Last news in Fakti

31 Януари, 2024 22:24 1 099 11

Прищина: Еврото е било и ще бъде единствената ни официална валута

  • косово-
  • евро-
  • албин курти-
  • динар-
  • сърбия-
  • бесник бислими

Вицепремиерът Бесник Бислими подчерта, че регламентът на Централната банка на Косово не забранява, не позволява и не се занимава със сръбския динар

Прищина: Еврото е било и ще бъде единствената ни официална валута  - 1
Снимка: Shutterstock

Вицепремиерът на Косово Бесник Бислими каза, че новият регламент на Централната банка на Косово (ЦБК) влиза в сила от утре и че правителството на Косово е решено прилагането на законността във всяка част на страната да е безусловно и безкомпромисно, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Бислими подчерта, че регламентът на Централната банка на Косово не забранява, не позволява и не се занимава със сръбския динар. Според него използването на сръбския динар в Косово и по-рано не е било разрешено.

„Има редица опасения, свързани с въздействието, което прилагането на регламента може да има върху онези граждани, които приемат преводи от Република Сърбия чрез незаконни структури, които са оперирали и продължават да работят незаконно на пазара, както и за въздействието, което настоящият регламент може да окаже върху предприятията, които години наред са извършвали транзакции в динари и които не са регистрирани в системата на националните сметки или данъчната система. Изминалата седмица беше изпълнена с поредица от срещи, реакции и искания, а също и от редица погрешни тълкувания на основните послания, произлезли от тези срещи и изявления. В тази връзка, позволете ми да подчертая следното: нито едно от исканията на участващите страни и по-специално това се отнася за нашите международни приятели, не поставя под въпрос законността на регламента, одобрен от ЦБК. Изобщо не поставям под въпрос факта, че ЦБК е единствената институция, която изготвя и прилага паричната политика в страната. Не се съмнявам, че в целия този процес ЦБК е независима институция и че при този модел на парична политика ЦБК се подчинява само на нашата Конституция и на най-напредналите международни стандарти, които регулират платежната система. Те не оспорват, че еврото е било и продължава да бъде единствената официална валута в обращение”, заяви Бислими.

Според него единственото притеснение на международните партньори на Косово е свързано с „необходимостта при евентуалното адаптиране на операцията, съобразно новите правила, и гражданите, които са приели и продължават да приемат преводи от Република Сърбия, да имат малко повече време и да бъдат по-добре информирани".

„Този ​​регламент води до няколко важни нововъведения, свързани с новата забрана за обращение на банкнотата от 500 евро, установяването на точни правила за внос и износ на банкноти, предимно в евро или алтернативни валути. Той определя условията или стандартите за лицензиране на оператори, занимаващи се с внос на банкноти или автомобили, но също така определя правилата за обмяна на повредени банкноти. Всички те влизат в сила от утре. Опитът да се тълкува датата на влизане в сила само с оглед на въздействието, което регламентът ще има върху транспортирането на банкноти в динари, пренебрегва регламента в неговата цялост и обезценява всички тези важни аспекти, които регулират паричните операции в страната“, каза Бислими.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Надиплен

    5 6 Отговор
    И нека шумоли еврото в нашите джобове

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Костадин Костадинов

    3 5 Отговор
    САЩ освободи Косово от Сърбия
  • 6 Гориил

    4 2 Отговор
    Следващата албанска автономия с последващ държавен статут е Северна Македония. Скопската катастрофа наближава. Просто погледнете демографската статистика и разберете неизбежността. Останалите страни от Балканския полуостров се пригответе.
  • 7 жьзж

    0 1 Отговор
    изкуствени държави
  • 8 Кнаус 485

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Надиплен":

    Като четем заглавието продължавам да се обърквам..... За тия косовари няма ли тинтири минтири от европейската банка.... Явно българите искашти до лудост еврото са обречени да бъдат винаги прецаквани и да бъдат камилчета....
  • 9 ,мн

    0 1 Отговор
    мъртво родено
  • 10 Урюрвкос

    0 1 Отговор
    нормално е измислените държави да имат измислени пари
  • 11 Иван

    1 0 Отговор
    И Хуан Гуайдо иска да използва еврото.