Last news in Fakti

18 Януари, 2024 20:20 1 862 26

Многонационалните сухопътни сили на НАТО! Париж пое командването

  • франция-
  • нато

Генерал-лейтенант Еманюел Голен, командир на френския Корпус за бързо реагиране, базиран в северния град Лил, получи от турския бригаден генерал Бирол Арслан флага, символизиращ предаването на командването

Многонационалните сухопътни сили на НАТО! Париж пое командването - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция пое за една година командването на многонационални сухопътни сили на НАТО, наброяващи до 120 000 души, които ще бъдат разполагани в случай на необходимост в нейни страни членки. Това стана днес на церемония в Лил, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Генерал-лейтенант Еманюел Голен, командир на френския Корпус за бързо реагиране, базиран в северния град Лил, получи от турския бригаден генерал Бирол Арслан флага, символизиращ предаването на командването, което е в сила от началото на януари.

„Войната в Украйна... ни напомня, че трябва да сме готови, готови да вложим цялата си сила в нашите колективни усилия за възпиране, за да възпрем нашия враг, нашия противник, да не нарушава мира“, подчерта генерал Голен на церемонията, предупреждавайки, че „всичко е възможно, дори и немислимото“.

Френският Корпус за бързо реагиране има около 450 войници от 14 националности. Това е единственият многонационален щаб на армията, оперативен и годен за разгръщане, който изпълнява мисии за Франция, НАТО и Европейския съюз.

През 2022 г. Корпусът вече беше поел командването на силите за реагиране на Организацията на Северноатлантическия договор, когато той наброяваше 20 000 души.

„Ролята на Корпуса за бързо реагиране е да се намеси като стратегически резерв" на НАТО, обясни генерал Голен пред журналисти. „Украйна е огромна промяна: войната се върна в Европа, докато преди участвахме повече в стабилизационни операции или на други континенти, изправени срещу противници, които не бяга непременно държави и чиито оръжия не бяха толкова усъвършенствани“, подчерта генерал Голен.

Основополагащият договор на НАТО залага на принципа на колективната отбрана, според който всяко нападение срещу една от страните членки – 31 днес – трябва да доведе до колективен отговор от страна на военния съюз.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 на килимчето

    20 1 Отговор
    Във връзка с унищожаването от руските въоръжени сили на пункт за временно разполагане на чуждестранни бойци в Харков, сред които имаше няколко десетки французи, френският посланик беше извикан във външното министерство
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мда

    14 3 Отговор
    Макрон - Наполеон номер 2?
  • 5 Свободен

    4 21 Отговор
    Трябва да обичат войниците като надзиратели!
    Руснаците са развити престъпници, без морал, чест или достойнство.
    Не трябва да ги възприемат като военен противник, а като организирана банда със много оръжие.
  • 6 ТаУмВзе

    15 2 Отговор
    Чудничко! Обучените наемници от Френски Чуждестранен легион, отдавна са във Вагнер. Интересно ще е командването на франсетата, ако си спомнят Наполеон де.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 плевен

    14 2 Отговор
    От времето на Наполеон, Франция не е победила в нито една битка. И какво ще направи баба Европа със 120 000 войника? Само в Украйна се бият над един милион човека.
    А, и онзи първияте бил косиканец. Няколко години не са му стигнали да си остане италианец.
  • 10 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    14 0 Отговор
    Пед@ла премиер на Франция ще е главнокомандуващ, той с знамето на дъгата и гай революцията ще победи сатрапа "комунист " Путин и ще настъпи Рая ей .......
  • 11 Боб

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Овца научи се да пишеш.
  • 12 Токмакти Джун

    13 0 Отговор
    Чакам сега и Тагаренко да се включи с голо д... да защитава евроатлантизма срещу гадната руска пропаганда въпреки че е станал човек в СССР там се е изучил но няма значение да скопим бг лъва ......
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 и днес пържене

    14 1 Отговор
    Загубите на въоръжените сили на Украйна за деня възлизат на: по отношение на личния състав - 860 убити и ранени; бронирани машини - четири танка, три бойни машини на пехотата, включително една "Брадли", девет бронирани бойни машини; артилерия - самоходни оръдия "Гвоздика" - 4 единици, гаубица М777 - 5 броя, три самоходни оръдия "Паладин", едно самоходно оръдие "Краб", две гаубици ФХ-70, два Д-20, един Д-30, един М119, "Мста-Б" и "Зюмбюл-Б". Унищожена е станция за електронна война. Ударени са два пункта за временно разполагане на чуждестранни наемници, четири склада за ракети и боеприпаси, 91 украински дрона са унищожени от системи за противовъздушна отбрана.

    Коментиран от #26

  • 15 Токмакти Джун

    11 3 Отговор
    Сега Путин ще умре от страх все пак знаем в какво са силни французите със шампанското и св ....те все пак руската армия трябва да се облекчи след като марширува в Париж не че не е ставало ...... дежавю
  • 16 Това "членки "

    13 0 Отговор
    Винаги ме е разсмивало, отива им 🤣
  • 17 БСП на Бунището

    2 14 Отговор
    До всички уплашени български Комунисти и кмета на Пловдив -120 хилядна армия от НАТО ще ви защити от руския Агресор по член 5...Сега бутайте Альоша и наред още 400 подобни на руския Окупатор в България!!!
  • 18 Марда

    11 0 Отговор
    Поеха... Както в Африка ли поеха хурката!? Как успяха китайци и руснаци да се разберат с френско и португалско говорящи бивши колонии, ми е загадка!? Буржоазната власт е минималистична. Народната- националната повсеместна! За ужас на 100 те милиардери по света.
  • 19 Сандо

    7 0 Отговор
    Сега ще чакаме Наполеон да се прероди!А може би е по-добре да се прероди Дьо Гол?
  • 20 Да бе

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Яж сувлаки между протестите на площад синтагма. И не бъркай България с Гърция.
  • 21 Сатана Z

    7 0 Отговор
    Франция е най-удачният избор да командва НАТО,както го правеше в Чад и Нигер откъдето бяха изритани от затворниците на шеф Пригожин.
  • 22 Сатана Z

    8 0 Отговор
    По време на WW2 Германците винаги са се чудели,защо френските танкове имат една скорост напред и четири скорости назад.
  • 23 Дсса

    6 0 Отговор
    Министър председателят със съпруг ще командва НАТО.
  • 24 Ти си

    6 0 Отговор
    Многоцветни сили на НАТО .....
  • 25 хитлер

    7 0 Отговор
    Всички статии на мисирките са пълни с"възможно е" "предполага се" "мисля че" "има възможност" дрън дрън че пляс.В една статия се повтарят предполагаеми събития през три реда само и само да се увеличи писаницата на полизурковците. Не забравяйте мисирки че всички имат интернет и ви се смеят на глупостите.
  • 26 6666

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "и днес пържене":

    A на червените пияници какви са загубите?
Новини по държави: