Last news in Fakti

16 Януари, 2024 12:12 1 648 21

В Брюксел: Залозите са огромни, годината е решаваща за света

  • александър де кро-
  • белгия-
  • нато-
  • русия-
  • украйна

Александер де Кро призова да се запази единството и съпричастието с Украйна и да продължи военната подкрепа за силите на Киев

В Брюксел: Залозите са огромни, годината е решаваща за света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тази година ще бъде решаваща за Европа и за Запада, залозите са големи, заяви белгийският премиер Александер де Кро в реч пред евродепутатите в Страсбург по повод началото на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, съобщава БТА.

Нашите демокрации и свободата ни ще бъдат подложени на изпитание не само с изборите за Европейски парламент, но и за президент в САЩ, посочи той. По неговите думи, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, Европа наистина ще трябва да се справя сама. Като европейци не трябва да се страхуваме от тези възможности, а трябва да направим така, че да можем да разчитаме повече на себе си и да бъдем по-самостоятелни, заяви Де Кро.

Той призова да се запази единството и съпричастието с Украйна, и да продължи военната подкрепа за силите на Киев. По неговите думи, докато САЩ разглеждат този въпрос геостратегически, за Европа той е екзистенциален.

Едно от най-големите предизвикателства е запазването на силата на европейската икономика, отбеляза Де Кро. Той призова ЕС да се подготви за очакваното бъдещо разширяване. Трябва да положим усилия, за да осигурим възможността европейското семейство да се разрасне, настоя белгийският премиер.

По неговите думи изпълнението на условията за присъединяване към ЕС трябва да се следи постоянно, дори и след като дадена страна стане част от европейското семейство. Де Кро заяви, че председателството ще продължи работата по процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС (срещу Полша и Унгария).

Белгийският премиер настоя, че ЕС е длъжен да подкрепя Украйна срещу руското нападение, както и Израел и палестинците в търсенето на траен мир. Европа има най-вече задължението да направи така, че да бъде по-свободна за бъдещите поколения, обобщи Де Кро.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Големи хiдиотi

    32 2 Отговор
    Управляват ЕС.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    32 2 Отговор
    Днешните лидери ДЕМОкрати в Брюксел , като деца са били водени в човешкия зоопарк там ❗🥸❗
  • 3 Закс

    33 1 Отговор
    За пари човек си продава дори и душата на дявола !
  • 4 Лицемери

    32 1 Отговор
    Какво носи "съпричастността" ви за Украйна? Смърт, много смърт! Защо я няма тази съпричастност към по-бедните европейски страни, да кажем?

    Коментиран от #21

  • 5 ОМБРЕ

    25 1 Отговор
    РЕШАВАШТА Е ЗА ТЛЪСТИТЕ ВИ ЗАПЛАТИ И ТОПЛИ МЕСТА

    Коментиран от #13

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    26 0 Отговор
    Хора, изложени като животни в зоопарк: общо 267 мъже и жени от бившата белгийска колония Конго били наблъскани плътно един до друг в покрайнините на големия парк в брюкселското предградие Тервурен. Доведени били по разпореждане на крал Леополд Втори и изложени на показ под сламения покрив на уж автентична колиба от конгоанско село, за да бъдат разглеждани от удивената европейска публика.

    И човекът който закрива тези паркове в Европа е ..... А. Х. 🤔

    Коментиран от #19

  • 7 КАСАПИН

    26 1 Отговор
    ТАКА Е
    РУСИЯ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ЕВРОПА ДА СЕ ОТЪРСИ ОТ ПЛЕСЕНЯСАЛИ БЮРОКРАТИ КАТО ТОЯ КОИТО СЛУЖАТ НА САЩ И ФИНАНСОВИЯ ОЛИГАРХИЧЕН КАПИТАЛ В УЩЪРБ НА НАРОДИТЕ СИ
    КАКТО И НА ХОРАТА В АМЕРИКА
    ТЕЯ ЛАКОМИ ГЪСЕНИЦИ СА ГОТОВИ ДА ЗАТРИЯТ СВЕТА САМО И САМО ДА СЕ НАТЪПЧАТ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Националист

    0 18 Отговор
    Оригинален русоблизец помиарски да го духаше под вода
  • 11 незнайко

    29 0 Отговор
    Залозите не са за света а за ЕВРОПА ! Ако европейските КАПИТАЛИСТИ разберат, че САЩ ги манипулира всичко ще си дойде на мястото ! Европа няма нужда от САЩ ! Всеки да си гледа в КАНЧЕТО !!!
  • 12 Тошо

    21 0 Отговор
    В Европа, в замяна на унизителна прострация, управляващите класи се превърнаха в зомбита, загрижени само за своите почести, кариера и облаги. И все пак, има много повече от материални интереси, ние живеем с мечти и идеали. Достоен живот, и това се отнася както за индивидите, така и за нациите, може да се живее само без коленичене!
  • 13 Мхм

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ОМБРЕ":

    Що ти за колко бачкаш
  • 14 не може да бъде

    16 0 Отговор
    Изявленията на много от европейските лидери и тези които управляват ЕС напоследък станаха толкова объркани,противоречиви и далечни от реалността,че ми се струва за уместно да изберат един подходящ говорител.Засега като такъв виждам Роуън Аткинсън /м-р Бийн/ Може би неговите изявления ще продължават да бъдат така объркани ,но поне ще развеселяват публиката....
  • 15 А така,кажи си

    9 0 Отговор
    да ти олекне.Избори за ЕП,избори за Европредседател/Урсула ли ще е,или някой друг/,нови лобита......да напрежението се усеща.
  • 16 Ес ес е длъжен

    5 0 Отговор
    да отговаря за сигурността и благоденствието на страните от общността,не за други! Украйна като страна,която не е член на ес,няма право на никакви субсидии и въоръжение/от фонда за мир/!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някой

    5 0 Отговор
    Тази година е решаваща. Както и предната в началото си бе обявена за решаваща. Както и по-предната...
    Пък да видите колко решаваща ще е следващата година. А пък за 2026 година направо не ми се мисли колко ще е решаваща...
  • 19 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Всъщност той е бил страхотен пич но съюзниците си съчиняват колосални небивалици за да го очернят пред света и идващите поколения...
  • 20 Не трий бре

    4 0 Отговор
    Каква икономика, без суровини и енергетика бре?!!! И за чий . . . сме длъжни да подкрепяме някой откровен фашист?!!! Този ес се превърна в една лудница, където разни дебили ни предлагат различни начини как да се самоубием по - прогресивно.
  • 21 Уточнител

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лицемери":

    В мащабите е разликата. Ето, в една България населението беше намалено от 9 милиона на пет и половина милиона за 30 години. Докато в украйна са изчезнали 40 милиона само за две години.
Новини по държави: