Last news in Fakti

18 Януари, 2024 13:27 883 11

Заради напрежението в Червено море нефтът поскъпна, възможен е дефицит на танкери

  • нефт-
  • поскъпна-
  • дефицит-
  • танкери-
  • червено море-
  • напрежение-
  • хути

Атаките на йеменските хути срещу кораби в Червено море принудиха много компании да пренасочат товарите около Африка

Цените на петрола се повишиха днес поради напрежението в Близкия Изток, ако хутите продължат атаките срещу кораби в Червено море, това може да доведе до недостиг на танкери, предаде Ройтерс и Фокус.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 0,6% до 78,35 долара, докато фючърсите на американския суров петрол WTI се повишиха с 1,0% до 73,25 долара за барел.

Атаките на йеменските хути срещу кораби в Червено море принудиха много компании да пренасочат товарите около Африка, увеличавайки времето за пътуване и разходите.

На 17 януари САЩ нанесоха нов кръг от удари срещу цели на хутите в Йемен в отговор на атаки срещу кораби. Съюзните на Иран хути казват, че действат в знак на солидарност с палестинците в конфликта им с Израел.

Глобалните петролни пазари ще се справят с проблемите в Червено море в краткосрочен план, въпреки че продължителните атаки на хутите срещу кораби ще доведат до недостиг на танкери поради по-дълги пътувания и забавяне на доставките, заяви изпълнителният директор на саудитския петролен гигант Aramco Амин Насър.

"Ако се случи в краткосрочен план, танкерите може да са налични... Но ако се случи в дългосрочен план, може да се превърне в проблем“, посочи Насър.

Aramco може да заобиколи протока Баб ал-Мандаб близо до Йемен, където хутите извършват атаки, чрез тръбопровод, свързващ източните петролни съоръжения със западния бряг и давайки му по-бърз достъп до Суецкия канал, отбеляза той.

В същото време Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква петролните пазари да бъдат в "комфортна и балансирана позиция" тази година, въпреки напрежението в Близкия Изток. Според нейния главен изпълнителен директор Фатих Бирол това ще се случи на фона на нарастващо предлагане и забавящи се перспективи за растеж на търсенето.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    18 3 Отговор
    Загиващият Запад сега съвсем ще рухне като остане и без петрол.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ОНАСИС СЕ ВЪРТИ В ГРОБА

    8 0 Отговор
    КАТО ГЛЕДА СЕГАШНИЯ ТЕАТЪР !
  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Ако искат да оцелеят западняците и ние заедно с тях, единствените решения трябва да са им, въвеждане на безусловен базов доход за всички бедни и безработни, по високи данъци за богаташите и конфискации на престъно придобити богатства и сгради!
  • 5 стоян

    2 14 Отговор
    Чикиста временно постига една от целите да заплашва корабоплаването чрез мюслюманските терористи

    Коментиран от #6, #7

  • 6 стоян георгиев

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян":

    CAЩ пpинyдиxa eвpoпeйцитe дa нaлoжaт caнĸции cпpямo Pycия, дoĸaтo caмитe тe нe caмo пpoдължaвaт дa внacят пeтpoл oт Pycия, нo и пpeз изминaлaтa ceдмицa yвeличиxa дocтaвĸитe нa "чepнo злaтo" c 43% дo 100 000 бapeлa нa дeнoнoщиe на цени доста над тавана.. Ocвeн тoвa, Baшингтoн paзpeши нa cвoитe ĸoмпaнии дa внacят минepaлни тopoвe oт Pycия, пpизнaвaйĸи ги зa cтoĸи oт пъpвa нeoбxoдимocт.
  • 7 Мнеее

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян":

    Бурят, не е временно, свиквайте така ще е за в бъдеще.
  • 8 БСП за България и Радев

    5 0 Отговор
    Дреме ни на нас. Ние получаваме евтин петрол на половин цена от тези пътуващи през Йемен от Русия. Въпреки опитите на сглобката да спре това. За сега бензинът ще остане на половина по-евтин от колективния нациски Запад
  • 9 Хохо Бохо

    6 0 Отговор
    Международното положение пак прецака умнокрасивите. Чакам експертите по темата за ЛукОйл да се изходят по темата
  • 10 Все пак

    1 5 Отговор
    Хамаз ходиха на най високо официално посещение в Москва за одобрение от братския им руслямски народ
  • 11 Ето ето

    1 4 Отговор
    Нали ви казах копейкаджии, дето толкова се радвахте