Щатите са на индианците!

    17 3 Отговор
    Върнете им земята! И платете обезщетения на Африка и целия свят!

    Коментиран от #40

  • 23 Бившите жители

    19 1 Отговор
    На Тайван не били 100% китайци
    А сегашните жители на съединените щати са един-два процента американци
    И какво от това
  • 24 Тъжна или весела истината е

    16 3 Отговор

    До коментар #20 от "Тъжната Истина":

    Еманюел Тод: САЩ са в Колапс, губят Войната и ще се оттеглят от Европа. Америка отдавна няма никаква икономика, Западът е колос на глинени крака.......

    Коментиран от #28

  • 25 Македония

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анджо":

    Наистина е руски проект но как да си обясним че съвкупния запад сега с всички
    сили защитават този проект
    Може би не е съвсем на руски а е съществувала македонизмът още след 95-та година когато не е имало съветски съюз
  • 26 Умен по цялата глава

    6 15 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Преди 2500 години в Китай живее един китаец,който се казвал Конфуций.Той е библиотекар на Императорската библиотека...Това е 551 са година преди новата ера,когато са имали Писменост,хартия и забележи - Библиотека...Това е 2000 години преди руснаците да почнат да сричат на някаква азбука,открадната от Българите....

    Коментиран от #46, #52

  • 27 АУДИ

    16 1 Отговор
    САЩ като ги подкрепят защо не са признали суверенитета им? Само да не ги чуят макета че ще се скарат кой е по древен
  • 28 666

    5 16 Отговор

    До коментар #24 от "Тъжна или весела истината е":

    Затова ли хората си гледат кефа инживота в САЩ, а Путлер воюва с Украйна и хората му куцат в снега? Понеже сте "умове"

    Коментиран от #30, #36

  • 29 Ццц

    1 9 Отговор
    Местните племена казват, че не са част от избягалите на острова китайски националисти, подкрепяни от САЩ. Това погрешно се възприема от Китай, защото той смята, че щом е така, значи племенатй са с него, но правилно се приема от САЩ, точно защото племената казват, че не са с китайските националисти, но те ги смятат именно за такива и напълно игнорират тяхното желание. Условието да си останат "автономни" е да признаят всъщност, че са част от китайските националисти! Това наистина е правилна и демократична позиция! Географското положение на Тайван всъщност няма никакво значение, защото борбата тук е за права и демокрация и то само с едно - две условия!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иванушка 🇷🇺

    12 3 Отговор
    "....Китайски ли е този остров..."

    Ми не, германски ще да е...... на Дойче Зеле 😄
    Тия що си не гледат пропадлата кочина Германия с гладните Гюнтери и Олафи, а все в чуждата паница гледат като прегладнял немски военнопленик 1945 ))
  • 32 плевен

    12 3 Отговор
    Да тръгнем от зад напред. Карнеги е американски стоманодобивен магнат, ненавиждан от самите американци.Така, че да приключим с безпристрастността на Ал. Гьорлах. Той е нещо като ДВ.
    Сега да погледнем историята на Тайван. Той наистина е бил населен от диви племена, рли които никой самоуважаващ се китаец не би живял. По тази причина той лисно е бил завладян от португалци, а после и от холандци. Именно те докарват на острова първите китайци, които с времето са станали мнозинство в равнинните части. Следва най- интересната част- японската колонизация за около половин век. Японците реализират на Тайван своята представа за модерна държава: образование, медицина, транспорт, промишленост, висши учебни заведения. Нямат нищо общо с онези изверги, които избиват милиони китайци след 1937 г..
    За нашествието на Гоминдана през 1947-ма ,няма да говоря. Това е всеизвестно.
    А сега за етносите.Да говориш /както ДВ/ за ДНК при създаване на нациите, е проява на тъпа неграмотност. Или на политическо лицемерие/както при ДВ/. Тайван е населен предимно от китайци. Точка.Защо и как, вече не е важно . Така е наредила Съдбата. Все едно да кажете че в Анкара живеят, примерно хиляда гърци, и за това радът е гръцки и трябва да му се върне името Ангара. Малко е късно за това.
  • 33 Калпазанин

    16 6 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Не Крим, Украйна е руска.Тайван си е китсйски така както в укрия се е говорило руски така и в Тайван ще се говори китайски, а не краварски а на теб като много ти харесва да се д@@@@оди стани македонец, тогава вече всичко ще е твое
  • 34 Историк+

    19 4 Отговор
    Цирк. Античната Китайска Империя е владяла по-голямата чат от Азия, обаче остров Тайван е бил независима нация и държава? Ало, атлантическата пропаганда=дъното
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 666

    4 11 Отговор

    До коментар #28 от "666":

    Какви "процеси" ве милиционере? Все по-зле процеси ще ви връхлитат хахахах. Западнякът си гледа кефа и не знае, че воюва с Путлер.

    Коментиран от #39

  • 37 Търновец

    2 14 Отговор

    До коментар #15 от "Гого":

    Аз бях и в Москва - преди години Китайска радиопрограма на Китайски уведоми жителите на Сибир че един ден всичко от Владивосток до Урал ще е Китай и вече на Далечния Изток на РФ има 20 милиона Китайци

    Коментиран от #38

  • 38 Монголия и С. Корея

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "Търновец":

    знаят ли за твоите опорки за Сибир? Хахахах
  • 39 Земеделските и транспортните протестъри

    9 3 Отговор

    До коментар #36 от "666":

    в Германия дали си гледат кефа и не знаят, че воюват с Путин? Или гледаш само Дойче зеле

    Коментиран от #44

  • 40 Иван Иванов

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "И Щатите са на индианците!":

    Браво!Много точно казано!!!
  • 41 БСП на Бунището

    4 9 Отговор
    В този ред на мисли - Китай е Тайвански....Тайванската Република е основана 1912 година след Буржоазната революция и абдикацията на китайския Император ПУ....Чак 1959 та година ,след Държавния преврат на китайските комунисти наречен Революция се основава Китайската комунистическа държава....Би трябвало сега китайските Комунисти да сдадат властта,както го направиха всички ,да обособят Демократична Република и тогава двете държави естествено ще си се съединят,както ГДР с ГФР и така нататък...
  • 42 Хомосапиенс

    2 6 Отговор
    Тайван е китайски колкото Македония е българска вече.
  • 43 007

    1 6 Отговор
    Няма как Тайван да се отделя от комунистическата китайска диктатура, като никога не е бил част от нея!!! По тая логика и Япония може да си поиска да си ги го върне като е бил Японска колония!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬
  • 44 Хаха

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "Земеделските и транспортните протестъри":

    Там винаги е имало прорести
  • 45 Прав

    2 0 Отговор
    Американски е, както всичко друго в Света.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Пръц

    6 1 Отговор
    Абе,тия ако бяха негри или бели щях да им повярвам,че нямат нищо общо с Китай.А,те все македонци с жълта кожа и дръпнати очи 😅

    Коментиран от #56

  • 48 Умен по цялата глава

    3 4 Отговор

    До коментар #46 от "Айде ся":

    Учителя на Конфуций обаче се казва Лао..Лао дзъ( учител)...Та Лао дзъ пише книга наречена ДАО...Йероглифа Дао означава Път.Но не шосе или магистрала,а Духовен Път..Примитивните Народи като Руския ,нямат една дума за Духовен път,понеже не знаят какво е това...Та тази 2500 годишна книга е достигнала и до нас и я има преведена и на Български..Можете да си я прочетете !!!Едва ли ще разберете нещо ,но Започва " Дао ,което може да се Назове,не е постоянно Дао "в превод Духовност,Качество,Изкуство , което може да се дефинира,не е постоянно такова....И така нататък...Глупави комунистически Примати - Китайската комунистическа армия атакува и превзе Тибет.Разруши хилядолетни манастири и Култура..Прогони Далай Лама ...Сега атакува Демократичен Тайван да прави Комунизъм и там...Е,как ще стане това бе..

    .

    Коментиран от #53

  • 49 Отговарям на заглавието

    6 2 Отговор
    Да! Китайски е!
  • 50 Македонски воевода

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "маке що е юнак":

    Воеводо, вразите идат. Много са. Ке се биеме ли или ке се предаваме?
    Македонския воевода не се предава! Ке бегаме!
  • 51 Госあ

    4 0 Отговор
    Хахахахаха историята на Тайван е на стотици милиони години ве, шваби ! Така на изуст, защото не знам кога точно се е появил ! Хахахахаха да ви….и на мисирките
  • 52 Много странно

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Умен по цялата глава":

    Изтриха ми коментара!
    С въпрос от кога е писмеността на щатите и азбуката.. а библиотеката. А на немачка и английска? А на бугарска?
    Смотани сте, дето триете продажни кучета!

    Коментиран от #55

  • 53 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Умен по цялата глава":

    Ти чел ли си я ? Освен това е преведена по комунистическо още. Някои дори твърдят, че Лао Дзъ е беседвал и с Сидхарта. И накрая, Лао Дзъ и Конфуций са емблематични личности в Китай и днес. Всъщност, Си Дзинпин е от конфуцианската фракция на ККП

    Коментиран от #54

  • 54 Умен по цялата глава

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "Госあ":

    Поне прочети Сидхарта на Херман Хесе ...Сидхарта е другото име на Буда...Конфуцианство и Будизъм нямат нищо общо..Едната религия е в Китай,а другата в Индия...

    Коментиран от #58, #61

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 уйко калеко

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Пръц":

    И аз мисля че в ТАЙВАН живеят така наречените,, КИТАЙСКИ МАКЕДОНЦИ,,.
  • 57 КАСАПИН

    1 0 Отговор
    МНОО СИ БОС МИЛИЧКО
    ТАЙВАН ТВЪРДИ ЧЕ Е ЛЕГИТИМНИЯ КИТАЙ
    НАЛ СА СЕЩАШ ЗА ЧАН КАЙ ШИ АСПИРИНЧО
  • 58 Д'мин

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Умен по цялата глава":

    Конфуцианството е по-скоро философско етическа система а не религия. "Етическата философия, която Конфуций е възприел, била философия на собственото усилие, която не оставя място или нужда от Бог."
  • 59 КАСАПИН

    2 0 Отговор
    МНОО СИ БОС МИЛИЧКО
    ТАЙВАН ТВЪРДИ ЧЕ Е ЛЕГИТИМНИЯ КИТАЙ
    НАЛ СА СЕЩАШ ЗА ЧАН КАЙ ШИ АСПИРИНЧО
  • 60 Все едно

    1 1 Отговор
    СДС да се опита да направи преврат, да не стане, да се премести на остров Анастасия, да си говори на Шопски диалект и след 100 години хоооп нация... Тия от ДВ са абсолютно ВеЦе!
  • 61 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Умен по цялата глава":

    Браво ! Много си умен ! Писах, че някои твърдят, че Лао Дзъ дори е имал беседи с Сидхарта.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 факуса

    0 0 Отговор
    всяко нещо е на този който може да го задържи,законът на джунглата е неотменим в каквато и лицемерна форма да го облечеш
  • 64 паси

    2 1 Отговор
    Не принадлижи на Китай а на Световната сган наречеан Америка защото Светът е техен . Тези престъпници обичат да казват "Господ обича Америкаи я пази "