Last news in Fakti

19 Януари, 2024 17:01 2 150 5

През 2023 г. в света са пуснати 5 атомни енергоблока

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • атомни централи-
  • южна корея

В Южна Корея има 26 действащи енергоблока и 2 в процес на изграждане

През 2023 г. в света са пуснати 5 атомни енергоблока - 1
Снимка: Shutterstock

В световен мащаб статут на работещи имат 413 атомни енергоблока, а 58 се строят, се посочва в базата данни PRIS, поддържана от Международната агенция по атомна енергия.

През 2023 г. в света са пуснати 5 енергоблока (в Китай, Словакия, САЩ, Беларус и Южна Корея), започнало е строителството на пет блока (четири в Китай и един в Египет), окончателно са спрени пет енергоблока (три в Германия и по един в Белгия и Тайван).

В поредното обновяване в базата данни на PRIS е отчетено първото включване в мрежата на южнокорейската АЕЦ „Шин Ханул“-2 на 21 декември 2023 г. Реакторът на енергоблока е APR-1400 с електрическа мощност 1400 мегавата, а първият бетон е излят през юни 2013 г. По този начин в Южна Корея има 26 действащи енергоблока и 2 в процес на изграждане, предаде atominfo.ru.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А и ние ще закрием

    27 3 Отговор
    всички наши централи, включително и АЕЦ-а, за да угодим на ЕС и САЩ!
    А след това ще светим и ще се греем на свещи, като истински европейци 21-ви век!
  • 2 БРАВОС

    17 3 Отговор
    МАРЧЕ АМА НИЕ ЗАКРИХМЕ НАШИТЕ БЛОКОВЕ В КОЗЛОДУЙ ПРИ ПРИЕМАНЕТО НИ В Е С ?!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хелоу

    19 1 Отговор
    И ние щяхме да сме енергийна свръх сила на балканите с аец Белене ама Америка не иска да сме чак толкова силни и независими.
  • 5 Краватар

    10 1 Отговор
    благодарение на Бозо, нито един от тях не е наш