Last news in Fakti

14 Януари, 2024 17:17 4 397 148

Чехите са твърдо против еврото

  • евро-
  • еврозона-
  • чехия-
  • петър павел

Дискусията за еврото беше предизвикана от новогодишната реч на президента Петър Павел, който до голяма степен изненадващо призова политиците в страната да предприемат конкретни стъпки за въвеждането му

Чехите са твърдо против еврото - 1
Снимка: Shutterstock

Чехите просто са твърде емоционално привързани към кроната - никакво въвеждане на еврото в страната не се очертава.

Дискусията за еврото в Чехия бе предизвикана от новогодишната реч на президента Петър Павел, който до голяма степен изненадващо призова политиците в страната да предприемат конкретни стъпки за въвеждането му. Той посочи, че при присъединяването си към ЕС преди 20 години Прага е поела този ангажимент и е дошло времето да го изпълни.

Реакциите на останалите политици не закъсняха, като с малки изключения бяха все отрицателни, отбелязва германската обществено-правна медия MDR. Под въпрос обаче е колко от тях наистина отхвърлят еврото и каква част го правят по конюнктурни съображения, за да не поемат рискове.

Консенсусът срещу еврото

Социологическите проучвания показват от години, че преобладаващото мнозинство от чехите отхвърля въвеждането на еврото. Изследване на Евробарометър потвърди този извод миналото лято. Според него 54 на сто от чехите са против приемането на единната европейска валута, само 44 процента одобряват идеята. При сравнение с други страни членки на ЕС, които също все още не са въвели единната европейска валута - Швеция, Румъния, Полша, Унгария - подкрепата за еврото никъде не е толкова ниска, колкото в Чешката република. Евробарометър посочва, че най-големите привърженици на единната европейска валута в тази група са унгарците със 72 процента, следвани от румънците със 71 на сто одобрение.

Проучване на чешкия институт за изследване на общественото мнение CVVM показва дори по-голямо отхвърляне на еврото - 73 процента от гражданите са против приемането му, а едва 22 на сто го подкрепят.

Подобно на почти всички проучвания по темата, и в това отношение се наблюдава ясна схема: колкото по-възрастни са анкетираните и колкото по-ниско е образователното им ниво, толкова по-голямо е противопоставянето им на еврото. Що се отнася до политическите симпатии, отхвърлянето на единната валута е най-високо сред поддръжниците на популисткото движение на бившия министър-председател Андрей Бабиш АНО, на радикалната дясна "Свобода и пряка демокрация", както и сред комунистите. MDR коментира, че за последните две политически сили подкрепата за еврото би била почти равносилна на предателство. Начело на борбата срещу единната валута в Чехия е бившият президент и премиер Вацлав Клаус.

Единство в управляващата коалиция няма

Разделение за еврото има и в управляващата коалиция от пет партии на премиера Петър Фиала. Очевидните поддръжници на единната валута са Пиратската партия, либералната ТОП09 и партията СТАН. Християндемократите също принципно подкрепят въвеждането на еврото, но не смятат, че моментът за това е дошъл.

Най-силната политическа партия в кабинета - Гражданската демократическа партия - на министър-председателя Фиала, е категорично против. Неотдавна чешкият премиер обяви: "Няма да се занимаваме с еврото през този законодателен период". Той се позова и на коалиционното споразумение, в което темата не е включена.

Правителственият ръководител настоява, че за да бъде взето решение за дата на присъединяване, както и за влизане в Европейския валутен механизъм (ERM 2), известен още като "чакалнята за еврото", първо трябва да бъдат покрити критериите за еврото, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Тази задължителна тестова фаза за присъединяване към единната европейска валута продължава поне две години и така правителството би се освободило от политическата отговорност за еврото, тъй като следващите избори трябва да се проведат най-късно до края на 2025-а година.

Емоционалната връзка с кроната

Една от причините за ниското ниво на одобрение към еврото в Чешката република може да е, че гражданите на страната имат много емоционална връзка със своята крона, продължава MDR. Валутата с това име се е използвала за разплащания още по времето на Австро-Унгарската империя. След основаването на Чехословакия през 1918-а година е въведена чехословашката крона, която с течение на времето се превръща в много стабилна валута. Дори и комунистите не са успели да разклатят кроната, въпреки че в епохата на плановата икономика тя е загубила значителна част от стойността си и не е била конвертируема.

На фона на всичко това въвеждане на еврото в Чехия в обозримо бъдеще изобщо не се очертава. Но все пак 2024-а година донесе доста важно нововъведение: от началото на годината местните фирми могат да водят счетоводството си и в евро, освен в долари или лири, ако тези валути са преобладаващи в дейността на съответната компания, т.е. ако тя се занимава предимно с износ. В тези валути биха могли да се плащат и данъците, т.е. някакъв минимален напредък по посока към еврото вече има.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    36 42 Отговор
    Куц опит за манипулация :D

    Коментиран от #16, #34, #37, #126

  • 2 Да, бе

    142 20 Отговор
    И ние сме като чехите, само престъпната шайка е на противоположно мнение, но нямат хоризонт..
  • 3 Аби

    117 18 Отговор
    Еврото ще се обезцени и за това се мъчат да натикат колкото се може по-вече държави в евро зоната за да могат изкуствено да държат високата и себестойност. И нашите политици ще ни натикат

    Коментиран от #12

  • 4 Старите немци казват

    98 16 Отговор
    По време на марката бяхме много добре,
    с това Евро от ден на ден става по-зле !

    Коментиран от #27

  • 5 Майна

    126 15 Отговор
    Българите са против над 80%
    Събрани са подписи за референдум..
    Радев, що пак мълчиш ,бе..?

    Коментиран от #20

  • 6 Видовден

    105 10 Отговор
    Мръсници са налазили управлението на страните в Източна Европа, алчни интересчии и слуги на САЩ. Това няма да свърши добре ЗА ТЯХ!!!
  • 7 Аййй,ама що така бе,

    67 13 Отговор
    ма нали ша ни е мноо убаво с еврото бе?!Наш те убавци се скинаа да го фалят,ма нали затех ше е добре! Сега лошо,окрадат еврофондовете,пък трябва да ги перат в евро!После лесно,идва евро,прибираме евро!Крадци!
  • 8 Смех

    48 6 Отговор
    Математиката нали уж не бе емоционална наука
  • 9 Хохо Бохо

    74 9 Отговор
    При нас метежниците от сглобката, незаконно управляващите без мнозинство насилствено ще наложат еврото и ще се откажат от суверенитет. Облагите ще са безконтролен достъп до заеми и кражба
  • 10 Последния Софиянец

    54 8 Отговор
    Българите също.
  • 11 Шаро

    90 7 Отговор
    Да бе, шведците, датчаните, чехите, унгарците, паляците, англетата даже се махнах от ЕС, без да си помислят за Евро.
    Сигурно щото са прости!!!
    А Норвежците и три референдума за ЕС направиха. И резултата от последния е 72% - против.
    Щото са прости!!!
  • 12 Мхм

    11 53 Отговор

    До коментар #3 от "Аби":

    А лева какво е бе слаба валута и никакви инвестиции а без инвестиции тукя е умрело
  • 13 инфо

    64 9 Отговор
    Чехите са против еврото защото са "прости" и небинарни евроатлантици, които не могат да осъзнаят огромните ползи от единната валута. Гарантираните "възможности" за чуждестранни инвестиции, "повишаването на жизнения стандарт", повсеместното забогатяване, "розовото" бъдеще и "любовта на хората" в ЕС и по всички земни кълбета...
  • 14 Студопор

    62 7 Отговор
    Значи Чехия може да е в ЕС и да не иска евро, но България е длъжна да го приеме, както ни убеждават...?!
    Значи щом те могат да си запазят короната, и ние можем да си запазим еврото.

    Коментиран от #28

  • 15 Сатана Z

    25 13 Отговор
    Добре си бяхме с Турската лира ,ама дойдоха Московците и развалиха ексчейндж далаверата на туркофилите ,които сега твърдо са решили да поправят грешката на дедите си

    Коментиран от #29

  • 16 1 лев= 12.60 крони или на 1.9558 евро

    20 55 Отговор

    До коментар #1 от "Много":

    А имат SKODA и т.н.
    Имам поне двайсет приятели от Хърватия. За една година Еврозона всичките виждат само.плюсове. Бил съм в Латвия, Литва и Естония. Няма човек който да съжалява, че са минали на Евро. Обаче познавам и много англичани. Всичките съжаляват за Брекзит.

    Коментиран от #19

  • 17 Амиии

    50 8 Отговор
    Иначе как ще ни вземат резерва, нали за това е цялото ипражнени Ние бедните да храним тях богатите.
  • 18 Експерт живял в Прага 10г.

    24 10 Отговор
    ЧЕХИТЕ не са във валутен борд като България, която де факто ползва еврото от 2000г. без де юре да ползва копюри и монети с курс 1,95583лв.= 1€/1лев=1DM/
    Чешката инфлация е 2,5пъти по-голяма от българската и въпреки високия стандарт на живот....по-висок от Испания, Гърция, Португалия, Унгария, чехите демонстрираха в Прага срещу цените над 120хил.човека през 2023г.
  • 19 Мхм

    9 11 Отговор

    До коментар #16 от "1 лев= 12.60 крони или на 1.9558 евро":

    Англия е прекаленомсилна за ЕС едва ли някой съжалява.

    Коментиран от #35

  • 20 Хм Хм

    18 31 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Абе, пич, ти още ли не разбра, че ние отдавна сме в Евро? Кога левът беше вързан за марката помниш ли?
    Какъв Радев, Костадинов, Нинова? Нали имаш глава - мисли с нея.

    Коментиран от #21, #26

  • 21 Мхм

    27 9 Отговор

    До коментар #20 от "Хм Хм":

    Е като си в евро що не можеш с баще пари нищо да купиш на запад
  • 22 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    49 11 Отговор
    Българите и те са против еврото, но марионетките и подлогите ни забраниха и референдума да се види народа какво ще каже. Толкова са уплашени вече всички марионетки и подлоги, че ще доведат в много страни хората до гражданска война с това налагане на инат интереса на господарите им!

    Коментиран от #32

  • 23 България

    43 10 Отговор
    Българския Лев е Велик! Никакво евро👎👎
  • 24 Краватар

    21 5 Отговор
    Защо Ганчев винаги трябва да е най-големият глупак? Предположения?
  • 25 От статията разбираме

    22 13 Отговор
    Че само необразовани и склеротични старци не вярват в бъдещето на еврото.
    А образованите от университетите на "Амер,ика за Чехия" и ФейсБук.,Тик-ток младежи, са на друго мнение
  • 26 Тапа Нар

    25 5 Отговор

    До коментар #20 от "Хм Хм":

    А ти още ли не разбра, че тази опорка се изтърка? Хората поумняха, за ваш ужас
  • 27 Анонимен

    10 22 Отговор

    До коментар #4 от "Старите немци казват":

    ДБМЕНЯЙ ТОГАВА В РУПЛИ-МНОГО Е ИЗГОДНО

    Коментиран от #42, #44

  • 28 Аман от еднокл.етъчни

    11 20 Отговор

    До коментар #14 от "Студопор":

    ГЛ.УПАКО, НИЕ СМЕ В БОРД И НЕ ПОЗВАМЕ ПРЕДИМСТВАТА НА ВАЛУТАТА ЕВРО, А ЛЕВ НЯМАМЕ ОТ 1998г С ВЪВЕЖДАНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРД!!!ЛЕВОВЕТЕ В УПОТРЕБА -28млрд лв СА ГАРАНТИРАНИ ОТ ВАЛУТНИТЕ РЕЗЕРВИ НА БНБ - 14,6млрд.€ !!!

    Коментиран от #56, #144

  • 29 Абе и лирата,като рублата.

    8 13 Отговор

    До коментар #15 от "Сатана Z":

    Не струва и две стотинки и половина
  • 30 Фъш КИА

    40 6 Отговор
    Опорката на глупаците - ние дефакто сме с евро. Ми като сме с евро защо е тоя зор да го приемаме бе пхахахаха тапанари

    Коментиран от #45

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дедо Пене

    16 27 Отговор

    До коментар #22 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    НАРОДА Е ПРОСТ, СЛЕД КАТО ГЛАСУВА ЗА НЕЩА.СТНИЦИТЕ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ, ЧАЛГАРИТЕ ОТ ИТН И БСП, А ПЛАЧЕ ЧЕ Е БЕДЕН И С НИСКИ ДОХОДИ.ДЕЦАТА ВИ ИЗБЯГАХА НА ЗАПАД, ЗАРАДИ ВАШЕТО БЕЗУМИЕ И НИСКОЧЕЛА КУЛТУРА!!!!
  • 33 Тия чехи са много зле

    24 8 Отговор
    Когато въведат еврото икономиката ще цъфне, че чак ше върже, цените с 5€ надолу даже в магазина ще ти дават евро заради това, че си влязъл. Ако не разбират да отворят нашите сайтпве за дезинформация и ще разберат, че истината вече е в евротп, а не във виното. пс. днес в репортаж пт пустиняшкия край, собственичка на кръчма си каза 1:1 кафето от левче ще стане евро, няма как да го прдавам за 53 цента
  • 34 инфо

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Много":

    По вашата логика публикациите в подкрепа на еврото (а те са в изобилие), също са "куц" опит за манипулация. Много умно...
  • 35 Сюушай ко ти пей радиото

    14 11 Отговор

    До коментар #19 от "Мхм":

    и недей разсъждава много.
    При условие, че си пътувал най-далеч, до омръжният си град, и не познаваш никой от там, за където се отнасят коментаритд ти, си без значение!
    "Едва ли" означава само и единствено, инат да прогледнеш или да потърсиш истината. След Брекзит във всички сфери във Велинобритания има само проблеми.
    Само изчислимите фискални загуби, до момента са в размер на над 187 милиарда паунда. Недостига на работна ръка, усложненията с отседналост на кадри и рабогници, визови ограничения, геанспортни, акцизни и налогови утежнения, както и изнасянето на бизнеса на огромни корпорации от осгрова, са в размер на трилиони паунди.
    Понял!

    Коментиран от #51

  • 36 Да живее

    5 13 Отговор
    Господин Иван Костов!
  • 37 Това е безспорен

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Много":

    Факт.
  • 38 Дедо ви...

    26 9 Отговор
    И не само чехите, цялана Вишеградска четворка: Чехия, Унгария, Полша Словакия.

    Коментиран от #49

  • 39 Банго Васил

    10 16 Отговор
    Да чеситим Нова година на Костадин!
  • 40 В Борисов

    24 9 Отговор
    Еврото убива Европа
    Преди четвърт век ЕС, след като премина към единна валута в електронните разплащания (парите в брой, банкнотите и монетите щяха да останат още две години), започна да слиза по стълбите, водещи към политическа и икономическа независимост. Идеята за еврото, паричен инструмент за всички и за всяка страна членка на ЕС (това са нормативните документи, приети навремето в Маастрихт), е най-яркият пример как могат да бъдат измамени няколкостотин милиона души и как авторите на измамата може да им се размине.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Търся да закупя 10 кила

    11 17 Отговор

    До коментар #27 от "Анонимен":

    Рубли

    Коментиран от #141

  • 43 Ти за Европа

    10 9 Отговор

    До коментар #40 от "В Борисов":

    Не се тревожи.
  • 44 Ти четеш ли кВо съм написал

    9 5 Отговор

    До коментар #27 от "Анонимен":

    Или параноята– Путин взема връх над разума !
  • 45 Финансов гуру.

    10 21 Отговор

    До коментар #30 от "Фъш КИА":

    Защото фъш.кио ще ползваме предимствата на конвертируемата втора в света валута, а няма да преобразуваме всичко през лева ! И БНБ може да взема решения,а зад нея ще стои ЕЦБ и няма да е ограничена от Борда, а мафиозите ще са длъжни да се отчитат за всички операции, а не да перат парите спечелени от труда ни. Чети повече и се образовай, защото само загубата от превалутирането в България е над 1млрд.лв и това удря цените!!! Ако еврото е излишно в голямата криза в Гърция, гърците можеха да върнат драхмата, но те са УМНИ и предпочетоха да се борят с кризата с помощта на ЕЦБ и ЕС!!!

    Коментиран от #53, #142

  • 46 селянин

    25 7 Отговор
    Глупости че противници са по необразованите. Точно обратното е - колкото е по образован човек толкова по добре разбира защо не трябва да се приема еврото. Особено че е лоша идея за който и да било икономически в момента, и това няма нищо общо някакви национални идеали за националната валута. Така че леко с пропагандата! От привържениците на еврото по скоро са гастарбайтерите, които работят някаква нискоклалифицирана работа и им се вижда голяма "далавера".
  • 47 Порно

    8 7 Отговор
    А нас никой не ни пита
  • 48 Преобладаващото Мнозинство в Чехия

    24 7 Отговор
    са против Еврото??? Как така, тука ни Лъжат всякакви лъжци, колко ще сме добре с Еврото, а пък Чехите против!!? Те нямат ли си лъжци, или при нас са прекалено много и се плаща за това да Лъжат!? Последното е вярно!! Държавата отдели 10мил лв да се плаща на Лъжците да Агитират за Еврото!! Имаме си Платени Лъжци!!

    Коментиран от #54, #58

  • 49 Леля ти

    8 13 Отговор

    До коментар #38 от "Дедо ви...":

    СЛОВАКИЯ ПОЛЗВА ЕВРОТО ВЕЧЕ 19г , ДРАГИ МИ КРАТУНЧО!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мхм

    12 10 Отговор

    До коментар #35 от "Сюушай ко ти пей радиото":

    Не бе селю ти слушай Англия не и пука за напъните на Германция да я управляват затова е и Велика Британия имим би шута в немския разпран г ъс
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Чуш Копек

    22 5 Отговор

    До коментар #45 от "Финансов гуру.":

    И тези опорки се изтъркаха, но най-ми хареса това как БНБ щяла да може да взима решения:))))))))))) БНБ губи всякакво право на самостоятелни решения, гласът и е под 1% . Писах ти два минуса за креативност
  • 54 Факт

    7 5 Отговор

    До коментар #48 от "Преобладаващото Мнозинство в Чехия":

    Чехия е немска теритоеия и си ползва вялитата за алъш вериж с руснаците.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ъхъ

    10 6 Отговор

    До коментар #28 от "Аман от еднокл.етъчни":

    Те само спестяванията по депозити са 113 млрд .лева.Отделно хартиените в търговската мрежа. От къде са дошли и как се гарантират с 14 млрд. евро?

    Коментиран от #79

  • 57 крокодил

    18 6 Отговор
    българите също са против освен политиците които обслужват чужди интереси
  • 58 Ще ти вземам пари за обучение

    8 21 Отговор

    До коментар #48 от "Преобладаващото Мнозинство в Чехия":

    Чехите калинко имат 19% инфлация и въпреки стабилната икономика и висок стандарт не могат да мечтаят за еврото!!!
    Като не ти харесва България и еврото изнесли се в Сибир, те няма да са в евро поне още 100г.

    Коментиран от #68, #69, #70

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Инвеститорите чакст от 3 години да се

    12 4 Отговор
    Пусне Магистрала Бойко между Драгоман и Калодина и идват,! КОЛОНАТА С ИНВЕСТИТОРИ Е ОТ НИШ ДО КАЛОТИНА В СРЪБСКО, НО ПУСТА МАГИСТРАЛА НЕЕ ГОТОВА ЗА БОЯДИСВАНЕ!!
  • 61 Факт

    3 15 Отговор
    Долара си е долар така е било така и ще бъде
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ко Корчо

    15 5 Отговор
    Да не се претисняват, ако нещо не им излязат сметките и покупателната способност им падне, всичко ще мине за наша сметка и ще покрием разликата, щото аз и другите около мене сме много сервилни, "Серебърният фонд" от 20 млрд. ще го дадем доброволно на брюкселските хиен.., упс дантели, та да има за тях, за вас, Крайна и скакалците от къде ли не.
    Ние ще си събираме капачки и ще пукаме като мухи.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Мхм

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "МОГАТ":

    Ми тогава що са правели деца именно тия крякащи сополанковци
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 АБОРИГЕН

    18 7 Отговор

    До коментар #58 от "Ще ти вземам пари за обучение":

    Ти тръгвай за Брюксел като толкова ти харесва еврото.Таман ще се впишеш в тамошната флора и фауна.Ако еврото беше толкова хубава идея, британците отдавна щяха да го приемат пък те видиш ли направо заминаха за Сибирь.

    Коментиран от #84

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Никола

    15 7 Отговор
    Въвеждането на еврото автоматично елиминира функциите на БНБ по регулиране на лихвите и заемите и ги прехвърля на ЕЦБ. Загубата на суверенитет е очевидна, както и повишаването на лихвите по всички кредити. Да му мислят тези с ипотечните кредити!
  • 72 крокодил

    15 6 Отговор
    не на еврото лева си е много добър които не му харесва да отиде в гърция там са с евро
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 незнайко

    17 5 Отговор
    Само така ! Бойкот и никаква обща валута ЕВРО ! Дано и нашите ОТВОРКОВЦИ се осъзнаят и да държат на ЛЕВА ! ЕВРОПА никога не може да стане като САЩ от 50 щата, защото всяка държава има своя идентичност ! Видяхме какво се случи с СССР ! Същото се отнася и за ЕС !!!

    Коментиран от #78

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Чехите си пазят суверенитета!

    13 7 Отговор
    Истината е точно обратна на мантрата на нашите предатели. Слабо образовани и неграмотни желаят унищожението на лева!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Факт

    5 7 Отговор

    До коментар #74 от "незнайко":

    Идентичността не е рационален термин а чисто емоционален.Парите не трябва да са плод на емоционалност
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Слуга на дявола

    10 4 Отговор
    някой от вас мисли ли че данъците ще ги плаща в евро застраховките продуктите горивата да не мислите че те ще са в лева а заплатите в евро
  • 82 Да запазим българския Лев !

    17 8 Отговор
    иначе сме окончателно загубени като държава и държавност... после следва православната църква, кирилицата, празниците, паметниците, историята....и т.н....сценарият ви е познат от Украйна....тук фашизоидните евроатлантици подготвя същото, само че с ускорени темпове!

    Коментиран от #83, #91

  • 83 Мхм

    5 9 Отговор

    До коментар #82 от "Да запазим българския Лев !":

    Викаш още.повече да се краде и да е непроверуемо

    Коментиран от #86

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Да запазим българския Лев !

    18 7 Отговор

    До коментар #83 от "Мхм":

    "Викам" да запазим българския Лев! ... за да не ни откраднат цялата държава, защото точно това се подготвя!

    Коментиран от #87, #90

  • 87 Мхм

    6 9 Отговор

    До коментар #86 от "Да запазим българския Лев !":

    И кой ще ти я краде де го?Те хората сами бягат от тука.
  • 88 Няма вечни империи!!Краят на ЕС е близо!

    17 9 Отговор
    Кажете колко милиарда ще ни струва цялата галимация по въвеждането на еврото и унищожаването на лева и после обратното : връщане на лева и бракуването на евро след края на ЕС!?

    Коментиран от #89, #93, #101

  • 89 Мхм

    4 8 Отговор

    До коментар #88 от "Няма вечни империи!!Краят на ЕС е близо!":

    Е то няма да има вечноми България
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Мхм

    8 12 Отговор

    До коментар #82 от "Да запазим българския Лев !":

    Не чросто Укряинците не искат в руския ки неф и това е тяхно право.
  • 92 Да запазим българския Лев !

    17 8 Отговор
    Европа се кани да открадне поне 20 ( вероятно са вече 30) милиарда евро наши пари обезпечение на валутния ни борд, които европейската централна банка ще ни прибере автоматично и които възнамеряват да дадат на фашистите от Украйна, защото парите на фалиралата Европа приключиха!

    Коментиран от #94, #95, #116

  • 93 Кирпич

    4 11 Отговор

    До коментар #88 от "Няма вечни империи!!Краят на ЕС е близо!":

    Идва рублата нали По добре кубинско песо
  • 94 Мхм

    2 10 Отговор

    До коментар #92 от "Да запазим българския Лев !":

    От кво да ги открадне кат ги нямаме бе то цялата ко чина Бъгъ не струва толкова

    Коментиран от #103

  • 95 Мхм

    6 4 Отговор

    До коментар #92 от "Да запазим българския Лев !":

    А що тогава цените на имотите и наемите в София са в евро.
  • 96 Убеден

    9 5 Отговор
    ...че чехите не са под ,,евроЧЕХЪЛА"...
    Правили са ,,Шкода" преди ,,,,Мерцедес"-а дори...
    Дори Хитлер е воювал с техните танкове още ,кога е завладявал Полша септември 1939-та год...

    Коментиран от #98, #105, #146

  • 97 Дончо

    15 6 Отговор
    То и ние не искаме еврото, но купените ни политици са взели милиарди за да го въведат и ограбят народа. Затова и референдума не се допеска.
  • 98 Мхм

    8 5 Отговор

    До коментар #96 от "Убеден":

    Ти обясни що кв метър в софия е за евро а не за лев
  • 99 Всяка мъдра дума на господин Пеевски

    5 12 Отговор
    Е нож в сърцето на копейките!

    Коментиран от #107, #145

  • 100 Иво

    5 8 Отговор
    Каква "драма" би казал коментатор. Не искат еврото. Тогава да си въведат рублите. хаха

    Коментиран от #139

  • 101 Правителството и БНБ дължи разяснения

    5 8 Отговор

    До коментар #88 от "Няма вечни империи!!Краят на ЕС е близо!":

    Нищо няма да ти струва, а от валутния резерв на БНБ=15млрд.€ ще се използват 110млн.€ за печатане на евро-банкноти и монети от БНБ/печатницата и сега печата пари по поръчка/ плюс 120млн.€-вноска в
    ЕЦБ. Останалата сума ще гарантира работата на БНБ, а Управителят на БНБ ще е член на УС на ЕЦБ заедно с останалите 18 управителя на страните членки!

    Коментиран от #117

  • 102 Мхм

    5 2 Отговор
    А бе кв метър в Прага в евро ли е или в крони
  • 103 Да запазим българския Лев !

    11 6 Отговор

    До коментар #94 от "Мхм":

    Нямаме ги , ама друг път....за съжаление са извън България и стоят блокирани в чужди банки като служат за обезпечителен фонд на валутния ни борд , но и трупат лихви и печалби.....мразя да обяснявам на илитерати, но понякога се налага да им затварям устата! Та ЕЦБ отдавна иска да ни ги открадне под предлог за махане на борд и приемане на евро!

    Коментиран от #106, #110

  • 104 Дончо

    15 4 Отговор

    До коментар #90 от "Аман от г.л.у.п.ц.и неразбрани":

    Не плещи глупости. Валутен борд вързан към германстана малка, в последствие към еврото няма нищо общо със затриване на лева. Борда винаги може да падне, но влезем ли в еврото, нама връщани. Пълен контрол на финансовата ни система.
  • 105 666

    7 1 Отговор

    До коментар #96 от "Убеден":

    Затова ли сега шкода всъщност е фолксваген. Нещо като китайски москвич. 🤩🤩🤩🤩
  • 106 Мхм

    5 7 Отговор

    До коментар #103 от "Да запазим българския Лев !":

    Ти обясни що ми искаш наема в евро а не в левове като Левът е официалното разплащателно средсвто в Бъгъ и щп в село Бели Мел цените са в лева а в центъра на София е в евро

    Коментиран от #108

  • 107 баба Ванга

    13 4 Отговор

    До коментар #99 от "Всяка мъдра дума на господин Пеевски":

    Пеевски не е мъдър, а е човек с купена диплома , заплашен от "Магнитски запис" и ограничен какво може да казва и върши.Нещастен деб.елак.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Дончо

    14 6 Отговор
    Влизане в еврозоната ще ни направи равностоен съдлъжник с всички европейски държави. Задлъжнялостта на страните от еврозоната е 3пъто по9голяма от тази на България. С две думи, ще плащаме чуждите кредити. За всяка транзакция ще се плаша на америка /системата суифт/. Слагаме кръст на българската бисера и изцяло губим независимостта във финансово отношение.

    Коментиран от #113

  • 112 Дончо

    8 3 Отговор

    До коментар #110 от "Иво":

    Той затова борда не пада, но влезем ли в еврозоната следва задължително падане на борда и инфлация безкрай.
  • 113 Мхм

    7 3 Отговор

    До коментар #111 от "Дончо":

    Що тогавя ми искаш наема в евро.Аз що тогава да не си поискам работодареля да ми плаща в долари например
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Драга, куха л.е.й.к.о

    6 8 Отговор

    До коментар #92 от "Да запазим българския Лев !":

    Бюджета на ЕС е 1200млрд.€ и няма нищо общо нито с парите на ЕЦБ, нито с парите на БНБ, а с вноските на членовете на ЕС!
    Донорите в бюджета са богатите държави като ГФР, Нидерландия, Швеция, Дания, Австрия, а реципиенти са бивши соц.държави и южните европейски държави!Даже Франция получава повече отколкото внася.

    Коментиран от #119, #124

  • 117 Татко Барва

    8 1 Отговор

    До коментар #101 от "Правителството и БНБ дължи разяснения":

    само си пропуснал детайлчето, че гласът ни ще е пропорционален и се пада някъде към процент :))))))))))

    Коментиран от #122

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Факт

    0 7 Отговор

    До коментар #116 от "Драга, куха л.е.й.к.о":

    Да а австрииските пари и германските са изпрани руски на Газпром.Де факто чрез Германия и Австрия Русия управлява ЕС.

    Коментиран от #125

  • 120 Да запазим българския Лев !

    8 1 Отговор

    До коментар #115 от "Мхм":

    Навън е минус 5, върви си плати първо наема в евро да не стане беля!
  • 121 Никаквао Евро

    16 3 Отговор
    ДА СИ ЗАПАЗИМ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ, РЕФЕРЕНДУМ, НАРОДЕ , ИСКАТ ДА ДОВЪРШАТ БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ !!!!!!

    Коментиран от #123

  • 122 Стига училище

    2 10 Отговор

    До коментар #117 от "Татко Барва":

    Всеки Управител на национална банка в УС на ЕЦБ има един глас и всички са с равни права освен Управителя на ЕЦБ ..в момента -Кристин Лагард , която с подуправителите провежда политиката на банката.Т.Е. УПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ Е С РАВНИ ПРАВА С УПРАВИТЕЛЯ НА БУНДЕСБАНК НА ФРГ

    Коментиран от #143

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Да запазим българския Лев !

    15 4 Отговор

    До коментар #116 от "Драга, куха л.е.й.к.о":

    Българи, не се поддавайте на хардвардските евроатлантически плитки манипулации! Искат ни неистово държавата и територията , а ние им пречим, пречи им и българският Лев. Те ще ви вадят от девет кладенци вода , за да ви откраднат както парите така и територията заедно с имотите ви! От 30 години се опитват , но не успяват , защото сме корави и непокорни. Ще си счупят зъбите и този път! Не им вярвайте! България не е за продан, защото е райско местенце, напоено с много наша кръв!

    Коментиран от #128

  • 125 Статистика за 2022г.

    3 10 Отговор

    До коментар #119 от "Факт":

    Русия има БВП -1,9трлн.$, а Германия-4,9трлн.$ т.е 2,5 пъти повече!!Кой на кого трябва да лъска чепиците?

    Коментиран от #127

  • 126 Чехите мже да са против ,

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Много":

    но чехкините си го уважават еврото. И $ също !
  • 127 Факт

    10 2 Отговор

    До коментар #125 от "Статистика за 2022г.":

    А без руската газ колко немски заводи щяха да работят и колко бвп щяха да генерират?!

    Коментиран от #131

  • 128 баба Ванга

    2 8 Отговор

    До коментар #124 от "Да запазим българския Лев !":

    Някой ти е изпил не само кръвта но и мозъка Възрожденци! Жалко че харчиш време са драскаш щуротии

    Коментиран от #130

  • 129 Мунчо

    7 4 Отговор
    Еврото умре. Да живее левът!
  • 130 Гробар

    3 3 Отговор

    До коментар #128 от "баба Ванга":

    На пръст миришеш баби, айде идвай при мене, че парцелите са на привършване.

    Коментиран от #132, #138

  • 131 Дявола

    4 6 Отговор

    До коментар #127 от "Факт":

    Колкото работят от една година без руска газ! Ти жив ли си без руска газ, че Газпром я спря на България вече 14месеца?

    Коментиран от #133

  • 132 баба Ванга

    4 1 Отговор

    До коментар #130 от "Гробар":

    Гледай аз да не те привикам, че трябва сам да се погребваш набързо! Помисли!
  • 133 Факт

    8 3 Отговор

    До коментар #131 от "Дявола":

    Ама да спрът да купуват уж казахстанска узбекистанска и индииска гсз щото знаем каква е всъщност
  • 134 Ходя постоянно в Азия

    4 7 Отговор
    И там никога не са ме питали за крони рубли и т.н.
    Но за Евро и долари на всеки ъгъл можеш да получиш местна валута.
    Защо ли?

    Коментиран от #135, #137

  • 135 Бок Лук

    5 1 Отговор

    До коментар #134 от "Ходя постоянно в Азия":

    Какъв ти е аргументът? Да се пишем всички американци? Идиот
  • 136 Оня

    11 2 Отговор
    Чехите бяха и против масовата приватизация!Явно са прави!
  • 137 Куку Лашка

    6 1 Отговор

    До коментар #134 от "Ходя постоянно в Азия":

    Ще се съглася с теб, когато Китай смени юана с долар аха аха ахаххахаха
  • 138 Тити

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "Гробар":

    Един шут от заад и си в собственото си приготвеноот теб жилище.
  • 139 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #100 от "Иво":

    Иво искам да те дъъня в гъъ333аа дивоо.
  • 140 333

    11 2 Отговор
    Чехите не са българи,ние доброволно сваляме и даваме всичко,много, не ни интересува историята,готови сме на всичко за да се харесаме.
  • 141 Клати Курти

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Търся да закупя 10 кила":

    Наготви си 20к( бонки) и ги получаваш.
  • 142 брава беей

    9 1 Отговор

    До коментар #45 от "Финансов гуру.":

    особено ми хареса това за мафиозите, кво викаш, никъде в Европата няма мафиози, щото еврото ги трепе, хаха...розови хапчета ли пиеш, от тия дето укрепват вярата в светлото демократично бъдеще!?
  • 143 да бе

    6 1 Отговор

    До коментар #122 от "Стига училище":

    то и на нашия му викат "премиер", а не "слуга", ама той си знае какъв е и за какво е там.
  • 144 Но в 21 век

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "Аман от еднокл.етъчни":

    имаме банкови карти,а не книжни пари,те са новото платежно средство
  • 145 тцтцтц

    5 1 Отговор

    До коментар #99 от "Всяка мъдра дума на господин Пеевски":

    абе вие щяхте да счупите държавата заради тоя Пеевски, а сега го ближете и хвалите.
  • 146 Шкодата

    1 1 Отговор

    До коментар #96 от "Убеден":

    е гола вода,заплаха за автомобилите на Запад😊😊😊
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 фадс

    0 0 Отговор
    е поне са разбрали
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания