Last news in Fakti

18 Януари, 2024 19:07 2 716 14

В Косово: еврото е единствената валута, която може да се използва за парични трансакции

  • косово-
  • сърбия-
  • динар-
  • евро-
  • албин курти

От 1 февруари, когато наредбата влиза в сила, сръбският динар няма да може да се използва на територията на Косово

В Косово: еврото е единствената валута, която може да се използва за парични трансакции - 1
Снимка: Shutterstock

Централната банка на Косово съобщи, че на среща, проведена на 27 декември, Управителният съвет на тази банка е приел Наредба за паричните трансакции, според която единствената валута, която може да се използва в Косово за парични трансакции в системата за пари и плащане, е еврото, което означава, че от 1 февруари, когато наредбата влиза в сила, сръбският динар няма да може да се използва на територията на Косово, съобщи "Косово онлайн", цитирана от БТА.

"Прекъсването на платежните трансакции с Централна Сърбия представлява може би най-сериозната заплаха за оцеляването на сръбския народ в Косово и техния живот", каза днес председателят на парламентарната комисия за Косово в сръбската Скупщина Милован Дрецун по повод решението на Управителния съвет на Централната банка на Косово. Пред Танюг той посочи, че без финансовата подкрепа, възлизаща на над 100 милиона евро годишно, която идва от Белград чрез Службата за Косово, "не може да се очаква, че сръбският народ ще оцелее в Косово".

Водещата партия на сърбите в Косово Сръбска листа оцени днес, че "решението на режима на Албин Курти да премахне използването на сръбския динар в Косово от 1 февруари всъщност е решение за прогонване на сърбите от тези области без използване на оръжие", съобщи Танюг.

"След всички форми на институционално насилие, които бяха използвани срещу сръбския народ от авторитарния режим на Курти, който не успя да изгони всички сърби от Косово, сега той реши да забрани динара в Косово и по този начин най-директно застрашава физическото оцеляване на сръбския народ", се посочва в прессъобщението.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шшш

    13 8 Отговор
    Рублата е сто пъти по-добра. Много са зле тия
  • 2 честен ционист

    25 12 Отговор
    Косоварите изпревариха пак Ганя. Първо по размер на пенсии, сега и направо Еврото приеха.

    Коментиран от #13

  • 3 Да вземем пример

    19 15 Отговор
    Гледайте какво правят хората. Така се прави.
  • 4 Хохо Бохо

    17 10 Отговор
    Тия за нула време приеха еврото, а ние 15 години чакаме някой да ни разреши...

    Коментиран от #9

  • 5 Гощо

    11 7 Отговор
    Не знаят ли че откакто рублата стана световна валута не сме виждали евро и долари!
  • 6 Копейкин

    8 6 Отговор
    Не знаят ли , че откакто рублата стана световна валута, ние всичко обменяме в евро и долари?
  • 7 КАСАПИН

    7 8 Отговор
    И В ЧЕРНА ГОРА Е ТАКА
    А БЕ ОТ КОГА ТИЯ ДЪРЖАВИ СА В ЕВРОЗОНАТА
    АЛООООО
    ЗАЩО Е БЪЛГАРИЯ НЯМА НЕЩО ПОДОБНО
    ПАРИЧНА РЕФОРМА. 1ЛЕВ ЗА 1ЕВРО И ВАЛИДНОСТ НА ДВЕТЕ ВАЛУТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА
    АААААА НЕ МОЖЕ ТРЯБВА ЛЕВА ДА ГО НЯМА

    Коментиран от #14

  • 8 "Наркотици ООД"

    5 2 Отговор
    А не може ли да се плати и с доза пудра захар?
  • 9 охо-простовато

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо Бохо":

    КВО е това Косово? Колко държави са го признали? Закъсали са като МАРКО на косово поле и те се броят за държава. Проституция и варкотрафик плюс престъпност.
    А вие "учени български глави", които пишете тук, давате ли си сметка, че ЕДНО е ПРОСТО да пхриемеш еврото като национална валута, ДРУГО е да го приемеш, след като си в сложна схема на държавни отношения с 27 страни, при които ВОДЕЩИТЕ печелят???? Минавало ли ви е през ума? Или примитивно си мислите, че приемането на еврото е само менкане на парите?

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Хохо Бохо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "охо-простовато":

    Можеш ли да го напишеш същото, ама малко по-сложно?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 От ЮАР

    8 3 Отговор
    Велико! Браво на Косоварите! Всяка стъпка към интеграция със Запада, независимо къде, представлява пирон в задника на Русия, която е време вече НАПЪЛНО да се изнесе от Балканите. Сърбия също трябва да се интегрира така, че като седнеш в автомобила си в София, до Виена да спреш само на някоя бензиностанция, тук-там да спреш за кафе и сандвич, където ти е кеф и да няма никакви граници. А, и разбира се, спираш за момент да си платиш за аутобана. Без митници, граничари, въпроси, документи и глупости. Нека и на Балканите да живеем като Западните хора - нормално и свободно. Граници не ни трябват. В Европа сме.
  • 13 От ЮАР

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ами Словения, Хърватска, дето уж бяха след нас, ни изпревариха по всички показатели, при тях си е Запад, че и в Евро и в Шенген. А при нас - политически пируети, крачка уж напред, две назад, и ляво-дясно поклащане, само и само да не се засегнат интересите на Русия и олигарсите дето са на служба там. Цял Български народ е заложник на една шепа зелени чорапи на ДС мафията. Браво на Косово, а и на Черна Гора - всичко в Евро и не им пука от никого. Ами в България, след като недвижимите имоти са в Евро, защо да не си купуваме хляба и кафето в Евро, защо заплати и пенсии не са в Евро - ами за да могат още да текат паричните потоци от пране на пари на Кремъл, от които потоци, нашите олигарски получават проценти. И затова подържат статуквото на най-бедна и изостанала страна в Европа.
  • 14 къв

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "КАСАПИН":

    тие проблема с нашата валута няма да станеш по богат