Last news in Fakti

18 Януари, 2024 09:11 1 338 32

Иван Стамболов: На протест излизат онези, които са способни да изнудват - фермери, шофьори, миньори.

  • протести-
  • градски транспорт

Когато успехите на протестите започват да добиват политически измерения, всеки път все по-гротесков герой идва на власт с чудовищни обещания и само след седмица се чудим кой да ни отървава от него, посочи публицистът

Иван Стамболов: На протест излизат онези, които са способни да изнудват - фермери, шофьори, миньори. - 1

"Протестите в повечето случаи постигат някакви резултати. Първоначално има някакво възмущение от несправедливост в обществото и тя става общ знаменател на хора, които искат нещо да променят. След това прераства в усещане за сила и на протест излизат онези, които са способни да изнудват и да наказват – фермери, градски транспорт, медицински сестри, миньори.

Ако се съберат преводачите от фламандски да протестират срещу ниските си хонорари, никой няма да им обърне внимание. Следващата фаза е икономическата част – тогава вече никой не крие, че става дума за пари, тук обикновено протестите се увенчават с някакви успехи, в повечето случаи частични. Четвъртата фаза е политическата част, когато някой пореден гладен популист яхне протеста – тогава вече става дума не само за пари, но и за власт."

Това мнение изрази в интервю за БНР Иван Стамболов - Сула, анализатор, журналист и публицист.

Когато успехите на протестите започват да добиват политически измерения, всеки път все по-гротесков герой идва на власт с чудовищни обещания и само след седмица се чудим кой да ни отървава от него, посочи той.

Ако се увеличат заплатите на шофьорите на градския транспорт, ще се вдигнат цените на билетите. Гражданите първо ще бъдат наказани с протеста, а след това ще удовлетворят исканията му чрез по-скъпи билети, смята Стамболов.

"Биха могли да ги залъжат нещо, но после как ще компенсират това? Няма друг начин. Срамота е да говорим за тези неща, при положение, че София е град с над 2 милиарда бюджет. Все би се намерило нещо, но се харчат за невероятни неща пари."

Сериозното гледане на протестите беше минирано още когато прекалиха с протестите срещу Орешарски, смята Иван Стамболов.

"Когато се влачиха седмици и месеци, без да се знае какво точно се иска вече. Само се дюдюка по улиците и се вдига шум. Оттогава сякаш се задълбочава това. Сегашното състояние е пак резултат от протести, които бяха очевидно дирижирани, очевидно режисирани, които пак се проточиха. Последните, които очертаха картината, на която ставаме свидетели в момента. Хората забравят. Политиката се крепи на късата памет на избирателите."

"Избирателят вярва на всякакви глупости и ги следва. Колко народни спасители се изредиха?", попита още журналистът.

Девалвацията и недоверието в политиката при нас са резонанс на световни процеси, ние сме много малки, изтъкна Сула.

Протестите в Германия са много смислени и логични, изрази мнение Стамболов.

"Те протестират против три неща – зелените политики на Европа, миграционния натиск и помощта за Украйна. И е важно да се отбележи, че в Германия 85% от гражданите подкрепят протестите."

Има много голям проблем в българския политически живот в момента – това граничи с историческо престъпление: няма опозиция; как парламентът да има висок рейтинг, коментира Стамболов


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    44 0 Отговор
    Странно, досега не съм видял нито една банка да излезе да протестира.
  • 2 А50

    28 4 Отговор
    Боко и кокорчовци така се докопаха до власта, обаче след протести на жълтопаветници. Може пък сред трактористите да има по-читави
  • 3 хората се научиха

    20 0 Отговор
    да правят групички за всяка тема . Тогава им реагираха институциите . Платен протестър или доброволец може да се занимава с неограничено количество спорни теми . Манипулирането на богатите е трудна дейност . Но печеливша . По интелигентните хора виждат лесно мошениците .
  • 4 Гошо

    31 2 Отговор
    Способни да изнудват или реално работещи Ти и подобните на теб що не врътнете една стачка а ? Защото за смях ще станете като ония от културата а да не говорим пък за тия дето ги представя Ричард Алибегов,
  • 5 Сила

    6 32 Отговор
    Простаците са агресивни и нагли...... шофьори, миньори, въобще всякакъв вид бачкатори, необразовани и промитивни типове

    Коментиран от #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 замислен

    29 3 Отговор
    Протестират тези, които виждат че имат сила и някой може да им обърне внимание! Веднага се изкараха едни цифри "ама те вземат по 3000 лева ко искат" а никой не каза че при тези условия никой не иска да работи дори и за тези пари!
  • 8 не съм съгласен

    8 9 Отговор
    Уважавам мнението на г-н Сула (повечето от написаното от него е вярно), но в едно - не е прав . Ако не беше Радев и вдигнатото му юмруче , ОПГ ПП/ДБ нямаше да могат да ни яхнат , да крадат като цял циг@нски табор , да лъжат/мажат и продават/предават България . Платените "протестъри" не са достатъчно силни , за да могат да свалят законно избрана власт , трябва и помощ (малко от Радев , малко от чичко Чери , малко от Цецко Василев и ... малко от "Козяк" № 16) .
  • 9 Радвайте се

    20 0 Отговор
    че на протести и стачки не са излезли техническият и инженерен персонал който поддържа живота. Брей, наистина що не се основе една организация на техници и инженери? Можете ли да си представите какво ще се случи ако хората които стоят зад кулисите и осигуряват ежедневието спрат да работят?
  • 10 Грантомет

    6 2 Отговор
    Така е, защото другите са мишки и гъбари
  • 11 Не е прав

    13 9 Отговор
    Тоя нагаждач.скоро всички ще излезем защото има защо.победа за възраждане.
  • 12 Гого

    22 4 Отговор
    Прав сте, другите сме овце и затова през 2024 г.ще работим за по 1000 лв. заплата! Прави са хората да искат достойно заплащане за трудът си! Отидете Вие да работите като миньор, да видим дали ще сте така добре охранен!
  • 13 Даниел Немитов

    10 5 Отговор
    Или с други думи - шайката на Боко!
  • 14 Инициатива

    18 5 Отговор
    Ако го слушаме този, полза от протестите няма, а само вреда.... Ха, ха..... Разбира се, че продажните атлантисти, които са на власт сега, трябва да бъдат затрупани от протести.

    Коментиран от #21

  • 15 Артилерист

    20 1 Отговор
    Сула е един от "журналистико-културните" стожери на демокрацията. Направиха го блогър на един вестник, който бях свикнал да си купувам заради сериозните анализи и забавната му последна страница, редактирана от Миряна Башева. По-изсмукани от пръстите високопарни глупости, като неговите, не бях чел...

    Коментиран от #20

  • 16 Помисли малко

    12 2 Отговор
    Добре бе пич С тези мизерни заплати и с единия крак в затвора кой ще дойде да ти кара автобус градски транспорт или каквото и да е натоварено с хора Затова и работоспособните бягат навън поне да си струва риска
  • 17 Боруна Лом

    11 2 Отговор
    ТЛЪСТА СЛАНИНА!НОМЕНКЛАТУРЕЦ
  • 18 Много се изложи

    8 3 Отговор
    Сул Падна на хората в очите с това изказване на дърт комунист
  • 19 Донки Хот и Сан Чопанса

    6 3 Отговор
    Какъв сула си ти бе,селяк?
  • 20 Пулю

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Артилерист":

    Честно казано мнението на Сулю не ме интересува. Но с голяма тъга си спомням времето, когато вестника си бе вестник и имаше много добър форум. След кончината на Миряна Башева спряха форума и лека полека изданието стана политкоректен парцал.
  • 21 Остап Бендер

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Инициатива":

    Протестите на зърнарите са с цел да грабят още от държавата. Протестите на тези от Градския транспорт са организирани от същите сиви кардинали, стоящи зад зърнарите.Ясно е ,че искат да падне правителството .
  • 22 дедо

    3 1 Отговор
    Ситият на гладния не вярва, нали така, г-н Сула!
  • 23 Баце Бачко

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сила":

    Къде си, бе, Ентелегента? Много смислено изказване! Тц, тц,тц, алал ти вера, брей!
    Отдавна не бях чел такъв съдържателен и ентелегентен коментар.
    Ма кат са замисля, прав си! Тия хора, понеже, както казваш, са примитивни (дано добре да съм разбрал твоя термин "промитивни"), нямат нужда от друго, освен от малко кльопачка и по една хралупка там, да се свират от време на време.
    Къде са тръгнали на протест тия, бе?
    Ще ни смущават спокойствието на нас, ентелегентите!
    Аре, бегай!!!

    Коментиран от #26

  • 24 На гърбината

    2 3 Отговор
    Протестите срещу Орешарски бяха от жълтопаветния офисен отпадък , но чак сега ни просветна. Тия паразити лежат на гърбината на фермерите,миньорите и шофьорите.
  • 25 Именно!

    1 1 Отговор
    Абонирани сме за гротескови герои от 1944-та!Даже беше увековечено това с герба 681-1944.Дори комунистите са осъзнали,че са "приключили" тая държава,оттогава(1944) сме на апаратно дишане и чакаме някой да откачи системите.Закривай!
  • 26 Сила

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Баце Бачко":

    И по два АНЦУГА, ежедневен, и официЯлен..... за сватби, кръщанета и погребения..... ТОЛКОЗ, ЗА ТИЯ ТОЛКОЗ👌😋
  • 27 Мисля

    1 2 Отговор
    Според Сула е нормално Б.Бонев да" работи общественик"със 7 бона заплата,а шофьорите на общинската фирма с 1500.Мразя наглоста и безпардонноста на някой автобусни шофьори,ама 1500 лв за София е нищо.
  • 28 Ха ха ха а така

    2 0 Отговор
    "Иван Стамболов: На протест излизат онези, които са способни да изнудват - фермери, шофьори, миньори." .....и най вече кремълскозависимите креатури .......
  • 29 Таратайка

    1 1 Отговор
    Търтея Иван Стамболов никога не е хващал кирка или лопата, а камо ли да се труди, НО: е истински интригант и шантажьор!
    Пише се аристократ и ненавижда фермерите, миньорите и въопще всички дето се трудят.
    Понеже като сценарист много не се установи стана Консултант.

    Коментиран от #32

  • 30 Факт

    1 0 Отговор
    Господина, явно че не е ходил скоро на пазара.
  • 31 анонимен

    0 0 Отговор
    И в аптеки, и в операционни, лесно ви е на някои хора, сития на гладния не вярва. Чудя се как с 2000 лева, издържат 4 членмо семейства, с деца, без помощ от родители, а карат лукс коли, по 2 кутии цигари на ден, кафета и добре облечени. Оправете си здравеопазването, със социалистически заплати ви е лесно на някои си, а децата искат дрехи, учебници, храна, а и навън и там не им ги дават неброени, единият месец частника, ако ви даде някое евро, на другият месец ви реже, квартири скъпи и сие. Къде падне огъня там гори. С вашите кражби докарахте народа да се самоубива и убива, а за младите с инфаркти инсулти, как е, от хубаво умират. Без война сме бг във война. На запад богатите живеят в богати квартали и това ще стане, като измрат българите. Дано сте щастливи и си лягате спокойно у дома.
  • 32 Смята се за нещо, но не е

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Таратайка":

    Той е реститут. Нищо не работи. Презира народа и се смята за представител на някаква имагинерна благородническа каста. Но като се гледа в огледалото, е добре да види там червендалестия Санчо Панса, който не разбира от високи материи, но се пъчи и се опитва да се изкара много важен. Но не е.