Last news in Fakti

15 Януари, 2024 19:19 1 720 20

Източните членки на ЕС изразяват желание за въвеждане на мита върху вноса на украинско зърно

  • украинско зърно-
  • мита-
  • европейски съюз-
  • внос-
  • източни членки

Унгарското министерството каза, че министрите на земеделието от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за мерките

Източните членки на ЕС изразяват желание за въвеждане на мита върху вноса на украинско зърно - 1
Снимка: Shutterstock

В понеделник унгарското земеделско министверство съобщи, че източните държави от Европейския съюз настояват ЕС да наложи мита за внос на украинско зърно, цитирано от "Ройтерс" и News.bg.

Унгарското министерството каза, че министрите на земеделието от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за мерките, заявявайки, че по-евтините селскостопански продукти от Украйна изяждат техните експортни пазари.

Петте подписали са сред шест държави-членки на ЕС, които произвеждат значително повече пшеница и царевица, отколкото им е необходимо, което е от ключово значение за европейската хранителна безопасност и стратегическия суверенитет на ЕС, казаха министрите.

"Ето защо Брюксел трябва да въведе мерки, които защитават пазарите на страните членки, граничещи с Украйна, като същевременно им помагат да използват пълния си експортен потенциал", се казва в писмото, подписано от министрите, включително министъра на земеделието на Унгария Ищван Наги.

"Една от тези мерки може да бъде въвеждането на вносни мита върху най-чувствителните селскостопански продукти."

По-големите размери на фермите в Украйна правят износа на зърно от страната по-евтин и това изтласква фермерите от ЕС от техните традиционни експортни пазари, казаха министрите.

Фермерите в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия "претърпяха значителни щети", след като ЕС спря квотите за внос и митата върху зърно от Украйна миналата година, казаха те.

Министрите също така призовават Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, да проучи в доклад дали производствените насоки на Украйна са в съответствие със стандартите на ЕС.

Жалбите са адресирани до еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и комисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Износът на зърно е рядък източник на напрежение между Киев и неговите съседи от ЕС, тъй като България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се превърнаха в алтернативни транзитни маршрути за украинско зърно, за да помогнат за компенсиране на по-бавния износ през черноморските пристанища на Украйна след руската инвазия през 2022 г.

Фермерите в тези страни протестират срещу тези пратки, твърдейки, че нарушават местните пазари.

Полша, Словакия и Унгария обявиха ограничения върху вноса на украинско зърно миналия септември, след като Европейската комисия реши да не разширява забраната за внос в петте съседни на Украйна страни от ЕС.

И трите забрани се прилагат само за вътрешния внос и не засягат транзита към следващите пазари.

Украйна отговори, като подаде жалба до Световната търговска организация срещу трите страни, докато други членки на ЕС осъдиха едностранните ходове.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    34 0 Отговор
    И не само на жито, на всичко.
  • 2 джони инглиш

    37 1 Отговор
    И откога германия е източна членка на ЕС. Внасянето на нерегламентирано от ЕС зърно е престъпление срешу ЕС. Но щом укрите го внасят трябва да е разрешено, без да е от значение, как е отглеждано и с какво е торено. Но източно европейските страни трябва да го консумират защото са измет. А зърноро от източна европа трябва да отиде за господарите от западна европа.

    Коментиран от #18

  • 3 Не само мито

    25 1 Отговор
    А и всички украински "туристи" трябва да плащат курорт на такса у нас
  • 4 Фффф

    8 4 Отговор
    Явно изразяват желание житото и границата да станат руски, а след някоя годинка да се чудят къде да го скрият и на кого да го продадат, когато орхите им затворят търговските пътища и започнат да им бомбят силозите.
  • 5 Амии

    1 32 Отговор
    Някои хора трудно разбират, че това е война за цивилизацията и че ако русия победи, няма да са повече земеделци, а най-много колхозници и берачи на перални на някой от руските фронтове.

    Коментиран от #9

  • 6 Реалист

    19 0 Отговор
    Много слугинско заглавие,, изразяват желание , а когато пишат за западните господари пишат настояват.
  • 7 Говедар

    17 0 Отговор
    Я па, за какво ни е?? По-добре да ликвидираме и малкото останало производство, да обезлюдим Добруджа и после да си внесем няколко стотин хиляди klети brатиа беджаnci и брадати майки с деца, за да си решим демографските проблеми!


    БOЙКOТ! Бойкотирайте всичко що иде от покрайната! Гледайте баркода и НЕ купувайте ако номера започва с 482 или ако пише произведено в покрайната!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Реплика

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Амии":

    Цивилизация,която не забелязва геноцида в Газа е мъртва.

    Коментиран от #11

  • 10 Хах

    2 20 Отговор
    Па като не щете украинско зърно, ще получите руски окоп. То копането и то е земеделие. Щом ви е толкова мерак да замените Ламборгинитата за шанцови лопатки, а Джон Диърите за ватенки и калашници, действайте. Саботирайте тези, които ви пазят от глад, мизерия и мракобесие.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Амии

    0 8 Отговор
    Съгласен съм. Само не разбрах, защо това те радва, сякаш си главния козолюбец на Ичкерия, или боса на Хамас.
  • 13 оня с коня

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Точно така - Кухнята е за хранене а не за зяпане на Тв,затова си и нося Манджата в Хола където ми е Огромния телевизор.
  • 14 Сократ

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Моята кухня е част от хола. Ти от панелката много ги разбираш тия работи.
  • 15 Джоко

    9 0 Отговор
    Ще се сетят! Още една седмица манифестации с трактори в Берлин и германската икономика ще светне в червено!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Яяяяя

    6 0 Отговор
    Така е законно, щом не е страна членка на ЕС, трябват мита. С какво са по- различни от Индия, Китай и т. н.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нов европеец

    0 2 Отговор
    Украйна се оказа държава със специален привилегирован статут за ЕС.Това донякъде дразни съседите и.Хубавото в случая е,че поради затворените граници,там няма миграция от арабските страни и Африка.Така около Украйна се образува един санитарен кордон от държави като Полша,Словакия,Унгария и България,които смятат ,че не са в състояние да интегрират тези мигранти.Може би Европа трябва да се раздели на Стара Европа и Нова Европа.Старата силна Европа да се заеме с интеграцията,а Новата - да не ги допуска.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: